Технически ръководител - задочно ?

• 250
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте,
Искам да стана Технически ръководител на мой личен малък строителен проект. Инженер съм но не строителен.
Намерих в интернет доста ЦПО(център професионално образование) лицензирани към НАПОО които предлагат задочен курс за строителен техник- архитектура и градоустроиство на цена 650-1000+ лв.
Изкарваш курса, минаваш държавен изпит и имаш диплома.

Въпросът ми е, тези дипломи признават ли се от гл.архитекти и институции работещи със строителни книжа ?
Има ли някой които е изкарал подобен курс и може да даде съвет ?
Да не стане да изкарам курса и после, не мога сам да си попълвам строителната тетрадка.

Благодаря за отговорите и съветите предварително Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 22:22 от Lirika_12

# 1
Запиши си час за вашия главен архитект и го питай, най-сигурно.

# 2
Благодаря за мненията.
Да се пита гл.архитект не е ли прекалено опасно и субективно ? Имам в предвид, в негова полза е аз да не си правя нещата сам, а да ползвам скъпо-струващите услуги на негови "приятели".(нищо персонално, просто осъзнавам, че някои хора така се издържат въпреки иначе ниските държавни заплати)

Иска ми се да получа ако е възможно обективно и/или законово становище.

# 3
Може да попитате и в ПГСАГ за след завършено средно. Учи се две години "Строителство и архитектура" задочно (само професионална подготовка), явявате се на изпити по специалните предмети и накрая на ДКИ. Получава се трета квалификационна степен "Строителен техник", което Ви дава право да работите като строителен техник/ ръководител на обект.

# 4
Здравейте,
Искам да стана Технически ръководител на мой личен малък строителен проект. Инженер съм но не строителен.
Намерих в интернет доста ЦПО(център професионално образование) лицензирани към НАПОО които предлагат задочен курс за строителен техник- архитектура и градоустроиство на цена 650-1000+ лв.
Изкарваш курса, минаваш държавен изпит и имаш диплома.
Всеки обект, който е над 100 м2 задължително се "прави" (документално) от лицензирана строителна фирма, която задължително има правоспособно лице за технически ръководител и координатор по БЗ (с изкаран курс по БЗ).
Под 100 м2 е съвсем малък обект, там трябва да има технически ръководител, но за 1-2 обекта не си заслужава да записвате курс. Винаги има варианта някой да подпише документите - инженер, архитект, стр. техник.

Масово завършващите строителни техникуми не вземат квалификация за строителен техник защото трябва да учат още една година, а тази професия на практика няма приложение. В строителните фирми за техн. ръководители назначават инженери.

Общи условия

Активация на акаунт