Спестовен влог на дете

• 1 737
  • 33
  •   1
Отговори
  • София
Интересувам се дали някой от вас е направил спестовен влог на детето си и ако "да" в коя банка?
До момента съм разглеждала само Уникредит като там обаче месечната такса беше доста, което леко обезмисля идеята.

# 1
  • Melmak
Искате да спестявате пари във влог, без да ги инвестирате? Това само по себе си няма особен смисъл. Парите се обезценяват, когато не работят за вас.

# 2
  • София
Ще ги инвестира детето в какво пожелае след като навърши 18г. Ясно ми е, че се обезценяват, но пак няма да е като да е без хич и ще има някакви спестени пари.

# 3
  • Melmak
За 18 години има толкова много време. Сега 10000 хиляди са едно, след 18 години ще са с много по-различна стойност. Лихвите са 0.0%.

Много стойност губите.

# 4
  • София
Благодаря за отговора, но все пак се надявам да се включат и хора, които са направили такъв влог.

# 5
  • София
Моите баба и дядо ми бяха направили и бяха внасяли от раждането ми до пълнолетието ми.
Парите така се обезцениха, че ги изтеглих и се почерпих с пастичка и капучино.
Не вярвам в спестовните влогове, особено активно занимавайки се с различни инвестиции през последните години или пък следейки цената на имотите.
При възмжоност е добре да се вкарват парите в нещо, което носи постоянна пасивна печалба. Права е Хечи.
Дано пък има хора, които успяват да спестят, но пари в брой са нищо.
Давам пример - миналото лято харесахме едно ваканционно жилище, но се разколебахме. Сега планираме да купим същото (в същата сграда дори и абсолютно аналогично), но цената му е вече е с 1/4 отгоре (една четвърт! - 25% за половин година). Това от юни 2024 до януари 2025 г.

# 6
  • София
Добре и в какво да се вложат тогава например, за да не се обезценят?

# 7
Преди няколко месеца проучвахме въпроса. Оказа се, че никак не е добра идея просто да седят във влог. С времето губят стойност, а има и такси. Ние сме в Обб. Направихме си застраховка живот с инвестиционна цел. Всеки месец вкарваме пари и след най-малко 10 години можем да изтеглим всичко вкарано, но може и да има нещо отгоре. Решихме тези пари да са за детето. Това е най-добрия вариант - да се инвестират в нещо. Има и много други възможности за инвестиции по банките. Разбира се не гонете големи печалби, а по скоро гледайте сигурните инвестиции. Вместо да събирате парите от роднините дето дават за бебето, то по-добре му купете нещо. Странично си инвестирайте някаква сума всеки месец и после когато дойде време ще му я дадете.

# 8
  • София
Това не е ли същото като да ги вкарам във спестовен влог? Песня ги под матрака и накрая те пак се обезцвняват?

# 9
Имот (може да е дори земя), злато, акции.  Дори само за 5 години ще се обезценят парите във влог.

# 10
  • София
Е, чак имот не мога Grinning Благодаря. Но златото е идея, благодаря.

# 11
  • Melmak
Аз имах някакви пари във влог, спестени от баща ми, след всички кризи от 1993 до ново време бяха 40 лв.

Разбира се, това е било през тежък икономически за страната период, като кризата от 1997. Но дори да няма такива тежки кризи, парите се обезценяват.

За това бива да се инвестират, като седят в банка, под дюшека все едно. Единствено губят стойност. Днес 30 хиляди може да са достатъчни да изучиш студент (сумата я написах просто така за примера), но след 18 години, когато детето ще бъде студент не се знае тази сума каква реална стойност ще има.

Аз бих посъветвала авторката да намери някой учебник по икономика и финанси, не го казвам обидно, нито ви подценявам. Просто приканвам да се информирате за стойността на парите във времето.

Има много къде да се инвестира. Всеки сам решава как и какво да прави с парите си. Еднозначен отговор няма. Потърсете темата за инвестиции тук във форума и я прочетете. Това е поне някакво начало.

# 12
  • София
Все пак се интересувам и от опита на други хора. Нямам икономическо образование, но ето хората могат да дадът съвет. Нали все е затова тоя форум?

# 13
В момента пари на влог нямат никаква доходност, такси има дори за "добър ден". Инвестиция в злато, монети или имот, това е доходно. Но колко хора могат да го правят е друг въпрос?????

# 14
  • Melmak
Аз напълно ви разбирам, че търсите друго мнение, но това, че не сте икономист не означава да не прочетете малко такава литература. С финансово образование съм, казвам ви го съвсем добронамерено. Не се опитвам да ви продам нищо.

Отидете в която и да е банка и поискайте условия за поддържане на влог. Мисля, че в две банки вече дори не се предлага тази услуга. В други има условия с много такси, които изяждат голяма част от парите. Такса за всичко. Това се опитвам да кажа, иначе мнения можете да търсите, разбира се. Не се опитвам да ви налагам своето, а да ви насоча да се поинтересувате. Не е нужно да сте икономист, за да инвестирате правилно. И инвестициите не са само в имоти и злато.

Общи условия

Активация на акаунт