Хайде на театър - 14

• 40 943
  • 759
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Много ми харесва как ТБА винаги се стараят да предложат друга постановка.

# 121
  • София
Уф, да, аз също не поглеждам, сега се стреснах дали не са отменили тази вечер Железният светилник в ТБА, че не са им малко отмените напоследък, но не са Simple Smile

# 122
  • София
Едно и в събота.

# 123
Тази вечер гледахме "Обществен враг" - пак по препоръка тук от групата. Изобщо не ни хареса. Да не кажа, че е една от най-скучните постановки, на които съм била и с нетърпение чаках да свърши. Самият сюжет не е кой знае колко оригинален, но да кажем че не е съвсем безинтересен - как един човек, който слуша съвестта си и действа според нея, е принуждаван от всички страни да се откаже от принципите си, за да защити интересите на властимащите. Диалозите обаче бяха скучни. А актьорската игра беше изключително слаба според мен. Преиграваха, пелтечеха, на Мак Маринов не му се разбираше. По никакъв начин не успях да усетя в него необходимия заряд за ролята. Просто ми бяха страшно неубедителни всички. Двете рап включвания бяха абсурдни и не на място. А и декорът беше странен и да играят зад плексиглас не знам с какво допринасяше за постановката. Но все пак съм наясно, че не може всичко да се харесва на всички.

# 124
  • София
С малко смесени чувства съм за Железният светилник в ТБА. Принципно, бих препоръчала, особено за тийнове, които изучават книгата в училище /бях с дъщеря ми и аз/. Но понеже скоро я препрочитах и имам определени представи как изглеждат героите, някои неща са в разрез с тях - Ния изобщо не си я представях като Нети, и въобще ми е странно жени на моята възраст да играят млади девойчета, колкото и добре да изглежда Нети смятам, че трябва по-млада актриса да играе тази роля - тя все пак е поне 30 години над възрастта на героинята. Султана също доста се различава от моята представа за нея. Не ми хареса, че началото на книгата липсва, но пък то сигурно не може в 2 часа да събереш живота на тези хора, все пак основното е представено, с малко повече уклон към възрожденското, отколкото към семейните взаимоотношения.
А, и беше странно пушенето на цигари на трите моми - Ния, Божана и Катерина, никъде не помня в книгата да има такъв момент и въобще няма такова разпасано излъчване, каквото видях в пиесата. Не съм консервативен човек по принцип и много харесвам модерното представяне на класически пиеси/книги, но това тук не беше това, върви си по сюжета най-класически, по-скоро беше грешка в представянето на атмосферата и нравите от онова време.
Но въпреки тези забележки - принципно, пиесата представя доста достоверно книгата и вълнува в моменти, особено за ученици /каквито имаше доста/ е добър вариант.
А откъм етикет и поведение на публиката беше неописуемо - ужасно много кашлящи хора имаше, по едно време не се чуваха актьорите от кашлица на много хора едновременно /а бях отпред/, не разбирам защо просто не пропуснат постановката и не си вземат за друг път билети, ако са болни или недолекувани. И едно момче на първи ред направе ми отнесе главата, като пристигна и седна там по средата по тениска и долнище на анцуг...мисля, че трябва да въведат някакъв контрол на облеклото от театрите. И аз бях на първи ред, с дънки, не че е много официално облекло, но анцуг - това вече ми се стори прекалено. Като го обсъдих с дъщеря ми после в обществения транспорт, където имаше още доста младежи по анцузи, тя каза, че така стандартно си ходят навсякъде, а не както с баща й си мислехме - че се връщат от фитнес.  Joy И че било често срещано ако са двойка, мацката да е нагласена, а момчето с анцуг. Много ми се иска да пусна една тема в подфорума за мода и да попитам майките на момчета що за странна мода е това /въпреки, че знам, че с тийнове няма как да им кажеш какво да обличат/.

# 125
  • София
Аз останах доволна от "Обществен враг". Темата не е особено оригинална, но за съжаление е злободневна - материалното срещу съвестта, системата срещу личността. Бих препоръчала постановката за тийнове (особено, ако искате малко да ги приземите) - поставя множество въпроси как действат обществото, медиите, финансовите интереси, властта... и доста може да се беседва над темите. Актьорската игра на места беше пренавита, но предвид липсата на опит на повечето - очаквано

# 126
  • София
Аз останах доволна от "Обществен враг". Темата не е особено оригинална, но за съжаление е злободневна - материалното срещу съвестта, системата срещу личността. Бих препоръчала постановката за тийнове (особено, ако искате малко да ги приземите) - поставя множество въпроси как действат обществото, медиите, финансовите интереси, властта... и доста може да се беседва над темите. Актьорската игра на места беше пренавита, но предвид липсата на опит на повечето - очаквано

И на мен  ми хареса.

