Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 784
  • 809
  •   1
Отговори
# 630
Да, със сигурност трябва да се разберем първо да продадем пристата. Не ми се иска изцяло да отива като разход, все някой лев може да ѝ се вземе. Относно спалнята, а и дивана, и на мен ми се иска аз да ги избера, първо защото ще се стремя към по-ниска цена, и второ - трябва да ми харесат. Но пък от друга страна - той иска да си ги купи, нас не ни ангажира да влагаме пари към момента по никакъв начин. Евентуално, после да ги откупим. Затова не знам дали не е редно да го оставим той да си ги избере, с наше удобрение след това, разбира се.

# 631
  • Варна
За София не искат заради безумните сметки, при мен са смешно ниски, освен това нашата инсталация е хоризонтална, ако не искам да ползвам спирам крана на площадката на етажа и толкоз. Ама да имаш парно и да се топлиш с климатик, това е като баща ти да има фабрика за миди и скариди и ти да ядеш рачешки рулца от Метро.

# 632
И утре като реши да напусне...мда.
Айде за спалнята и ти искаш/мислила си за по-голяма.
Ама на дивана какво му е...?

Да си купи нови като иска. И ката напусне да си ги изнася.

# 633
И легло бих сменила, и диван.
Точно както аз не бих спала на легло, което толкова да ръби, така и не бих очавала наемател да спи на такова, само защото това съм имала, че и да ми плаща. Сменяли са мебели, при изнасяне остават срещу 1/3 от цената горе-долу. Поне в моят случай.
Хубаво, удобно легло, е само в плюс на наемодателя.
Моите наематели не са крепостни селяни, а искам да им е удобно и уютно. Но, това съм аз.

# 634
  • София
Ако са склонни да купят сами спалня, нека, но поне да ти съдействат за продажбата на предишното легло. Така ще е и най-удобно за тях. Бих разгледала с тях, ако стигнете до сходен избор, бих се съгласила на откупуване накрая, но зависещомот това колко ще стоят. Ако останат пет години, не е редно да се иска висока цена накрая. Важно е и в какво състояние ще го оставят.
Матракът бих оставила изцяло на техен избор.

За дивана, не съм сигурна. Точно защото днес е това, утре ще е трапезата маса, вдругиден цвета на стените.

Аз съм от лудите, които имат парно и не го ползват. Греем се с климатици. В пъти по-евтино, че и по-топло.
От сградата до сграда и от апартамент до апартамент има огромни разлики, когато става дума за Топлофикация. Не може да се обобщава.
За под наем, по-практично е без. Щом и другите в сградата не искат, съвсем е ясно. Колкото по-малко хора ползват, толкова по-скъпо излиза.

# 635
От доста години имам информация, че положението със сметките за парно в София и в другите градове с топлофикация в страната е съвсем различно. Не е в полза на софийския мастодонт.
За София споделям следния личен опит, само старо строителство, да подчертая.
2-3 години, до въвеждане на топлинните счетоводители и онези уреди  по радиаторите, беше перфектно. Огромен, наистина огромен чугунен радиатор, толкова горещ, че гледах да не го докосвам, че пареше. Не можеше да се регулира, нямаше врътка. 27-28 градуса през зимата, аз обичам топло през зимата. Разхождаш се по бельо цяла зима. И сметките бяха абсолютно поносими.
След въвеждането на дяловото разпределение настана ужасът. 1-2 години карах на парно, пусках на 2, да поддържа около 17 градуса през деня, вечер увеличавах за 2-3 часа на 3, малко да постопли, после пак намалявах. И си лягах и заспивах завита през глава, с ледено студен нос. Последно за м. февруари ми избичиха 1000 МВ/ч изразходвани, за стая и кухня. Не говоря за пари, към 100-100 и малко лв. беше, но преди 20 години сигурно. И това вече преля чашата - хем стоя на студено, хем излиза някакво нереалистично голямо количество енергия.
И си купих климатици, качествени, хем +++, хем тихи. И се стоплих. Перфектно ми е на мен, хич не ми пречи, че подухва, дори напротив, обичам да стоя под струята топъл въздух. И за 120 лв. на месец за ток за всичко, не само за отопление, бях доволна. Само топлата вода от ТЕЦ ползвах.
Има хора в София, старо строителство, включително панели, които са доволни от топлофикация. Но повече са тези, които хем стоят на студено, хем плащат огромни сметки. Никой не може да каже защо има такива разлики. Обясненията на топлофикация, че съседите крадат (има и такива случаи) за мен не са достоверни.
Та това е основният проблем с Топлофикация в София - не знаеш колко ще ти бъде сметката, абсолютно непредвидими са. Отделно това, че в повечето стари блокове и кооперации отчитането е веднъж годишно и ако наемателят напусне през сезона, става мазало с разделяне на сметката - до напускане, след напускане, пък му задържаш депозита, те се сърдят, не разбират системата.

