Бонуси към заплатата на работното място

• 1 699
  • 16
  •   1
Отговори
Искам да си сверя часовника за нагласите на работодатели да стимулират допълнително служителите си.
Работя от 15г на едно и също място, и досега всяка Коледа имаме паричен бонус (без други през годината). Вярно всеки път различно, в интервал 40% - 80% от заплатата, но тази година при мен - нищо. Всъщност имам бонус - за пръв път аз подадох декларация за данъчно облекчение за деца, а не мъжа ми - та тези пари са ми бонуса за декември, което хич не ме радва. Не съм изобщо близка с колегите си, за да питам те имат ли. Фирмата (производство, аз съм в РД отдел, не е заслабнала финансово тази година определено) не мога да опрделя голяма ли е, 400-500 човека, но сме пръснати в няколко града, като аз работя в офис само с моя пряк ръководител. Дали ми се струва, или човек като се задържи повече време на едно място и вече не се старят да го задържат. Предишната ми работа напуснах заради заплащането, защото след 7г заместник-ръководител на отдел, новите подчинени идваха на по-високо заплащане от моето. Като тръгнах да напускам даже ми предложиха двойно, (колкото в момента вземам), но пък средата вече ми беше станала страшно изнервена. И сега съм доволна от позицията си, възнаграждението се актуализира рядко и само ако попитам. Излизах в майчинство и след това не ми връщат работата, за която някой ме е замествал, общо взето вече могат и без мене. И сега без този бонус се чувствам все едно като навърши 3г детето ще ми бият шута. Следя позициите в моя сектор и там, където се обявява заплата не е по-висока от каквото вземам, та смяна на работодателя не знам до колко е опция.

# 1
  • София
Не смятам, че по това дали ще Ви дадът бонус или не означава дали ще Ви уволнят след като детето стане на 3г. Това, което наблюдавам е, че на доста хора покрай мен не им дадоха бонуси и по принцип не им дават ( не визирам само Коледа). Но тия хора все са в големи компании, в които с теб и без теб все тая. Може и да греша, но все пак такова е моето наблюдение.
При мен за годините, в които съм на тази си работа са ми давали бонуси. Хората са страхотни и спокойни. Ръководството винаги се грижи и глези служителите си, но все пак и не работя в кой знае колко голяма фирма.

# 2
  • Melmak
Във всяка фирма положението е и с тебе, и без тебе. Работя все в големи фирми, но работата е работа, колкото и да ни допада, незаменими сме само за семейството си.
Не приемай лично нещата.

Виждала съм доста майки, върнали се от майчинство да не ги връщат на старата позиция. Не е болка за умиране, защото в екипа е дошъл нов човек, който вероятно две години е вършил работата и може колегите да работят добре с него. А и при нас се връщаш при мениджъра си, а не при екипа си. Тоест, ако мениджъра ти е с нов екип, отиваш там.

Мисля, че бонусът не е до това дали ще те задържат. Аз получавам бонуси веднъж годишно и не е коледен, уж по заслуга и при неясни критерии за определяне на заслугата. Вероятно и колегите ми получават.

Мисля, че може да ти е омръзнало толкова години едно и също и сега да искаш разнообразие, което е нормално.

# 3
Не знам какво е РД отдел. Но най-общо казано след продължително време в едно предприятие и ако си вършите тихомълком работата просто ви забравят. Не мисля, че е особен проблем да питате началника си дали е имало коледни бонуси в предприятието. Така общо поставен въпроса няма да засегне персонално никого. А ако не са давали изобщо поне вие ще се успокоите.
Възстановения данък за децата не е бонус, а отстъпка, която ви се полага  от държавата.
400-500 човека е голямо предприятие, дори да сте разпръснати в няколко населени места.
Трябва да съобразите доколко изобщо е ценна за предприятието вашата позиция. До колко то има или очаква да има проблеми с поръчките. Защото може и да ви се вижда, че са добре, но в същност да се очаква спад. Може да не са дали коледен бонус заради голямото увеличение на МРЗ след 01.01.
Различните типове предприятия имат различна политика спрямо персонала.

