Диагноза рак

• 3 853
  • 30
  •   1
Отговори
Здравейте! Вече доста пари отидоха за психолози и реших да премина към БГ мама.
Бременна съм в 8ми месец и трябва да лежа до края на бременността. Това на страна.
Казуса по - скоро се касае за моята майка, която юни миналата година бе оперирана от рак на маточната шийка, след това мина през химио- и лъчетерапия. Появи се след 2-3 години семейни кавги за имоти със сестра и и баба ми, а след това грижи за същата ми баба, която беше енергиен вампир, заради мъката си. Тя и беше слуга. Профила на майка ми е на мазохист, заклет пушач с наднормено тегло, диабет, висок холестерол и кръвно, обездвижване. Срещнахме диагнозата и миналата година доста емоционално и аз бях с нея през цялото време на терапията и дори започнах да ходя на психолог, за да съм максимално полезна за нея. След това се преместих в друг град при вече моят мъж и малко се отделих. Тя остана сама с неподкрепящият ми баща и изпадна в депресия. Последва операция заради усложнение - херния, баба ми почина, падна и доста се удари, най - вече се оплаква, че я боли кръста. Ходеше по разни лекари, но бяха такива, които отбиват номера и тя също беше с такава никаква мотивация да си разреши проблема. Нищо не се промени от нейните вредни навици. На контролният скенер преди няколко дни се установи, че има находки в белия дроб и в гърдата. Освен това аневризма в аортата.

Тя е сприхав човек с който лесно не може да се общува, камо ли сега. Всичко, което чувам е как ще умре, как нищо няма смисъл и се натяква, сякаш с това ще ни отмъсти. Аз съм много емоционална, адски гневна и виновна в момента, понеже продължава да пуши и знам, че нищо не мога да направя. Опитвам се да говоря с нея и да действаме по тези въпроси, исках да и запазя час при съдов, но тя пак ми се развика. Опитвам се да не показвам никакви емоции и тя ми каза, че ако зависела от мен щяла да се чувства сама. Аз съм била неин отдушник за всичките и проблеми цял живот и ми е трудно да и показвам емпатия и дори да и казвам, че я обичам, но съм помагала винаги, когато мога, просто сега трябва да лежа, заради скъсена шийка.

Много се опитвам да се съхраня, защото бебчето, което нося в мен е най - важното нещо за мен сега и не искам да чувства всички негативни емоции, които изпитвам. Трудно ми е да съм от камък. Нормално ли е всичко, което чувствам? Объркана съм…

# 1
На мястото ти , с този акъл, щях да направя мъжа си посредник - да преценява дали е важно да ме занимава майка ми или друг. В една тема  ми разправяха, че детето не може да е родител - ето че може. И то във форма, дето не съм си представяла като писах там.
  Майка ти може да се съветва с теб за добри лекари,   за технически неща с вас ,младите. Но  те изпива емоционално и  не от сега , някой ден ще приличаш на сушена слива душевно. А  дай Боже дете ще отглеждаш, с каква енергия? 

# 2
На мястото ти , с този акъл, щях да направя мъжа си посредник - да преценява дали е важно да ме занимава майка ми или друг. В една тема  ми разправяха, че детето не може да е родител - ето че може. И то във форма, дето не съм си представяла като писах там.
  Майка ти може да се съветва с теб за добри лекари,   за технически неща с вас ,младите. Но  те изпива емоционално и  не от сега , някой ден ще приличаш на сушена слива душевно. А  дай Боже дете ще отглеждаш, с каква енергия? 

Коментар на място и достатъчен. Гледах същия филм отстрани с баба ми и майка ми, може би не е редно да го повтарям.

# 3
  • София
Човек и да не е крив по принцип, като има рак става. Депресията е от водещите симптоми на рака, леченията също променят цялостната биохимия на организма и болните не са особено приятни. Все пак, не е редно да ги изоставяме, но общуването трябва да е със съзнанието, че човекът е болен, че отношението му не е лично и, че никой не заслужава да го хокат. Сложи някакви граници, но пълен отказ от общуване ще ти образува тонове вина, което и вече се случва, защото си изписала доста обвинения към майка си, а това обикновено е сигнал за твоето чувство за вина. С майките е така, не можеш да си много гневен безнаказано и собственото несъзнавано се обръща и наказва.
Независимо от вредните си навици майка ти не е виновна, че има рак. По описаните нови находки прогнозата е лоша очевидно, не хаби оставащото ви време в гняв към нея и към себе си. Помири се с това, че сте различни, че в момента тя е в много лошо положение, че и да се бори няма да стигне далеч. И си гледай здравето, готви се за гледането на бебе и тежко болен човек. Ще ти трябват сили, не ги харчи в излишни скандали. Като ти каже нещо лошо и кажи, че и ти я обичаш, но не очаквай нищо положително в отговор. Толкова.

