На море в Гърция 2025

• 61 920
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
  • Sofia
Наксос е много подходящ за "първи" Циклад ...

О, да, това беше и нашият първи Циклад. Simple Smile
Храната е много вкусна, инфраструктурата на градчето – китна и живописна.
Някои от плажовете изглеждат доста екзотично – фин розов пясък и наситено синя морска шир. Аз, обаче, май съм споменавала в предишни теми, че шнорхелингът там беше истинско разочарование за мен – нямаше почти никакви рибки и за първи път ми се случи, въпреки ежедневното ми многочасово плуване, да не видя нито октопод, нито морена, нито морска звезда, нито някоя по-интересна или голяма рибка. Confused И до днес не мога да си обясня каква е причината за това.
Оставяме настрана неприятното обстоятелство, че водата беше ледена, а вятърът – изкореняващ големите плажни чадъри. Joy

Последна редакция: пт, 24 яну 2025, 14:14 от Blаck Cat

# 181
Back cat, по кое време на годината бяхте? Някъде назад се писа, че юни-юли не духа толкова, ако помня добре. Но вода дали е студена по това време?

# 182
  • София
Ние бяхме на 17.06.2022г. на Наксос, но само през деня. Водата беше студена, с 2-3 градуса надолу спрямо съседните Циклади и духаше стабилно. Но пък цветът на водата на Агиос Прокопиос беше неописуемо красив.

# 183
Ние миналата година бяхме в Никити, тази пак ще сме. Обиколихме доста плажове, за тази набелязах останалите, които не успяхме да посетим. Питах за да видя дали не пропускам някой по хубав.
Значи вие сте с по-актуална информация за плажовете. Ние бяхме преди години там.

# 184
Няколко пъти сме били на Наксос през юни и водата винаги е била по-студена от съседния Парос по същото време. Единствено около Микри Вигла ни се струваше по-топла. Ставаше за влизане и плуване, но да не се застояваш много.

За късмет силен вятър на Наксос не сме улучвали и като цяло ми харесва островът.

# 185
Хайде малко реклама и от мен на Наксос. Действително дори септември, когато е съвсем приятна за плуване, водата е с 2-3 градуса под тази на околните острови.

По едно време ни писна от пясък (колата беше като след рали Париж - Дакар след почивката на Плака, тогава крайбрежният път не беше асфалтов, а черен с пясък), и хукнахме и ние да търсим зеленко и скали, като потребителката по-назад дето пита.

Те така човек може да се уреди даже и с частен плаж.

# 186
  • Sofia
Back cat, по кое време на годината бяхте? Някъде назад се писа, че юни-юли не духа толкова, ако помня добре. Но вода дали е студена по това време?

Ние бяхме в средата на септември. Simple Smile Ами, аз пък знам, че е обратното – през юли и август духа яко, заради Мелтеми, който поизчезва през септември. Ние именно заради това решихте да отидем тогава, ама греда! Уцелихме направо ураган, без да преувеличавам. Това се случи през (вече) далечната 2019 г. Но естествено, то е на късмет, няма как да се пророкува с точност какво ще е времето.

# 187
през юли и август духа яко, заради Мелтеми, който поизчезва през септември.
Точно така е, ама гаранция - Франция, де.

# 188
Дойде време да напиша нещо за миналогодишния ни маршрут в края на септември:
– самолет София-Атина-София
– фериботи Рафина-Андрос-Тинос-Сирос-Пирея (100€ на човек за четири отсечки)
– транспорт по островите: обществен/пеш
– осем нощувки на пет места Grinning (много обичам да се местя): Рафина (1), Андрос/Баци (3), Тинос (1), Сирос южен бряг (2) и Атина (1)
Не дадохме ни стотинка за шезлонг – просто (вече) нямаше такива неща, където ходихме.
Начинът ни на пътуване се различава от по-предпочитаните тук, но пък някой може да си хареса нещо и да се вдъхнови.

Кацаме в Атина на 22 септември, събота. Прогнозата за първите два дни е ветровита и ни издухва дори докато чакаме на летището автобуса за Рафина.
Скрит текст:
Самолетните билети купих 10 месеца по-рано на смешна цена без никаква идея къде точно ще се ходи, а маршрутът се изясни няколко месеца преди пътуването.

В Рафина духа още повече, има огромни вълни, сядаме да вечеряме в розова къщурка с осъвременено гръцко меню сравнително близо до пристанището.
Скрит текст:
В Рафина е шумно до късно заради самолетите.
Фериботът ни е малко преди седем сутринта, а на пристанището цари онази така любима суматоха.
Скрит текст:
Нашият е доволно пълен с китайски туристи, защото отива до Миконос. Втората половина от пътя си люлее доста. Рафина-Андрос е към 1.50 ч./25€ на човек.
Пристанището Гаврио е на южния бряг и автобусът за Хора си чака ферибота. Ние сме базирани в близкото селце Баци (Mpatsi), откъдето автобусът минава през пристанището в посока Гаврио-Хора и през горния път в обратна посока. Писала съм на хазяина кога идваме, обаче още щом се качваме, ми идва гениалната идея да идем направо до Хора, да се разходим и да се приберем към Баци със следобедния автобус, който върви само в неделя. При това имаме един малък куфар багаж. Обаче духа (+25), за плаж не става и решаваме да ходим направо до Хора.
Скрит текст:
От предишен опит знам, че по нетолкова туристически гръцки острови все някой ще ти съхранява багажа за малко. Wink
Питаме продавачката на билети в автобуса, тя казва, че ще ни уреди Simple Smile , и на автогарата в Хора си оставяме куфара съвсем безплатно в стаята на началник-автогарата (силно казано началник, жена, която се грижи за спирката, мете и гледа котки Simple Smile )
А ние с по една малка раничка тръгваме на разходка из Хора.
Това лято абсолютно пропускам Гърция заради други морета, като изключим два дни в Родос-град, където се ужасих от тълпите.
Цяло лято слушам, чета и гледам снимки от претъпкани гръцки острови.
И сега в неделя в 11 ч. попадаме на празна главна улица. Не мога да повярвам!
Скрит текст:
Според мен да се избира Хора за море и плаж е компромисно и трябва да няма никакъв вятър. Плажове има, но въобще не слизаме до тях.
Скрит текст:

