Помощ за нощни кризи, висок кортизол и нарушения в нервната система

• 2 543
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
Подобни проблеми, които наистина вероятно се дължат на адреналинови кризи, се получават при хипотиреоидизъм. Проблемът е, че не е достатъчно ТСХ, ФТ4 и ФТ3 да са просто в норма. Ако ТСХ е над 1 в момента (лятото) и над 1,5 през зимата, значи си стоите в хипофункция. Второ, ФТ4 и ФТ3 трябва да са или на горната граница на референтните стойности, или да са над нея, но така, че да се чувствате наистина добре (а вие не се чувствате добре). Не трябва да имате симптоми нито на хипо-, нито на хиперфункция, трябва да имате добро храносмилане, да не ви е студено, да спите добре, да имате енергия, да нямате излишни килограми, да нямате косопад, да нямате суха кожа, да нямате високо кръвно или висок холестерол, да нямате репродуктивни проблеми, телесната ви температура трябва да е поне 36,6, ако я измерите под мишницата веднага след събуждане, преди ставане и т.н. - тогава ще може да се каже, че сте добре. Ако всичко това не е изпълнено, значи си ходите с хипофункция, която влачи със себе си десетки други проблеми с течение на времето. (И между другото, за да ви скача адреналинът нощем, значи кортизолът е много нисък точно през нощта, а може би и през целия ден, иначе адреналинът няма да скача. А причината изобщо нещо да скача нощем, е, че захарта ви явно пада рязко през нощта - тогава би трябвало кортизолът да я повиши, без да се събудите, но понеже вашият кортизол явно е недостатъчен, затова скача адреналинът, а той ви буди и ви вдига кръвното. Захарта пък пада или от самата хипофункция, защото при хипофункция се понижава количеството складиран гликоген в черния дроб, а това означава, че през нощта организмът трябва да прибягва до подобни номера, за да не ви позволи да умрете от ниска захар; или проблем е и храненето - или много малко въглехидрати, или много ранно хранене вечер, или много въглехидрати, но без достатъчно протеин и мазнини, за да балансират захарта през нощта.)

При изследване на сутрешен кортизол в кръв е препоръчително да се седи или лежи 20-30 минути преди изследването и преди това да не е имало стрес, примерно при шофиране или нещо друго. Това е доста сложно. Но нелош заместител на това изследване е изследване на натрий в кръвта - ако е под 140 mEq/L, значи натрият е нисък, а това означава, че най-вероятно и кортизолът е нисък.

Още нещо по отношение на стойностите на хормоните: все по-често срещано е ТСХ да е в норма, но и ФТ4, и ФТ3 да са ниски или някой от двата да е дори под нормата - това означава, че хипофизата не работи добре и не може да повиши ТСХ дори при ниски щитовидни хормони, а това е известно като вторичен хипотиреоидизъм. Но лечението е отново с хормон, само че трябва да се знае и да се очаква, че дори при ниски дози хормон ТСХ ще падне рязко, което плаши лекарите, но вас не трябва да ви плаши. Това е все по-масово явление, може би заради все по-високия стрес, на който сме подложени.

Не пишете дали приемате хормон, но явно трябва да приемате. Тези адреналинови кризи се получават точно при хипотиреоидизъм или при недостатъчно висока доза хормон, а също често когато ви трябва и Т3, а не го приемате.

Храненето ви също трябва да правилно, т.е. не е добре нито да ограничавате калориите, нито въглехидратите, а не е добре и да се съсипвате от тренировки. Но пък трябва да изхвърлите от менюто си полиненаситените мазнини, доколкото е възможно, т.е. да не използвате слънчогледово олио и маргарин, да не консумирате много свинско и пилешко, да не ядете ядки и семки. Нишестените храни също може да са проблем, добре е да бъдат заменени с повече плодове. Зеленчуците не трябва да се ядат сурови (с някои изключения, например сурови моркови, сурови краставици може), а добре сготвени и не трябва да има много люспи, семки и т.н., защото това пречи на храносмилането, а оттам и на метаболизма и хормоните. Бобови се изключват. Преди лягане не е зле да хапвате нещо, което комбинира въглехидрат, протеин и сол (солта не трябва да се ограничава, даже напротив).

Но първата и най-важната ви задача е да започнете прием най-напред на левотироксин (Т4), после вероятно и на лиотиронин (Т3). За да стане това, ще трябва да си изследвате сутрешния кортизол в кръвта, не в слюнка (в слюнка е безсмислено, не дава достатъчно информация), и ако не е на горната граница, значи е нисък и ще трябва да въвеждате хормона много плавно.

