Задължителен ДЗИ по математика в 12 клас - за или против

• 9 534
  • 105
  •   1
Отговори
# 75
Масова практика е това в много училища, учителите пишат оценката от НВО за срока…включително и при моето дете беше така.
Такива тестове има в много държави, но не се отразяват на успеха на ученика. Резултатите се знаят само в министерството . Ако се получат големи разминавания в оценките на учителя през учебната година и това, които е получил на теста ученика се прави проверка на учителя.

Цитат на: 1235 [b
[/b]
link=topic=1730498.msg49318388#msg49318388 date=1739647789]
Здравейте! Знам , че не е по темата , но ми предстои НВО за 10 клас!                                                                                                                       Имат ли право учителите да пишат оценката от НВО в 10 клас директно като годишна без да взимат предвид и другите оценки през останалата година , чувала съм , че е незаконно? "Резултатите от националното външно оценяване не се отразяват при формирането на срочните и годишните оценки по учебните предмети."  "Учениците, които получават оценка слаб (2) на НВО , не повтарят класа и не полагат поверен изпит по съответния учебен предмет.“" Годишната оценка се формира въз основа на текущото оценяване и при необходимост – на изпит за определяне на годишна оценка"  - някой от тези неща верни ли са?                                                                                                             Оценяване се извършва:
1. в процеса на обучение;
2. в края на клас или на етап от степен на образование;
3. при завършване на степен на образование.                                                                                                                     
 "Оценките от националното външно оценяване в края на VІІ и в края
на Х клас, както и от държавните зрелостни изпити и от държавния изпит за
придобиване на професионална квалификация може да се изразяват само с
количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценките" "Когато оценката от изпит от национално външно оценяване при записване с качествен и с количествен показател е слаб(2), оценката не се записва в документа за завършване на съответния етап и не оказва влияние за преминаване в по-горен клас" В крайна сметка има ли право или не? Благодаря Ви предварително за отговорите?

# 76
Това пък с преориентацията на кадрите чрез задължителен зрелостен изпит е толкова безумно, че даже не знам как да го коментирам. Нещо като да сложиш на магарето пържоли и да се чудиш защо не ги яде.

# 77
Новите идеи на Вълчев - промени в учебните планове и програми, и план приема, като се предвижда над 61% дял на професионалните паралелки. Не видях да се споменава ДЗИ по математика. Дано да им се размине на децата тази глупост.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.mon.bg%2Fnews%2 … fA&__tn__=-UK-R&c
  • =AT3TszRHvBP7ALHBpIAiEwFrX5GQZq05IKK81N4uXFQacwsjjAgwYdzJ_3ZwsoB6R9YFDz0BbShfSuv9vA_z4c1USxsxhDYUrZhvaTR4to2lzlUh8aFcmdEwZxbjfe_FPNtd32B4CNWnJSLp5LoZYtB6p8R0n5iXfhcPhj-wydeaoEY9fnG49FoSNX3WTdo8fPjaMUPZyMbrC2DQNw0unxJmQ2Q

# 78
Новите идеи на Вълчев - промени в учебните планове и програми, и план приема, като се предвижда над 61% дял на професионалните паралелки. Не видях да се споменава ДЗИ по математика. Дано да им се размине на децата тази глупост.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.mon.bg%2Fnews%2 … fA&__tn__=-UK-R&c
  • =AT3TszRHvBP7ALHBpIAiEwFrX5GQZq05IKK81N4uXFQacwsjjAgwYdzJ_3ZwsoB6R9YFDz0BbShfSuv9vA_z4c1USxsxhDYUrZhvaTR4to2lzlUh8aFcmdEwZxbjfe_FPNtd32B4CNWnJSLp5LoZYtB6p8R0n5iXfhcPhj-wydeaoEY9fnG49FoSNX3WTdo8fPjaMUPZyMbrC2DQNw0unxJmQ2Q
Дано да не се въвежда, масово родители , а и учителите са против!

# 79
  • София

Идеята за задължителна матура по математика изобщо не кореспондира с тези 61% професионални пралелки и изобщо с идеята за професионално образование. Може би трябва да помислят за възможност за освобождаване от матури.

