ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори ТЕМА 2

• 35 025
  • 940
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте отново Simple Smile Интересува ме има ли някой, който е обжалвал пред НЕЛК и нещо да се е променило в негова полза? Извинявам се, че въртя и суча с едно и също питане, но като не съм се сблъсквала със системата и се боря с акъла си как да постъпя.

# 136
  • Пловдив
Здравейте отново Simple Smile Интересува ме има ли някой, който е обжалвал пред НЕЛК и нещо да се е променило в негова полза? Извинявам се, че въртя и суча с едно и също питане, но като не съм се сблъсквала със системата и се боря с акъла си как да постъпя.
   Има ,но зависи от диагнозата. Провери какво се полага по закон.

# 137
Да споделя съвсем пресен опит с преосвидетелстване. Подадох документи онлайн с КЕП три месеца преди изтичането на ЕР. Получих новото решение две седмици преди изтичането на старото. Около 2 месеца и половина след това получих решението на НОИ с актуализираната пенсия, както и самото плащане след една седмица.

# 138
Диагнозата е C51.0. От онкото казаха, че имам право да си подам документи, но от ТЕЛК Козлодуй са решили 30 % да ми дадат.
  Има ,но зависи от диагнозата. Провери какво се полага по закон.

# 139
tanimi, както са писали, проверете в Наредбата колко процента се полагат през първите 5 години. В случай че там пише, че първата година е от минимум 60 процента до например максимум 90 процента, значи е станала грешка.

# 140
Таними,
Ето какво ти се полага. Виж само в коя точка попадаш.
Задължително трябва да обжалваш.
Тези 30% не ти дават право на абсолютно нищо.

# 141
  • Добрич
Момичета, извинявайте ако някъде съм го пропуснала като информация, но ако вече има ЕК от ТЕЛК, ок сме с него и сме подали документите за инвалидна пенсия на 24 януари, вярно ли е, че може да чакаме 1-2-3 месеца за тая пенсия?

Влизаме по ПИК в НОИ, но там нищо, даже не е отразено, че са приели документите (подадени на място, тук в София)

Ако имаш минималния стаж,  който се изисква (в повечето случаи е 5 години) първо ти отпускат минималния размер пенсия за твоята група.

В срок от 4 месеца от дата на заседаване на медицинската комисия в НОИ ти издават разпореждане за лична пенсия, изчислена спрямо твоя стаж и твоя осигурителен доход. Ако е по-висока от минималния размер,  който си получавала,  ти изплащат накуп  разликите.

Ето снимка с отговор от НОИ относно сроковете и изплащанията:

# 142
  • Ланкър, планините Овнерог
При онлайн подаване от НОИ са по-бързи. Не се чака толкова много. На 24.01 подадох вече вярното заявление, вчера ми изплатиха някакво изравняване от датата на ЕР. Нямам още ново разпореждане, но като ги сметнах, се връзва сумата. След първото (грешното) заявление чаках 40 дена. Но уточнявам, че нямам стаж отпреди 1997г и не се наложи да им нося на място документи на хартия.

# 143
Благодаря за информацията, Вела!
Чудя се кога това се отразява в НОИ акаунта на човека, достъпен с ПИК, защото там освен редовата справка за пенсия (човекът не е пенсионер, там са само вноски и др. инфо) няма нищо по отношение на инвалидната...
Възможно ли е в такъв случай, да получи тая минимална пенсия по банков път, без в НОИ акаунта да има нищо?

# 144
Hazel, възможно. Случвало ми се е първо да получа решение, после пари, а в акаунта да се отрази след време - не знам след колко, защото съм спирала да следя сред като получа пенсията. 😁

# 145
  • Пловдив
Благодаря за информацията, Вела!
Чудя се кога това се отразява в НОИ акаунта на човека, достъпен с ПИК, защото там освен редовата справка за пенсия (човекът не е пенсионер, там са само вноски и др. инфо) няма нищо по отношение на инвалидната...
Възможно ли е в такъв случай, да получи тая минимална пенсия по банков път, без в НОИ акаунта да има нищо?

Пускам като инфо къде аз  следя :
https://nssi.bg/administrativno-obslujvane/e-uslugi-i-spravki/sp … vki/po-egn-i-pik/

Най - долу , последните 3  неща на страницата

В услуга на пенсионера
Актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки по ЕГН и ПИК

Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК

Справка за получени данни от Министерство на здравеопазването/РЗИ по Закона за здравето/ПЗР на ЗИД на Закона за хората с увреждания

# 146
Един тъп въпрос, но .....
Когато човекът е преосвидетелстван и няма нужда да представя документи за стаж, трябва ли да ходи в НОИ да подава заявление. Това нали се прави служебно или нещо бъркам.

# 147
  • Пловдив
Един тъп въпрос, но .....
Когато човекът е преосвидетелстван и няма нужда да представя документи за стаж, трябва ли да ходи в НОИ да подава заявление. Това нали се прави служебно или нещо бъркам.

Само при първи ЕР се  носи в НОИ , после отива по служебен път .

# 148
  • Добрич
.Hazel., напълно е възможно да получиш превод и никъде в системата да не е отразено. Включително в сайта на НОИ в менюто, както подробно е обяснила Перах също нищо да не е отразено.

В моя случай няма информация за разпореждане, няма и за плащане, а има получен превод.

# 149
Нищо не губите, ако обжалвате. Аз знам за много случаи, в които НЕЛК е давал по-голям процент, но става дума за една конкретна диагноза. За вашата не съм компетентна, но си струва да пробвате.

Общи условия

Активация на акаунт