ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 938
  • 940
  •   1
Отговори
# 75
  • Ланкър, планините Овнерог
Скрит текст:
Здравейте
Аз се чудя защо нямам нови известия, то нова тема имало.
Да се похваля официално, че електронното подаване за пенсии в НОИ работи. В началото на декември пуснах заявлението онлайн в ЕПЕУ (2мин прЕко сили ми отне), прикачих единствено ТЕЛК и документ за IBAN, който си свалих от приложението. Миналата седмица, т.е. 40 дена след подаването, го обработиха, а днес получих първи превод.
Срам, не срам, идвам да си кажа какви съм ги свършила. Мислех да пиша, като мине всичко, но да не подведа много хора. Много съм загубена, ей. В първото заявление към НОИ съм чекнала "социална", а не "лична" пенсия. Не баш без да искам. В моята глава ТЕЛКовата пенсия е социална. До онзи ден смятах, че всичко съм направила като хората, но по-малката от очакваното сума ме накара да ровя повече и се хванах каква съм я свършила. Пуснах ново заявление през системата, писах съобщение до НОИ през ССЕВ. Вчера ми писаха мейл, който гласи(слагам в скрит текст, че е дълго)
Скрит текст:
Здравейте, Във връзка с постъпило от Вас заявление за отпускане на пенсия, чрез електронните услуги на интернет страницата на НОИ, Ви уведомяваме, че е необходимо в едномесечен срок да представите лично или чрез упълномощено лице в приемната на ТП на НОИ – София град всички документи за трудов/осигурителен стаж (трудови и служебни книжки, УП-30, УП-3, УП-13, УП-16, осигурителни книжки, удостоверения от държавни архиви, военна книжка, удостоверения за раждане на деца и др.); Ако в 1-месечен срок от датата на уведомяването не бъдат отстранени горепосочените пропуски, длъжностното лице по пенсионно осигуряване се произнася по същество по наличните редовни документи на основание чл. 1, ал. 5 от НПОС. Успешен ден!
Пак чрез съобщение съвсем лаишки попитах дали няма декларация, с която да се съглася да ползват данните от ел.регистър, тъй като всичкия ми трудов стаж го има онлайн, двете ми майчинства са след 2000г, т.е. пак си имат инфо. Отговорът на това е:
Здравейте, Уведомяваме Ви, че Вашата декларация да се ползват данни от регистъра на осигурените лица е регистрирана. Успешен ден!
И сега пак си чакам, като нямам акъл

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 20:03 от Гита Ог

# 76
Какво удостоверение се взема от НОИ?
че вече е пожизнена инв. пенсия

# 77
  • Пловдив
Относно  достигане на възраст за пенсиониране и пожизнен ЕР от ТЕЛК .

Чл. 26. (1) (Отм. - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.)
(2) Индивидуалната оценка на потребностите се издава за срока, посочен в експертното решение за определяне процента на трайно намалената работоспособност или вида и степента на увреждане.
(3) Лицата с определени вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто, установени след навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, както и лицата с намалена работоспособност, навършили възраст за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване в срока на решението на ТЕЛК (НЕЛК), ползват правата по закона пожизнено независимо от определения в експертното решение срок.
(4) Срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите, издадена въз основа на пожизнено експертно решение, както и в случаите по ал. 3, е 5 години от датата на издаването и.
(5) Нова индивидуална оценка на потребностите може да бъде изготвена преди изтичането на срока на издадената оценка при:
1. издаване на ново експертно решение от ТЕЛК (НЕЛК) преди изтичането на срока на действащото експертно решение;
2. промяна в потребностите на човека с увреждане и заявеното желание по чл. 21, ал. 2.
(6) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2020 г., в сила от 01.01.2021 г.) При промяна на обстоятелствата, въз основа на които е предоставена подкрепа по чл. 25, ал. 2, директорът на дирекция "Социално подпомагане" служебно изготвя нова индивидуална оценка на потребностите.
(7) (Нова - ДВ, бр. 8 от 2023 г.) Когато лицата са подали заявление-декларация за преосвидетелстване от ТЕЛК не по-късно от три месеца преди изтичане на срока на експертните им решения и е налице забавяне в медицинската експертиза по смисъла на разпоредбите на Закона за здравето, срокът на действие на индивидуалната оценка на потребностите продължава до издаване на новите експертни решения на ТЕЛК или НЕЛК без прекъсване.

https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2137189213

# 78
Перех, благодаря за точната информация.
Да попитам още нещо.
Кога може да се подаде за месечна финансова подкрепа в социалните? Веднага като се получи ЕР на ТЕЛК или чак след като се получи инвалидната пенсия?
В каря на формуляра пише:
Какъв вид пенсия получавате?
1. Пенсия за инвалидност поради общо заболяване.

Може ли да се подаде искането преди да е излязло решението на НОИ за инвалидната пенсия?

# 79
Заявление в АСП може да се подаде веднага след като ви е връчено решението.  Така го подадох, не ни върнаха.
Може предварително да си изтеглите формулярите, че единия е много голям и да си ги попълните.

# 80
  • Пловдив
В първия пост съм сложила тази информация, но сега внасям малко допълнение и разяснения.

ВАЖНО ! -  Не подавайте документи за ТЕЛК, ако сте в болнични.
Това важи само за заболявания,за които се полага преосвидетелстване от  ТЕЛК.

Ако забляването, за което  имате болничен в момента на подаване
НЕ Е вписано в документите ,които  сте представили  за нов ЕР,
то може да подавате документи  за ТЕЛК.

Пример : Ако сте с онкодиагноза, но сте в болничен за операция за премахване на апендикс, няма проблем за ТЕЛК.

