Технически ръководител - задочно ?

• 753
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
Искам да стана Технически ръководител на мой личен малък строителен проект. Инженер съм но не строителен.
Намерих в интернет доста ЦПО(център професионално образование) лицензирани към НАПОО които предлагат задочен курс за строителен техник- архитектура и градоустроиство на цена 650-1000+ лв.
Изкарваш курса, минаваш държавен изпит и имаш диплома.

Въпросът ми е, тези дипломи признават ли се от гл.архитекти и институции работещи със строителни книжа ?
Има ли някой които е изкарал подобен курс и може да даде съвет ?
Да не стане да изкарам курса и после, не мога сам да си попълвам строителната тетрадка.

Благодаря за отговорите и съветите предварително Simple Smile

Последна редакция: пн, 13 яну 2025, 22:22 от Lirika_12

# 1
Запиши си час за вашия главен архитект и го питай, най-сигурно.

# 2
Благодаря за мненията.
Да се пита гл.архитект не е ли прекалено опасно и субективно ? Имам в предвид, в негова полза е аз да не си правя нещата сам, а да ползвам скъпо-струващите услуги на негови "приятели".(нищо персонално, просто осъзнавам, че някои хора така се издържат въпреки иначе ниските държавни заплати)

Иска ми се да получа ако е възможно обективно и/или законово становище.

# 3
Може да попитате и в ПГСАГ за след завършено средно. Учи се две години "Строителство и архитектура" задочно (само професионална подготовка), явявате се на изпити по специалните предмети и накрая на ДКИ. Получава се трета квалификационна степен "Строителен техник", което Ви дава право да работите като строителен техник/ ръководител на обект.

# 4
Здравейте,
Искам да стана Технически ръководител на мой личен малък строителен проект. Инженер съм но не строителен.
Намерих в интернет доста ЦПО(център професионално образование) лицензирани към НАПОО които предлагат задочен курс за строителен техник- архитектура и градоустроиство на цена 650-1000+ лв.
Всеки обект, който е над 100 м2 задължително се "прави" (документално) от лицензирана строителна фирма, която задължително има правоспособно лице за технически ръководител и координатор по БЗ (с изкаран курс по БЗ).
Под 100 м2 е съвсем малък обект, там трябва да има технически ръководител, но за 1-2 обекта не си заслужава да записвате курс. Винаги има варианта някой да подпише документите - инженер, архитект, стр. техник.

Масово завършващите строителни техникуми не вземат квалификация за строителен техник защото трябва да учат още една година, а тази професия на практика няма приложение. В строителните фирми за техн. ръководители назначават инженери.

# 5
Здравейте, в момента карам този  курс, взех го чрез интернет за сумата от 850 лв. Имам малка строителна фирма, и ми трябва диплома за техническо лице за  "Камарата на строителите" , та реших и аз да изкарам този курс. Информацията която събрах преди това е , че след като го завърша и взема необходимият "кетеп" ще ме впишат в "Камарата на строителите "

# 6
Здравейте,
Всеки обект, който е над 100 м2 задължително се "прави" (документално) от лицензирана строителна фирма, която задължително има правоспособно лице за технически ръководител и координатор по БЗ (с изкаран курс по БЗ).
Под 100 м2 е съвсем малък обект, там трябва да има технически ръководител, но за 1-2 обекта не си заслужава да записвате курс. Винаги има варианта някой да подпише документите - инженер, архитект, стр. техник.

Масово завършващите строителни техникуми не вземат квалификация за строителен техник защото трябва да учат още една година, а тази професия на практика няма приложение. В строителните фирми за техн. ръководители назначават инженери.
Строителните инженери, изучили се за такива след гимназия, не могат да донесат вода на малкия пръст на един строителен техник, завършил строителен техникум, не "курс" онлайн за 1000 лв.
Затова сме на това дередже, че търсим "тапия", а не знания.
Но това е политика, плодовете й ще "берем" след някоя година!

# 7
Строителните инженери, изучили се за такива след гимназия, не могат да донесат вода на малкия пръст на един строителен техник, завършил строителен техникум, не "курс" онлайн за 1000 лв.
Затова сме на това дередже, че търсим "тапия", а не знания. Но това е политика, плодовете й ще "берем" след някоя година!
В момента бившите "строителни техникуми", сега професионални гимназии, произвеждат напълно неподготвени хора. Преди 20-ина години това е било съвсем различно. В момента не могат да направят курсова работа от типа - "направете чертеж в М 1:50 от М 1:100", не говорим за по-сложни проекти, а още повече за пълен проект за малък обект. Имайки предвид, че по-рано професията е била обвързана с практиката, а сега няма никаква връзка и преподавателите са предимно хора, които никога не са били в реалното проектиране и строителство, това е напълно логично.
Не можете да сравнявате един инженер ССС  (това е една от най-тежките специалности) с един ученик от професионална гимназия, който е там, защото никъде на по-добро място не се е класирал. Масово са абсолютно неграмотни и не само в професионален аспект.
Единственото добро при тях е, че все пак ги учат и на някои практични неща от рода - как се слага фаянс, как се зида, т.е. като завършат могат да се реализират в реалното строителство като зидари и майстори по настилки, но това не е което се предлага като професионална квалификация, нали?
Ако от това образование имаше реална полза и приложимост, щеше да се поддържа и стимулира от работодателите.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 09:49 от ее123456

# 8
Съгласих се на мига с голяма част от написаното. Но тези, които излизат от средното, за което всички сме единодушни за по-голямата част от тях какви са, са и "студенти" ССС, което не е единствено в УАСГ. В Суходол, например, ги произвеждат на конвейер, че и инженеро-архитекти има! Уж преподавателите били от УАСГ, ама прескачат до Варна, четат в Суходол...осигуряват си старините. А драгия студент и той иска диплома, ако може няколко... Тук компромис, там компромис...отсечката Мездра-Ботевград  ще стане за 5-летка, ама с 1 наум ще карам там, че гледам как се строи.
Сори за лиричното отклонение!

Общи условия

Активация на акаунт