Но за всичко това трябва сама да четете и да експериментирате, защото от лекарите няма да получите необходимата помощ, сигурно вече сте се убедили, за да пишете тук. За съжаление, точно това състояние - хипотиреоидизъм - нито се диагностицира правилно, нито се лекува правилно. Преди 50-60 години положението е било много по-добро в това отношение, след това медицината е поела в погрешна посока специално с това заболяване. Това не е теория на конспирацията, нито е проблем само в България. Ако тръгнете да четете на английски, ще видите, че по цял свят са пропищели от ендокринолозите и от неправилно лечение, не сме само ние, затова има форуми, групи, сайтове, книги и решението е човек да вземе нещата в свои ръце, доколкото е възможно.

Горе е споменат Рей Пийт - това по принцип може да е добра идея, но преди да четете Рей Пийт, най-напред трябва да се образовате за основните неща, вие явно нямате необходимите знания по отношение нито на хипотиреоидизма, нито на храненето. За начало мога горещо да препоръчам книгата на Пол Робинсън The Thyroid Patient's Manual - там е написано много и за хормоните, и за симптомите, и за необходимите изследвания, и за начина на започване на различните варианти за терапия. Само за храненето няма, но за храненето може да погледнете например How to Heal Your Metabolism (Kate Deering) - авторката излага основните идеи на Рей Пийт за храненето, но по много по-кратък и концентриран начин, отколкото в неговите статии. Има и други книги, естествено, но според мен книгата на Пол Робинсън дава най-много информация на едно място специално за хипотиреоидизма. А за храненето може да се експериментира с различни варианти, но идеите на Рей Пийт са точно за подпомагане на метаболизма и са тясно свързани и с хипотиреоидизма.
Благодаря. Много добре описано и казано.
За съжаление да, щом пиша тук лекари нямаме читави. Като цяло , сутрин кортизола е Нисък и в слюнка и в кръв. Вечер ми е висок и не спя до 3,4 часа.
Храненето съм го оправила храня се по зоната. Нямам спад в кр захар или инсулина
По скоро , всилко е от голям стрес защото загубих много близки
Затова дойде ли време да заспя или скачам на сън или ако спя сънувам и говоря. Затова се и разтрепервам.
Хормон пиех на Берлин хеми 0.25 за 1 месец и го спрях така казват лекарите
Беше 3,6 спадна на 1.34
Достинекс пия 0,25 х 1 на 10 дни
Заради пролактин 1022 сега е 345
Казват че всичко било от стрес
Но аз имам тежко раждане със загуба , стреса ми е от там отделно пиене на много хормони и поставяне на НМХ клексан
И не могат да хванат пътя кое къде е увредило……. И затова търся съвети и тук……..

# 16
Bella-dona, моят коментар е към авторката на темата. По-нататък не съм чела подробно, само видях, че е споменат Рей Пийт. Дала съм общи насоки за авторката, но и за всеки, който ще се разпознае в нейния случай. Твоят пролактин бил висок, но и от хипофункция се повишава пролактинът. Казваш, че си пила 25 мкг Л-тироксин, това е едно нищо, абсолютно никаква работа не е свършила тази доза. А сега и не пиеш хормон, защото нещо си, не е ясно какво, сигурно ТСХ, спаднало. Подходът да се гледа ТСХ и да се дозира или спира хормон по ТСХ е извънредно погрешен. Също е много погрешно да не се изследват ФТ4 и ФТ3. Но всеки е свободен да направи своя избор. Повече няма да коментирам по темата, казах каквото имах да казвам, нямам време да чета толкова теми.

# 17
Здравейте и от мен,

Inna_82, как се справяш напоследък? Съчувствам ти , защото ззная усещанията ,които имаш колко ужасяващи могат да бъдат.

Аз идвам с молба да ми споделете ендокринолозите , които посещавате.

Аз също се събуждам с учестен пулс, винаги около 3 часа и ме водят с "тревожност" , ала , особено след като прочетох мненията тук, си мисля, че тази тревожност си има хормонален причинител.
На всичко отгоре, съм убедена, че имам ИР и изобщо мислите  ми се завъртат около хипофункция на ЩЖ, поради доста от симптомите , които причинява тя.

Преди около година отидох на ендокринолог, заради съмнения за ИР, но той миказа,че при тези резултати
Скрит текст:
било нормално за неврастенички да търсят информация, но било глупаво да се смята, че има превенция. И "даа, ще развиеш диабет, ела тогава да ти изпиша лекарства".

Вчера , вдъхновена от написаното тук , посетих нов ендокринолог, разказах му за нощните кризи , през които минавам и , че кардиолог е категоричен, че сърцето ми е здраво, но и той отказа да ми даде направление за изследване на кортизолов ритъм, а виждам много логика в думите на  Sol y Sombra, но не зная откъде да стартирам изследванията , та моля за съдействие вас.

