ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 821
  • 940
  •   2
Отговори
# 30
Здравейте, момичета. Прочетох първата страница и пак не ми стана много ясно.
1.Според вас за колко месеца предварително е хубаво да се подадат документи за преосвидетелстване. Миналата година подадох 3месеца и половина предварително, и пак имаше забавяне на датата на телка с един месец, и после социалните не ми платиха за този месец.
2.Миналата година не ми признаха документи от прегледи от април месец, които подадох за преосвидетестване и искаха с писмо нови прегледи направени не по-рано от един месец преди датата на ТЕЛКА (в началото на август).
Как става сега, пращат ли това писмо за допълнителни прегледи или признават тези  подадени за преосвидетестване?
3.Миналата година ми искаха да се явя на ТЕЛК. Явяването напълно ли е отпаднало, или пак има вероятност да го изискат?

# 31
Муми, споделям моя скорошен опит - дано е от полза!
1. Подадох документи с електронен подпис онлайн 3 месеца преди да изтече ЕР. След около 2,5 месеца получих новото решение.
2. Приложих всички изследвания от датата на изтичане на предишното ЕР (етапна епикриза от онколог, ПЕТ скенери, ехографии, други епикризи, ПКК и т.н.).
3. Не ме извикаха на преглед.

# 32
Calm документите като черно-бели или като цветни ги сканирахте?

# 33
Bella, цветни сканирах. Борбата с платформата на Медицинска експертиза беше голяма. Дано са оправили вече системата.

# 34
  • Пловдив
Бадрулбудура+

От тук : https://www.nelk.bg/chesto-zadavani-vuprosi
Какъв е срокът за получаване на експертно решение от НЕЛК?
Отговор: По силата на чл. 47 ал. 1 от Правилника за организация на работата на органите за медицинска експертиза Националната експертна лекарска комисия постановява своите решения в срок 3 месеца от датата на постъпване на жалбата в НЕЛК. При временна неработоспособност срокът по ал. 1 е 15 дни ( ал. 2 от цитираната разпоредба).
След изготвяне на ЕР и неговата техническа обработка, екземпляр от същото се изпраща от страна НЕЛК на освидетелстваното лице, при спазване на чл.112а от Закона за здравето и чл.61, ал.1 от АПК , с писмо с известие за доставяне или по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и Закона за електронното управление, в три дневен срок.  

Предполагам, че се изпраща  с препоръчано писмо. Освен да не са те намерили и да е върнато обратно в НЕЛК.
  Провери в пощата, ако могат да ти кажат дали е имало писмо .

Може да пише до НЕЛК чрез ССЕВ , но ти трябва ПИК на НОИ или НАП за да се регистрираш.
https://edelivery.egov.bg/?returnUrl=%2FProfile

На същия сайт качват и излезлите ЕР в раздел " Профил на човек с увреждане".

Или да пратиш запитване с писмо с обратна разписка.

Вчера  на сайта на НЕЛК ми излезе списък  с хора, до които е пратено писмо и е върнато до НЕЛК, защото не са намерени на адрес. За съжаление сега не мога да намеря къде точно го видях на сайт. Ако успея ще го пусна по-късно.
Може би е тук , но сега нищо не излиза.
https://www.nelk.bg/suobshteniq

Муми
Моят ЕР е до 01.07.2025. Ще подам документи до края на март. За по-лесно ги бройте 4 месеца преди последната дата на ЕР.

Министерстви за здравеопазване :
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/TELK-info

"Към заявлението-декларация трябва да приложите всички медицински документи, които доказват Вашите заболявания и които са направени през последните 12 месеца преди датата на експертиза от ТЕЛК; Не трябва да разчитате, че тези документи ще Ви бъдат поискани по-късно от ТЕЛК, защото това ще забави експертизата и Вие можете да бъдете ощетени от това забавяне; В някои случаи ТЕЛК дори се произнасят направо с нисък процент защото няма на база на какви документи да направят оценката, от което Вие сте потърпевши."

Дали ще ти пратят писмо с искане за нови изследвания зависи от заболяванията.   Има такива, за които е необходимо да са актуални към датата на освидетелстване.

Дали ще има забавяне или не, зависи от натовареността на  ТЕЛК. Някъде се бавят, други пък издават нов ЕР   с дата, която е преди изтичане на стария.
Ако се забави , в решението трябва е вписано,че  е по тяхна вина и тогава ще получиш пенсия за всички месеци до издаването на новия ЕР.

Ако  забавянето е по вина на ТЕЛК , то трябва са  изпратили съобщение до НОИ и пенсията да не бъде спряна до издаването на нов ЕР.

