Клуб на храбрата шивачка - 25 тема

• 12 058
  • 380
  •   1
Отговори
# 360
  • FRANCE
Здравей, какъв ти е бюджета? Аз не бих се хвърлила към грозна евтина машина, най-много да те откаже от шиенето. Покажи кой модел си си харесала. В кой град си?  Нямаш ли някоя приятелка или роднина да ти покаже. Евентуално в някое близко шивашко ателие да попиташ.
Успех

# 361
  • Варна
Живея хибридно във Варна и В. Търново. За жалост нямам приятелки и роднини с шевни умения. В ателиетата, където нося разни неща от време на време, вечно са претоварени и едва смогват с поръчките си. Съмнява ме да имат време да седнат и да се занимават с мен.

В брошурите съм попадала на разни модели по около 200 - 300 лв, но нямам представа дали ще вършат работа и какво се гледа при избира на такава машина.

# 362
Диди, за шевните машини разискваме тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1731356.msg50408917&utm_source=M … reply#msg50408917
Както и да е. Това вече е втора тема, а първата мина 230 страници. Там много пъти съм писал, че машините от Метро и Кауфланд не са добри, за разлика от машините в ЛИДЛ. Преди месец - два пак имаше машини в ЛИДЛ и ако беше попитала в темата за шевните машини, щях да ти кажа много подробно за тях. В началото там пускаха машини на всеки 3 месеца. След това на половин година, а сега когато им хрумне, но не много често. Пак там пускат и сравнително добри оверлози. Обикновено шевните машини са с 32 шева, от които няколко са оверлочни, фестон, украсителни, зиг заг, възможност за шев на илици и копчета. Както сама каза, ателиетата са претоварени точно затова, защото все по-малко дами искат да имат собствена машина/машини и сами да си правят ремонтите. А защо не да ушият нещо за децата, за себе си и за любимата мужчина нещо по-елементарно. Твоят проблем е че силно се подценяваш. Дори си мисля, че ако има някой да ти стои до главата, ще се притесняваш повече. Има наистина много клипове, от които да се научиш на много неща. Там ще научиш как да скъсиш дънки и то по много различни начини. Ще видиш как да ги разшириш в талията, защото от вкусните манджи са отеснели. С какви шевове се скъсява пола, рокля, тениска, суичър и ръкавите им. Никой не ти мърмори, опитваш сама, не се получава много, втори път, трети и намираш своите начини. Освен това, ако питаш тук, ще ти се дадат указания, точни клипове и насоки. Доста дами се страхуваха да си купят оверлог не заради парите, а само защото се страхуваха да се занимават с машина с 4 конеца. Благодарение на моите постоянни опявания и бодене с остена, си купиха и разбраха, че това е едно наистина голямо улеснение. Мога да ти предложа машина която не е скъпа, но има всичко необходимо за едно сносно шиене. Тя има и всички регулатори, поставени на точното място. Ето я:
https://www.emag.bg/elektromehanichna-shevna-mashina-minerva-m83 … 7l0/pd/D90V43MBM/
Ще ти цитирам откъс от една песен:
  --- Нема да се пуашиш копеуе!
Ако все пак се решиш и си купиш машина, не се страхувай, пиши тук или там за това което ти е трудно да направиш или не знаеш как да стане! Ще получиш подробни указания и ще стане. Същото важи и за това ако не знаеш как да зашиеш нещо. Вече знаеш какъв да е новогодишният ти подарък. Кажи на Дядо Коледа какво искаш и под елхата ще те чака един кашон с дълго лелеяната машина! За целта можеш да споделиш с любимата мужчина какво искаш за Коледа. Ако започне да се мръщи, повдигаш едната вежда нагоре, а другата надолу! Ръцете на кръста като за ръченица и с ангелско гласче на стерва му заявяваш, че ако под елхата няма нужният домакински уред, спираш всякакви мъжеугодни добревини! А ако нужната вещ е купена само след няколко дни, ще се радва на вечната ти любов и грижи за целия следващ месец.

# 363
Аз Диди я разбирам, в самото начало не е лесно да купиш машина и да я подкараш съвсем сам. Не защото е толкова трудно, а защото е нещо ново и непознато. Но ще кажа още, всичко е в главата ти. Ако решиш - можеш и сама.
Потърси клипчета за съвсем начинаещи, погледай ги, и може би ще се престрашиш.

# 364
  • FRANCE
Диди , когато вземеш машината идвай тук и ще помагаме

# 365
  • Варна
Благодаря ви! Ако се престраша, непременно ще се похваля. А дотогава само ще надничам в темата. Случайно я намерих, но е много интересно тук.

# 366
  • Варна - Черна гора
Didi168, аз живея във Варна.
Ако искаш в удобно за двете ни време бих могла да ти съдействам Hands V.

