Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 25 215
  • 809
  •   1
Отговори
# 600
За мен няма разлика стига ателието да не ползва промишлен ток. В момента отдавам ателие, от самото му построяване сме били /пиша в мн. число, защото и моят апартамент е със статут на ателие/ така. Някъде се писа за адресни регистрации - в отдаваното не съм правила, но ние сме си нормално регистрирани. И двете ателиета са многостайни, имат по една стая с изложение северо-запад, другите са с юго-изток.

# 601
Да ви питам-наемателката е изпуснала ключовете си в асансьорната шахта. Сега ще трябва да вадя допълнителен комплект и да го нося спешно. Вие какво правите при такъв случай?

# 602
Обадете се на асансьорните техници, които поддържат асансьорите. Нашите таксуват по 20 лв. за такава услуга - вадена на ключове от шахта.

# 603
Обядих се вече, да им поискам ли фактура, за да я заплати наемателката, как мислите? Нали трябва да се грижи "като добър стопанин" за имота 😊. Така ще се научи да не развява ключове и други дребни неща в асансьора

# 604
  • София
Фискален бон стига, фактура не - едва ли ще я осчетоводява.

# 605
ако въпросът е за чия сметка да са тези 20 лв - за наемателя

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 14:29 от rumka833

# 606
В хотел като изгубиш картата/ключ..си я плащаш при напускане
И тук така...наемателят поема сметката Simple Smile
И да дойде да си ги вземе..чак пък да летя до там..мне па-скоро...

# 607
Синът на наши съседи изпусна ключовете си в шахтата - точно след забележка от тяхна страна да внимава да не ги изпусне. Озвикаха си техника, платиха му 20 лв., взеха си ги от касичката на детето. Надявам се това да дава отговор на въпроса Ви 😊

# 608
Обядих се вече, да им поискам ли фактура, за да я заплати наемателката, как мислите? Нали трябва да се грижи "като добър стопанин" за имота 😊. Така ще се научи да не развява ключове и други дребни неща в асансьора
Тук не иде реч дори за добър стопанин... Не мисля, че дори би ми хрумнало, да плащам аз за услуга, която ползва друго лице - в случая ваденето на ключове от шахтата е "услугата". Като ѝ изкарате при ключар нали пак тя ще ги плати?

# 609
  • София
На практика това дори не е задължение на наемодателя, да вади ключовете от шахтата. Да услужи временно с резервен комплект, ако е нещо спешно, ок, ама да търси кой да ги вади, че и да се чуди дали да не плати за тази наемателска небрежност...

Логиката малко ми напомня на мой случай, в който споделих, че наемателите ми са си завъдили дървеници и тук някои изказаха мнение как аз трябва да плащам за пръскането, понеже видиш ли, жилището е мое.

# 610
Илит, това за дървениците не го знаех. Искрено съжалявам, понеже имам 1 година служебен опит с такива гадини, както и няколко месеца от 2024 ми минаха под знака на Дървницата.  Остана ми травма и като ходим по хотели вече не излизам първо на терасата да видя изгледа, а надничам под матрака.

# 611
За ключовете съм съгласна - ваденето на нови си е задължение на наемателите. Ако имат 2-ри - отиват и си изваждат, ако е само един комплект - наемодателят им дава от неговите и действията са същите.
Не знам колко често ви се е налагало за вас самите да правите това, но тези услуги /не само ваденето/ са поскъпнали доста, а и повечето от ключарите кога дават, кога не фискален бон и по тази причина може да е трудно да докажете стойността на услугата. Макар че те трябва да са благодарни, ако вие свършите тяхната работа.

С викането на асансьорен техник е малко по-сложно за наемателите - почти всички етажни собствености имат абонамент към дадена фирма/техник. С тях обикновено контактуват домоуправител или касиер на ЕС /моят случай е такъв, в нашата малка ЕС, за всеки един проблем с асансьора все аз трябва да се свързвам с нашия, живущите тук са толкова "безхаберни"/ така че това може да е по-трудно за наемателите.

За дървениците - не знам, те дали могат да се пренесат отнякъде или си се завъждат по/из дървени неща?

# 612
По принцип във всеки асансьор би трябвало да има номер на телефон за контакт с техниците. Този номер обикновено е за съобщаване на аварии, но вероятно биха насочили наемателите към тел. на техник, който да им извади ключавете.
Искам да кажа, че според мен наемателите би трябвало да се оправят сами в случая.

# 613
  • София
Дървениците се привнасят с нещо. Най-често багаж, куфари след пътуване. Не идват от нищото, не се завъждат ей така от дървото. Въпреки името си, те са кръвосмучещи и умират, ако няма откъде да смучат. Лошото е че умират, ама след месеци без храна. Оцеляват и след пръскането, ако не се прави по схема и много щателно. Голяма напаст.
За щастие, моите наематели изпълниха стриктно всички указания на човека, когото викнах. Чак след третото пръскане са спрели да ги виждат, но направиха и четвърто, както беше планът. Отърваха се, но те си плащаха и не беше евтино като за хлебарки примерно.

Скрит текст:
Брат ми беше стигнал до болница вследствие множество ухапвания от дървеници в казармата. Не е шега.

# 614
  • Бургас
Мчи наемодателят е виновен за изтърваните ключове в шахтата, кой друг?
"Добър ден, от три дни не свети лампата в гаража". Пита се - кой да ходи да пуска лампата -този, който ползва гаража, или наемодателят?
Дала съм група на ЕС и телефона на домоуправителя. Не сме на хотел, все пак.

Общи условия

Активация на акаунт