Спестовен влог на дете

• 1 730
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Добре и в какво да се вложат тогава например, за да не се обезценят?

Зависи от сумата.
Злато и акции при по-малка сума, но редовно. От златото печалбата е около 14% на годишна база и цената му постоянно расте. Дори и да падне, не може да си на загуба.
Имот при по-голяма. Земя наистина е добра алтернатива, но пък нещо, което е подходящо за живеене, може и допълнителен доход да носи от даване под наем (т.е. може и сам да се изплаща, образно казано).

# 16
Влогът не е добра идея заради нулевата доходност и таксите. Оттам насетне има много опции. Доколкото разбирам Вие търсите дългосрочен продукт. По-нагоре са Ви предложили застраховка живот с инвестиционен фонд. Там сумата, която ще плащате се разделя между инвестицията и застрахователното покритие. Премията по застраховката е невъзвръщаема освен в случай на застрахователно събитие. Застрахователите са посредник при осигуряването на инвестицията, като самата инвестиционна част от продукта се управлява от инвестиционен фонд.

Можете да вложите парите и директно в инвестиционен фонд или през друг посредник (банка например). Във всички случаи можете да изберете между инвестиции с различна степен на риск, като можете да вложите успоредно и в продукт с малък риск, среден риск, висок риск. Високият риск потенциално носи и по-висока доходност. Различните банки/застрахователи работят и с различни инвестиционни фондове. Най-лесно е да сключите такъв продукт през обслужващата Ви банка. Мисля си, че няма такава, която да не предлага такъв тип продукти. Обикновено предлагат да внасяте месечно, да внесете сума накуп или да пращате месечно и от време на време да добавяте и по-големи сума.

Ако пък искате водещ фактор да Ви е фонда и да изберете продукта и посредника на база на инвестиционния фонд (или да вложите пари директно във фонда), тук има и нарочна тема за инвестиции, където можете да попитате за повече информация хора, които следят и са запознати в повече детайли. https://m.bg-mamma.com/?topic=1669945

Имайте предвид, че това са дългосрочни продукти и във времето ще имат спадове и върхове в доходността. В общия случай колкото по-дълъг е животът на продукта, толкова повече ще е доходността спрямо вложението.

# 17
Понеже ние също имахме такава идея,решихме паричките,които му дават с повод и без да му купуваме злато. Дали ще е бижута,монети или каквото си решите. Влог няма смисъл,инфлацията ги изяжда,освен ако не увеличавате спрямо нея сумата,което е лудост.  Иначе Февър е писала,за по-големи суми-жилище.

# 18
  • София
В бижута е безсмислено - плащате сега материал + изработка, а някога ще го продадете само за материал.
Виж ако са с диаманти, игнорирайте коментара ми Blush

# 19
  • София
Не бижута. Става дума за инвестиционно злато.

# 20
От спестовна сметка няма смисъл.

Инвестиционна сметка е ок.

https://www.unicreditbulbank.bg/bg/individualni-klienti/spestyav … nen-plan-za-dete/

# 21
Добре и в какво да се вложат тогава например, за да не се обезценят?

Злато.

# 22
  • София
Преди няколко години бях пред същата дилема и на финала сключих в полза на детето застраховка живот с инвестиционна цел. Плюсовете са, че има здравна защита и в същото време парите се инвестират и носят лихва. Програмата е специално за деца - Grawe start, освен това парите по сметката са защитени от Гаранционния фонд, както всяка банкова сметка. На страницата на Grawe има достатъчно информация, ако решите да проучите и тази възможност.

# 23
Една малка вметка да направя. Сумите по депозитите са гарантирани до 196 хил.лв от Фонда за гарантиране на депозитите. Парите по инвестиционните сметки се отнасят към Фонда за компенсиране на инвеститорите и защитените суми са до 40 хил.лв.

# 24
  • София
Преди няколко години бях пред същата дилема и на финала сключих в полза на детето застраховка живот с инвестиционна цел. Плюсовете са, че има здравна защита и в същото време парите се инвестират и носят лихва. Програмата е специално за деца - Grawe start, освен това парите по сметката са защитени от Гаранционния фонд, както всяка банкова сметка. На страницата на Grawe има достатъчно информация, ако решите да проучите и тази възможност.
Благодаря Ви ще проуча

# 25
Ако ще прави влог, прави го на твое име/на баща им... За да можете да ги теглите и ползвате тия пари при нужда. Иначе до 18г не пипаш...
Моите деца имат по един влог от дядо им, до преди да почине го захранваше редовно. Един за нея на мое име и един за него на ММ.
Не е кой знае каква сумата, но си им е заделена.
На синът вкарвах в биткойни известно време ☺️ Използва си ги за кола.

# 26
  • София
Аз съм закривала детски влог преди много години, точно заради инфлацията. Утрепаха ми почти цял ден, защото в банката трябваше да нося документ, че с ММ не сме в развод, който се издава от брачната колегия (още беше на Бъкстон). Отивам, там хората начумерени, не са отишли за добро, трябваше да чакам някаква чиновничка (или съдийка) да проверява.

# 27
То по-добре парите да си седят в сметката, отколкото на депозит, май....

И аз съм в същата дилема и много се чудех за злато, има оферти на Тавекс даже за абонамент на годишна база - всеки месец да си купуваш за 100 и нещо лева плочка, но после започнах да се чудя къде да го държа това злато. Та и това трябва да се мисли.

# 28
Наскоро говорих с един познат, каза, че всяка година купува по една златна монета (годишна емисия от БНБ) и ги пази за детето като навърши 18г.
Има различни златни продукти - монети, кюлчета по 1-10грама на месец, зависи как ви е удобно да заделяте сумата и каква е сумата, ако е по 3000лв на месец бих купувала монети, ако е по 100-200лв на месец има по 1гр. златни кюлчета и 13-то безплатно. (много по-изгодно е да се купи веднъж в годината за по-висока сума вместо всеки месец малка сума. При малките грамажи надценката е по-висока).
Може да закупите и имот и да го изплащате, вярно, ще плащате лихви, но пък те са ниски сега, а благодарение на растящата инфлация се обезценяват кредитите. Друг + е че може да го пуснете под наем, така на практика ще се самоизплаща.
Но не се знае дали вашето дете ще остане в същото населено място, дали ще е в България след 18 години, дали цената на имота ще се запази/увеличи... аз бих заложила на злато. Или биткойн, но там е по-рисково и малко хора го предпочитат. Има и инвестиционни диаманти. А може и една ракия да му сварите за сватбата, пък с парите да го водите по екскурзии Grinning

Аз също съм имала влог от баба и дядо и майка ми ми е разказвала, че за тези пари дето са внесли е можела да си обзаведе къщата, но пазила ги, дошла инфлацията и ми е купила с тях едни детски обувки.

Каквото и да решите поздравления за идеята!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 17:26 от Sweet_Dreams19

# 29
Когато се роди големият ни син му открихме такъв влог в Уникредит,на малкият е в ОББ.И в двата има по 500 евро символична сума.След това решихме,че златото е по добрата инвестиция,наехме сейф в банка и там прибираме кюлчетата.Отделно имат и по един символичен синджир с медальон.Другата ни инвестиция беше в имот,имаме апартамент в Пловдив,който е под наем в момента,без ипотека.В момента ремонтираме и семейната къща на мъжа ми,три етажа са,поне още десет години ще довършваме двата етажа.За нас най-добрата и заслужаваща инвестиция са златото и имотите,надяваме се след време да можем да купим още един апартамент и за другото дете,но първият беше купен с парите ни изкарани в чужбина.

Общи условия

Активация на акаунт