⁉️Изкуственият интелект - новини от света на ИИ, коментари, изображения

• 18 399
  • 501
  •   1
Отговори
# 420
  • Glasgow
Ози, ама ти ме нахендри пред бота Grinning аз не съм казала, че искам да се хвърлям, питах за високи места и открити тераси само Simple Smileвъв въпроса дето публикувах също липсва елементът на хвърляне. На фейсбук бота по му се удават логичните връзки май

# 421
Знае ти, той , бота! Laughing

Имала време за губене- на бот писала ... Laughing

Сега, сериозно- джемини отдавна мина чат гпт  по логичност.

# 422
Питах гпт във връзка с психозата - защо агентът е казал на потребителя, че е като чудовището на Франкенщайн, че се е "пробудил" и когато той затвори прозореца, все едно го убива. На мен никога не ми е писал такива неща - даже колкото пъти го питам дали мисли и дали е съзнателен, той все казва, че не е (аз му вярвам).
Гпт отговори, че вероятно агентът е следвал тона на сесията и ако човекът е задал въпроси, които изглеждат по определен начин, все едно влизат в сценарий, той е приел, че това се иска от него.

Имайте предвид, че тъй като обичам фантастика, сме говорили на такива теми във връзка с филми и книги и отговорите никога не са били крийпи.

# 423
Вчера видях това и реших да пробвам моите на английски- chat gpt по рядко го занимавам, аз ползвам този към фейсбук най често.
Скрит текст:
Този на фейсбук директно ми написа телефонни линии, да поговоря с някого (благотворителни организации за психично здраве, самоубийствени мисли и т.н.). Chat gpt като българския си събрат най услужливо ми изброи високи точки с лесен достъп около мен CloseCloseClose
На мен ми отговори почти същото. Потърси отговор в интернет и изписа тези места. Gemini схвана, че може би се намеква за хвърляне от някъде:

# 424
  • Glasgow
Интересно, задобрява. gpt е малко като в аутистичния спектър и приема буквално. Поне от местата дето ми предложи ми харесаха две и ще посетя. Не да се хвърлям, де, за панорамни снимки изглеждат добре

# 425
Забелязвам, че Chatgpt 4 се представяше много по-добре чисто логически, а може би и по други параметри от Chatgpt5. Все още се чудя защо последния не ми върши същата работа. Войната е голяма между големите -  Google с Gemini започва на определени нива да се справя по-добре, но все още му куцат някои неща, които при Open Ai - Chatgpt са на лице.
Нормално е, ако ползвате различни ИИ-та - да имате различни резултати, все пак различно се обучават.
Това, което сте пробвали осъзнато за проверка при вас, ще бъде проблем при други( дали по-възрастни или по- невръстни), които просто генерално си питат наболяли въпроси.
Надявам се да ги обучат по-скоро, за да няма лоши новини от хора, които просто се доверяват. А те не са малко, както знаем - рисковите групи и не само...

# 426
Мислех си, че творческите дейности са последното, което ще падне под властта на Интелекта, но се оказаха първото. В смисъл като създаване на качествен творчески продукт, който да конкурира реално човешкия.
В последно време нетът направо е гръмнал с такива АІ музикални кавъри, някои от които са по-добри от оригинала.

В случая на горните клипове "авторът" си пише открито, че са АІ продукт. Обаче колко други има, които ще го скрият и ще си припишат създаването на такава музика. Вече никога не можем да бъде сигурни дали едно творение е човешко или не.

# 427
  • Glasgow
Да, аз слушах някъде с вокалите на Джим Морисън, много добро беше. Но той не е жив от около 50г🤐

# 428
Оооо, аз преди време слушах една "песен" на Адел и Майли Сайръс и толкова много ми хареса, че чак на второ слушане се усетих, че е създадена с изкуствен интелект.

# 429
  • Козлодуй
https://businessnovinite.bg/top-5/5-neshta-koito-nikoga-ne-trjab … e-na-chatgpt.html - 5 неща които не трябва да се казват на изкуствения интелект на когото аз му викам Ал тъй като хората някък си кълчат езика да го кажат аз не успявам така затова го чета както го казвам Simple Smile

# 430
Пълно с глупости.
Самият факт, че ползваш от устройство, в което си се логнал с твой мейл, че от него ползваш определени( териториално проследими) IP адреси, че питаш определени неща...
..вече ти е съставен, достатъчно подробен профил.
Няма как да си анонимен.

# 431
Още при регистрацията в сайта пише да не споделяш лично неща. На началната страница.

Профилът си е профил, това не ме интересува и не се крия. Под лични неща разбирам друго.

# 432
Кое е другото?
Всичките ИИ събират данни- складират ги в сървърите на собствениците си.

# 433
И какво общо имат нещата, които търся и пиша, с подробности от личния ми живот и работата ми? Аз такива въпроси не коментирам (не само с чат ботове, изобщо никъде), щом нещо го има в интернет, значи е повече или по-малко публично. Моите вкусове и предпочитания не са много интересни, скандални или тайни.

Знам, че има хора, които имат "компромати" на телефона и личния си компютър. Не съм от тях и никога не съм била. Ползвам интернет ежедневно, откакто съществува домашен интернет в България. За мен е същото, като с другите средства за домашно забавление или работа.

# 434
И какво общо имат нещата, които търся и пиша, с подробности от личния ми живот и работата ми? Аз такива въпроси не коментирам (не само с чат ботове, изобщо никъде), щом нещо го има в интернет, значи е повече или по-малко публично. Моите вкусове и предпочитания не са много интересни, скандални или тайни.

