ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 900
  • 940
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте момичета,

Моля ви да споделите мнение или опит. С рак на гърдата съм. Лечението ми приключи в края на 2022 г.
На 01.04.2025 ми изтича първото телково решение. Беше за 2 год.-80%
Подадох документи за преосвидетелстване 3 месеца преди изтичането, както е по наредба и естествено, за да "спестим" на бюджета и спазвайки указанията "от горе", решението е излязло на 24,01.2025 г. Все още не съм го получила официално, но го видях в egov.
Като оставим настрана това, че на практика ме ощетяват и ме лишават от  правото три месеца пенсията ми и интеграционните добавки  да са в по-високия процент и ги намаляват още от датата на решението, малко  са ми странни процентът и срокът.
Дали са ми 60% и срок 1 год. - до 01.01.2026.
Гледам сега Наредбата и в глава 11 пише, че за третата година след операцията се дават 75 %, а за 4-тата - 60%. Аз съм оперирана 08.2022 г. По мои сметки съм в точно в третата, а не в четвъртата година. Права ли съм и има ли смисъл да обжалвам?
За срока формално съм съгласна. Пише си в наредбата, че е за 1 година, но с тези малоумни изисквания за подаване на документи за преосвидетелстване 3 месеца преди изтичане на предходното решение, то излиза, че по два пъти в годината ще подаваме. Аз би трябвало да подам не по-късно от 01,10.2025 г.
Греша ли някъде или да си обжалвам, пък каквото дойде?
И още нещо: Ако реша да обжалвам, докато НЕЛК се произнесе, не подавам никъде нищо, нали? В смисъл в сила си е старото решение до изтичането му или до излизане на ново?
Благодаря предварително и бъдете здрави Blue Heart

Последна редакция: пн, 27 яну 2025, 11:53 от Mollly

# 61
В сила е новото решение - това, което обжалвате. Уж е така, но на нас ни спряха пенсията. От НОИ казаха, че за тях това не важи!

# 62
Назад една съфорумка беше писала, че е обжалвала решение на ТЕЛК относно датата на издаване - два месеца преди да изтече старото.
При мен се получи нещо подобно - насрочена дата веднага след подаване на документите - три месеца преди края на старото решение. Писах до НЕЛК, писах до МЗ, ходих в РЗИ, където сме подали документите и отложиха датата /няколко пъти/, което доведе до другата крайност, забавяне на новото решение и спиране на всички плащания.
Преди няколко дни, от НОИ изплатиха за времето без решение /изтекло старо, няма ново/. Сега през м.февруари ще видим какво ще е.

# 63
И при нас излезе два месеца и половина преди да изтече старото, направо го получихме по пощата. Яко ни прецакаха, махнаха ч.п., поне да си бях останала още два месеца личен асистент.

# 64
  • Пловдив
Mollly, ако си ползвала болнични една година, мисля,че тя се брои   за 1-ва , макар и без да си имааа ЕР. Нали се дават от ТЕЛК комисия.
 Нещо такова ми се върти из главата. Не съм на 100 % сигурна.
Аз бях съкратена и не съм ползвала болничен.

# 65
Благодаря ви , момичета!
Ще го обжалвам като го получа. Леле, как се нахъсах !
Първо ще обжалвам частта  за процентите, защото при бърз прочит на наредбата виждам, че ме свалят неправомерно в по-долната група и съотв. с по-малки пенсия и добавки от АСП. И второ в частта на влизане в сила на новото решение.  Те съвсем се оляха! От нас ли ще връзват бюджета?
Хубаво искаха 3 м. по-рано  да се подават документите, за да не се прекъсвало изплащането на пенсиите, че "милите" изнемогвали, ама случайно чух за "вътрешни" указания: На тези, които са спазили срока  - веднага  решение, а тези, които не знаят за промяната и не са подали 3 м. преди  изтичане на старото решение- да се бавят, защото за "дупката" между двете решения вече не се изплащат пенсии и помощи.
При всички случаи държавата печели!
Как не ги е срам? От болните ли, бе ? Сериозно?
Отделно от това не мисля, че е редно,  ако едно решение се обжалва, то да си влиза в сила, въпреки обжалването. Би трябвало, докато не се произнесе инстанцията, пред която се обжалва решението да не е валидно и при наличие на старо, то старото да си е в сила.
Ще се поборя малко с тях. И пред Административен съд ще жаля, ако НЕЛК не се произнесе справедливо.

Дописвам: Благодаря, Перах!  Ще смятам пак. Ползвала съм малко по-малко от 180 дни болничен. Ама в наредбата пише "след операцията. 
Скрит текст:
Раздел ХI
Женски полови органи
1. (Изм. – ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) Малигнен
тумор на гърдата:
1.1. в начални стадии, Т1-3 Н0-1 М0, както и след екстирпация на
локален рецидив или кожни метастази:
1.1.1. първите две години – 80 %;
1.1.2. за третата година след операцията – 75 %;
1.1.3. за четвъртата година след операцията – 60 %;
1.1.4. (изм. – ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., бр. 10
от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) за и след петата година след
операцията – 50 %, с пожизнен срок;

# 66
  • Пловдив
Mollly,що не пуснеш едно запитване през ССЕВ.   От НЕЛК ми отговориха за  7 дни.

https://edelivery.egov.bg/?returnUrl=%2FProfile

Ето  какво ми отговориха. Може да е полезно на някой друг.

