Моля ви да споделите мнение или опит. С рак на гърдата съм. Лечението ми приключи в края на 2022 г.
На 01.04.2025 ми изтича първото телково решение. Беше за 2 год.-80%
Подадох документи за преосвидетелстване 3 месеца преди изтичането, както е по наредба и естествено, за да "спестим" на бюджета и спазвайки указанията "от горе", решението е излязло на 24,01.2025 г. Все още не съм го получила официално, но го видях в egov.
Като оставим настрана това, че на практика ме ощетяват и ме лишават от правото три месеца пенсията ми и интеграционните добавки да са в по-високия процент и ги намаляват още от датата на решението, малко са ми странни процентът и срокът.
Дали са ми 60% и срок 1 год. - до 01.01.2026.
Гледам сега Наредбата и в глава 11 пише, че за третата година след операцията се дават 75 %, а за 4-тата - 60%. Аз съм оперирана 08.2022 г. По мои сметки съм в точно в третата, а не в четвъртата година. Права ли съм и има ли смисъл да обжалвам?
За срока формално съм съгласна. Пише си в наредбата, че е за 1 година, но с тези малоумни изисквания за подаване на документи за преосвидетелстване 3 месеца преди изтичане на предходното решение, то излиза, че по два пъти в годината ще подаваме. Аз би трябвало да подам не по-късно от 01,10.2025 г.
Греша ли някъде или да си обжалвам, пък каквото дойде?
И още нещо: Ако реша да обжалвам, докато НЕЛК се произнесе, не подавам никъде нищо, нали? В смисъл в сила си е старото решение до изтичането му или до излизане на ново?
Благодаря предварително и бъдете здрави