Закон за изменение и допълнение на Закона за хората с увреждания
УКАЗ № 9
„1. В чл. 26 се създава ал. 7:

„(7) Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване.“

(3) До 20-о число на месеца информация за забавяне в медицинската експертиза и за насрочената дата за преосвидетелстване в случаите по ал. 2 се изпраща от регионалните здравни инспекции на заинтересованите органи – НОИ, НЗОК, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания, Националната агенция за приходите и общината по настоящия адрес на лицето. В случаите, при които няма насрочена дата, структурите на съответната Регионална здравна инспекция изпращат допълнително информацията за определената дата.

От ТУК :
https://legislation.apis.bg/doc/5127258/0

Добавих още инфо и линк към закона.
[/color]

Последна редакция: сб, 18 яну 2025, 08:48 от Перах

# 35
Благодаря! Писах два пъти на НЕЛК чрез формата им за контакт чрез имейл. Получих един и същ отговор:
"В отговор на Ваше електронно писмо до НЕЛК, Ви уведомяваме, че бе извършена проверка в информационната система, при която се установи, че на Ваше име има образувано административно производство в специализиран състав на НЕЛК. След задължителната техническа обработка и проверка за правилността на експертното решение, същото ще бъде изпратено при съобразяване с посочения от Вас начин в заявлението - декларация, а именно - с писмо с известие за доставяне или по електронен път при заявен профил в ССЕВ при условията и по реда на Закона за електронното управление."
В пощата няма, в профила час човека с увреждане го има решението, което обжалвам, и пише "обжалвано". Какво ще ме посъветвате да предприема? Стоим без заплатата за личен асистент и без пенсия, ще ми изтече вече и обезщетението за безработица. Телефони никой никъде не вдига.

# 36
  • Пловдив
Благодаря! Писах два пъти на НЕЛК чрез формата им за контакт чрез имейл. Получих един и същ отговор:
"В отговор на Ваше електронно писмо до НЕЛК, Ви уведомяваме, че бе извършена проверка в информационната система, при която се установи, че на Ваше име има образувано административно производство в специализиран състав на НЕЛК. След задължителната техническа обработка и проверка за правилността на експертното решение, същото ще бъде изпратено при съобразяване с посочения от Вас начин в заявлението - декларация, а именно - с писмо с известие за доставяне или по електронен път при заявен профил в ССЕВ при условията и по реда на Закона за електронното управление."
В пощата няма, в профила час човека с увреждане го има решението, което обжалвам, и пише "обжалвано". Какво ще ме посъветвате да предприема? Стоим без заплатата за личен асистент и без пенсия, ще ми изтече вече и обезщетението за безработица. Телефони никой никъде не вдига.

Може да пуснеш жалба. Виж  в първия пост. През телефона не мога да цитирам. Ще пиша пак, ако се сетя нещо.

# 37
Здравейте! Правилно ли разбирам, че ако имам годините и над 5 години стаж със 75% ТЕЛК ми се полагат около 607 лв? Питам, защото не ми стана ясно информацията с тези коефициенти. А и също така, когато попитах в НОИ започнаха да ми обясняват как нямало значение колко стаж имам, защото мога да взимам социална пенсия по инвалидност. Но доколкото разбирам тя е по-малка, а на мен ми се полага пенсия по инвалидност, която не е социална. Не знам защо ме насочиха към социалната. Или те самите не бяха наясно или аз нещо не разбирам.

# 38
  • Пловдив
Здравейте! Правилно ли разбирам, че ако имам годините и над 5 години стаж със 75% ТЕЛК ми се полагат около 607 лв? Питам, защото не ми стана ясно информацията с тези коефициенти. А и също така, когато попитах в НОИ започнаха да ми обясняват как нямало значение колко стаж имам, защото мога да взимам социална пенсия по инвалидност. Но доколкото разбирам тя е по-малка, а на мен ми се полага пенсия по инвалидност, която не е социална. Не знам защо ме насочиха към социалната. Или те самите не бяха наясно или аз нещо не разбирам.

Правилно си разбрала. Ако към датата на освидетелесване си над 30-годишна възраст и имаш 5 години, като не по-малко от 1 година и 8 месеца са действителен осигурителен стаж, то ти се полага към днешна дата 609.60.
 Нещо не сте се разбрави в НОИ. Може би са искали да те успокоят,че дори и да нямаш стаж, пак ще имаш пенсия за 75%,но ще бъде социална.
За стажа,които е над тези 5 години и спорд заплата,която получаваш, ще ти добавят още пари към инвалидната пенсия. Колко ще са те ще знаеш след като направят изчисляния в НОИ. Имай предвид,че отнема   до 4 месеца  за получаването на  решението и на самата пенсия .

Прочети първия пост . Там ще намериш и друга информация какво още ти се полага.

# 39
Здравейте, момичета, моля за помощ, че не откривам нужната информация в първия пост.

След ТЕЛК освидетелстване, мой работещ близък е получил по пощата решението (1 година, 80%, две тежки сърдечни операции имаше). Човека живее в софийско село. Работещ, предпенсионна възраст е.

Сега е наред придвижването за инвалидна пенсия
По телефона са му казали "ми отидете пак в РЗИ където сте подали документите за телка", което е Света Ана.

Тук пише, че можем направо да подадем документи в НОИ.
Какво да правим, знаете ли? Човекът няма ПИК и други регистрации и ще трябва на ръка да се направи това подаване на документи за пенсия.
Ориентирайте ме моля ви, нужно ли е това ходене в РЗК/ или там, където подаде първите документи, да ходим ли направо в НОИ? Защо изобщо му го пращат на хартия, ако не било валидно така ми трябвало да е електронен документ. Можем ли някъде сега да видим този електронен документ или да го свалим отнякъде?

# 40
  • Пловдив
Здравейте, момичета, моля за помощ, че не откривам нужната информация в първия пост.

След ТЕЛК освидетелстване, мой работещ близък е получил по пощата решението (1 година, 80%, две тежки сърдечни операции имаше). Човека живее в софийско село. Работещ, предпенсионна възраст е.

Сега е наред придвижването за инвалидна пенсия
По телефона са му казали "ми отидете пак в РЗИ където сте подали документите за телка", което е Света Ана.

Тук пише, че можем направо да подадем документи в НОИ.
Какво да правим, знаете ли? Човекът няма ПИК и други регистрации и ще трябва на ръка да се направи това подаване на документи за пенсия.
Ориентирайте ме моля ви, нужно ли е това ходене в РЗК/ или там, където подаде първите документи, да ходим ли направо в НОИ? Защо изобщо му го пращат на хартия, ако не било валидно така ми трябвало да е електронен документ. Можем ли някъде сега да видим този електронен документ или да го свалим отнякъде?
   Няма да ходи до РЗИ.  Направо в НОИ.Виж първи пост- какво  да правя след като получа ЕР от Телк.Не мога да цитирам от телефона. Ако нещо не е ясно - питай.

# 41
Здравейте.
Миналата година получих решение на ТЕЛК 50% за две години. Получих го през месец Юли 2024 г., до 2026 г.Занесох го във всички институции. Днес 20.01.2025 г. получавам ново писмо от ТЕЛК, който е бил обжалван вероятно от НОИ.
Новото решение е също 50% но с една година по малък срок, до 01.07.2025 г.
Въпросът ми е сега трябва ли пак да нося по всички институции промененият срок или те си го получават автоматично?
И кога пак трябва да подам документи за ново преосвидетелстване?
За първи път съм освидетелствана.

# 42
  • Пловдив
Здравейте.
Миналата година получих решение на ТЕЛК 50% за две години. Получих го през месец Юли 2024 г., до 2026 г.Занесох го във всички институции. Днес 20.01.2025 г. получавам ново писмо от ТЕЛК, който е бил обжалван вероятно от НОИ.
Въпросът ми е сега трябва ли пак да нося по всички институции промененият срок или те си го получават автоматично?

И моят ЕР е до юли. Трябва да  подам до края на март.
До НОИ няма нужда да ходиш, но до АСП и данъчното/ ако си подала там /  ще трябва да отидеш.
 В АСП за да попълниш нов формуляр за оценка.Ако си взела винетка - по добре и за това да питаш на място.
 Това го пиша от опит , защото миналата година ми се обадиха по телефона точно заради нов ЕР. При мен беше сменена само датата на издаване и аз не се сетих,че  трябва да се обадя за промяната.

В данъчно   препоръчвам да отидеш, защото догодина като занесеш новия, някой може да се заяде, че не си ги информирала за промяната.

За друго място не се сещам.

# 43
Здравейте.

И моят ЕР е до юли. Трябва да  подам до края на март.
До НОИ няма нужда да ходиш, но до АСП и данъчното/ ако си подала там /  ще трябва да отидеш.
 В АСП за да попълниш нов формуляр за оценка.Ако си взела винетка - по добре и за това да питаш на място.
 Това го пиша от опит , защото миналата година ми се обадиха по телефона точно заради нов ЕР. При мен беше сменена само датата на издаване и аз не се сетих,че  трябва да се обадя за промяната.

В данъчно   препоръчвам да отидеш, защото догодина като занесеш новия, някой може да се заяде, че не си ги информирала за промяната.

За друго място не се сещам.
Благодаря много, за отговора.
В данъчното смятам да ида във февруари, още не съм подавала там за колата. И винетката ще бъде във февруари, само не зная дали ще е за цяла година.
Ако можете да ми кажете за синият талон, той ми е издаден за две години?

# 44
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте
Аз се чудя защо нямам нови известия, то нова тема имало.
Да се похваля официално, че електронното подаване за пенсии в НОИ работи. В началото на декември пуснах заявлението онлайн в ЕПЕУ (2мин прЕко сили ми отне), прикачих единствено ТЕЛК и документ за IBAN, който си свалих от приложението. Миналата седмица, т.е. 40 дена след подаването, го обработиха, а днес получих първи превод.

Общи условия

Активация на акаунт