# 4
Човек и да не е крив по принцип, като има рак става. Депресията е от водещите симптоми на рака, леченията също променят цялостната биохимия на организма и болните не са особено приятни. Все пак, не е редно да ги изоставяме, но общуването трябва да е със съзнанието, че човекът е болен, че отношението му не е лично и, че никой не заслужава да го хокат. Сложи някакви граници, но пълен отказ от общуване ще ти образува тонове вина, което и вече се случва, защото си изписала доста обвинения към майка си, а това обикновено е сигнал за твоето чувство за вина. С майките е така, не можеш да си много гневен безнаказано и собственото несъзнавано се обръща и наказва.
Независимо от вредните си навици майка ти не е виновна, че има рак. По описаните нови находки прогнозата е лоша очевидно, не хаби оставащото ви време в гняв към нея и към себе си. Помири се с това, че сте различни, че в момента тя е в много лошо положение, че и да се бори няма да стигне далеч. И си гледай здравето, готви се за гледането на бебе и тежко болен човек. Ще ти трябват сили, не ги харчи в излишни скандали. Като ти каже нещо лошо и кажи, че и ти я обичаш, но не очаквай нищо положително в отговор. Толкова.

“Сложи някакви граници, но пълен отказ от общуване ще ти образува тонове вина, което и вече се случва, защото си изписала доста обвинения към майка си, а това обикновено е сигнал за твоето чувство за вина.“

Абсолютно е така, аз не мисля да спра да общувам с нея, защото чувствам, че не мога, но всичката “комуникация” никога не завършва продуктивно и не успявам да подходя различно. Аз не съм заядлива и съм добро човече. Моето желание е да се направи всичко възможно, но тя стои и пуши цигарки. Как се приема това, че майка ти иска да умре без да си мръдне пръста и то още преди тази диагноза да е факт? Sad Да не говорим, че ми е заявявано още от дете това нейно желание, не успявам да го приема. Може би като се случи ще е друго.

Моята вина и нейното задоволство винаги са били водеща сила в този контакт.

Всичко, което пиша е, защото се чувствам безсилна и в същото време наранена. За разлика от миналото и лечение, този път чувствам, че нямам емоционалната сила да и бъда дори грам от полза и ми е криво.

Благодаря, че ми отделяте от времето си за съвет и друга перспектива!

# 5
  • София

Абсолютно е така, аз не мисля да спра да общувам с нея, защото чувствам, че не мога, но всичката “комуникация” никога не завършва продуктивно и не успявам да подходя различно. Аз не съм заядлива и съм добро човече. Моето желание е да се направи всичко възможно, но тя стои и пуши цигарки. Как се приема това, че майка ти иска да умре без да си мръдне пръста и то още преди тази диагноза да е факт? Sad Да не говорим, че ми е заявявано още от дете това нейно желание, не успявам да го приема. Може би като се случи ще е друго.

Моята вина и нейното задоволство винаги са били водеща сила в този контакт.

Тя не иска да умре, просто има различни възгледи. Ракът е такова заболяване, че може да порази и най-здравословно живеещия човек. При описаните метастази просто няма никаква нужда да и четете морал, да я вините и да се ядосвате. Нека да и е приятно, комфортно, да яде каквото иска, да прави каквото иска и ако може да не се отказва от лечението, защото дори да е за удължаване на живота, без лечение страданията са по-големи.
Просто приемете, че не е виновна, вие не сте виновна, правете нещо, което знаете, че ще и е приятно. Отделно и си кажете нещата, които ви тежат, докато все още е по-добре, защото после ще е все по-трудно. Но не очаквайте да ви разбере или да не ви нахока обратно, просто няма да стане. Трудно е много, имате цялото ми съчувствие и разбиране. Трима близки с рак съм гледала, единия беше тинейджър, там беше най-трудно да се разберем за каквото и да е, последно беше майка ми, напълно ви разбирам. Майка ми беше друг характер, но при нея големият ми проблем беше, че отказваше всякаква помощ. Това от една страна я държеше в тонус, но от друга в някои моменти се налагаше да и се налагам, да съм с нея против волята и, и прочее. Трудно е, но помнете, че най-трудно е за болния. Знанието, че си отиваш би съсипало всеки, може и да превърне всеки в нервен и заядлив, още повече, че това знание върви с ежедневно страдание. Човек е кисел и ако кара грип, но поне понася страданието си с идеята, че ще е по-добре, докато при онкоболните, особено след определен стадий, всяко страдание се търпи, за да стане човек още по-зле, и още по-зле и така докато умре.
И пак да кажа, никой не иска да умре, дори от нездравословно живеещите. Не си дават сметка, често са и от поколение с много ниска здравна култура, трудни за изкореняване навици, но пак не им се умира, не им е това идеята. И още повече, от по-старото поколение са приучени при всяка болест да са виновни, та съм сигурна, че с всичките си цигари, майка ви се чувства и виновна, и провалена. Вие не отговаряте за това, но направете каквото смятате, че е нужно, защото като си отиде близък, вината идва винаги и е много по-лесно ако човек е направил всичко, което смята, че е било нужно. Кураж!

