ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 31 103
  • 940
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Някой знае ли какъв е графика на НОИ за изплащане на първата сума след получаване на първо разпореждане за инвалидна пенсия? Получих първото разпореждане на 3 февруари, където пише, че първо ще изплатят минималната пенсия за групата, докато изчислят реалната. Но ето че мина седмица и нямам никакъв превод. Сигурно си имат някакъв график, когато плащанията не са редовни, а извънредни. Някой знае ли? На техните телефони никой не отговоря.
 До края на месеца ще ги получиш. Мисля,че беше 25 - то число.

Дописвам Wink

Календар на плащанията
https://nssi.bg/publichnost/kalendar_plashtania/?fbclid=IwY2xjaw … 6yFfC3OZLjp59huYQ

# 106
Здравейте!
Подадохме документи за ТЕЛК за детето ми с астма. Излезе решение за 30%. Жената от гишето ме пита директно - ще обжалвате ли? И аз - ами... да, добре. Пуснахме жалба за преразглеждане и сега получавам имейл, че във връзка с жалба №..., решението от дата... (първоначалното) е отменено.

Друго не пише, не пише за ново решение. Знаете ли дали в момента е тотално отменено, т.е. и 30-те процента в момента не важат? Или да очаквам скоро съобщение за ново решение? Някой има ли опит?

# 107
  • Пловдив
Здравейте!
Подадохме документи за ТЕЛК за детето ми с астма. Излезе решение за 30%. Жената от гишето ме пита директно - ще обжалвате ли? И аз - ами... да, добре. Пуснахме жалба за преразглеждане и сега получавам имейл, че във връзка с жалба №..., решението от дата... (първоначалното) е отменено.

Друго не пише, не пише за ново решение. Знаете ли дали в момента е тотално отменено, т.е. и 30-те процента в момента не важат? Или да очаквам скоро съобщение за ново решение? Някой има ли опит?

Трябва да пиши,че НЕЛК отменя и връща на ТЕЛК.Ако е така,чакаш нова дата от ТЕЛК.

# 108
  • SF

За  данъчното облекчение :
 По служебен път работодателят получава  от ТЕЛК новия ЕР , но може и вие да го представите.

Задължително ли го получава или все пак се изисква и съгласието на служителя. Не всеки служител желае да уведомява работодателите си, че има ТЕЛК.

# 109
  • Ланкър, планините Овнерог
А как може да се получи ТЕЛК без знанието на работодателя? Нали искат производствена х-ка?

# 110
  • Пловдив

За  данъчното облекчение :
 По служебен път работодателят получава  от ТЕЛК новия ЕР , но може и вие да го представите.
[/bgcolor]

Задължително ли го получава или все пак се изисква и съгласието на служителя. Не всеки служител желае да уведомява работодателите си, че има ТЕЛК.

Вече не може да се скрие,че имаш  ТЕЛК.  
По служебен път се изпраща до всички - НОИ, АСП и работодател.

Като подаваш документи за ТЕЛК се иска и производствена характеристика от работодател.
Ако не я представиш после  от НОИ ще обжалват решението, защото при тях ще видят,че  си на трудов договор.

Пиша го от опит, но в обратна ситуация -  бях с прекратен ТД, но незнайно защо при тях излизах ,че съм на работа.
Върнаха го на ТЕЛК  и след като представих заповед за прекратяване на ТД ми изданоха нов ЕР. Първият беше с дата 05.07 , а новият от 05.09 .

# 111
Ако НОИ обжалва, ще получиш писмо. Иначе си чакаш 4 месеца и ще ти ги изплатят със задна дата.
Тези 4 месеца са от датата на излизане на новото решение т.е. има решение през януари, през май ще ги изплатят?
  Да.

Здравейте,

Правилно ли съм разбрала, че дори пенсията да е била спряна (поради неподаване на време на документи за преосвидетелстване - документите бяха подадени 2 месеца, а не 3 месеца по-рано, поради незнание на новите правила), сега НОИ има срок от 4 месеца от излизането на новото решение за изплащане на пенсията? Тоест, лицето е без пенсия от декември, но новото решение излезе през януари. Следователно, НОИ има срок до май да реагира, въпреки че пенсията е била спряна вече трети месец?

И всички пенсии ли би следвало да бъдат изплатени евентуално през май (от декември насам, което ще означава 6 месеца без доход)?