Илит, този принцип, че колкото по-малко хора ползват, е по-скъпо, не би трябвало да е приложим за новите кооперации с хоризонтална инсталация.

# 636
Следя с интерес мненията за радиаторите и аз съм пред такъв избор, но в по-голям размер - 2 спални, 2 бани, 1 хол - общо 6 тела евентуално ще ми трябват, за хола има тръби на 2 места. Поне са вкопани тръбите и излизат директно от стената, че на предния имот си плащах допълнително да ми ги вкопават и да е естетично, макар че повечето хора от блока са ги оставили така и радиаторите са на крачета, нещо което не харесвам въобще.
Имам въпрос за подово покритие за под наем, за беда е 3 стаен, НС: дали е удачно слагането на винил на клик в коридора, двете спални и целия хол включително зоната с кухненските шкафове? Води се водуустойчив, нещо такова https://praktiker.bg/bg/Parket/SPC-PODOVA-NASTILKA-KRONO-ORIGINA … IKTORIAN/p/225296
Някой слагал ли е такова нещо, здраво ли е и устойчиво на експлоатация? Плочки евентуално да сложа само в баните и мокрото си мисля и този материал в останалите помещения, благодаря.

# 637
  • София
По въпроса на Тинтина - след като повечето в блока не искат парно и аз не бих ползвала. Ако пък тока за климатиците стане много скъп - ще прежаля пари за радиатори, според ситуацията.
За младежа със спалня и диван - да си ги купи и да си ги ползва. Не бих се навила на откупуване. Не се знае колко време ще ги ползва, в какво състояние ще е матрака и дивана как ще изглежда.
Моите си купуват техни спални и си ги отнасят или зарязват като си тръгват. Пак според ситуацията, но без ангажимент да му ги купувам. Все пак е наел имота с определени мебели на определена цена.

# 638
  • София
За винила, много се колебаех, защото мисля, че е супер устойчив материал и може да изглежда добре.
Наскоро бяхме в едно Airbnb и трябваше да се навеждам и да пипам, за да се уверя, че не е паркет или ламинат. Много добре стоеше.

Също по HGTV съм гледала ремонт с винил, като го предпочетоха като материал заради малка къща и деца, влизащи редовно с мокри/снежни обувки.

Обаче имам спомен, че като гледах цени хич не беше евтино. Тези винили, които ми хванаха окото в магазина, бяха на цена почти като качествен влагоустойчив ламинат. И не знам дали си струва. Може би ако се дебне промоция.

И е добре някой да сподели практически опит за износоустойчивост и дали се хлъзга.

# 639
Да ви уведомя, днес мина и 2та сделка продажба. Студио за 120 евра.
1та беше преди 1 седмица.
Спартанско обзавеждане, виждали сте снимките.

Сега изниква казус за 3тото, подлежа ли на регистрация по ДДС, ако го продам до 12мес.
Ще разузная проблема.
В най-краен случай (вместо продажба) ще търся заем, ще продам акциЙ и тн.
Но на 1 място ще разузная подлежа ли на регистрация по ДДС.
Много разнопосочна информация получавам.
Отворих странична тема за тоя случай.

# 640
Честито на Дани! Как стана продажбата, от къде дойде купувача, сподели ще бъде полезно. И не си смъкнал цената, което е супер.