# 6
Миличка, съчувствам ти! Къде е в цялата картина “неподкрепящия” ти баща? Ти си имаш семейство и очаквате дете, абсолютно съм против да намесвате твоя мъж като буфер между вас двете. Ако баща ти се беше разболял, майка ти щеше да го гледа на 100%, сега обаче той защото е мъж не участва, не му се полагат грижи, те са женска работа, така ли е? Много често срещано в нашите ширини, грижите по майка/свекърва да се прехвърлят на дъщеря/снаха, мъжете се скатават, пасивно изчакватда си замине болната и изведнъж се появава нова жена да ги отглежда.

# 7
Миличка, съчувствам ти! Къде е в цялата картина “неподкрепящия” ти баща? Ти си имаш семейство и очаквате дете, абсолютно съм против да намесвате твоя мъж като буфер между вас двете. Ако баща ти се беше разболял, майка ти щеше да го гледа на 100%, сега обаче той защото е мъж не участва, не му се полагат грижи, те са женска работа, така ли е? Много често срещано в нашите ширини, грижите по майка/свекърва да се прехвърлят на дъщеря/снаха, мъжете се скатават, пасивно изчакватда си замине болната и изведнъж се появава нова жена да ги отглежда.

Права сте, така се държеше и с неговата майка. Не я поглеждаше и оставяше леля, мен и всички други да се оправят.
Родителите ми взаимно си скъсяват живота един друг, та и моя. Никак не сте далеч от истината! Миналият път, когато беше на лечение майка ми, ми беше предоставил всичките “задължения”, понеже сме в друг малък град, на 15мин от града, в който и беше лечението. Той не ходеше с нея. Аз излизах от работа, чудех се как да си сменя смените, отделно и бабешките ми задължения, изисквания и прищевки тогава падаха върху мен. Когато се преместих в друг град и оставаха няколко курса от лъчетерапия. Заряза я в болницата да стои 2-3 седмици да се депресира още повече. Бях страшно разочарована и се карах много с него, заради това, че не можем да разчитаме на него. Вложих много енергия, за и бъда подкрепа, но не можех да съм абсолютно всичко за нея. От дете много пъти съм ги молила да се разделят, но не се случи. Не ми беше проблем всичко, което правих, нека е ясно, че не ми е било в тежест, но не е там въпроса. Всеки път мрънка по 40 мин., когато трябва нещо да се свърши, дори и малко да е и само повтаря, че я е закарал няколко пъти до болницата. Той е пенсионер и нищо не прави по цял ден, сега твърди, че само с нас се занимавал и не бил линейка, което е комично. За него едно ходене до магазина е все едно е изкачил Еверест по думите му. Аз от 4-5 години не живея вече с тях, ако не му звънна аз - изобщо не се сеща и няма задължения към мен. Беше ми мъчно, че няма шанс да й е подкрепа, даже й е тежест, но трябваше да помисля и за своето щастие и да се преместя при моя страхотен годеник. Подкрепата ми…

# 8
Има две неща, които да си напишеш много пъти на лист - наистина напиши ги!

Ти си детето - тя е майката!

Не сменяй ролите, които са ви отредени от живота. Не сменяй кой какво е длъжен да дава и получава. Не променяй това статукство поемайки я като бебе, защото ще ти се разясни урока чрез твоето си дете.

Можеш да помогнеш на майка си в нейния труден път, но не и да вземаш решенията или да се опитваш самата ти да го минеш вместо нея.

Майка ти е болна. Трудно и е, но борбата и боледуването са нейна борба и урок. Бъди до нея, помагай и, но не се чувствай гузна, че не си подинила живота си на нейното боледуване и лечение.

Не го усещаш, защот не го виждаш в ръцете си - но бебето ти е с приоритет. В момента енергията ти трябва да е насочена натам. То има много по-голяма нужда от теб, за да се роди и поеме живота.

Питай майка си "Как да ти помогна?" и каквото можеш помогни, но да се подлагаш за отдушник на този силен негативизъм няма нужда. Наистина болестта променя хората, прави ги егоистични, дори садистични и избухливи. Не се връзвай. Не приемай приказките на една изплашена жена за последните думи към теб, не превръщай живота си в безмислен ад. Пак казвам ти само ПОМАГАШ да мине този път и тази помощ никак, ама никак не е малка. След това си сринат до основи. Страховете остават, ужаса е с теб! За това прояви малко здравословен егоизъм. Чувай се с майка си, когато можеш се виждай, но в останалото време се средоточи към нещо по-важно и хубаво - бебето. Докато майка ти по един или друг начин може и сама да си помогне и баща ти помоли бебето има нужда от майка си и нейната положителна енергия.