# 367
elektrichar честито внуче и честита титла за теб! Да си дядо си е благословия Simple Smile  Да ви е здраво, да расте в любов и щастие новият член на семейството ви!

madame ризите са се получили чудесно. И аз имам желание да ушия поне една риза, но още не се престрашавам. Много сложно ми се струва работата по яката, не знам дали ще се справя. Видях, че си имала проблем с илиците. Ето една идея за илици, изглежда лесно, но не съм го пробвала още:

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1776847599862079&locale=bg_BG

Аз минавам да се похваля от покривната, която купих лятото. Истинско удоволствие е да се шие с нея. Очаквах, че трудно ще свикна. С оверлога съм имала доста проблеми докато го разуча и мислех, че и с покривната е подобно, но се оказа, че е съвсем различно. Е, все още не съм направила съвършен подгъв, но с времето и това ще стане.  Уших си две летни "костюмчета" /панталони с широки крачоли и блузки/ от плътно трико с нея. Много съм доволна.

Didi168 аз като самоука шивачка разбирам колебанието ти и притеснението ти. Моят съвет е първо да решиш дали ти се отделят пари за машина. Ако решиш да отделиш, пишеш в темата за шевните машини и с помощ от там ще намериш.  После с помощ от тук и много клипчета, с много опити и много счупени игли, нещата се получават. Шиенето е занаят и като всеки занаят си иска практика Simple Smile Ако много ти харесва, с времето ще се научиш.

# 368
Didi168 ,за да не се харчиш много,аз продавам тази
Нова,в кашон на цена 165 лв
Донесоха ми я от немско,но аз работя с по-бърза техника
Пиши,ако проявяваш интерес

# 369
  • София
Отдавна вече не шия ,  разкарах Лучника. Но се нуждая от съвет, защото искам да  не си купувам калъфки за възглавници, а някъде да ми ги  ушият с мой плат. Някой има ли идея, каква би била цената за ушиване на най-елементарна калъфка за възглавница.

# 370
Мързеливка, тъй като никоя дама не даде съвет, ще дам аз. Раздялата ти с Лучника не знам дали е била заради проблеми, но без машина ще трябва да даваш доста пари за всякакви шивашки услуги, което е огромно грехопадение Smile Предполагам най-евтино би ти излязло да ти ги шият в Икеа:
https://www.ikea.bg/files/Services/sewing_pricelist__2023.pdf?ut … ource=chatgpt.com
Сега има много сносни машини на цена около 320 - 330  лева и е престъпление да търсиш шивашко ателие. Не е възможно в близките 50 метра от жилището ти да няма приятелка, роднина, съседка, която да работи в шивашка фирма. Ще ти ги ушие за няколко минути. Дори да не познаваш такава шивачка, твоя позната познава такава.

# 371
  • София
Мързеливка, тъй като никоя дама не даде съвет, ще дам аз. Раздялата ти с Лучника не знам дали е била заради проблеми, но без машина ще трябва да даваш доста пари за всякакви шивашки услуги, което е огромно грехопадение Smile Предполагам най-евтино би ти излязло да ти ги шият в Икеа:
https://www.ikea.bg/files/Services/sewing_pricelist__2023.pdf?ut … ource=chatgpt.com
Сега има много сносни машини на цена около 320 - 330  лева и е престъпление да търсиш шивашко ателие. Не е възможно в близките 50 метра от жилището ти да няма приятелка, роднина, съседка, която да работи в шивашка фирма. Ще ти ги ушие за няколко минути. Дори да не познаваш такава шивачка, твоя позната познава такава.

Много благодаря!
А дали в Икеа, шият само с техни платове или  не е задължително?

# 372
  • Варна
Най-елементарна калъфка за възглавница без цип тъкмо си взех днес от ателието до нас и платих 10 лв. 60 на 60 см с мой плат - дебела дамаска.

# 373
10 левааааааа?! Е как пинтийската ми габровска душа може да заспи тази нощ, пита моя милост? И ти ги даде?! Ужжжас ужасен! За една калъфка 60 на 60?! Ами тогава колко ли ще струва скъсяване и стесняване на дреха? Колкото самата дреха предполагам? Е как да не си купиш тогава една машина? Та един телефон струва повече от 300 пари, а го захвърляш на четвъртата година. И аз си казвам, че съм дал много пари за машини и всякакви джунджурии за шиене. Колкото по-малко машини се купуват, толкова повече ще струва ушиването и ремонтите на дрехи, спално бельо и пердета.

Не знам мързеливка, трябва да се пита в Икеа, но щом има разценки, предполагам шият и с твой плат.

# 374
  • Варна
Ами дадох ги, какво да правя… като не мога сама, плащам колкото ми кажат. За скъсяване на панталон и смяна на цип на жилетка платих 28 лв миналата седмица. Rolling Eyes  Затова и се разписах в темата. Мечта ми е да мога сама. Но нещата не опират само 300 лв за машина. Умението е най-ценното.

Общи условия

Активация на акаунт