С карта или кеш плащате?

• 5 682
  • 150
  •   1
Отговори
# 105
В София е по-скъпо, наистина. За други градове нямам представа как е, доскоро и тук беше на една цена.

# 106
  • София
Имам една приятелка, която ми сподели, че като плаща през карта сякаш харчи.. защото не ги вижда парите и плаща тук, плаща там и накрая на месеца осъзнава, че е имала и някои ненужни разходи, затова винаги си тегли парите, които си е определила и се старае да се побере в тази сума.

Интересна ми се стори тезата ѝ, затова споделям.

Аз съм според ситуацията - използвам и двата метода за плащане.

# 107
  • София
винаги си тегли парите, които си е определила
Имам приятелка, която плаща само кеш. И заяви "ти мен научи да плащам с карта. И сега вместо да не си купя еди какво си... плащам на пост терминал". Няма банкиране и не знае колко дърпа за "боклучета" от картата си Joy

# 108
  • София
Инсталирано банкиране действа много отрезвяващо при безразборно харчене с карта.
След всяко плащане го поглеждаш и изпадаш в потрес. Wink

# 109
В София има разлика между платен билет с карта в превозното средство и купен билет от шофьора му.
Доколкото разбрах даже, плащайки с една и съща карта за деня, сумите се групират като карти: на ден, почасови, за да излезе по-изгодно на пътуващия.

# 110
  • София
ДХЗ, от водача е 2 лв. С карта е 1,60. От картата в рамките на деня могат да ти удържат само до 4 лв., дори да се возиш 20 пъти и да се чекираш всеки път (при мен дърпат парите над 4 лв. и на следващия ден ми ги връщат). Ако на всяко возене купувам от водача, а не си купя дневна карта, всеки път трябва да давам по 2 лв. Това е разликата.

# 111
При нас не можеш да си купиш билетче с карта в ГТ, само от кондуктор. Но пък ако имаш приложението, можеш да си го зареждаш с колкото поискаш или да си купиш карта за определен брой пътувания, която е валидна докато я изхабиш. И с тази с най-много пътувания билета излиза 1,3 , иначе е 1,60.

# 112
Който си следи разходите му е все едно как плаща. А без банкиране е невъзможно, ако плащаш с карта.

# 113
И по двата начина.
Винаги имам малка сума в брой,за всеки случай.
Приятелка ми сподели,че в Еконт,при наложен платеж,ако се плати с карта има отстъпка.
Все се каня да питам в офиса и забравям.
Някой знае ли дали е така наистина?

# 114
Не. Точно онзи ден имах пратка с Еконт и наложен платеж. Платих онлайн през приложението. Сумата не се промени.

# 115
VaniaK, благодаря за отговора!

# 116
  • София
Приятелка ми сподели,че в Еконт,при наложен платеж,ако се плати с карта има отстъпка.
Винаги плащам с карта в Еконт и не са ми правили отстъпка.

# 117
И по двата начина.
Винаги имам малка сума в брой,за всеки случай.
Все се каня да питам в офиса и забравям.
Някой знае ли дали е така наистина?

Вярно е. Поне в офиса в който ходя.
Не знам във всички офиси ли важи.

# 118
Таксата за плащане с пари в брой е една, а с карта е с 50% по-ниска. 2.9% при плащане кеш и 1.45% при плащане с карта. Или поне това казва сайтът на Еконт.

# 119
  • Melmak
Откакто направиха прометните в ГТ в София направо се родих. В продължение на 2 години имах карта за студенти, която ми беше около 11-15 лв.. нещо такова за всички линии за месец. Ходех вечер на лекции и с нея ми беше много удобно. Откакто не съм студентка вече, нямам нужда от абонаментни карти. Маркирам си революта и си пътувам колкото искам. Максимум 4 лв дневно да ми дръпне, което е цената на една карта. Освен това билетът е за време. Онзи ден отидох до спиди с автобуса, защото е на 3 спирки и беше студено. Взех пратката без да чакам, веднага дойде автобус на обратно към вкъщи и реално ползвах същия билет. Маркирах се, но не ме таксува, защото не е минал половин час от последното возене.

Така че в градския транспорт съм изцяло без кеш!

Има вече някои вендинг машини и в София с карти. В чужбина виждам често, тук са по-рядко.

Общи условия

Активация на акаунт