# 9
Съжалявам за това, през което минавате.
Моят съвет е да спреш да й дуднеш за цигарите. Дори да ги спре, ситуацията няма да се оправи, знам колко напрягащо е за пушач да му се дудне как трябва да спре цигарите,  това е жива покана за скарване и до нищо добро не води.
Обаче в замяна на спирането да й опяваш за цигарите поискай и тя да спре да прави нещо, с което те напряга.

# 10
Защо да спира цигарите с тази диагноза?

# 11
Разбирам, че ти е тежко и ти съчувствам, но се държиш зле с майка си. Начинът, по който я опиваш не е добър. Ако тя си отиде ще изпитваш огромно чувство за вина.

# 12
Не вменявайте вина, всеки решава за себе си и  няма виновни.
 Мъжът ми не се реши на операция, реши късно, като допря да не може вече. Каза - животът си е мой, плюс-минус две години/примерно/ на ми решават проблема. Все тая  е.
 Ядосвах се ,но е възрастен, телефонът бе дуплекс, звъня да  намерят място да отиде в болница ,той подслушвал на другия  и  ме   навика, че не е малолетен и  си решава сам, кой ми е позволил да се меся. В края на краищата е  прав и  сега го оправдавам , 20 години по-късно. Не би ми харесало да ме влачат и мъчат без да е сигурно нищо. Колкото - толкова ,като  изгори свещицата ми,  само се моля да не боли много.
 Това с вината на околните си е техен проблем,  нещо тяхно и неправилно за мен.
 Няма виновни.
 Няма нужда и от мрънкане ,върху близките и упреци, съсипване и техния живот, стопира се това.Аз предложих мъжа и като буфер докато роди и малко след това ,нужно и  е да прецени някой  какво се иска от нея, мрънкането да се отсее, но  и съзнавам, че ще се натрупа пак върху  и  после недоволството. И все пак... това е малко особен период, тя лежи.    Вдига телефон и
 казва ,тя е зле, ще и  предам като се оправи. Поне малко да се съобразят с нея.
 Циник съм - който ще умира , прав му път ,животът е за живите.
 Много мои близки си отидоха ,благодаря им , че един не ме натовари излишно.

# 13
Защо да спира цигарите с тази диагноза?

Не парадирам с това, но чета, информирам се, имам медицинско образование и си давам сметка, че нездравословният начин на живот, в т.ч. тютюнопушенето са причина за 18% от смъртните случаи само в България. Спирането на цигарите доказано повишава шансовете за успеваемост от терапията. След като я оперираха и изчистиха, ако беше променила навиците си, имам чувството, че щеше да бъде различно. Затова ме е яд. Освен това още не са дали точна прогноза, но съм наясно след като прочетох данните от изследването, че ще бъде тежко, предвид че няма един орган в тялото и който да няма отклонения от нормата…

@FrauDanna Това е нейното поведение от моите очи и не само, не мисля, че нещо обидно казах за нея, ако така е звучало - не го мисля. Винаги съм се стараела да бъда обективна и да мисля критично в такива ситуации, може би това е било и нещото, което ми е помагало да се справям по - лесно със загубите. Една сълзичка не ме е видяла да пророня, само за да не се налага да мисли и тъжи и за мен през всички дни докато и държах ръката, накрая на деня се прибирах и плаках по цели нощи сама. И си давам сметка, че тя след това през, което премина се закопа още повече в емоционален и физически аспект. Хората започват да ходят на църква, започват да се хранят по - добре, започват да спортуват, развеждат се, но не усетих воля за живот и сякаш сега пак се среща с болестта. Със сигурност не мисля, че се държа лошо с нея, споделям на вас какво се случва в мислите ми. Няма и да се откажа да бъда до нея психически, чувствам се длъжна, но ще дам всичко от себе си да не взимам от празното гърне. Истина е, че много ме е била като дете, много ме е обиждала и се е държала ужасно с мен. Не бих искала да забравям и лошото и доброто, аз си я обичам много, но жената която каза, че е токсично е права, защото родителите за едно дете са целият наличен свят.

Виновни няма, няма и да има и тук всички, които го казаха са прави. Аз нищо няма да променя в нея. Просто тогава вложих всичките си ресурси, максималист съм и някак нямаше същото отсреща. Затова не се дава без да са поискали от теб. Такова е правилото за неисканата помощ.  Някак имах нужда да похленча малко, да си излея душата, да разбера какъв е по - смисленият подход.

# 14
При терминален стадий на рак, с разсейки, нищо не помага.

Общи условия

Активация на акаунт