# 18
Изследвания може да се пуснат и платено, не само с направление. Сутрешен и следобеден кортизол или поне сутрешен. А може също натрий и калий, защото изследването на кортизол изисква да се отиде спокойно, по възможност някой да те закара, да не ходиш пеша, а там да седиш 20-30 минути преди взимането на кръвта. Всякакво движение и нерви ще доведат до грешен резултат. Но натрий под 140 говори, че кортизолът е неоптимален.

И освен това ФТ4, ФТ3 и ТСХ. Дозата, която си приемала, е била прекалено ниска. Казваш, че ТСХ спаднал, затова си спряла хормона, но така не се прави, хормон не се спира. За да стигне ТСХ до 3,6, нещата не са добре.

Лекарите не виждат проблем в кортизола, стига да е в норма. Това е същият проблем както с щитовидните хормони. Но ако кортизолът не е оптимален, почти на горната граница, тогава организмът започва да компенсира с адреналин, да не говорим, че и щитовидните хормони не могат да си окажат действието, включително ако се приема хормон. По отношение и на хипотиреоидизма, и на кортизола лекарите са много изостанали и грешно информирани, защото просто такова им е обучението. Тези неща, които пиша, са от книгите на хора, които са били страшно зле заради не просто хипофункция, а и нисък кортизол, но са успели да си помогнат. Най-добрият пример е Пол Робинсън, неговите книги за безценни. От лекари и той е патил много, никой не е могъл да му помогне, докато не взел нещата в свои ръце. И по света, не само у нас, лекарите масово са невежи за тези неща, съжалявам, че трябва да го кажа. Причината е, че през 50-те години е бил създаден синтетичният Т4, а по-късно е било разработено и изследването на ТСХ. Дотогава, няколко десетилетия, пациентите са били диагностицирани по симптомите (което е най-важното), не по изследвания, защото е нямало изследвания. И са им предписвали екстракт от изсушена щитовидна жлеза, свинска. Тя е съдържала и Т4, но и Т3. Но когато бива създаден синтетичният Т4, започват да използват него, защото количествата Т4 и Т3 са варирали според сезона в изсушената жлеза, затова е можело да се получат леки проблеми от време на време с дозата, а Т4 е бил стандартизиран. Впоследствие и изсушената жлеза е била стандартизирана, но до ден днешен й нямат доверие, защото така ги учат. И не само това, но са започнали да изследват ТСХ и понеже при група от трийсетина души, върху които е направено изследването (толкова малко участници), е станало ясно, че при повишен ТСХ щитовидните хормони са понижени, затова решили да разчитат само на ТСХ и за диагностицирането, и за лечението, защото хем било просто, хем било бързо, хем се предполагало, че е сигурно. Да, ама не. ТСХ е хипофизен хормон, не щитовиден. В общия случай наистина повишеният ТСХ означава понижени ФТ4 и ФТ3, но не може да се знае колко са понижени и от колко хормон има нужда конкретният пациент, това се разбира само по симптомите и по други изследвания, примерно креатинкинала, общ холестерол. А има и все повече хора, при които е налице проблем в хипофизата и техният ТСХ никога не може да се повиши над нормата, но затова и щитовидните им хормони стоят ниски и те си стоят в хипофункция. Да, ама като им изследваш само ТСХ, това няма как да го разбереш. Но уви, лекарите учат, че такова животно няма. Това е проблемът и затова много хора от целия свят се насочват към групи, форуми и книги - не са доволно от лечението, което получават от лекарите.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 07:52 от Sol y Sombra

# 19
Знаех си, че не съм само аз. В същия ад живея няколко месеца.
На мен сутрините, до към 15 ч по точно са ми ад, лошо ми е, не мога да стоя права нито минута, залитам, треперя, кръвно обикновено високо, но се случва и да е доста ниско, треперене и вибриране на тялото ми е най големият ад.
Завишен пролактин, започнах Достинекс, но явно влошава нещата.
Често се събуждам към 03 ч, треперене, замайване, горещина, ускорен пулс. Преди изхожда е съм буквално пред колапс.
Изследвала съм кортизол, DHEA, ACTH, TSH, FT3, FT4норма са, но дали са оптимални е друАг въпрос.
След три системи с Дексаметазон от по 4 мг съм маааалко по стабилна, но е временно.. И не знам накъде така..

# 20
Надявам се авторката да се появи и да сподели как е понастоящем, в същия ужас съм и аз, много ми се ще да обменя информация с някой.

Общи условия

Активация на акаунт