Трудност и вина за кърменето

• 876
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Хубаво е да се кърми, но не на всяка цена. Ако по някаква причина не се получава, ако е мъчение за майката, по-добре да не се кърми. Няма нищо фатално. За щастие сме в 21 век, в Европа и имаме достъп до качествено адаптираното мляко, което ще осигури всичко необходимо за бебето.
Относно вината, в днешния свят непрекъснато се вменява някаква вина на майките - ако не кърми, ако не е родила естествено, ако го е пуснала на ясла или не го е пуснала, ако е тръгнала на работа или пък  не е тръгнала....Изобщо списъкът може да е много дълъг.
Гледай си детето и не обръщай внимание на нищо друго.
Това, че изпитваш вина, означава, че си добра майка. Но не се измъчвай. Детето има нужда от любов. Това е важното.
п.с. Първото дете , поради неопитност и поради липса на адекватни съвети, го кърмих 3-4 месеца. Второто до 1 година. Второто не е било по-здраво от първото. И двете боледуваха еднакво като тръгнаха по ясли и градини.

# 16
Няма защо да се самообвиняваш и да изпитваш вина Hug При много жени не се получава с кърменето. Аз даже познавам повече такива, при които не се е получило, отколкото кърмещи.
Направила си каквото си могла и каквото е зависело от теб, в крайна сметка нищо не е на всяка цена. Както някой каза по-горе, майчинството не е само кърменето, а толкова много други по-важни неща. Радвай се на детенцето си и не се измъчвай Hug
Толкова много деца са отгледани на АМ и са пораснали здрави и силни Hug

# 17
Много добре разбирам как се чувстваш! Абсолютно нормално е!

Аз искам да ти кажа, че редица сериозни изследвания НЕ намират абсолютно никаква разлика в развитието, здравето, интелекта и тн. на хора, които не са кърмени в сравнение с техните кърмени братя / сестри. Тоест всички потенциални дългосрочни ползи, с които ни заливат консултантите по кърмене, всъщност са плод на по-доброто социално-икономическо положение на семейството (да се разбира по-добри образование и финанси), а не на кърменето само по себе си.

За мен лично най-големите ползи от кърменето са свързани с изграждането на добър чревен микробиом у детето. Което е особено важно за бебета, родени секцио. Твоето е родено естествено, така че микробиомът му е ОК!

Друга голяма полза е антителата към болести, които се предават от майката на бебето. Ако ти е единствено дете и нямаш друго дете, посещаващо детско заведение, откъдето мъкнат всякакви болести, всичко ще е наред и няма изобщо от какво да се притесняваш.

# 18
Много добре разбирам как се чувстваш! Абсолютно нормално е!

Аз искам да ти кажа, че редица сериозни изследвания НЕ намират абсолютно никаква разлика в развитието, здравето, интелекта и тн. на хора, които не са кърмени в сравнение с техните кърмени братя / сестри. Тоест всички потенциални дългосрочни ползи, с които ни заливат консултантите по кърмене, всъщност са плод на по-доброто социално-икономическо положение на семейството (да се разбира по-добри образование и финанси), а не на кърменето само по себе си.

За мен лично най-големите ползи от кърменето са свързани с изграждането на добър чревен микробиом у детето. Което е особено важно за бебета, родени секцио. Твоето е родено естествено, така че микробиомът му е ОК!

Друга голяма полза е антителата към болести, които се предават от майката на бебето. Ако ти е единствено дете и нямаш друго дете, посещаващо детско заведение, откъдето мъкнат всякакви болести, всичко ще е наред и няма изобщо от какво да се притесняваш.

Като се позовавате на "изследвания" е нужно да ги цитирате и да дадете линк към тях.
Иначе са просто празни приказки, които може да сте си измислили!
Та, може ли въпросните сериозни изследвания?

# 19
ALINA, щом нямаш  3 минути за бърза справка в Гугъл, заповядай! Има и други, но аз нямам време да ти ги поднасям на тепсия 😉

https://time.com/9917/sibling-study-shows-little-difference-betw … d-bottle-feeding/

За справка, аз се борих цял месец с бебето ми докато засуче, бях се отчаяла и почти отказала, минах през същите терзания както и авторката. Изчетох страшно много по темата защото имах необходимостта да се хвана като удавник за сламка.

# 20
И аз съм така, но не изпитвам вина. Изцеждам само сутрин и вечер по 0.50 или 0.60мл. По-късно ми тръгна кърмата, детето се роди по-мъничко и свикна на шише. Не иска да суче от мен. Ще ми се да имам повече кърма и ще търся чай за кърмачки. Дано помогне. Ако не...до когато имам ще се цедя и ще дохранвам с АМ.

# 21
И аз съм така, но не изпитвам вина. Изцеждам само сутрин и вечер по 0.50 или 0.60мл. По-късно ми тръгна кърмата, детето се роди по-мъничко и свикна на шише. Не иска да суче от мен. Ще ми се да имам повече кърма и ще търся чай за кърмачки. Дано помогне. Ако не...до когато имам ще се цедя и ще дохранвам с АМ.

На колко е бебето? Моето се научи да суче чак на 1 месец, така че ако имаш желание да кърмиш, не се отказвай да го слагаш на гърда. Чувала съм и за случаи, когато бебето се научава и още по-късно.
Иначе чаят няма да помогне ако цедиш само 2 пъти дневно.

# 22
На 15 дни е. Ми нищо не пускат през деня и насъбирам. Ще пробвам с чая да се цедя и през деня повече. Предполагам, че като позаякне може и да просуче от мен.

# 23
Трябва стимулация на гърдите поне през два-три часа, включително и нощем, когато даже е най-важно. И нищо да не пускат, пак стимулацията помага. Първо с бебчето, ако то не иска - с помпата. С два пъти на ден наистина ще спре кърмата

# 24
На 15 дни е. Ми нищо не пускат през деня и насъбирам. Ще пробвам с чая да се цедя и през деня повече. Предполагам, че като позаякне може и да просуче от мен.
Пробвай да слагаш бебето на гърда докато е заспало или полусънено. Пробвай и със силиконови протектори, при мен така се “излъга” първите пъти да засуче.
15 дни са нищо, ще се научи ако го слагаш редовно. Дори да не суче добре и нищо да не гълта, пак ще стимулира производството и ще има повече кърма.
Стратегията с насъбиране за цедене не е добра защото така даваш знак на организма, че кърма трябва само 2 пъти дневно и ще спре.

Общи условия

Активация на акаунт