# 127
И аз бях на първи ред на "Железният светилник" снощи, с Олив явно сме били заедно. Simple Smile
Споделям абсолютно същите впечатления за кашлиците, беше истински кошмар. Момиче близо до мен, ученичка в горните класове, доведена от баща си, беше толкова болна, че буквално едва гледаше, очите й се затваряха, бършеше сополи, прозяваше се шумно (вероятно ефект от лекарствата), кашляше брутално през 1 минута, като наистина се заглушаваха репликите на актьорите. Даже по едно време извади телефона да скролва под носа на артистите, сигурно, за да се разсъни... Нито тя успя да се наслади на постановката, нито околните... И колко още имаше като нея... Тотална липса на култура е подобно поведение, без думи съм.
Болните трябва да се лекуват вкъщи за доброто на всички, не да обикалят културни мероприятия в такъв момент...

За представлението - на мен цялостно ми хареса. Наистина е много трудно да се представи такова класическо произведение в рамките на 2 часа. Някои неща ми липсваха, но разбирам, че няма как продължителността да е 5 часа. Представата ми за героите се припокриваше за някои, за други - не. Не си представях Катерина като Гергана Данданова, но пък Лазар беше точно това, което трябваше - невероятно попадение е този актьор. Нети като Ния ми стоеше добре и точно идвах да напиша, че въпреки 50-те си години все още й отиват подобни роли и изглежда реалистично да играе млада девойка - много красива и младолика, просто времето за нея сякаш е спряло и възрастта в случая наистина е просто цифри. Simple Smile
Нели Монеджикова ме изненада приятно, бях я гледала до момента само в лекото комедийно сериалче "Ол инклузив" и тук наистина видях колко може тази дама.
Като цяло представлението ми въздейства - насълзиха ми се очите на няколко пъти, което значи, че хората са си свършили работата. Simple Smile

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 14:00 от АлисаВСтранатаНаЧудесата

# 128
  • Галифрей
Ужасно е това и аз преди две седмици като бях на театър една пред мен лелка не спря да кашля, после други почнаха около мен да си говорят и кашлят. Игнорирах ги с цялата си сила.
После на другият ден ме боля гърлото от тях ама взех мерки преди да се разболея.
Ама хора като не се чувствате добре не ходете на театър и тн ,ще зарезите всички. Поне носете маски.
Никаква елементарна култура.

# 129
  • София
Видях, че днес е излязла програмата на Младежкия за март месец и реших да пробвам да взема билет от каса за "Моята вечер, твоята нощ", защото не се продават през сайта на Младежкия. Отивам и разбирам, че за март месец билети ще продават чак като мине представлението за февруари, което е на 23.02. Също така за това представление може да се плаща само в брой. Вероятно и март ще го пропусна, нещо  не ме устройват малоумните им методи на работа. Grinning Жената от касата беше много любезна иначе, но и казах, че тази информация трябва задължително да я има на сайта.

# 130
  • София
Благодаря за подробните коментари за "Железният светилник". Моето дете също ще ходи с класа, тъй като ще изучават произведението. Надявам се да им бъде интересно.

# 131
  • София
Много съм изненадана от коментарите за "Железния светилник". Гледала съм го преди много години и е едно от най-хубавите представления на които съм присъствала. Много харесвам Талев, но не вярвам това толкова много да ми е повлияло.  За жалост не помня коя актриса беше в главната женска роля.

# 132
Ама моят коментар също е силно положителен, не знам какво визирате, ако изобщо имате предвид моето мнение. Асен Шопов е страхотен режисьор за мен. Simple Smile
Катерина беше Гергана Данданова, Божана - Луизабел Николова, Ния - Нети, Султана - Нели Монеджикова. Ели Колева беше Стойна, а според мен повече би й подхождала ролята на Катерина, но това си е мое лично убеждение.

# 133
# 134
  • София
@Алиса, имах предвид коментара, че Нети Добрева не е подходяща за ролята.

Благодаря, че описахте своите впечатления. Ще прочета отново книгата и ще гледам представлението за втори път. С годините все пак човек се променя и неговите възприятия също Simple Smile.

Само не знам дали ниската театрална култура, за която всички пишем ще тръгне в положителна посока.

Общи условия

Активация на акаунт