За уточнение, от ТЕЛК ни уведомиха, че решението е изпратено към НОИ (уж).

Ако това е така, то наистина няма надежда... много хора разчитат само на тези пари, за да се оправят финансово. Просто без думи...

# 112
Здравейте, новорегистрирана съм и за първи път пиша. Днес, след дългоочаквано решение от ТЕЛК, при все че съм подала документи на 15.08.2024 г., най-после са разгледани документите и по телефона ми казаха, че решението е 30 %. Диагнозата, заради която съм подала, е онкологична, C51.0. Дамата от ТЕЛКа каза,че го пускат по пощата още днес и ще го получа до два три дни. Има ли смисъл да обжалвам? За това решение чаках 6 месеца...Дали при връщане от НЕЛК за преразглеждане нещо би се променило според вас? И дали ще се преразглежда от същия ТЕЛК, или ще чакам пак преразпределение в тази нова и безумна система? Благодаря!

# 113
От датата на новото решение пенсията ще бъде изплатена на куп.

# 114
  • Добрич
Здравейте, новорегистрирана съм и за първи път пиша. Днес, след дългоочаквано решение от ТЕЛК, при все че съм подала документи на 15.08.2024 г., най-после са разгледани документите и по телефона ми казаха, че решението е 30 %. Диагнозата, заради която съм подала, е онкологична, C51.0. Дамата от ТЕЛКа каза,че го пускат по пощата още днес и ще го получа до два три дни. Има ли смисъл да обжалвам? За това решение чаках 6 месеца...Дали при връщане от НЕЛК за преразглеждане нещо би се променило според вас? И дали ще се преразглежда от същия ТЕЛК, или ще чакам пак преразпределение в тази нова и безумна система? Благодаря!

Вижте Наредбата за медицинската експертиза, раздел XI  Женски полови органи

☆☆☆

Slunchoto, ще изплатят пенсиите от датата на ЕР, излязло през януари ( от съответния ден, не от началото на месеца). Забавянето е по вина на лицето, не по вина на ТЕЛК, затова за месеците, в които няма решение не се полага пенсия.
И да, срокът е 4 месеца за излизане на разпореждане, значи през месец май.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 14:32 от Вела

# 115
До Вела: Благодаря за отговора, но така и не се ориентирах още преди подаването в тази наредба. Разбрах от РЗИ, че евентуално след жалбата към НЕЛК, ЕР ще бъде върнато към ТЕЛК Козлодуй за преразглеждане, но с оглед на определените жалки 30 %, едва ли има надежда за това да ми дадат поне 50 %. Диагнозата ми е плоскоклетъчен карцином, не малигнен тумор, може би заради това са ме отрязали.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 14:50 от tanimi

# 116
От датата на новото решение пенсията ще бъде изплатена на куп.

А от датата в която пенсията е спряна поради неподаване 'навреме' на документите за преразглеждане? Би следвало също да бъде преведена нали така? Но кога.. никой не знае :/

И няма никаква връзка с НОИ по телефон... не всеки се оправя онлайн самостоятелно за съжаление.

# 117
  • Добрич
Самоцитирам се:
Скрит текст:

☆☆☆

Slunchoto, ще изплатят пенсиите от датата на ЕР, излязло през януари ( от съответния ден, не от началото на месеца). Забавянето е по вина на лицето, не по вина на ТЕЛК, затова за месеците, в които няма решение не се полага пенсия.
[/quote]

Slunchoto, забавянето не е по вина на ТЕЛК, затова за месеците между двете решения не се полага пенсия.

# 118
Цитат
Скрит текст:
Самоцитирам се:
Скрит текст:

☆☆☆

Забавянето не е по вина на ТЕЛК, затова за месеците между двете решения не се полага пенсия.
Защо да не се полага пенсия?
 Идеята да се подават три месеца преди изтичане на решението беше да не се прекъсват плащанията, при закъснение на решението,  която идея не се осъществи. На всичко отгоре, излизат нови решения, преди да е изтекло старото, което не е правилно.

# 119
  • Добрич
Защото за периода между двете решения лицето няма ТЕЛК.
Моя позната преди Коледа беше в същата ситуация, но на нея са и обяснили от НОИ.

Ако второто решение се застъпва с първото или е от дата веднага след първото, няма прекъсване на пенсията.

Общи условия

Активация на акаунт