На море в Гърция 2025

• 59 708
  • 752
  •   1
Отговори
# 30
  • софия
Не знам като писах за Кеа дали съм споменавала за една находка - магазин за местни продукти с пекарна:

Aristaios - https://maps.app.goo.gl/an3j4MQ8jAuSBDn99

Имаха закуски като банички и сладкиши, изпечени на място (проверихме ги - много вкусни), а отделно продаваха вино, паста, артишок, ликьор и какво ли още не, всички произведени на острова. За нещастие го открихме чак последния ден, но взехме доста неща, с които после си припомняхме вкъщи за Кеа Simple Smile Препоръчвам на всички, които ще ходят там това лято.
Мат също го препоръчва и съм си го запазила.

Имам чудене: никъде не открих информация за дневни трипове с лодка до някъде. Наистина ли няма?
Навсякъде наемането на лодка за обиколка е с човек. Няма ли за наемане по-малко мощни, за да се управляват самостоятелно?
Дали си обръщала внимание и търсили ли сте нещо за това?

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 07:54 от zvаnchе

# 31
  • Пловдив
Здравейте мили дами!
Не успях да разбера от първият пост нещо.
Не съм омъжена. Имам детенце. Нямам такава декларация за минаване на граница.
Мога или не мога да изведа сега детето през Маказа по време на Шенген, без писмено позволение от бащата?
( Ще извадя паспорт на детето лятото )
Няма как да се издаде паспорт без бащата. Така че препоръката ми е да заверите и декларация. Да не се окаже, че за пред властите сте отвлекли собственото си дете, ако бащата сигнализира

# 32
zvаnchе, не сме търсили лодка. Не помня да е имало изобщо реклами за трипове или лодки под наем нито в Корисия, нито във Вуркари. Може и да е заради сезона, ние бяхме на острова след първата седмица на септември. Във Вуркари имаше много яхти и лодки, ако нещо се предлага, може би ще е там, макар че нямаше никакви рекламни табели, както е обикновено на пристанищата.

# 33
  • софия
Странно ми е, четейки за Вуркари, как никъде не намирам информация. Рових по форуми, профила на Мат. Нищо не се споменава за това. Вероятно има интерес към по-големи лодки за неколкодневни разходки.

# 34
Благодаря за насоките!

*stella, аз лично не препоръчвам Ханя за спане, ако целта е почивка. Ханя е прекрасна за разходка, но си е голям град и е - меко казано - пълна лудница. Трудно се паркира, трудно се шофира, заведенията също са препълнени. Писала съм подробно през 2019 г. Със сигурност оттогава положението още се е влошило.

А къде е по-добре? Ще кацнем на летище Ханя, смятаме да вземем рент-а-кар.

# 35
  • София
Зависи колко време имате, как си представяте почивката (спокойна или динамична) и какво обичате да правите. Иначе Балос е задължително за първо посещение на Крит, но трябва да решите дали да е с кола или с корабче - в старите теми е писано много. И Елафониси евентуално, ако ви се ходи. Аз не бих го пропуснала. Набележете какво искате да посетите и така изберете къде да спите, за да ви е удобно. Крит е голям остров и пътуването между избраните цели отнема време.

# 36
Здравейте,
И аз имам въпрос за Крит- в коя част преобладават пясъчни плажове- в района на Ханя или в източната част? Също - струва ли си да отиде човек до Иерапетра и Миртос? Те са доста отдалечени, а обмислям настаняване в Агиос Николаос. Имате ли отзиви от това градче, или препоръчайте друго в източната част на Крит. Благодаря!

# 37
Предпочитаме по-динамични почивки. Не да седим цял ден по плажовете, а и да обикаляме и разглеждаме забележителности и места. Самите плажове да са по-натурални, а не "обработени".
Само за седмица ще сме, за съжаление

# 38
  • Sofia
Самите плажове да са по-натурални, а не "обработени".

Изключително натурален и живописен плаж на Крит, а и по мое мнение – един от най-красивите, които съм виждала въобще в живота си – е Кедродасос. Истинско райско местенце! Може да минете през него в същия ден, в който евентуално ще посетите и Елафониси, защото си е път дотам.

