Отговори
  • Русе
Един въпрос ме вълнува от известно време..
Живеем в малка къща, в близост до голям областен град. Около нас масово се поставят соларни панели за топла вода или фотоволтаични системи. Дет се вика,  не остана къща без тази модна придобивка, както и покрив, навес, полянка /само на щъркеловите гнезда няма Simple Smile/ В този дух и моя съпруг ме "натсика" да сложим някъде на покрива, промоция имало 10 000лв ще дадем и ще произвеждаме за наши си нужди ток. Понеже някак не ми се потъва в поредния кредит/ако ги имахме спестени, по- бих се замислила/, ви питам : Има ли смисъл от тея чудеса за обикновенните хора, може ли станем "независими", колко му е срока на годност , кога в общи линии "се отплаща" това чудо, ако се повреди нещоа, скъп ли е ремонта?
Или да "финтирам" с обикновен соларен панел за 2000 , който да ми топли водата през лятото?
За протокола, сметките ни за ток са над 100лв, като и лятото не падаме под тях. Отопляваме се с локално парно, ако има значение.

# 1
Не съм ползвала, но наскоро попаднах на тази статия
https://www.energy-review.bg/bg/prouchvane-ustanovi-che-dazhdat- … te-paneli/2/1386/
Цитат
Проучване установи, че дъждът не отмива полена от соларните панели
Замърсяването, което възниква, когато прах, полен или други елементи възпрепятстват достигането на светлината до соларните клетки, е текущ проблем по отношение както на PV ефективността, така и на реализираните от операторите на соларни инсталации приходи. Точно колко голям проблем е замърсяването зависи от местните условия и климат. Предходни проучвания установяват наличие на загуби от замърсяване в райони със сух и полусух климат, но не и в по-дъждовни зони, където поленът е проблем, какъвто е случаят с югоизточните региони на САЩ.

Може да разгледате и идеята за соларни панели от кенчета. В един форум пишеха, че разходът им за отопление се е намалил с 25% , което никак не е малко за самоделка.
Ето примерени линкове, има и други.
https://solar.sts.bg/forum/viewtopic.php?f=4&t=1485

https://www.solarpaneltalk.com/forum/solar-thermal/solar-water-h … gle-of-incidence=

# 2
  • Варна
Идвам да кажа, че имаме ФЕЦ, от началото на май работи. После ще пиша повече, да не загубя темата се презентирам.

# 3
  • Русе
Не се бях замисляла за подобна алтернатива. За съжаление нямаме технически познания и този вариант за нас е неприемлив.
У дома за всеки ремонт влиза майстор, а такова чудо е пряко възможностите ни.

# 4
  • Варна
Ок, споменавате фотоволтаични панели, затова се включих.

# 5
  • Русе
Ок, споменавате фотоволтаични панели, затова се включих.

Не не, точно мнение от някой, който има такава система, търся! Ще съм ви благодарна да споделите мнение дали и "изгодно*, дали си струва инвестицията.
А горе исках да кажа, че система от бирени кенчета е невъзможно постижение за нашите умения.

# 6
  • Варна
Cvete7575, ето ме:
Нашата ФЕЦ е с капацитет 12 kW и батерии 15 kW. Покривът е равен, събра 29 панела.
Къщата е триетажна, ползват се два етажа, като постоянните консуматори са:
2 бойлера, 2 перални, 2 фурни, 3 хладилника, 5 климатика и
Електромобил със 77 kWh батерия
ФЕЦ е пусната на 02.05.2024 г. За този период е произвела 5,4 MWh, консумацията ни е 8 МWh, т.е 67% са произведени от нея.

Това е делът за целия период, по месеци, според дължината на деня ето статистиката:

Да сме независими (да няма import от мрежата, но връзка с мрежата има) е възможно за нас с още толкова батерии и малко организация.

През лятото и есента, греенето захранва къщата по-дълго през деня и батериите остават за през нощта. Колата зареждаме през деня, ограничена е да се зарежа на 6 kWh за да няма import.

Сега през зимата, греенето захранва къщата и невинаги успява да пълни батериите, но залязва рано и рано почваме да точим батериите, после почва нощна енергия.

За нас има смисъл, сметките ни са надолу, колата пести много пари - за гориво, за синя зона и т.н.
Пропускам нещо сигурно, затова питай каквото прецениш.