# 4
  • София
А ти кога се върна на работа? Ако не си работила всички 12 месеца от настоящата година, може би затова не са ти дали бонус. В много фирми той се базира на годишния принос на служителя.
А може да са си променили политиката, заради повишаващите се разходи за бизнеса и да са премахнали бонусите.
Или да целят повишаване на заплатите, вместо еднократно стимулиране.
На твое място бих попитала ЧР. Поне да не си в неведение.
Надали е свързано с освобождаване от работа, особено след толкова дълъг стаж при тях и ако сега наистина работиш съвестно.
Хечи е писала за новия човек. Сигурно той/тя се е напаснал с колектива и не искат да го изгонят, за да те върнат на същото място. Щом ти дават задачи, значи са намерили полза от теб.
Наблюдавай отношението на прекия ти ръководител и се ориентирай по него, но и не пасувай, а проведи с него сериозен разговор какво се очаква сега от теб, има ли промяна в работата за времето на отсъствието ти и т.н.
Иначе е истина, че навсякъде могат и с теб, и без теб. Незаменими хора няма. Ориентирай се ти какво искаш - промяна или затвърждаване на позицията ти точно в тази фирма и комуникирай с висшестоящите.

# 5
Върнах се на работа миналия септември. Миналата Коледа имах бонус. Няма нов човек, който ми е поел работата, разпределена е на 3-4 човека в моя отдел (РД - R&D - research and development), които обаче физически са на друго място (на три места даже). Задачи ми поставят рядко, аз сама си намирам неща, свързани с това което правех и като покажа на шефа - а добре, може и без това, ама щом си направила...Иначе основната ми работа е на една машина (в химична лаборатория, имам си проби за нея). Но освен нея имах и много документална работа, която вече не ми искат, защото другите колеги я правят). ЧР виждам изключително рядко, но когато стане ще питам. А прекия ми шеф - напоследък все работи от вкъщи или е по срещи и го виждам веднъж два пъти месечно.

# 6
  • София
Аз като останах сама, ръчках ЧР отдела всеки месец за нещо си. Съветът ми към теб е същия - повече комуникация. Питай ЧР, ТРЗ, колегите....

# 7
На мен не ми се вижда много нормално да работиш 15 години на едно място и да не си близка пък съвсем с никой, та да няма кой да питаш имало ли е бонуси или не. Работник, който не е част от колектива, е по-уязвим.
Иначе ние получаваме бонуси всеки месец, в който не сме отсъствали от работа, а на 6 месеца получаваме още един бонус, но и при нас критериите са малко неясни. Тази година имаше и такива, които нищо не получиха за шестмесечието.

# 8
Надявам се всички споделяте за компании, работещи на територията на България. Защото иначе сравнението е нерелевантно.

# 9
  • София
Честно - мечтая за деня, в който всеки ще получава само онова, което му е записано в договора и ще спре да гледа в чуждата паничка.

Няколко неща, които аз смятам за важни:
1. Бонусите са нещо, което се дава за някакви заслуги, а не за престой.
2. Не е казано, че всеки трябва да получава бонуси всеки път, на годишна база хората имат различен пърформанс.
3. Често ние самите се имаме за големи експерти и специалисти, но мениджмънта не мисли така. И понеже мениджмънта определя бонусите, често се задава въпроса защо на Петкан да, а на мен не.
4. Колко и какви бонуси ще се изплащат зависи от финансовото състояние на фирмата и от печалбите. Фирмата не е на заплата като наемния работник, печалбата и резултатите трябва да се изкарат, а когато светът е в криза/рецесия, то тези печалби и приходите като цяло, намаляват. Това може да определи различни политики, в това число да няма изобщо бонуси, бонуси да има само за хората с ней-висока годишна оценка.

Към авторката:
1. Свържи се с прекия си ръководител (поискай си среща 1 на 1), където обсъди как вижда бъдещото ти развитие, как вижда задачите и бъдещата ти специализация.
2. Попитай на база на горните отговори какво можеш ти да направиш с цел подобряване на ситуацията, от която си очевидно не си доволна.
3. Очертай посока, в която ти би желала да се развиваш. Поискай конкретни задачи, така че да постигеш цели и развитие в такава посока. От там - с поемането на нови задачи и отговорности, би могла да поискаш и корекция на заплатата, както и да видиш какво представяне трябва да имаш, за да бъдеш част от хората, които са ценни за компанията и които компанията ще иска да задържи, респективно и с допълнително материално стимулоране като бонуси.