# 641
Ами аз започнах от 130 цена, даже 135. За да усетя пазара.

Не знам дали съм казал или писал, единият купувач си е от София, семеен мъж, който има добра работа и доходи. Дойде сам (с брокер), огледа, реши, предв дог и след това изповядване. Накрая ми каза, че казал на жена си най-накрая. Има евентуален интерес за още в бъдеще, ще се чуваме.

Вторият купувач беше чужденец. Дойде на оглед сам и той с брокер, полски евреин май, роден в швейцария с паспорт от ЮАР. След огледа цялата комуникация беше през някаква голяма адвокатска кантора и брокер. Кошмарно предаване на дребнавости назад-напред, за период от месец и половина. Чак след изповядване научих, че все пак имал някакви връзки с България, искал да може да регистрира адрес и евнетуално може би гражданство и бил в борд на директорите в някакво частно училище.

Преди 2 дена (и събота и неделя) дойдоха кандидати, дето поискаха и 3те апартамента (уж). Съботата видяха единия, харесаха апартамента и цената и поискаха да видят всичко, което продавам, за да го купят на куп. Неделята показах всичко (3ап), ангажирах всички наематели, дойдоха още повече хора, дядото, бащата, майката и семейството.
Майката я хванах, че беше много против, накрая сама си призна, че не понася студ град и не ѝ харесва.
Вече видяни номера. Тая вратичка защо се отваря насам, а не натам, каква е тая стълба на терасата, какво е това чудо (имаше една метална стълбичка), защо има точици от строителна пяна под дупката на климатика, защо има 1 капка влага по стъклото на дограмата и разни такива.
Пердетата поне бяха хубави, та не се заяде за тях. Говорим за 700к сделка ...
След огледа ни вест, ни кост. След толкова разправия, етично беше брокерът поне да върне обаждане и да обясни какво, що. Но не. Не вдигна и като го потърсих след уговорения срок.

А днес имах друг оглед с брокер и момиче и момче. Май са от Русе, поне номерът на колата е такъв. Харесаха и имат интерес (за инвестиция, не за живеене), но им показах току що продадения апартамент и тази цена. Така поиска брокерът. Въпросът е, че на разположение е друг апартамент, макар и 100% идентичен, но на по-висока цена (примерно 3-4к). Та брокерът се обади пак, каза, че са харесали и питаше дали ще действаме с тях. За сега сме в изчакване.

И 2те продажби бяха с 2 от големите агенции.

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 22:04 от dany1

# 642
  • Бургас
Aisha, там е работата, че не знам дали всички не искат парно. Това, че майсторът е правил 4-5 апартамента, за мен не е меродавно.
В съседната сграда повечето имат, ползват и не се оплакват. Сградата е нова, няма проблем с отчитането.
ММ смята, че трябва да сложа, щото "парното си е парно" и няма смисъл да мисля 1000 лв. за нещо толкова фундаментално.

За виниловата настилка - имам в другото студио. Подлъгах се под майстора. Сега не бих сложила. Да, стои добре, обаче подът трябва да е идеално равен, което значи саморазливна мазилка, подложка и много сръчно трябва да се слага. За три години експлоатация са се отворили фуги на 2-3 места, като наемателката пази. Как се запълват тези фуги, не знам.

Затова сега слагам плочки, имитиращи дърво, на рибена кост. За ужас на майстора Simple Smile За голяма жилище с много стаи - може би бих сложила ламинат само в спалнята, а в другите помещения - пак такива плочки.

dany, има тълкувания в сайта на НАП. И съдебни дела. Приемат, че три сделки е "по занятие". Подлежиш. Ако те хванат, тегаво ще е.

# 643
Дани, прочети това:
https://trud.bg/a/articles/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%B5% … D0%B0%D1%82%D0%B0
При повече от две сделки, според съдебната практика, ще трябва да се регистрираш по ДДС.
Само да питам - по колко квадрата с и без общи части бяха апартаментите.

# 644
Дани, прочети това:
https://trud.bg/a/articles/%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%87%D0%B5% … D0%B0%D1%82%D0%B0
При повече от две сделки, според съдебната практика, ще трябва да се регистрираш по ДДС.
Аз същата статия я постнах в моята тема, но там не намерих предписание за 3ти имот да се регистрираш по ДДС.

Общи условия

Активация на акаунт