Относно постъпило в НЕЛК запитване от Вас за  оценка  на  заболяванията - Карцином оварии син/С56/ и Карцином ендометрии/С54/ Ви уведомяваме:

Хистологично са верифицирани карциноми на ендометриума с МКБ С54 и ляв яйчник с МКБ С56. Касае се за заболяване на женски репродуктивен орган и следва да бъде оценен като заболяване само на един орган, а не на два. Оценява се карцинома с по-високата оценка. Ако се касае за лице под 50 годишна възраст и е извършена двустранно отстраняване на яйчниците, може да се оцени като придружаващо заболяване посткастрационен синдром след извършване на необходимите изследвания и консултации с гинеколог и ендокринолог.

Тези от вас,които не са с карцином , но им  е направена хистеректомия, да прочетат последното изречение.

# 67
Благодаря за съвета Перах! Heart
Ще се възползвам. Да видя какво ще ми отговорят?

# 68
  • Пловдив
Благодаря за съвета Перах! Heart
Ще се възползвам. Да видя какво ще ми отговорят?

Не забравяй,че имаш 14 дни след датата на получаване на писмото с ЕР.

И нещо, което са каза  на моя приятелка :
 Ако решите да обжалвате , пазете си писмото/плика, с който сте получили ЕР!

# 69
  • Добрич
Скрит текст:
Благодаря ви , момичета!
Ще го обжалвам като го получа. Леле, как се нахъсах !
Първо ще обжалвам частта  за процентите, защото при бърз прочит на наредбата виждам, че ме свалят неправомерно в по-долната група и съотв. с по-малки пенсия и добавки от АСП. И второ в частта на влизане в сила на новото решение.  Те съвсем се оляха!
От нас ли ще връзват бюджета?
Хубаво искаха 3 м. по-рано  да се подават документите, за да не се прекъсвало изплащането на пенсиите, че "милите" изнемогвали, ама случайно чух за "вътрешни" указания: На тези, които са спазили срока  - веднага  решение, а тези, които не знаят за промяната и не са подали 3 м. преди  изтичане на старото решение- да се бавят, защото за "дупката" между двете решения вече не се изплащат пенсии и помощи.
При всички случаи държавата печели!
Как не ги е срам? От болните ли, бе ? Сериозно?
Скрит текст:
Отделно от това не мисля, че е редно,  ако едно решение се обжалва, то да си влиза в сила, въпреки обжалването. Би трябвало, докато не се произнесе инстанцията, пред която се обжалва решението да не е валидно и при наличие на старо, то старото да си е в сила.
Ще се поборя малко с тях. И пред Административен съд ще жаля, ако НЕЛК не се произнесе справедливо.

Дописвам: Благодаря, Перах!  Ще смятам пак. Ползвала съм малко по-малко от 180 дни болничен. Ама в наредбата пише "след операцията.  
Скрит текст:
Раздел ХI
Женски полови органи
1. (Изм. – ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) Малигнен
тумор на гърдата:
1.1. в начални стадии, Т1-3 Н0-1 М0, както и след екстирпация на
локален рецидив или кожни метастази:
1.1.1. първите две години – 80 %;
1.1.2. за третата година след операцията – 75 %;
1.1.3. за четвъртата година след операцията – 60 %;
1.1.4. (изм. – ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г., бр. 10
от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) за и след петата година след
операцията – 50 %, с пожизнен срок;
И да допълня: тези, които подават за първи път трябвало да чакат, защото заявленията за преосвидетелстване били с предимство (по информация от ТЕЛК)...
И така времето за изплащане се скъсява.

# 70
В сила е новото решение - това, което обжалвате.
И мен ме интересува това. В момента обжалваме пред НЕЛК, но не знаем дали до произнасянето им новото ЕР е в сила. Датите ни са застъпени, нямаме проблем с това, не се касае и за изплащания от НОИ. Интересува ни само дали в момента  ЕР е в сила или до решението на НЕЛК се водим без ТЕЛК.

# 71
Човекът не се води без ТЕЛК, при положение, че е има издадено такова, въпреки, че се обжалва. Това решение си е в сила, докато има налице резултат от НЕЛК.
Теоретично, този резултат трябва да се получи до 3 месеца, на практика може и повече.

# 72
Човекът не се води без ТЕЛК, при положение, че е има издадено такова, въпреки, че се обжалва. Това решение си е в сила, докато има налице резултат от НЕЛК.
Теоретично, този резултат трябва да се получи до 3 месеца, на практика може и повече.
Благодаря

# 73
Искам да попитам следното:
ЕР е за 3 години и лицето (жена)  е на на 61 г, но няма 36 г. трудов стаж , за да се пенсионира на 62 г.  жената какво ще  получи?
Пожизнена пенсия за инвалидност или ТЕЛК 3 г. и след 3 г. пак трябва да кандидатсва за ТЕЛК?
        Ако навърши пенсионна възраст   през времето на валиден ТЕЛК инвалидната пенсия  става пожизнена само се взема от нои удостоверение и се прикрепя към   ЕР     И може да не се явява повече на ТЕЛК .

# 74
Какво удостоверение се взема от НОИ?

Общи условия

Активация на акаунт