Цитат
Задачи ми поставят рядко, аз сама си намирам неща, свързани с това което правех и като покажа на шефа - а добре, може и без това, ама щом си направила.

Ето това, виж е проблем. И то много голям. Ти искаш да те оценяват за някаква проактивност и нещо, което си направила, ама това нещо никой не ти е искал. Ми няма да те оцени никой, да знаеш. Ще те оценяват само за онова, което са ти поискали и ти си свършила. Още нещо, за ръководството ти вероятно имаш много свободно време, щом правиш неща, които никой не ти иска.

Още нещо - имаш или нямаш бонус няма общо с това дали искат или не искат да те задържат. Може това да е технич начин да те накарат да помислиш за промяна. Може да се вижда, т.е. да не може да се скрие недоволството, че не си получаваш всичко, което си правила преди майчинството. Между другото, те са длъжни да те върнат на работа, но не и да ти върнат всички стари отговорности.

Пиша това от позицията на човек, на когото в отговорностите влиза развитие на хора, решения за годишни корекции на заплати и определяне на бонуси.

# 10
  • София
Като не ми дават задачи или няма продажби, започва да мирише на уволнение.

# 11
Задачи ми поставят рядко, аз сама си намирам неща, свързани с това което правех и като покажа на шефа - а добре, може и без това, ама щом си направила...Иначе основната ми работа е на една машина (в химична лаборатория, имам си проби за нея). Но освен нея имах и много документална работа, която вече не ми искат, защото другите колеги я правят).
Тъжно е за вас, но са осъзнали, че могат и без вас. Разпределили са работата на други колеги, които явно я вършат с лекота и без проблем (иначе щяха да ви чакат с нетърпение и да ви върнат работата обратно), не поставят други задачи, защото явно няма такива. Често се случва след дълго отсъствие да се окаже, че процесите са така оптимизирани, че наистина няма какво да дадеш на този човек като задача...

Подкрепям изцяло мнението на Слънчезара - и за бонусите като цяло, и за последващите действия от ваша страна. Щях да напиша нещо в този дух,  но тя го е формулирала много добре, и покрива проблема изцяло.

# 12
Не че искам да ти давам шишове, но на твоя място и аз бих си имала едно наум. Подкрепям предположението на Фивър Рей обаче, че може и да на годишна база да са определили, че няма да ти дадат бонус, тъй като си работила само няколко месеца от миналата година. Но пък поне някакъв символичен можеше да е.

# 13
  • Melmak
След толкова години в тази компания, ако си доказала, че си съвестен служител, няма ли друга позиция за теб? Това не е малка фирма, сигурно някои хора напускат, майки излизат в майчинство или колеги се пенсионират? При освобождаване на някоя позиция, която ти допада, ти не би ли пробвала?

# 14
Мисифу, може би не се разбира - миналия септември -2023, тогава бяха само няколко месеца и си имах бонус. Сега съм си била цялата 2024 на работа. Наистина, повече ме притеснява тази липса да не е свързана с предизвестие.
В тази фирма, това което в момента правя, никой друг не го прави, тъй като е строго специфично и апарата, с който работя е само един. Когато отсъствах никой не го е правил, работили са тай да се каже ,,на сляпо''. Сега откривам грешки, заради които бях назначена и купен апарата преди 12г, но ми казват, нищо може и така да се работи...Аз си пиша доклади и им ги отбелязвам все пак, защото не искам да излезе, че изобщо пък нищо не правя, но не ми ги искат...Такава специализитана работа мога да си намеря в почти всяка лаборатория (химическа или медицинска), аз просто си харесвам работата (вид работа, работно време, местоположение) и си я търся. Друга позиция в същата фирма означава или да седна на бюро (в София), или да се местя в производството (във Варна), което не ми е опция.

Общи условия

Активация на акаунт