На море в Гърция 2025

• 61 889
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Параход, може би си спомняш, ние със съпруга ми празнувахме именно 20 години от сватбата ни на Санторини (първата ни среща беше доста по-отдавна и на нашето море). Още като се запалих по гръцките острови си го наумих и се случи, слава на Бога. Беше едно от най-хубавите ни пътувания, не толкова заради самия Санторини, а заради цялостната обиколка на 3 (4) от Цикладите, посещаването на различни плажове, кой от кой по-красив и преследването на залези всяка вечер. Пътувахме със самолети, кораби, лодки, автобуси и коли... пълно разнообразие. Хапнахме различни традиционни ястия за всеки от островите. И най-вече плувахме на воля в прекрасни, чисти води, макар и малко хладни на моменти. Разгледахме и доста исторически забележителности, останки от древни времена... всичко беше много вълнуващо и незабравимо. Аз самата положих доста усилия за организацията, може би най-големите досега, но бяха възнаградени многократно. Реално нямаше нищо, което да ни помрачи настроението.
Имаше и една куриозна случка:
Тъй като решихме да пътуваме от Санторини към Фолегандрос през Наксос, се наложи да хванем фери рано сутринта в 7.00 часа и се разбрахме с домакините да ни откарат до пристанището срещу 20 евро. Сутринта дойде един човек и ни каза да го чакаме на площадчето до къщата, а той ще докара колата. След 5 мин пристига една кола с друг шофьор и ни пита - Вие ли сте за пристанището? - и ние потвърждаваме, а той тръгва да ни качва в колата и точно тогава идва нашият човек. Оказа се, че вторият шофьор е за други хора. Какво съвпадение! А селцето беше съвсем малко. Щеше да стане голям фал, защото ние не бяхме платили предварително. Но се размина на косъм.

# 151
  • СОФИЯ
Параход, дай за внуците, да са по европейски пложове.

# 152
На нас цените около Солун и Халкидики ни се сториха съвсем прилични. Идваме от чужбина и сме си свикнали. Отделно,  с 3 деца знаем, че няма да е евтино, защото сме извън стандартните стаи и апартаменти. А държим почивката да е истинска почивка, без да губим ценно време в пазаруване, готвене и разтребване. Запазихме в края на юли, със закуска, до плажа. Сутрин ще обикаляме интересните места, а следобяд и вечер - море, разходки, таверна. Живели сме няколко години там и имаме представа какво и къде да се види. Трябва ни само слънце и поносими температури.

# 153
За Санторини - миналата година организирах пътуване до там за Гергъовден. Ползвах агенция заради чартъра и настаняването. Май месец беше хладно за плаж, но беше чудесно за разходка. Ако ходите по къс ръкав и къси панталони, рокли, препоръчвам слънцезащита по откритите места, не само по лицето. Белите къщи и огради отразяват слънчевата светлина и се изгаря и в ниската част на тялото. Понеже мернах, че споменавате фара - ние избрахме да посрещнем залеза там, на ИА беше наистина страшна лудница, а още не беше наближил моментът. На фара бяхме няколко двойки, седяхме си гушнати на скалите и си гледахме. На връщане има една уникална таверна, ако някой ме лайкне по някое време да не си загубя коментара из темите, ще напиша коя беше. Аз съм страшен чревоугодник, та можете да ми имате доверие за това. Разкошно вкусно, яд ме е, че не я открихме по-рано, ами последната вечер. И интериорът ми хареса, и сервитьорът си беше баш както си трябва, предразполагащ. Good heart или нещо подобно беше, не помня точно. Друг бонус на връщането от фара по тъмно е гледката отляво - беше много красиво. Ние ползвахме АТВ за придвижване, хем исках нещо различно и по-забавно, хем с него е доста по-удобно с оглед трафик и паркинги.
Препоръчвам Музея на виното. Беше много приятна обиколка, доста е голям и интересен. Имаш си аудио гид и ти обяснява интересни факти. После на дегустацията младежът, който „отговаряше“ за нас също доста интересно разказваше.

