Барселона - тема 14

• 24 759
  • 408
  •   3
Отговори
# 90
Според мен София я бие по този показател Rolling Eyes

# 91
И аз се бях наплашила преди да отидем миналата година, като четях как крадяли телефони от ръцете, дърпали чанти и верижки от врата... но не видях да е по-опасно от други големи градове. Аз винаги си нося чантата/раницата пред мен, особено в транспорт и на нагъчкани места. Не сме били с много пари в брой и носехме дебитна карта, която си ползваме за пътуване и пазаруване. Чудехме се дали да си носим личните карти в нас, то това е най-тегаво, ако го гепят. Но май, в крайна сметка, си ги носихме в нас.

# 92
  • Враца
Няколко предохранителни мерки не са излишни никога.
Първо, имаме тънка чантичка за кръст, която е плътно по тялото и я слагаме под блузата, в която държим само личните документи и евентуално някаква малко по-голяма сума пари/карти. По-малките суми са в раниците и портфейлите, но наистина малки суми, които са само за дневните харчове- вода, хапване и т.н.
Както вече е посочено, в места с бутаница- градски транспорт, опашки за нещо, раниците са или отпред, или ги държим в ръка ниско долу където не могат да бъдат пипани без да видим.
Трето- имам копия на всички лични документи, които копия държа в багажа в стаята ни. За всеки случай, ако нещо стане, имаме алтернативна идентификация.

# 93
Здравейте!Май месец ще пътуваме до Барселона и запазихме апартамент в квартала Ноу Баррис.Сега събирам информация как ще се придвижим от летището,като смятаме да е с метрото,но не съм сигурна дали правилно се ориентирам и имам нужда от помощ.Смятаме да хванем оранжевата линия и да се прикачим на другата линия,но тук в темата чета че повечето хващат автобус или влак и след това метрото.Може ли някой да ме посъветва кой вариант е по-удачен и какви карти да си вземем за четирима за 4 нощувки,като идеята ни е да ползваме градски транспорт по веднъж в посока центъра и още веднъж за прибиране.Ако може някой да даде идеи за хубав парк наблизо в квартала, защото сме с малко дете.Благодаря!

# 94
  • Mediterraneo
Аз винаги се чудя като чета за гимнастиките, които се правят с карти, метро, автобуси, таксита. Ние бяхме с карти Hola Barcelona, доколкото се сещам, хванахме си директно метрото от летището, сменихме, където преценихме, че е удачно за нас с друга линия и си стигнахме без нерви и притеснения. Метрото е много добре означено, карти има навсякъде.

# 95
Метрото е чудесен вариант и да, няма нужда от кой знае какво планиране. Ние го хванахме от центъра, някъде покрай Рамбла, ако не се лъжа 3 и после се прекачихме на 9.
Транспортът в Барселона е толкова добре уреден, че ще в последната ви грижа, ползвайте Гугъл, мапс, той дава необходимите варианти.

# 96
А как са тарифите на мобилните оператори? Пуска ли се отделен план или не ?
Това с картата Hola Barcelona  е много ценна информация!

# 97
Вероятно имаш безплатни минути и мегабайти в роуминг от мобилния си план в България.

# 98
Гледам картата на метрото и си мисля да хванем линия 9 и се прикачим на линия 5,струва ми се удобен вариант.Тогава ако правилно съм разбрала трябва да си купим 4 билета,които важат за 1,15 ч. и можем да се прикачваме.На всяко прехвърляне от линия на линия ли трябва да се валидират билетите само не разбрах? Благодаря!
Севда преди заминаването посети офис на мобилния си доставчик и си включи роуминг.Обикновенно в тарифния план е включен,но трябва да предупредиш да ти го активират.

# 99
Значи, ако приемем, че на връщане също ще хванете метрото, то само за да отидете и се върнете до летището ви трябват 4 билета на човек. Това са 10 евро. Картата Т Мобилитат струва 20 евро и ще я ползвате през целия престой за всякакъв транспорт. Не разбирам защо искате да карате с билетчета.

# 100
Тази карта Т Мобилитат за колко пътувания важи и дали може да се ползва метрото от и до летището? Благодаря!
Не намирам карта Т Мобилитат,карта Hola ни идва доста пари, защото ние обичаме да вървим и затова прецених,че с метрото до апартамента и после карти за деня Т фамилия ще имаме по едно пътуване от и до центъра,което ни устройва,Само не разбирам дали като влезем в метрото и се качим на оранжевата линия 9 можем да се прехвърлим със същите билети на синята линия 5?Пътували сме в други държави с метрото,но за първи път отиваме в Испания и искам да съм наясно и да сме изрядни.