Погледнах я в момента, ще покажа в следващ пост, че не мога да закача снимка сега.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 15:30 от Мира Иванова

# 7
  • Русе
Това, което качваш изглежда много обнадеждаващо, благодаря! А каква беше първоначалната ви инвестиция, разбира се ,долу-горе?
29 панела ще е невъзможно да съберем, освен , ако не сложим и в съседите Simple Smile , но имаме два гаража, на чийто покрив е единственото реалистично място, може би 20..знам ли.

# 8
  • Варна
Записвам се, защото и ние обмисляме подобна инвестиция, но мъжът ми е активната страна, аз само казвам "тъй ли, не знам, ти прецени Sweat Smile", но винаги го уведомявам на всякакви теми, които го вълнуват какво съм прочела в Мамата.
Той много я уважава (Мамата), след като само тя му помогна с информация как да изчисти отвътре стъклото на мнооого стара и мнооого мръсна дамаджана!

# 9
  • Варна
Аз пък най-важното не казах Simple Smile
Около 25 000 лв. излезе, като няма компромис с никой от компонентите, няма промоции.
Ще видя марките на панелите, батериите и инвертора, че са важни.
Цялата ФЕЦ е премислена от мм, ел. инженер и ел. механик, с много опит и знание по темата. Година назад прави графики на консумацията за да прецени какви да са параметрите.

Така избра и колата, и фирмата, която достави и монтира ФЕЦ.

След нас много пъти познати и приятели го занимаваха, да покаже, да обясни, чак аз вижт как звуча само дето съм слушала.
На момента с цената допускат грешка да приемат по-ниска цена, без да умеят да преценят качеството на по-евтините компоненти, правят се ФЕЦ, после ама що не работи като вашата, ела да видиш. Познайте дали ходи Simple Smile

Ето снимката, която не можах да закача в предния пост:

Преди час е правила 5,5 kWh, в момента на скрийншота.
Аз вече знам колко време да дам за да се напълни батерията и съм подредила миялна, пералня и хлебопекарна да поработят Simple Smile Сега мисля, че пера. Хлябът е готов, чиниите измити.

# 10
Мира Иванова, при една груба сметка от твоите данни, излиза, че чак след 36 години ще се изравни и ще сте на печалба. Разбира се, няма как да сметнем бъдещо поскъпване на тока.
Какво счита твоят съпуг?

# 11
  • Варна
Diorela, каква печалба?
Нима печелим от инвестиции в дограма, мебели и матраци?

Освен това в цифрите горе в таблицата освен двете домакинства, има кола с двигател 325 к.с.,която се кара всеки ден, с 0-лв за синя зона цяла година, работим и двамата в центъра на Варна, 0 лв. за гориво, 0 лв. данък и поддръжка на двигател 325 к.с..
С конкретните цифри за година назад, това са 11 970 лв. на година, спестени електроенергия, от гориво, данъци, поддръжка на кола от такъв клас и синя зона.
Но това е нашата конфигурация, затова казвам, че сметката се прави предварително.

# 12
Аз затова питам. Защото е важно и за колко време се изплща такава инвестиция. Под печалба, нямам предвид да се продава енергия, а разходите за колко време се избиват и от кой момент започваш да си на сметка. Защото преди това не си на сметка, разходите си ги направил.
Ако не се зарежда кола, имаш ли представа колко панела биха били необходими, за да се поемат нуждите от електричество на едно домакинство със 100 кв. м. къща?
Също колко е животът на такива панели?

# 13
  • Варна
Имам представа за логиката как се замислят параметрите, защото видях как се прави, донякъде разбрах и в момента ползвам наживо.

Начин да излезеш на сметка е и да ликвидираш групи разходи в момента, без да губиш функцията, която са покривали. Така излизаш на сметка в  момента, не след n години.

"Ако не се зарежда кола, имаш ли представа колко панела биха били необходими, за да се поемат нуждите от електричество на едно домакинство със 100 кв. м. къща?"

Да, ако в тази къща са нашите климатици, бойлер и т.н. и живея аз там, защото си знам навиците.
Може би 20 панела, но това не е компетентно мнение.

Последна редакция: пт, 17 яну 2025, 17:18 от Мира Иванова

Общи условия

Активация на акаунт