Търся тайната на пухкавия омлет

• 3 029
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
Омлетът се приготвя и яде на момента. Няма как да остане същия 4 часа по-късно, не е кекс. Аз също бъркам такъв почти всеки втори ден, както и всякакви форми на яйца, но нямам амбицията да запази форма след известно време. Пробвай с някакви рецепти за суфле в съответните формички, макар че и то спада като престои известно време.

# 16
Истината е, че омлетът е изкуство, нищо че приготвянето му изглежда съвсем лесно. Аз го приготвям с масло, като прибавям към разбитите яйца малко прясно мляко. Съвсем малко. Не захлупвам с капак, защото така става гумен. И предпочитам сърцевината да остане леко влажна. И да, яде се на момента. Изстиналият омлет е като подметка. 

# 17
Благодаря за мненията, взех много идеи, ще ги пробвам една по една, и ще пиша какъв е резултата. Моята технология е много по-различна, може би затова не са се получавали нещата. Чак ме е яд на себе си, че не съм се допитала по-рано до приятелки-кулинарки. Но не ми е минавало през ума, че може да бъркам при приготвянето на "един прост омлет" Smiley

# 18
За моя омлет аз съм си измислила рецептата. Реших, че за да е пухкав, му трябва набухвател - сода (на три яйца една щипка сода), която оставям да шупне в около 1ч.л.кисело мляко. Вътре слагам яйцата, сол, черен пипер и риган задължително. Аз мажа с четка малко олио запържвам в тигана нещо, каквото имам -  пържени картофи, пресни саламчета, дори и останали спагети от вечеря, и слагам яйцата. Много лесно обръщам с капака на тенджерата, не го правя на полукръг.

# 19
Още няколко предложения за омлет:

# 20
Записвам се да следя. Поздравления за чудесната тема! Hearts

# 21
Аз също и при омлета, и при бърканите яйца добавям по малко прясно мляко. За омлета разбърквам хубаво яйцата и добавям плънка - обикновено сирене, кашкавал, шунка и изсипвам всичко в намазнен тиган. Готвя на среден огън.

# 22
Френски, но се иска сръчност.
Не съм сигурен дали мога да поствам линкове тук, за да видите как става.
Така че, потърсете Chef Jacques Pépin в youtube.
От него ще се научите как става. Аз лично използвам чопстикс при бъркането. Опитайте.
Никога не е късно Simple Smile

Последна редакция: вт, 14 яну 2025, 19:25 от Дон Домат

# 23
Тайната на пухкавия омлет винаги е била в това при разбиването на яйцата да се добавят 2 с.л. вода. След това се добавят сирене, шунка и т.н. и се пържи в тегфлонов тиган на средна температура. Ако яйцата са повече от 2 трябва капак, за да се изпекат също яйцата отгоре. Малко преди да се извади се слага кашкавал (на слайс или настърган) и се прегъва директно при преместването в чиния. Така кашкавалът се разтапя от двата топли слоя горещ омлет. Изобщо не е трудно. Стискам ви палци.

# 24
За да стане въздушен и пухкав, слагаш по-малко мляко за сметка на малко бира или газирана вода. Само така става бухнал лек и мекичък.

# 25
# 26
Не съм кулинар и не мога да споделя опит по темата. Но чуя ли омлет и се сещам за един определен омлет.

Споделям тук за вдъхновение.

# 27
Благодаря за мненията, взех много идеи, ще ги пробвам една по една, и ще пиша какъв е резултата. Моята технология е много по-различна, може би затова не са се получавали нещата. Чак ме е яд на себе си, че не съм се допитала по-рано до приятелки-кулинарки. Но не ми е минавало през ума, че може да бъркам при приготвянето на "един прост омлет" Smiley
То не винаги е и до това дали "бъркаш" защото има различни типове омлет и съответно има разлики в това как се приготвят.
Но наистина омлетът е аламинут и се консумира веднага, след това вече е компромисен.

Откъм омлети, това което носи на престой и носене в кутия за обяд са японските омлети тип тамагояки - яйчено руло е, което обаче не е пухкаво както ти искаш. Съответно няма и какво да му се спихне после, само дето не е топло но за мен е вкусно и студено. Изглежда пипкаво, но на практика не отнема повече време отколкото нормален омлет като му свикнеш, просто начинът на работа е различен. Аз обикновено добавям и разни зеленчуци и така се и разнообразява че и аз доста яйца консумирам. Примерно настъргани тиквички, настъргани моркови и от сорта в сместа, смесвала съм в яйцата даже "брашно" от коприва или други зелении и също ми е харесвало. По принцип това нещо се приготвя в специален квадратен тиган но става и в кръгъл, не е болка за умиране и няма да си купя специален само за това.

А за консумация веднага вкъщи омлетите които предпочитам аз май се водят тип селски или де да знам, не е омлетът по френски който е пухкав и кремообразен вътре и отвън няма запечено от тигана.
За един омлет слагам 3 яйца Л или може и 4 ако са малки, разбивам ги с вилица без да им се престаравам че все пак не правя кекс, с 3 лъжици вода, мляко или сметана според каквото имам и щипка сол. Тиганът е нещо от сорта на 21-22см за такъв единичен омлет, предпочитам с дебело дъно. Загрявам малко количество мазнина, колкото да се каже че има и сипвам яйцата. Покривам с капак и намалявам котлона на слабо - не на последната степен но по-слабо от средно. Когато е започнал да се сготвя на дъното, с шпатула повдигам отстрани за да изтече течната част на яйцата отдолу и да се сготви и тя, покривам пак с капака. Когато е сготвен, трябва отдолу да ми е станал златист вече, а отгоре да е още мокър. Тогава вече слагам върху него сирене или каквато друга плънка съм решила, вдигам едната страна с шпатулата и прегъвам на две. Оставям още за малко под капак в тигана за да се затопли и плънката, особено ако е сирене което искам да се разтопи. Затова и не го готвя до напълно готов преди да прегъна. Това време е много малко, даже изключвам котлона защото не е нужен вече.
После в чинията може да сложа отгоре парченце масло, може да поръся с черен или червен пипер или пушен и от сорта, но това се яде веднага щом изстине достатъчно за да не се опаря Grinning
Поне за моя вкус перфектният омлет е това, за някой друг може и друго да е.

# 28
Омлет приготвям с плънка (различна), добавям мляко при яйцата и запичам с кашкавал на горен реотан на фурната. Бухва много и е супер пухкав и въздушен.
Класически омлет без нищо не обичам, като бъркани яйца ми е същото...

# 29
Полезна тема със страхотни идеи, част от които задължително ще приложа.
В нас се ядат много яйца, но основно бъркани, на очи, варени. Нещо сме позабравили омлетите, но усещам, как от днес ще са един от най- актуалните аламинути. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт