ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 839
  • 940
  •   1
Отговори
# 45
Гита, не ти ли искаха УП2, УП3, трудова книжка, удостоверение за родени деца, ако има такива?

# 46
  • Ланкър, планините Овнерог
Гита, не ти ли искаха УП2, УП3, трудова книжка, удостоверение за родени деца, ако има такива?
Не, цялото инфо го има при тях в електронен вариант. Не виждам смисъл да искат.

# 47
Те нямат данни за осигурителния стаж преди 1997 г., не ти ли искаха за годините преди 1997г

# 48
Преди 97-ма не съм работила. Ако бях, сигурно щяха да искат, да.
Редактирам, за да не са 2 поста един след друг.
Аз превод от НОИ имам (за декември и януари), но нямам разпореждане, а и по писанията в сайта на НОИ ми се струва, че парите трябва да са повече на месец. Така ли действат? Първо плащат някакъв минимум и после вече изчисляват с точност? А разпореждането кога се случва?
Питам, за да знам дали правилно ми се случват нещата или трябва да ръчкам.

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 20:40 от Гита Ог

# 49
  • Пловдив
Гита Ог    
 Може да ти  дадат сега минимума и след изчисляние  на стажа да ти дадат разликата. Разпореждането  ще дойде по някое време Simple Smile  Аз получих пари  септември след новия ЕР,които е от 05.07.24, а  решението дойде ноември.
Може тук да видиш дали нещо е качено :

В услуга на пенсионера
Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК

https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/e-uslugi-i-spravki/sp … vki/po-egn-i-pik/

slav4e имаш нов ЕР , с нова дата на издаване  и валидност.  Редно е да го представиш на всяко място  и да информираш за промяната. Документите, които си попълнила с  данните от стария ЕР вече не са актуални.
 Не си създавай излишни проблеми Wink

# 50
Перах, гледах аз по всички справки и в ЕПЕУ, и в другия сайт. Нямам качено разпореждане. Само справка за плащането и за кой период е.

# 51
slav4e имаш нов ЕР , с нова дата на издаване  и валидност.  Редно е да го представиш на всяко място  и да информираш за промяната. Документите, които си попълнила с  данните от стария ЕР вече не са актуални.
 Не си създавай излишни проблеми Wink
[/quote]
Във НОИ също ли трябва да подавам наново?
Те документите ми да там за изчисляване на пенсията, тя още ме ми е отпусната. Предполагам че НОИ са обжалвали, те дали ще имат резултата, като ми е за първи път?

# 52
Отиваш и им казваш ,,искам заявление за интеграционни за инвалиди", за тях не гледат нито доход, нито какво имаш, полагат ти се като инвалид. За отоплението гледат доход и за някакви месечни помощи, на трайно безработни, но са към 60 лева.

Поредната грешна информация ! НЯМА интеграционни за инвалиди.
 Има месечна финансова подкрепа.

Добре, че BellaSv е дала линк към АСП, че да не се подведе Ea_, а и други хора като нея.

Ea_, изтегли и принтирай двата документа,които са  долу на страницата от дадения линк.
 На формуляра за самооцента попълваш 1 и 2 страница.
   На  страница 2 - Какви услуги/подкрепящи мерки бихте желали да ползвате  (Отбележете вярното) - 1.     Отпускане на месечна финансова подкрепа

Необходимост от предоставяне на лична помощ - ако си отговорила с НЕ , няма да попълваш следващите страници.
Последно попълваш на страница 9  - Този раздел се попълва, ако желаете да Ви бъде отпусната месечна финансова подкрепа.

Подкрепа на хората с увреждания

https://asp.government.bg/bg/deynosti/podkrepa-na-horata-s-uvrezhdaniya/

Прегледай първия пост в темата. Има информация какво се полага на човек с ТЕЛК .

Перах, Благодаря за ценната и добре систематизирана информация , която представяш.
Имам едно нещо , което не ми е ясно за отпускането на месечна финансова подкрепа. На стр. 9 са изброени 1., 2., 3. видове пенсии.
Какво се попълва, ако лицето е взело ТЕЛК и е подало в НОИ за пенсия за инвалидност поради общо заболяване, но още няма решение на НОИ.

# 53
“трудови книжки, при жените (ако имате деца  свидетелства за раждане), при мъжете (военна книжка, ако сте отбивали военна служба), оригиналното решение , негово ксерокопие, документ за банкова сметка, лична карта. “

Момичета, идвам от РЗИ Св. Анна, където ми казаха, че вече няма заверки на получените ЕР (аз носех това на моя близък). Казаха, че се отива директно в НОИ и че от юни 2024 заверките са отпаднали.
В такъв случай, болднатото не е вярно, нали така, подаващия документи в НОИ не може да предостави оригинала, тъй като той е само в електронен вид.
Правилно ли съм разбрала?