# 81
Здравейте!
Има ли някой, който е информиран за община Бургас, какви са условията за издаване на талон за паркиране?
Познати ми споделиха, че при 50% инвалидност за общо заболяване, какъвто е моят случай, не издавали син талон.
Моля, ако някой има информация, да сподели.
Благодаря предварително!

# 82
Здравейте, има ли смисъл да се обжалва срока на ТЕЛК решение, при преосвидетелстване срока е намален от 2 години на 1. Според мен е заяждане от страна на ТЕЛК Благоевград, защото писах няколко пъти за това, кога ще излезе решението в ССЕВ, при положение, че дата беше на 09.12, а до 30.01 нямаше никакво решение.

# 83
Здравейте,

аз да попитам втора група ми дадоха. Размера на инвалидната пенсия зависи ли от вноските който са внасяни / заплата до настъпването на инвалидност или ще е минимума до настъпване на възраст за пенсия?

# 84
  • Добрич
Ariadna82, има минимало изискване от 5 години стаж за минималния размер на пенсията. В срок от 4 месеца от подаване на заявлението в НОИ  трябва да се изчисли размерът на личната пенсия. Той зависи от трудовия стаж и осигурителния доход

Ето и сумите за месечно подпомагане:

[video][/video]

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 11:45 от Вела

# 85
  • Ланкър, планините Овнерог
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте
Аз се чудя защо нямам нови известия, то нова тема имало.
Да се похваля официално, че електронното подаване за пенсии в НОИ работи. В началото на декември пуснах заявлението онлайн в ЕПЕУ (2мин прЕко сили ми отне), прикачих единствено ТЕЛК и документ за IBAN, който си свалих от приложението. Миналата седмица, т.е. 40 дена след подаването, го обработиха, а днес получих първи превод.
Срам, не срам, идвам да си кажа какви съм ги свършила. Мислех да пиша, като мине всичко, но да не подведа много хора. Много съм загубена, ей. В първото заявление към НОИ съм чекнала "социална", а не "лична" пенсия. Не баш без да искам. В моята глава ТЕЛКовата пенсия е социална. До онзи ден смятах, че всичко съм направила като хората, но по-малката от очакваното сума ме накара да ровя повече и се хванах каква съм я свършила. Пуснах ново заявление през системата, писах съобщение до НОИ през ССЕВ. Вчера ми писаха мейл, който гласи(слагам в скрит текст, че е дълго)
Скрит текст:
Здравейте, Във връзка с постъпило от Вас заявление за отпускане на пенсия, чрез електронните услуги на интернет страницата на НОИ, Ви уведомяваме, че е необходимо в едномесечен срок да представите лично или чрез упълномощено лице в приемната на ТП на НОИ – София град всички документи за трудов/осигурителен стаж (трудови и служебни книжки, УП-30, УП-3, УП-13, УП-16, осигурителни книжки, удостоверения от държавни архиви, военна книжка, удостоверения за раждане на деца и др.); Ако в 1-месечен срок от датата на уведомяването не бъдат отстранени горепосочените пропуски, длъжностното лице по пенсионно осигуряване се произнася по същество по наличните редовни документи на основание чл. 1, ал. 5 от НПОС. Успешен ден!
Пак чрез съобщение съвсем лаишки попитах дали няма декларация, с която да се съглася да ползват данните от ел.регистър, тъй като всичкия ми трудов стаж го има онлайн, двете ми майчинства са след 2000г, т.е. пак си имат инфо. Отговорът на това е:
Здравейте, Уведомяваме Ви, че Вашата декларация да се ползват данни от регистъра на осигурените лица е регистрирана. Успешен ден!
И сега пак си чакам, като нямам акъл
Въпреки глупостите, които сътворих, все пак има оправия. Вчера говорих със служител на НОИ. Всичко е наред, само чакат за преизчислението декемврийски доход (или нещо друго каза). Не трябва да нося документи, след като писмено имат съгласието ми да ползват ел. данни. Така че, ако всичкия ви стаж + майчинства са след 1997г, може без да се ходи на място и да се носят хартии.
Вчера си подадох заявлението за карта за ГТ (София). Понеже си имам вече персонализирана карта, не трябва да се носи снимка. Един ден преди да ми изтече сегашното зареждане, ще ида (за Младост е пунктът зад общината в Мл3) и там ще ми я направят и заредят вече по инвалидните тарифи (казаха ми, че е 10лв/м)

Последна редакция: сб, 08 фев 2025, 11:07 от Гита Ог

# 86
  • Пловдив
Здравейте,

аз да попитам втора група ми дадоха. Размера на инвалидната пенсия зависи ли от вноските който са внасяни / заплата до настъпването на инвалидност или ще е минимума до настъпване на възраст за пенсия?

Може да не е минимална , само ако си осигурявана на висока заплата и имаш индивидуален коефициент над 1 %.
Можеш да провериш прогнозна пенсия по възраст, ако имаш ПИК от НОИ или НАП ТУК:
https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/

Обърни внимание, че таблицата,която е дала Вела е за пенсиите,които са от 01.07.2025.

# 87
  • Добрич
Да, пропуснала съм да приложа и таблица  от 2024 г.

# 88
Подалите документи за първо освидетелстване по електронен път, след колко време ви качиха ЕР в досието? И ако не е качено, откъде трябва да се получи? За София става дума, а комисията беше в Ихтиман на 6-ти.

# 89
  • Пловдив
Подалите документи за първо освидетелстване по електронен път, след колко време ви качиха ЕР в досието? И ако не е качено, откъде трябва да се получи? За София става дума, а комисията беше в Ихтиман на 6-ти.

Може да го качат още същия ден, може и след месец/и.
ЕР се получава по пощата с препоръчано писмо.
 Кога ще го получих също не се знае. По закон  мисля, че беше до 3 дни.

Общи условия

Активация на акаунт