# 39
Предпочитаме по-динамични почивки. Не да седим цял ден по плажовете, а и да обикаляме и разглеждаме забележителности и места. Самите плажове да са по-натурални, а не "обработени".
Тогава южният бряг, на Либийско море, е за вас.

Лурдес,
навсякъде в Крит има пясъчни плажове, като по северния бряг повечето са облагородени и застроени, а на юг, изток и запад - по-диви. Тъй като разстоянията на острова са големи и се пътува бавно, обикновено ако нямате поне 14-15 дни, се предпочита концентриране върху една част.
Агиос Николаос е хубав и популярен град, в който освен морето има и дълбоко езеро, интересна гледка е. Но е и доста туристически, както плажовете около него (в самия град няма плаж, а на север към Елунда и на юг към Истро).
На Миртос плажът е каменист. След Йерапетра, на изток, има пясъчни.
Островът по принцип се прекосява бавно в посока север-юг, защото има много планини, но точно на това място - Пахия Амос-Йерапетра, е широк само 14 км и става лесно и бързо.

# 40
Някой да е почивал в Аристотелес холидей резорт на Атон,интересува ме хубав ли е плажа и морето,има ли камъни

Ние бяхме миналото лято,не го препоръчвам. Плажът е с хубав пясък и няма камъни в морето,но е ужасно претъпкан. Плажът е много малък за капацитета на хотела. Иначе има хубав басейн ,храната бива и наливат питиета доста щедро. Стаите са хубави,но денивелацията е сериозна .

# 41
Ние сме се насочили към организирана екскурзия. Ще се радвам на отзиви за туристически агенции с тръгване от София. Без острови, че ме страх от кораби, лодки, фериботи Joy

# 42
  • София
Опасявам се, че повечето, пишещи в тази тема, не ползват услугите на агенции. Едва ли ще получиш много отзиви.

# 43
  • София
zvаnchе, кога планирате Кеа? Ние сме 2-8 септември. Преди това 2 дни отново Атина. Много ми  хареса,  въпреки лудницата и мръсотията. Освен това има някои неща които  не можах да видя там, а ми бяха в списъка.
Прочетох в блога на Мат всичко за Кеа и в темата какво са писали Параход и Deviant Art (по няколко пъти за да не изпусна нещо важно). Нашарих в гугъл мапс целия остров със знаменца къде трябва да отидем, плажове, заведения, забележителности, всичко.  
Като гледам къде ни е настаняването в Юлида мисля, че сме доста по-близо до долния паркинг (около 250 метра), на който  е мисия невъзможна паркирането. Дано имаме късмет Smiley
Имам  някои въпроси относно ферибота. Във Ferryhopper по разписание  са 4 на ден горе-долу за този период. Два сутрин и два следобед, дали ще си останат така или ще има още? Да си резервирам ли предварително билети и  колко по-рано?
На връщане още не можем да изберем място за спирка. Аз предложих Арахова или Волос, но ММ  категорично отказва защото сме били и на двете места. Гледах Глифа, но не намирам хотели за 1 нощувка в букинг. Ще търся още.

# 44
За септември може и 4 да си останат, през лятото бяха повече. Билетите свършват, ако се търсят за дни петък следобед/събота (отиване) и особено неделя (връщане), иначе би трябвало да има до последния момент. Мисля, че нашите ги взех около седмица преди пътуването.

Рано ми се вижда за единичните нощувки на морето, ние винаги сме си намирали в Глифа, а и на другите попътни места. Някои не са обявили наличностите още, други не вземат за 1 ден, но като им останат дупки, ги обявяват за запълване и така винаги се намира. Предполагам, че 2-3 седмици преди датата ще се вижда.

Общи условия

Активация на акаунт