Последна редакция: ср, 12 мар 2025, 09:23 от Bqloto

# 101
Ние ползвахме тази карта. Купихме я от автомат в метрото. На летището не успяхме да намерим такъв автомат. Пластиката е 1 евро. Може да се зарежда за още пътувания. Едно пътуване важи и за прекачване на други транспорти в рамките на 75 минути. Онлайн може да се заяви безплатна карта за дете до 16 години. Ползване на приложението е изключително удобно.

# 102
Тази карта Т Мобилитат за колко пътувания важи и дали може да се ползва метрото от и до летището? Благодаря!

Може да се ползва метрото до летището, ние така направихме. Купува се от автоматите, там лесно ще се ориентирате. Важи в рамките на 30 дни за неограничени пътувания с целия градски транспорт. На вас не ви трябва за 30 дни, но предвид цената, просто не виждам по-изгоден вариант. Ние бяхме 6 дни и понеже шмиткахме напред-назад из целия град още на втория вече бяхме избили цената.

ето повече информация за нея:
https://www.tmb.cat/en/fares-metro-bus-barcelona/t-mobilitat/how … th%2Frealms%2Ftmb

# 103
  • sofia
Ето сайта, където ще видите видовете карти. Има го на 1ва страница, но под него са изброени един куп сума ти неактуални отдавна карти, не е лошо да се махнат вече, че през страница се обсъжда едно и също.
Видове карти

Hola Barcelona Travel Card-  2 дни- 18,10 евро, при покупка онлайн 10% отстъпка.  
Скрит текст:
Включва неограничени пътувания с градския транспорт на Барселона в рамките на 48 часа след първото валидиране. Покрива пътуването между летището и центъра на града с обществен транспорт. Метро и автобус (TMB), фуникуляр Montjuïc, градска железница (FGC, зона 1), трамвай (TRAM) и влакове по регионалната магистрала на Барселона (Rodalies de Catalunya, зона 1). Кабинковият лифт Montjuïc не е включен.
Същото се отнася и за карти Hola Barcelona за 3, 4 или 5 дни

Друга много удобна карта, при повече дни в Барселона е

T- USUAL card- Индивидуална карта за неограничен брой пътувания за един месец- 22 евро.
Скрит текст:
T-usual картите трябва да се използват заедно с валиден документ за самоличност –паспорт или лична карта. Номерът на използвания документ за самоличност трябва да бъде отпечатан върху картата за пътуване. ВАЖИ за метростанции Aeroport T1 и Aeroport T2 на линия L9 Sud. Метро и автобус (TMB)градска железница (FGC, зона 1), трамвай (TRAM) и влакове по регионалната магистрала на Барселона (Rodalies de Catalunya, зона 1

При по-кратък престой може да се използва
T- CASUAL- Индивидуална карта за 10 пътувания- 12,55 евро
Скрит текст:
НЕ важи за метростанции Aeroport T1 и Aeroport T2 на линия L9 Sud.
Индивидуална карта за пътуване, валидна за 10  пътувания. Имате 75 минути за всяко едно, вкл. може да сменяте транспорт, но валидирате картата при всяка смяна на транспорт- тези 75мин ви се броят за едно пътуване. Метро и автобус (TMB)градска железница (FGC, зона 1), трамвай (TRAM) и влакове по регионалната магистрала на Барселона (Rodalies de Catalunya, зона 1

T-familiar
Карта за няколко души за 8 пътувания- 11,05 евро
Скрит текст:
Карта за пътуване за много лица, валидна за 8 пътувания в 30 последователни дни от първото валидиране, пътниците имат 75 минути между първата и последната валидация при смяна на линия или вид транспорт. НЕ важи за метростанции Aeroport T1 и Aeroport T2 на линия L9 Sud

Tази карта за деца до 16 години, не знам защо имам някакъв спомен, че е за испански граждани само, може и да бъркам, нека някой запознат да каже. Сега прочетох, не бих се занимавала с регистрации в сайтове, създаване на акаунти, прикачване на документи, чакане на одобрение и т.н.
Може да купите карти на летището, доколкото знам само ако се разходите по тунела до входа на метрото.

# 104
Много благодаря на всички за информацията.Сега вече ще се спрем на T mobilitat или T-usual,но мисля на място да си ги купим.Какво мислите за квартала Ноу Баррис,спокоен ли е,има ли хубав парк наблизо? С дете на 6 години сме и ще трябва да отделяме време и за игри в парка.Мислим да посетим Аквариума и Зоологическата,а също така да ви питам има ли магазин на Лего някъде в центъра?

Общи условия

Активация на акаунт