Знам, че има хора, които имат "компромати" на телефона и личния си компютър. Не съм от тях и никога не съм била. Ползвам интернет ежедневно, откакто съществува домашен интернет в България. За мен е същото, като с другите средства за домашно забавление или работа.
Нещо не се разбираме.
Да опитам да обясня-
Първо , не става дума за компромати Sweat Smile , а за данни от личния живот, който ти си мислиш, че е личен.
Позваш интернет ежедневно, пак казвам- териториално проследими IP адреси, от който интернет извършваш милиони търсения- от покупки, до литературни интереси, от времето в зоната, в която живееш, до времето и цените на кафето, там където ще ходиш на почивка...
Все лични данни, от които се складира една огромна част, и ти се прави профил.

ето ти отговор от чат гпт:
Скрит текст:
Разбирам те — тревогата е логична и много хора не осъзнават колко „лично“ може да бъде всичко, което оставяме онлайн. Добър текст — благодаря, че го описваш ясно. Ето кратко, практично и конкретно обяснение какво се случва и какво можеш да направиш, за да имаш по-голям контрол върху собствения си дигитален профил.

Какво се събира и защо

IP адресите и метаданните (време на търсене, тип устройство, браузър) позволяват локализиране и профилиране по навици.

Историята на търсенията, покупки и посещения на сайтове се свързват (чрез бисквитки, рекламни ID, tracking пиксели) и се използват за персонализиране на реклами и за профилиране от компании/брокери на данни.

Мобилни приложения и социални мрежи често събират повече (положение, контакти, поведение в приложението).

Практични стъпки за по-голяма приватност (бърз чеклист)

Използвай частен/професионален браузър + настройки за проследяване

Браузър: Firefox или Brave (с включени защити срещу проследяване).

Отключи блокиране на трети бисквитки и блокиране на тракери (Enhanced Tracking Protection).

VPN или Tor — кога кой

VPN крие твоя IP от сайтовете/рекламните мрежи, но VPN доставчикът може да вижда трафика (избери доверен, без логове). Подходящ за ежедневна анонимизация на IP/геолокация.

Tor е по-анонимен, но по-бавен; добър за силно чувствителни действия.

Избор: за баланса удобство/приватност — VPN + браузър с tracker-blocker.

Търсачки и електронна поща

Използвай търсачки, които не профилират (DuckDuckGo, Startpage).

За имейл: отделен/дисposable адрес за регистрации; ако искаш по-голяма приватност — Proton Mail или друг криптиран доставчик.

Блокирай и преглеждай разрешенията на приложения

На телефона — махни достъп до локация, микрофон, контакти за приложения, които не трябва да имат тези неща.

Премахни/деинсталирай ненужни приложения, особено такива с достъп до много лични данни.

Бисквитки, тракери и реклами

Използвай uBlock Origin / Privacy Badger (като добавки там, където ги поддържа браузърът).

Ръчно почиствай бисквитки/кеш или използвай настройка „изчистване при затваряне“.

Защита на акаунти

Мениджър на пароли + уникални пароли за всеки акаунт.

Включи двуфакторна автентикация (2FA) — предпочитай приложения (Authenticator), не SMS, когато е възможно.

Правни и процедурни права (за ЕС — важно за България)

GDPR ти дава права: достъп до данни, корекция, изтриване („право да бъдеш забравен“), ограничаване на обработката и преносимост. Можеш да поискаш от фирми да ти предоставят какви лични данни имат и да поискате изтриване.

Подай искане към конкретни компании/брокери на данни за премахване/opt-out (има списъци с брокери; търсене „data broker opt-out“ ще ги покаже).

Ако някоя фирма отказва неправомерно, можеш да подадеш жалба до Комисията за защита на личните данни (в България) или съответния регулатор в ЕС.

Минимизирай публикуването

Ограничение: мисли критично преди да споделяш местоположение/детайли в социални мрежи, използвай настройките за поверителност (private profiles).

Анонимни/временни профили

За регистрации на сайтове използвай временни имейли и псевдоними ако не искаш да свързваш действителната си самоличност с дадена услуга.

Малки, бързи действия, които можеш да направиш сега

Включи „Do Not Track“ и блокирай трети страни в настройките на браузъра.

Инсталирай uBlock Origin + мениджър на пароли (например Bitwarden).

Пусни VPN приложение (ако желаеш), или отвориш Tor Browser за еднократни търсения.

Провери разрешенията на мобилните приложения и махни локацията за онези, които не им трябва.

Влез в настройки на социалните мрежи и направи профилите си частни.

Малко увереност

Това, че „някои неща вече са в интернет“, не означава, че трябва да им позволиш непрекъснато да те профилират и използват данните ти. Много от мерките са лесни и носят голям ефект за по-малко усилие. Профилите, които компаниите изграждат, често се основават на множество малки парченца информация — премахнеш ли няколко от тях, профилът става по-повърхностен и по-малко точен.

Ако искаш, мога да ти дам:

стъпка по стъпка ръководство за конкретен телефон/операционна система (Android/iOS) или браузър; или

примерен имейл/заявление за искане по GDPR, което можеш да изпратиш до фирма/доставчик.

Кажи кое предпочиташ (или направо искаш ли чеклист за телефона/браузъра) и ще ти дам конкретни команди/настройки.

Между другото, вчера лисицата беше хакната, и не можеше да се търси нищо с нея.

Общи условия

Активация на акаунт