# 80
  • София
Не мисля, че е добра идея все още да говорим за освобождаване от матури. Отличните оценки се пишат на килограм, а и така директорите ще оказват натиск да се пишат високи оценки на двойкари, за да не снижават успеха на училището на ДЗИ-то. Ако ще има освобождаване от матура, то университетите задължително трябва да върнат кандидатстудентските изпити.

# 81
Няма как двойкаджия да има петици и шестици, за да не се яви на ДЗИ. По-скоро тези, които са на ръба на тройката ще получат двойка, за да не се рискува слаб резултат на ДЗИ. А и от ученици с тройки и четворки инженери няма да станат, а тези, които имат интерес към математиката в гимназията не се насочват към инженерство и то у нас.

# 82
Не мисля, че е добра идея все още да говорим за освобождаване от матури. Отличните оценки се пишат на килограм, а и така директорите ще оказват натиск да се пишат високи оценки на двойкари, за да не снижават успеха на училището на ДЗИ-то. Ако ще има освобождаване от матура, то университетите задължително трябва да върнат кандидатстудентските изпити.

Университетите и сега имат приемни изпити, с които се кандидатства. Само че в момента се дава опция да е с оценката от изпита или оценката от ДЗИ по.........  за всяка специалност е различен предмет.

Няма как двойкаджия да има петици и шестици, за да не се яви на ДЗИ. По-скоро тези, които са на ръба на тройката ще получат двойка, за да не се рискува слаб резултат на ДЗИ. А и от ученици с тройки и четворки инженери няма да станат, а тези, които имат интерес към математиката в гимназията не се насочват към инженерство и то у нас.

Това не е съвсем вярно. Доста деца с интерес към математиката си кандидатстват в инженерни специалности у нас - всеки по своите си причини.

Наскоро беше публикувана класацията на Таймс за най-престижните университети в света. 4 български университета са попаднали в тази класация
МУ - София
СУ
ТУ - София
Четвъртия не го запомних - нещо ми се върти за Тракийския - Ст. Загора, но не съм сигурна.

Последна редакция: сб, 22 фев 2025, 16:58 от Lady Cassiopeia Duval

# 83
  • София
Да, това са университетите:
МУ - 1201-1500,
другите са 1500+

# 84
Аз съм против задължително ДЗИ по Математика. Ненужно стресиране на децата, а и след като не им трябва като балообразуване при кандидатстване във Вуз( при определени  специалности ), защо да хабят нерви вместо да се съсредоточат към предмета, който им трябва да кандидатстват.

# 85
Аз съм против задължително ДЗИ по Математика. Ненужно стресиране на децата, а и след като не им трябва като балообразуване при кандидатстване във Вуз( при определени  специалности ), защо да хабят нерви вместо да се съсредоточат към предмета, който им трябва да кандидатстват.
Защото, според министъра, няма да могат да сметнат колко плочки да си купят, когато си ремонтират банята. Изобщо напоследък се наслушах на глупости.

# 86
То смятането на квадратура и обем се учи в 6 клас, така че на матурата в 7 клас ги проверяват колко са научили.

# 87
То смятането на квадратура и обем се учи в 6 клас, така че на матурата в 7 клас ги проверяват колко са научили.
Да, но външното оценяване не е матура, защото не е задължително, за да получиш диплома. Следователно може и да не са научили в 6 клас и спокойно да стигнат до 12, без да научат. Simple Smile

# 88
  • у нас
Ако има такава матура първо трябва да има изменения в Закона и чак след това да го приложат. И както Министърът е казал в интервю, не по-рано от 5 години.

# 89
От МОН обявиха, че започват да правят корекции на учебните планове - ще вкарват повече часове по математика и физика, в които да се усвоява научения материал и ще правят корекция на учебниците. Споменаха нещо и за профилираните подготовки - най-вероятно и тях ще пипат или ще махат някаква част от тях, но не бяха конкретни и не става ясно точно какво ще се прави. Матурата по математика, ако изобщо я пуснели, щяла да е чак след това.
Да видим какво ще измъдрят.

Общи условия

Активация на акаунт