# 154
На нас цените около Солун и Халкидики ни се сториха съвсем прилични. Идваме от чужбина и сме си свикнали. Отделно,  с 3 деца знаем, че няма да е евтино, защото сме извън стандартните стаи и апартаменти. А държим почивката да е истинска почивка, без да губим ценно време в пазаруване, готвене и разтребване. Запазихме в края на юли, със закуска, до плажа. Сутрин ще обикаляме интересните места, а следобяд и вечер - море, разходки, таверна. Живели сме няколко години там и имаме представа какво и къде да се види. Трябва ни само слънце и поносими температури.

Ако сте на Халкидики, може ли да кажете къде ще сте и кои плажове смятате да посетите?

# 155
Пипилота,
вероятно за тази таверна говориш. Καλή καρδιά или точно Good Heart на английски Simple Smile
https://maps.app.goo.gl/wff1a4XHbBxbU5Q8A

# 156
Точно тази, Параход 🥰
Пускам някоя и друга снимка
Скрит текст:

От плажа

От музея

Малко гледки

52616263 снимки на прочутата мелница (била хотел между другото)

Тука една котка ми се намести на шапката

Една фръцлива лична снимка 😅

Залез от носа

От таверната

Между другото откъм храна бях приятно изненадана, вкусно беше навсякъде, където хапвахме, + цените очаквах да са по-високи, но си бяха добре.

# 157
Ау, много си секси!

Сега, то моите впечатления не са никак актуални, но и аз така бях навремето приятно изненадана от цените на Санторини (с изключение на Иа).
Например Миконос и Скиатос ми се видяха значително по-скъпи от средното за Гърция по същото време, но не и Санторини. Това май вече не е съвсем така.

# 158
Някой назад питаше за таверна в Мецово. Ние сме много доволни от тази: https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g736014-d5011158-R … egion_Epirus.html
Мисля, че от темата беше препоръката, но много назад. Ние вече години спираме там и собственичката ме разпознава като ме види и идва да ме прегръща. Преди две години направиха голям хотел и сега ресторантът е на терасата, най-отгоре. Има страхотна гледка към планините, почти 360 градуса. Преди беше на улицата с две-три малки масички и основно вътре. Мнооого вкусно е всичко, на нормални цени, с огрoмни порции. Винаги ни предлагат комплимент - десерт, който е домашен сладолед с бисквити. Препоръчвам с две ръце.

Последна редакция: ср, 22 яну 2025, 15:02 от Alia1

# 159
Същата е препоръчана и в предишния коментар за Мецово, само че ти си дала линк към таверна със същото име в Крит Stuck Out Tongue

Аз на Мецово не съм фен, много комерсиално стана, но ето тази в съседното село Анилио - "Жабата" или както ние й викаме, Васко Жабата Simple Smile, не е лоша.
https://maps.app.goo.gl/SoQN8SXQpQyqCqC8A

# 160
Уф, Параход, много съм заспала, ще се поправя.

# 161
Доста съм ви изпуснала, но си наваксвам. Нямам търпение вече за моренце и стифадо Blue Heart

Вече първата почивка е букната. Краят на юни месец в Крит. За което много се радвам. Нещото, обаче което не ми харесва, е че ще бъдем в Малия. Аз исках в западната част, но мнозинството печели, за жалост.

От изчетеното по темата, разбирам че това е град тип Слънчака, въпросът ми е има ли нещо в Малия, което си струва вниманието или да разчитаме на екскурзиите? Виждам, че има положителни коментари за Потамос плажа. Има ли там някакви наченки на градски транспорт.

Надявам се също юли да успея да се докопам и до някой остров на Йонийското крайбрежие също.

# 162
Здравейте съфорумци. Обмисляме посещение на о. Самотраки за Великденските празници. Идеята е разходки,  риболов за мъжката част от компанията, раглеждане на острова с автомобили (не сме туристи Simple Smile). Настаняване и отбелязване на празника в столицата с хубава храна и вино в местна предварително резервирана таверна.
Имам две притеснения - дали ще има редовни фериботи Александруполи-Самотраки и дали няма да е прекалено скучно по това време на годината. Ще се радвам, ако някой е посещавал острова извън сезона да даде препоръки.

# 163
Има редовни фериботи. Ще е доста тихо, да, но гладни и жадни няма да останете Simple Smile

# 164
Има редовни фериботи. Ще е доста тихо, да, но гладни и жадни няма да останете Simple Smile

Благодаря, Параход! Може би ще помислим за друга дестинация. Все пак е празник и бихме искали да празнуваме.

Общи условия

Активация на акаунт