Хайде на театър - 14

• 40 990
  • 759
  •   1
Отговори
# 630
  • Галифрей
Ако на някой му е интрестно. Бих се радвала ако има в архивите  заснети неговите постановки. То било голямо богатство и да бъде излъчено. Поне има две.
Преставате си какво е било едно време да се види този човек легенда на сцената ❤
Имам неговата биография и е имал интересен живот и тъжен. Той бил един Дон Кихот в едно мрачно време.

“ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ – ДОН КИХОТ НА СВОЕТО ВРЕМЕ
Документална изложба, посветена на творческата дейност и 100 години от рождението на големия актьор

На 24 март от 17:00 ч. в Галерия на открито „Градска градина“ пред Народен театър „Иван Вазов“ ще бъде открита документалната изложба „Георги Парцалев – Дон Кихот на своето време“, посветена на 100-годишнината от рождението на един от най-обичаните български актьори и един от емблематичните актьори-основатели на Държавния сатиричен театър, в чиято трупа постъпва през 1956 г. и на който посвещава 32 активни творчески сезона!

За изложбата са използвани документи, снимки, отзиви, рецензии и интервюта от архивите на Съюза на артистите в България, Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Българската национална филмотека, Държавна „Агенция архиви“, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. “

# 631
  • Майничка
Моля за мнения за "Хотел между този и онзи свят" и "Мечтата на идиотката" в ТБА. Май ще излезе възможност за спонтанен театър тази вечер и не ми се ще да я пропусна.

П.П. Също и за "Колко е важно да бъдеш сериозен" в НАТФИЗ

Много харесвам "Сирано" с Камен Донев, но съм я гледала само при гостувания в Пловдив и не е имало подобни "закачки".

# 632
Довечера сме на " Хотел между тоя и оня свят"....срещала съм добри отзиви  тук, приятели също го препоръчаха като едно от добрите представления на ТБА, но без да е уау ...

# 633
"Хотел между този и онзи свят" е много смислена постановка.
Останах с резерви за ролята на Нети, не е нейната, но постановката си заслужава.
За мен с друг в тази роля щеше да е по-силно въздействието.

# 634
Сигурно съм единствената или поне последната в темата, която едва сега може да сподели впечатления от Чамкория в Артвент снощи.
От много отдавна следях за билети, така че именно и благодарение на темата, успях да се класирам. За мен най-любопитно беше (дори бях скептична) дали постановката ще успее да предаде нюансите, преобладващи в романа.
Книгата е толкова многопластова и Милен Русков има поразяващо перо, както и забележителен талант. Спектакълът, както и очаквах, набляга на хумористичната част от книгата и там публиката реагира.
Хуморът го има, но в един момент отстъпва пред зловещите факти. И пред една действителност, повлияна от обстоятелствата и водеща до едно –мракобесие.
Това, което прави Бахаров е много, много трудно. Монологът му е много въздействащ и се справя брилянтно. Мисля, че много добре успява да представи идеята и същината на историята.
Много силна, много тъжна и много важна история, която ми се стори, че много хора от залата не разбраха.
На предния ред имаше група от 8 човека (вероятно на тиймбилдинг), които постоянно коментираха колко било тъпо.
На реда до мен точно преди антракта, една госпожа питаше тази до нея какво ще правят още час и половина… (след това техните и още 2 стола до тях бяха празни).
Над 4 човека излязоха и имаше поне над 10, които излизаха и се връщаха.
Отделно и телефони звъняха и все някой кашляше…

Адски неприятно. И то на спектакъл, който ти спира дъха и изисква пълна тишина.
На моменти не се чуваха репликите на Бахаров, но това го отдавам и на факта, че не успях да взема хубави места, а такива на последните редове.

# 635
  • София
Снощи най-после гледах "Чамкория". Много талантлив и отдаден Захари Бахаров! Буквално тръгваш с него и забравяш, че всичко е театър, а на сцената стои един-единствен актьор... Невероятна плътност на цялото общество и време - с нравите, взаимоотношенията, бита и битките, големите надежди и малките очаквания...
Брилянтно изградени образи и динамика, които така дълбоко се впиват в теб, че започваш и ти да се друсаш в омнибуса с тягостното усещане, че пътят към Чамкория всъщност не води наникъде...

И тъй като дълбоко в сърцето ми стои едно друго представление, също пропито от търсенето на свобода и смисъл, направо ми идваше да прошепна на бае Слави, а и на Захари: "Отиди, гледай го и ще видиш, че това не е краят..."

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 11:51 от Янита

# 636
  • Галифрей
Интересно бих отишла един ден в бъдещето само ако върне останалите мрежи за продажба на билети или направи някаква каса.

# 637
За Чамкория,  трябва да пише на рекламата, че е задължително да си чел малко история и да има линкове какво да се прочете.
Забележителна постановка, но ние попаднахме на представление пълно с млади хора, които се смееха почти постоянно. А имаше доста моменти, в които нямаше на какво да се смееш, а просто трябва да затаиш дъх и да попиваш уникалната актьорска игра, която представя едно ужасно мракобесие в нашата история.
Нищо веселяшко нямаше.
Не е за всеки тази постановка.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 11:53 от Фрау К

# 638
Довечера сме на " Хотел между тоя и оня свят"....срещала съм добри отзиви  тук, приятели също го препоръчаха като едно от добрите представления на ТБА, но без да е уау ...
Започнах с тази постановка годината и излязох изключително доволна, от топ попаденията до момента ми е. Смислена, стойностна, замисляща, емоционална, различна, човешка. Всички играха прекрасно. За мен е 5/5.

# 639
Аз също много харесах "Хотел между този и онзи свят". Не бях попадала на такъв сюжет и ми беше доста интересен. Отделно определено кара човек да се замисли и въпреки че по принцип темата за смъртта е тягостна, тук е предадена изключително ненатоварващо. Препоръчвам.

Колкото до "Чамкория"... Гледала съм я преди години. Въпреки че не съм голяма почитателка на Захари Бахаров, тази роля е само и единствено за него. Милен Русков е един от любимите ми български автори и гледах постановката малко след като бях прочела книгата. Невероятно удоволствие беше. Но нямам идея как би я разбрал някой, който не се е поинтересувал да прочете поне малко информация за времето, за което разказва  Бай Славе.

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 13:20 от Hrisi_S

# 640
Отдавна искам да взема билети за Чамкория, но все не успявах. Е, днес вече купих, за 31 май. Има време да прочета и книгата.
Последните мнения за представлението ми бяха много полезни. Благодаря!

# 641
Доня Роса, наистина препоръчвам първо романа. Чудесно е после да се гледа постановката.
И аз мисля, че Бахаров е перфектното въплъщение на героя.
В понеделник ще го гледам и в Това не го казвай.

# 642
  • София
Аз все още не съм чела "Чамкория" и попитах дъщеря ми , която в момента го чете, но и гледа абсолютно всички представления от есента насам. Според нея нищо от въздействието и преживяването не се губи, ако човек не е чел романа. Каза също, че колкото повече го гледа, толкова повече го оценява, т.е. не само не омръзва, ами натрупването дава повече дълбочина и размисъл.

# 643

И аз довечера ще гледам, че предния месец бях болна и изпуснах, но от приятелите, които го гледаха, казаха че много им е харесало и си заслужава. Blush

# 644
  • София
И аз не съм чела "Чамкория", но представлението много ми хареса!

На Хотела съм дала оценка 4.5/5.

Общи условия

Активация на акаунт