Андроския фар го виждаме само от тук.
Скрит текст:
По акъл на Параход посещаваме музея на съвременното изкуство. Изложбата е изцяло фотографска на Мартине Франк.
Скрит текст:
Следва шматкане из улиците.
Скрит текст:

И ходене до носа с крепостта. Не знам дали може да се ходи до самата крепост, но в този вятър е абсурдно.
Скрит текст:
Фарът обаче се вижда само от крепостта или отдалеч със зум.
Идва време за обяд – половината заведения не работят по случай неделя. Сядаме под един чинар на мегданя, в Νοσταλγία 1950 на малки мезенца.
Скрит текст:

Малобройните чужди туристи са 100% французи.
Скрит текст:
Късния следобед си взимаме куфара и отиваме в Баци да се настаняваме. Баци е най-туристическото селце на острова и за хора без кола е идеално, защото всичко е под ръка.
Решаваме да не сме баш в центъра, а леко встрани, но пак на брега. Sunset Studio е нашето място, запазих стая на партера с частична гледка море, но поради липса на хора ни ъпгрейдват на горен етаж с пълна гледка, но пък с по-малка квадратура на стаята.
Скрит текст:

Гледки от стаята

На три минути и половина пеш от студиото има махаленски плаж (Παραλία Στιβάρι) с камъни колкото да се топнеш. Понеже вече става към 16 ч., пък и не е много топло, решаваме да се изкъпем набързо там.
Скрит текст:

В Баци обаче е закътано и поне от появата ни там не духа въобще. Grinning
След всички отзиви тук и из нета за студената вода на Андрос, очаквам лед в края на септември. Но не – според мен 25 градуса си има, а на другите плажове е още по-топла.
Тази част на Баци е тиха, няма заведения, само минава някоя кола.
Скрит текст:

Не знам какво става в топ сезон обаче.
(Следва, с прекъсвания)

# 189
Ние ходихме на Наксос през юли 2023 г. Бяхме 5 нощувки в Агиос Прокопиос и не ми се стори изобщо гмеж. На плажа имаше приемливо количество хора, а вечер беше приятно в селцето, без да е супер гъчканица. След това бяхме 3 нощувки в Халки - едно от вътрешните селца. Беше тихо и спокойно и имаше две чудесни таверни. Наблизо е и Филоти, което много ни допадна. Аперантос е по-далече и не ни впечатли особено. В северната и източната част на острова не сме ходили. По това време вятърът беше много неприятен. Водата наистина е по-студена, като най-студена беше на Агиос Прокопиос. В Агиос Прокопиос на отиване към Хора невинаги имаше места в автобуса (пълнеше се много от предните спирки) и трябваше да пропускаме по 2 - 3, докато успеем да се качим. Може би от по-далечните спирки е по-добре.

# 190
  • София
В някоя от миналогодишните теми четох за ветровитите острови. Имаше един известен с вятъра се, но някой друг го беше надминал?? Пусто не помня, тогава ви четях с интерес, но без да се интересувам още от циклади и додеканези?

# 191
Мисля, че е Андрос

# 192
Андрос, Тинос, Миконос са много ветровити.

Розова маслинка, чудесно! Чакаме с нетърпение продължението.

# 193
Здравейте! Искам да попитам някой почивал ли е в Неа Карвали, намира се близо до Кавала? Интересуват ме впечатления от там - плажна ивица/ пясък, едър пясък, камъни/ , морето /плитко  или веднага много дълбоко; с каменисто или по- пясъчно  дъно/,  места за хранене / таверни, гироси, ресторанти/ . Предварително благодаря!

# 194
  • София
Здравейте! Искам да попитам някой почивал ли е в Неа Карвали, намира се близо до Кавала? Интересуват ме впечатления от там - плажна ивица/ пясък, едър пясък, камъни/ , морето /плитко  или веднага много дълбоко; с каменисто или по- пясъчно  дъно/,  места за хранене / таверни, гироси, ресторанти/ . Предварително благодаря!
Плажът е средна хубост - пясъкът е едър, има ситни камъчета на влизане, става плавно дълбоко.
Иначе е спокойно селце, с непренаселен плаж, 2-3 магазина, няколко таверни, добри сладкарници.
Вечерно време няма какво да се прави, освен разходка по улиците на селото. Но Кавала е на 12-13 километра, а там има забавления вечерно време.

Общи условия

Активация на акаунт