Търся тайната на пухкавия омлет

  • 2 297
  • 30
  •   1
Отговори
  • Мнения: 446
Не откривам такава тема, или не умея да работя с търсачката, затова реших да задам въпроса си в отделна тема.
Това е: търся тайната на вкусния и пухкав омлет.

Какво имам предвид?
Да бухва, а да не остава плосък като палачинка. Да е крехък, а не жилав, но да не се чупи при прегъване. Да не става воднист с времето. Да не е с консистенция на гъба.

Предполагам, че всичко е важно, затова моля да споделите как приготвяте омлетите си, до най-малък детайл: какви яйца избирате, слагате ли подправки, какви и кога, слагате ли мазнина - колко и каква, има ли нещо специфично в бъркането на яйцата, какъв съд ползвате, котлона - на колко градуса?

Правя омлети поне 150 дни в годината, и колкото и да променям и експериментирам, не се получава перфектният омлет. Ядат се, не е като да не стават за нищо, но са далеч от това, което искам да постигна като резултат. Дори в момента на приготвяне да изглеждат супер, докато дойде време за обяд (нося си храна на работа), нито видът е същия, нито вкусът.

Благодаря на всички отзовали се, може и със снимков материал. Всички съвети са добре дошли!

# 1
  • Мнения: 1 768
На мен ми се получава под капак, на средна температура, но винаги съобразявам броя яйца с големината на тигана. Иначе става или прекалено дебел или много тънък.
Обичаме само яйца и натрошено сирене, размер М, накъде 3 яйца за тиган с диаметър около 25 см. Тиган с керамично незалепващо покритие, котлон индукция на степен 6-6,5 колко градуса са нямам представа. Малко олио на дъното около 2-3 супени лъжици. Сипвам яйцата щом загрее, слагам капака, от време на време отварям и само заглаждам течността или я придърпвам към центъра. Не чакам пълна готовност, а да е леко влажен. Прегъвам на две или пък сгъвам две половини към центъра. Обръщам с капака. Оставям малко в тигана без капак като съвсем леко го притискам. Друго особено не правя и си става пухкав. Като гъба е ако имам много яйца в малък тиган.

# 2
  • Мнения: 14 405
След като при приготвянето омлета ти е такъв какъвто го искаш, то проблема идва от това, е го ядеш много по-късно, когато вече е прекалено много охладен.

# 3
  • Мнения: 446
След като при приготвянето омлета ти е такъв какъвто го искаш, то проблема идва от това, е го ядеш много по-късно, когато вече е прекалено много охладен.

Да кажем, че сутринта в момента на приготвяне се доближава на 80% до желаното, а до обяд вече процентите са спаднали до 40 Simple Smile Наистина перфектен омлет просто не ми се получава.

# 4
  • Мнения: 1 768
Малко съм спала и не съм видяла, но омлет се прави и яде на момента. Няма как престоял да има вид като приготвен току що. Виж бъркани и варени яйца ще издържат.

# 5
  • Мнения: 292
Омлет правя на тефлонов  тиган, 24 см на 4 степен от общо 9.
Чаена лъжичка масло загрявам в тигана, а върху нея изсипвам предварително разбити 3 (винаги!) яйца заедно с или 3 супени лъжици вода, или 3 супени лъжици прясно мляко, или 3 супени лъжици готварска сметана. С две думи, по една супена лъжица за всяко яйце. С вода ми харесва най-много.
Ако слагам плънка, я слагам веднага след изсипването на горната смес, като гледам да разпределя равномерно върху цялата повърхност.
Оставям да се запече леко отдолу, и когато от горната страна яйцата останат съвсем леко несготвени, изключвам котлона и похлупвам с капак, който точно отговаря на размера на тигана.
Оставям да се досготвят, прегъвам на две, и сервирам.

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 20:32 от Без цел

# 6
  • София
  • Мнения: 1 970
Преди време гледах в ютюб в един канал, мисля, че се казваше Готвене за начинаещи как се прави перфектен омлет и оттогава го приготвям само така. Потърсете клипа, но има някои полезни хитринки, които аз преди това не съм знаела и всеки път се получава перфектен.

# 7
  • София
  • Мнения: 251
Аз наричам моя “въздушен омлет” , но става мноого пухкав.
Раздел три яйца в две купички на жълтък и белтък
При жълтъка слагам 2-3сл студено кисело мляко и разбърквам
При белтъка слагам 2-3с.л студена вода и отново разбърквам
Тигана загрят
Сместа от двете купички смесвам бъркайки
Стааава наистина пухкав

# 8
  • Мнения: 185
Петенце споделете хитринките, нали за това е темата. Аз го правя под капак на 4/6 степен като напръсквам тигана с малко зехтин. Когато се сетя добавям малко мляко на око - гледала/чела съм някъде,че добавят малко сметана, но тъй като нямам под ръка слагам мляко. Харесва ми да добавя и натрошено сирене или моцарела настъргана. Също ми харесва повече, като добавям белтъци - напр.при 2 цели яйца + 1 - 2 белтъка - става по лек, отколкото само с цели яйца.

# 9
  • Мнения: 292
Ето видеото, за което  говори Петенце

https://www.youtube.com/watch?v=khoqZaJ7mtc

# 10
  • Мнения: 5 864
По лъжичка прясно мляко на яйце, аз сипвам на око.

# 11
  • Мнения: 27 545
От този омлет по-пухкав не съм правила: Simple Smile



В нета се намира на различни езици като: омлет по френски, омлет по японски, омлет Популяр или omelette Рoulard.
Много е ефектен, но вкусът не ме впечатли.

# 12
  • Мнения: 1 973
Аз слагам малко газирана вода, около половин чаша за еспресо на 5-6 яйца и става пухкав.
Успех!

# 13
  • Мнения: 13 262
Една от хитринките, които са ми сподеряни от проф.готвч - освен малко прясно мляко, да се добави щипка бакпулвер в много добре разбитите яйца.

# 14
  • Мнения: 3 918
От баща ми знам за пухкав омлет се иска мнооого бъркане на яйцата, докато се разпенят хубаво. Добавки слагам според вкуса след като е готов, но още е в тигана. Захлупвам вадя и се яде на момента.

Общи условия

Активация на акаунт