# 54
  • Пловдив
Гита Ог радвай се ,че не чакаш като други по 4 месеца за превод на пенсия. Ще ти ги изравнят по-късно.

slav4e, НОИ получават по служебен път. Мисля,че там няма нужда да носиш новото.

marsie Заграждаш вида пенсия,която получаваш. Предполагам,че си с първия вид.

1.   Пенсия за инвалидност поради общо заболяване
2.   Пенсия за инвалидност поради трудова злополука или професионална болест
3.   Социална пенсия за инвалидност

.Hazel.  голяма част от събраната и публикувана от мен информация е от преди промяната на закона. Възможно е да съм пропуснала да поправя нещо.
 Тази година юли ще мина по новите правила и ще видя новите ЕР.  До колкото зная, отстрани на листа , с дребни букви трябва да пише, че е електрооно и заверено. Поправи ме ,ако не е така.
 Носи за всеки случай писмото с ЕР,което си получила и копие,което остава в съответната институция.

Ако някой има  актуална  информация, моля да допълни.
Нямам претенции да знам всичко. И аз съм човек и  аз греша Simple Smile

# 55
Точно така, Цвете, отстрани има с малки букви потвърждение: "Това копие на експертно решение е вярно с електронно подписания оригинал. Оригиналът е подписан от [изброени на латиница лекарите от комисията]".
Ако искате, като проверим, да го променим, за да не търчи всеки като мен до РЗИ-тата (защото не си вдигат телефоните, а можеха да ми кажат тия две изречения информация)

Така че, ще носим настоящото копие и копие на копието : )

Още един въпрос: в социалните ми казаха, че май трябва да се носи документ за трудов стаж в НОИ при първо подаване на документи за инвалидна пенсия (човека е предпенсионна 61г възраст), което за нас е усложнение за изкарване, но май няма да ни трябва?

# 56
  • Пловдив
Точно така, Цвете, отстрани има с малки букви потвърждение: "Това копие на експертно решение е вярно с електронно подписания оригинал. Оригиналът е подписан от [изброени на латиница лекарите от комисията]".
Ако искате, като проверим, да го променим, за да не търчи всеки като мен до РЗИ-тата (защото не си вдигат телефоните, а можеха да ми кажат тия две изречения информация)

Така че, ще носим настоящото копие и копие на копието : )

Още един въпрос: в социалните ми казаха, че май трябва да се носи документ за трудов стаж в НОИ при първо подаване на документи за инвалидна пенсия (човека е предпенсионна 61г възраст), което за нас е усложнение за изкарване, но май няма да ни трябва?

Нямам против да се поправи. Аз съм сложи   в първи пост това : На новите ЕР, издадени след 21.06.  вече не се слага печат. и в скрит текс ощще обяснения и винаги давам линк към закон.

В НОИ трябва да се носи / пак от първи пост /

В НОИ ,кога е за първи път.(без да чакате 14 дни, след връчването, те са само, ако обжалвате решението). 
- с трудови книжки, при жените (ако имате деца  свидетелства за раждане), при мъжете (военна книжка, ако сте отбивали военна служба), оригиналното решение , негово ксерокопие, документ за банкова сметка, лична карта. Попълва се заявление за отпускане на инвалидна пенсия.

# 57
Ооо, аз не се оплаквам, просто не знам каква е процедурата и за това питам, някой, ако знае.

За това препоръчвам, който е със стаж след 97-ма, да си пуска документите електронно. Явно по-бързо се случват нещата така, а е доста по-опростено откъм изискуеми документи.

# 58
Искам да попитам следното:
ЕР е за 3 години и лицето (жена)  е на на 61 г, но няма 36 г. трудов стаж , за да се пенсионира на 62 г.  жената какво ще  получи?
Пожизнена пенсия за инвалидност или ТЕЛК 3 г. и след 3 г. пак трябва да кандидатсва за ТЕЛК?

# 59
  • Пловдив
Искам да попитам следното:
ЕР е за 3 години и лицето (жена)  е на на 61 г, но няма 36 г. трудов стаж , за да се пенсионира на 62 г.  жената какво ще  получи?
Пожизнена пенсия за инвалидност или ТЕЛК 3 г. и след 3 г. пак трябва да кандидатсва за ТЕЛК?

Зависи от заболяванията. Дори и основното да е пожизнено, ако има придружаващи, може  пак да е за няколко години. Ако иска  може да се откаже от тях.
Проверете в НМЕ  какво пише.
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137150573

Общи условия

Активация на акаунт