Задължителен ДЗИ по математика в 12 клас - за или против

• 9 365
  • 105
  •   1
Отговори
# 15
Категорично против! Стига вече с тази математика. Защо деца от езикови гимназии или с определено хуманитарни наклонности, трябва да си губят времето и силите с математика. Който иска, и сега може да се явява на матура по математика.

Извинявай, ама сто пъти е казвано, че езиковите гимназии не са хуманитарни. Аз съм завършила ЕГ и това не ми пречи да съм кандидатствала с математика. Както и по-голямата част от съучениците ми.

# 16
  • София/Севлиево
Аз пък завърших хуманитарна паралелка в СОУ и бягах като дявол от тамян от математиката.Толкова нищо не разбирах от 9 клас нагоре,че ако учителката ми не беше супер добра никога нямаше да изкарам оценка различна от 2.И до днес само като си помисля за математика и почва да ме боли глава...

# 17
Предвид профилирането след 10 клас, не е редно да има задължителна матура по математика.
Има огромна разлика в хорариумите по математика в различните профили/училища. И това го казвам като родител на дете с профил информатика и математика.

Да не говорим за децата от училища към министерство на културата (племенницата ми е в такова). И без това горките масово едва я избутват тази математика, остава да не могат да завършат заради нея.

# 18
Слагам първите два примера, които ми излязоха за задачи от 9ти клас. Сори, но нематематически ми мозък, не може да ги разбере, камо ли да реши. Въобще нямам спомен, как съм избутала след 8ми клас, но помня че още от 5ти клас беше кошмар.
https://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?f=37&t=33479
https://www.matematika.bg/f/viewtopic.php?f=37&t=33515

Последна редакция: ср, 15 яну 2025, 13:47 от trotinettka

# 19
Против, твърдо против - да си  сметнеш плочките, мощност на електрически уред, каква ти е лихвата по кредита и прочие ти трябват знания от прогимназия. Логаритми, тригонометрия, лимеси и прочие не се смятат от обикновения човек.

# 20
Против, твърдо против - да си  сметнеш плочките, мощност на електрически уред, каква ти е лихвата по кредита и прочие ти трябват знания от прогимназия. Логаритми, тригонометрия, лимеси и прочие не се смятат от обикновения човек.

Е, аз поне от самото начало изрично уточних, че съм за, ако матурата не е с лимеси, логаритми, тригонометрия и прочие. Може би ако хората малко повече разбираха от лихви и прогресии нямаше така да затъват в лоши кредити.

# 21
По по математика се държи три пъти НВО, съответно този материал е минат отдавна, в края Яна всяка степен. За  ДЗИ материалът е само от 11 и 12 клас

# 22
Материалът може да бъде такъв, какъвто се реши. Не е нужно да е върху 11 и 12 клас.

# 23
Добре де, защо е този зор да има матура по математика? Който иска и сега може да се яви на такава матура. Защо трябва да изтезавате останалите деца?

# 24
Защото има такава тема и се пита. Аз така мисля, отговарям. Но няма да я въвеждам. И моето виждане за матурата според мен е далеч от изтезание.

# 25
Черна станция, постът ми не беше адресиран към теб. И да, изтезание е за децата, които нямат никакъв афинитет към математиката и се готвят сериозно за матура по други предмети.

# 26
Материалът може да бъде такъв, какъвто се реши. Не е нужно да е върху 11 и 12 клас.
Не може. На края на всяка образователна степен са мерени знанията по определени теми. Те не се изучават в 11 и 12 и няма основание повторно върху тях да се мерят знания.

# 27
Не може. На края на всяка образователна степен са мерени знанията по определени теми. Те не се изучават в 11 и 12 и няма основание повторно върху тях да се мерят знания.
Напълно съм съгласна. Колко пъти ще изпитват тези деца на едно и също? Вместо да се готвят за кандидатстудентски изпити, те ще дъвчат едно и също на всеки 2-3 години. Накрая ще вземат да го направят да се кандидатства медицина с математика.

# 28

Е, аз поне от самото начало изрично уточних, че съм за, ако матурата не е с лимеси, логаритми, тригонометрия и прочие. Може би ако хората малко повече разбираха от лихви и прогресии нямаше така да затъват в лоши кредити.
Адвокат съм и мога да кажа , че при кредитите нещата са с малко по-друг нюанс от простото смятане на лихви и прогресии. И инжинер , и счетоводител които са държали изпити и по висша математика съм имала за клиенти във връзка с кредитни правоотношения и техното необслужване.

# 29

Адвокат съм и мога да кажа , че при кредитите нещата са с малко по-друг нюанс от простото смятане на лихви и прогресии. И инжинер , и счетоводител които са държали изпити и по висша математика съм имала за клиенти във връзка с кредитни правоотношения и техното необслужване.

Именно. И какво ни казва това? Че едно опознаване на приложната математика от практическа гледна точка, а не от академична, е полезно нещо. Ти като адвокат явно си научила нещата.

Общи условия

Активация на акаунт