ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 886
  • 940
  •   1
Отговори
# 15
Буболина, Перах, благодаря! Леле!

# 16
  • Пловдив
Здравейте. Имам въпрос относно осигуряването. Мъж на 58 години ,от 1 година с телк 100%, с право на работа.  Трудов стаж над 30години. В момента работи и се осигурява. Има ли смисъл това осигуряване? Ще се увеличи ли пенсията след 1 година, когато е новия телк и ако дай боже стигне до пенсионна възраст ще бъде ли взето предвид това осигуряване или ще остане на тази ниска пенсия?

# 17
  • Добрич
Всяка година пенсията се преизчислява.
При достигане на пенсионна възраст се смятат двете пенсии ( инвалидна и за възраст) и се получава по-високата.

# 18
  • Пловдив
Много благодаря.

# 19
Здравейте, аз имам въпрос за месечната финансова подкрепа - тя полага ли се на хора с трудови договори и доходи над линията на бедност.
Питам, защото след попълване на тази документация преди седмица в социалните служби, днес ме посетиха в дома ми три госпожи (цели 3, цяла делегация Wink, за да ми обяснят учтиво, че тази помощ се полагала само на безработни Rolling Eyes
Нещо, което за първи път чувам..пък и попитах защо не са ми звъннали по телефона просто да ми кажат.. ама айде са да не задълбавам.
Но от жена, с която заедно се лекувахме, тя на държавна длъжност назначена, от нея знам за възможност за месечна финансова подкрепа. Не знам официалния й доход, но не е безработна

# 20
Полага се, да не би да сте се объркали и да сте попълнили друг формуляр?

# 21
Може ли да ми споделите име или снимка на коректния? Ще съм благодарна.

# 22
Отиваш и им казваш ,,искам заявление за интеграционни за инвалиди", за тях не гледат нито доход, нито какво имаш, полагат ти се като инвалид. За отоплението гледат доход и за някакви месечни помощи, на трайно безработни, но са към 60 лева.

# 23
Може ли да ми споделите име или снимка на коректния? Ще съм благодарна.
https://asp.government.bg/bg/deynosti/podkrepa-na-horata-s-uvrez … nansova-podkrepa/

# 24
  • Пловдив
Отиваш и им казваш ,,искам заявление за интеграционни за инвалиди", за тях не гледат нито доход, нито какво имаш, полагат ти се като инвалид. За отоплението гледат доход и за някакви месечни помощи, на трайно безработни, но са към 60 лева.

Поредната грешна информация ! НЯМА интеграционни за инвалиди.
 Има месечна финансова подкрепа.

Добре, че BellaSv е дала линк към АСП, че да не се подведе Ea_, а и други хора като нея.

Ea_, изтегли и принтирай двата документа,които са  долу на страницата от дадения линк.
 На формуляра за самооцента попълваш 1 и 2 страница.
   На  страница 2 - Какви услуги/подкрепящи мерки бихте желали да ползвате  (Отбележете вярното) - 1.     Отпускане на месечна финансова подкрепа

Необходимост от предоставяне на лична помощ - ако си отговорила с НЕ , няма да попълваш следващите страници.
Последно попълваш на страница 9  - Този раздел се попълва, ако желаете да Ви бъде отпусната месечна финансова подкрепа.

Подкрепа на хората с увреждания

https://asp.government.bg/bg/deynosti/podkrepa-na-horata-s-uvrezhdaniya/

Прегледай първия пост в темата. Има информация какво се полага на човек с ТЕЛК .

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 06:12 от Перах

# 25
Ea, получавам въпросната финансова помощ от две години. Не съм безработна и продължавам да се осигурявам след ТЕЛК. При преосвидетелстването подадох документи с електронен подпис и две седмици след това ми се обадиха по телефона да кажат, че съм одобрена. Изобщо не се е коментирало работя ли. Много странна случка.

# 26
  • Пловдив
Обжалването на ТЕЛК решение няма да спира инвалидната пенсия
Това предвижда промяна в закона за здравето, одобрена вчера от правителството.

https://www.segabg.com/hot/category-zdrave/obzhalvaneto-na-telk- … 7n3ypyd30HCviFHzA

Относно финансова помощ и безработните
Когато аз подадох документи за ТЕЛК и после за финансова помощ, бях съкратена/ по КОВИД / и бях на борсата с обезщение за 8 месеца. Това по никакъв начин не е било проблем да получа както пенсия, така и пари от АСП.
Пенсията ми я изплатиха от датата на подаване на документи,  а не както на работещите от датата на ЕР.
 Само финансовата помощ се отпуска от датата на ЕР. Там не дават със задна дата.

Безработните, които не  са на борсата - за да не останат без здравни осигуровки докато излезе ЕР , могат да си ги платят сами  и  след излизането на ЕР да си ги получат обратно от НОИ.
Преди да платите  трябва да се подаде декларация  номер 7 . Подаването може да стане на място в НОИ или по електронен път с ПИК на НОИ или НАП.

Не оставайте без здравни осигуровки, защото може да не ви приемат в болница или ЛЛ да не ви даде направление за лекар.

# 27
Официално са финансова подкрепа, ама на малоумника на вратата трябва да обясниш по най- елементарен начин какво искаш, иначе пак може да попълни друго заявление. Месечните финансови подкрепи са няколко.

# 28
  • Пловдив
Официално са финансова подкрепа, ама на малоумника на вратата трябва да обясниш по най- елементарен начин какво искаш, иначе пак може да попълни друго заявление. Месечните финансови подкрепи са няколко.

Заявлението е едно и също . Отвори линка и виж. Не подвеждай хората !
Точно  в АСП всеки път се случва да обясняват на някой като теб, че  се получава финансова помощ, а не интеграционни.
 Ще си спестя и няма да използвам  срещу теб грубите думи,които ти използваш за хора от институциите, лекари, болници и т.н.

Опитвам се да помагам на хората, като покрепям твърденията си с линк към съответната институция или закон, а не като теб да давам във всяка тема грешна информация.

Вчера и в друга тема ти го казаха. Ще цитирам съфорумката какво написа след поредната ти изцепка :
"Вероятно ще е банално, но тъкмо реша, че няма с какво да ме изненадаш относно грозния си манталитет, и следва нова порция от същото....."
Подкрепям я напълно и заставам и аз зад нейните думи !

СПРИ СЕ !!!

# 29
Здравейте, момичета!  Искам да попитам колко време е законноустановеният срок за получаване на решение на НЕЛК? Преди малко повече от четири месеца подадох жалба, получих препоръчано дата на разглеждане в края на ноември и оттогава нищо. Четох, че срокът да се произнесе НЕЛК е тримесечен, но никъде не пише кога трябва да се изпрати и получи. Не вдигат телефони, а аз вече съм отчаяна просто.

Общи условия

Активация на акаунт