ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 30 983
  • 940
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте,

аз да попитам втора група ми дадоха. Размера на инвалидната пенсия зависи ли от вноските който са внасяни / заплата до настъпването на инвалидност или ще е минимума до настъпване на възраст за пенсия?

Може да не е минимална , само ако си осигурявана на висока заплата и имаш индивидуален коефициент над 1 %.
Можеш да провериш прогнозна пенсия по възраст, ако имаш ПИК от НОИ или НАП ТУК:
https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/

Обърни внимание, че таблицата,която е дала Вела е за пенсиите,които са от 01.07.2025.

@Вела  @Перах

благодаря, на 42 съм така, че много ще има да чакам за по възраст. Имам над 18 години стаж с максимални осигоровки. Излезе ми едно разпореждане вече (подадох документи в НОИ на 7 Ноември) в което ми пускат минималната пенсия и има изречение " Пенсията се отпуска и изплаща в минимален размер до определянето на размера и по реда на КСО.

Въпроса е да очаквам ли нещо сега март?

От това, което прочетох тук, повечето при първо подаване чакат 4 месеца и чак тогава получават вобще пари, а на мен вече ми пускат минималната...

# 91
  • Добрич
Да, отпускат ти минималната сума, защото имаш 5 години стаж. В срок от 4 месеца според стажа и осигуровките трябва да сметнат колко ще ти бъде личната пенсия и от датата на ЕР да ти изплатят разликата.

# 92
Да, отпускат ти минималната сума, защото имаш 5 години стаж. В срок от 4 месеца според стажа и осигуровките трябва да сметнат колко ще ти бъде личната пенсия и от датата на ЕР да ти изплатят разликата.

Да ще видим март месец, благодаря

# 93
Подалите документи за първо освидетелстване по електронен път, след колко време ви качиха ЕР в досието? И ако не е качено, откъде трябва да се получи? За София става дума, а комисията беше в Ихтиман на 6-ти.

Може да го качат още същия ден, може и след месец/и.
ЕР се получава по пощата с препоръчано писмо.
 Кога ще го получих също не се знае. По закон  мисля, че беше до 3 дни.
В заявлението към тях е посочено, че лицето желае да го получи по електронен път. Другите възможности за хартиено копие не са избрани. Или това няма значение за тях. От понеделник ще звъня, да отида на място да го получа, че с пощите е бавна работа. Може би с РКМЕ София трябва да се свържа.

# 94
  • Ланкър, планините Овнерог
Хич не им дреме какво си отбелязал в заявлението. И аз бях чекнала, че искам да е електронно, но един път искаха да им нося още документи на хартия и втори път, за да ми дадат ЕР на живо. Добре, че комисията, която ме разглежда, е на 5мин от в къщи.
И в АСП чекнах, че искам електронно, но и те бяха пратили по пощите. От там пък известията ги пускат в кутията, а те като касови бележки. Аз лично сдобих второто им известие след крайния срок Simple Smile. Като им писах в ССЕВ, веднага ми го пратиха и електронно, но...да се намира работа за БГ пощи.

# 95
  • Пловдив
Здравейте,

аз да попитам втора група ми дадоха. Размера на инвалидната пенсия зависи ли от вноските който са внасяни / заплата до настъпването на инвалидност или ще е минимума до настъпване на възраст за пенсия?

Може да не е минимална , само ако си осигурявана на висока заплата и имаш индивидуален коефициент над 1 %.
Можеш да провериш прогнозна пенсия по възраст, ако имаш ПИК от НОИ или НАП ТУК:
https://reps.nssi.bg/PensionsCalc/

Обърни внимание, че таблицата,която е дала Вела е за пенсиите,които са от 01.07.2025.

@Вела  @Перах

благодаря, на 42 съм така, че много ще има да чакам за по възраст. Имам над 18 години стаж с максимални осигоровки. Излезе ми едно разпореждане вече (подадох документи в НОИ на 7 Ноември) в което ми пускат минималната пенсия и има изречение " Пенсията се отпуска и изплаща в минимален размер до определянето на размера и по реда на КСО.

Въпроса е да очаквам ли нещо сега март?

От това, което прочетох тук, повечето при първо подаване чакат 4 месеца и чак тогава получават вобще пари, а на мен вече ми пускат минималната...

Ariadna82  имах предвид да влезеш в линка ,който дадох и  да видиш какво ще ти даде като пенсия и индивидуален коефициент на база стаж към днешна дата.  Ако коефициентът ти е над 1 %, то има вероятност инвалидната ти пенсия да е над минимума.

# 96
Здравейте!
Получих решение за ТЕЛК 50 %.
Може ли да ме ориентирате, къде, какво и как се подава🥺
Благодаря!

# 97
  • Пловдив
Здравейте!
Благодаря!
    Прочети първи пост на темата!

# 98
Здравейте!
Благодаря!
    Прочети първи пост на темата!

Благодаря!

# 99
  • SF
А как става възстановяването на част от данъците на работещите на трудов договор?

# 100
А как става възстановяването на част от данъците на работещите на трудов договор?
Представя се ЕР при работодателя, и може или чрез него или с подаване на ГДД да се ползва облекчението за данък върху дохода.

# 101
  • SF
Директно при попълването на ГДД ли се заявява възстановяването на данъци?

# 102
Директно при попълването на ГДД ли се заявява възстановяването на данъци?
Не знам какво имаш предвид "директно".
В ГДД трябва да се попълни приложение за ползване на данъчни облекчения. Ако не е попълнено, няма да се приспаднат 7920 лв. от данъчната основа. Както и другите облечения, но в случая говорим за ТЕЛК с над 50% инвалидност. Сигурно е писано и се знае, но все пак да го спомена. Независимо от кога ЕР, може и декември да е, се ползва в пълен годишен размер облекчението.

# 103
  • Пловдив

Инфо от първи пост на темата Wink

Данъчното облекчение

За  данъчното облекчение :
 По служебен път работодателят получава  от ТЕЛК новия ЕР , но може и вие да го представите.
 Приспада се    от ДОД по 66 лв.месечно. Ако декември не изравни и не е връщал за цялата календарна'2024 година, до края на април'25  трябва  вие да подадете данъчна декларация по чл.50 ЗДФЛ в НАП и ще ви ги върнат (ако нямате др. задължения към бюджета).
Ако сте безработни сега, но сте имали доходи през 2024 , също може сами да си подадете тази декларация.

Данъчното облекчение може да ползвате включително за годината на настъпване на неработоспособността, както и за годината на изтичане срока на валидност на експертното решение, в което е определена намалената работоспособност.

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniya

# 104
Някой знае ли какъв е графика на НОИ за изплащане на първата сума след получаване на първо разпореждане за инвалидна пенсия? Получих първото разпореждане на 3 февруари, където пише, че първо ще изплатят минималната пенсия за групата, докато изчислят реалната. Но ето че мина седмица и нямам никакъв превод. Сигурно си имат някакъв график, когато плащанията не са редовни, а извънредни. Някой знае ли? На техните телефони никой не отговоря.

Общи условия

Активация на акаунт