Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 159
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 210
Шайло, в хистологията ти трябва да пише дали е махнат сентинелен лимфен възел. Виж си хистологията. Патолозите го виждат това. Обикновено се махат възлите на първо ниво, хирурзите знаят кои са. Пет възела са малко, при сентинелна биопсия се махат между 1 и 5 възела, така че все едно си имала сентинелна биопсия.
Др Иванов, ако прави сентинелна биопсия, ще ти махне един-два възела. Това е нищо. Отляво не разбрах защо е искал да маха, при условие че няма индикации. Генетичен риск не е индикация за премахване на сентинелни възли. 🤨

# 211
В хистологията е описана лифма дисекция и изследвани 5 лимфни възела. Не е точно същото като сентинелна биопсия ,защото не е имало сентинелно маркиране и съответно те не могат да го опишат така. А дори и да се равнява премахването на 5 лимфни възли на сентинелна биопсия ,не е коректно да ми се каже ,че ще ми бъде правена ,а да не ми бъде правена . В момента съм с лимфедем при само 5 премахнати . Да не говорим ,че отношението на Седлоев се промени на 360 градуса след операцията ,докато не му дадохме рушвет на ръка ,след това пак подхвана нормалният тон. А и по 50лв на превръзка.

# 212
Момичета здравейте,
тези от вас които са на хормонална терапия как сте с косите?

През август ми стават 5г на Золадекс, и около 3г на Фемара (преди това бях на Золадекс и Новалдекс).
По малко ми падаше косата на есен, но не и като миналата есен - 2024
Може би 70-80% от косата ми окапа.
Направих пълен курс от 3 месеца с шампона и ампулите на Рене Фюртерер- не стига че са брутално скъпи ампулите - 150лв кутията- за месец, шампоана е 70лв,  ами не помогнаха и грам въпреки че рекламират че е точно за прогресивен хормонален косопад- и клинично тестван,  със защитен патент.

Моля ви дайте съвет за нещо което помага да се събудят фоликулите и да започне да расте там където опада- косата ми прозира направо. Четох че дерматолозите прилагали някакви инжекций в скалпа, имало и някакви лампи,  и други такива- някой има ли опит с токива работи- споделяйте каквото знаете- отворена съм към всичко.
Благодаря ви от сърце

# 213
  • Добрич
Здравейте момичета,
Аз с един малко различен въпрос:
На 01.04.2025 ми изтича телковото решение. Беше за 2 год.-80%
Скрит текст:
Подадох документи за преосвидетелстване 3 месеца преди изтичането, както е по наредба и естествено, за да "спестим" на бюджета и спазвайки указанията "от горе", решението е излязло на 24,01.2025 г. Все още не съм го получила, но го видях в egov.
Като оставим настрана това, че на практика ме ощетяват и ме лишават от  правото три месеца пенсията ми и интеграционните добавки  да са в по-високия процент и ги намаляват още от датата на решението, малко ми са ми странни процентът и срокът.
Дали са ми 60% и срок 1 год. - до 01.01.2026.
Гледам сега Наредбата и в глава 11 пише, че за третата година след операцията се дават 75 %, а за 4-тата - 60%. Аз съм оперирана 08.2022 г. По мои сметки съм в точно в третата, а не в четвъртата година. Права ли съм и има ли смисъл да обжалвам?
За срока формално съм съгласна. Пише си в наредбата, че е за 1 година, но с тези малоумни изисквания за подаване на документи за преосвидетелстване 3 месеца преди изтичане на предходното решение, то излиза, че по два пъти в годината ще подаваме. Аз би трябвало да подам не по-късно от 01,10.2025 г.
При вас, по-старите момичета в темата, как беше? След изтичане на първите 2 години с 80% колко ви дадоха?

Да, би трябвало да си в третата година след операцията. Можеш да обжалваш в НЕЛК, но се приготви да чакаш, защото хората споделят, че става много бавно.

При мен първата година мина в чакане на решение. Върнах се на работа след 4-я месец и веднага след болничния подадох документи в ТЕЛК. Чаках 9 месеца за решение ( през това време имах определени три дати, на които све отлагаха и когато отидох с намерение да пусна жалба,  се сдобих с решение)... Съответно решението ми е за една година, явно втората, защото първата мина в чакане.... И след 8-9  месеца трябва пак да подам документи, за да спазя тримесечния срок.

Чудя се как до сега никой не ги е осъдил за пропуснати ползи?!...

Ако искаш попитай в групата във Фейсбук. Дамата,  която отговаря е изключително добре запозната с нормативната уредба (някой беше споменал, че е юрист).
Линк

# 214
Здравейте мили момичета и момче.
Миналата седмица изпълних една от препоръките , които ми бяха  написали при разчитането на  първия ми ПЕТ скенер /направен при стадирането/, а имено възможно най-бърза консултация с лъчетерапевт по повод счупения трети прешлен на  гръбначния стълб.
Направено ми бе палиативно обезболяващо лъчелечение в областта на Th2-3 и Th9 - две процедури, през ден. Четири дни по време на терапията приемах и дексаметазон. Още в деня, в който нямах вече прием на дексаметазона ми се появиха болките в областта на 3-тия прешлен и така продължава. Нормално ли е това? Ако е нормално имате ли представа горе-долу след колко време може да се появи ефект от това лечение и болките поне да намалеят?

# 215
Вела, благодаря!
Аз споменах, че Вили Драмова е юрист 😀
Не я познавам лично и не бих се заклела, но така съм чела някъде.
Шапка й свалям на тази жена!
Там не искам да питам, защото не са позволени анонимни публикации, а аз имам много познати в групата,  които не знаят, а и не бих искала да знаят за заболяването ми.  Иначе съм член много отдавна и чета редовно. Даже и тук съм давала полезни линкове към постове.  😀

# 216
В хистологията е описана лифма дисекция и изследвани 5 лимфни възела. Не е точно същото като сентинелна биопсия ,защото не е имало сентинелно маркиране и съответно те не могат да го опишат така. А дори и да се равнява премахването на 5 лимфни възли на сентинелна биопсия ,не е коректно да ми се каже ,че ще ми бъде правена ,а да не ми бъде правена . В момента съм с лимфедем при само 5 премахнати . Да не говорим ,че отношението на Седлоев се промени на 360 градуса след операцията ,докато не му дадохме рушвет на ръка ,след това пак подхвана нормалният тон. А и по 50лв на превръзка.
Заинтригуваме този доктор,и изчетох визитката му...мога да кажа само...грозно и жалко...
Някой има ли представа кога е работил в Александровска?

# 217
Здравейте! Търся препоръки за хирург на майка ми, става дума за рак на гърдата. На неоадювантна химиотерапия сме - 5ти курс от 6 предписани. Лекуващият лекар последния път ни каза, че трябва да търсим хирург вече, но не препоръча такъв (аз мислех, че срещата с хирург се случва след всички курсове, но явно не.) Благодаря предварително за насоките и успех на всички!

# 218
За кой град или поне област?

# 219
Здравейте!

Майка ми днес беше планирана за пета вливка, но кръвните й изследвания са показали ниски нива на левкоцити и неутрофили и са отказали да й вливат. Казали са й да отиде след една седмица. Знаете ли какво е добре да се яде/пие за вдигане на нивата на тези кръвни показатели? Страшно ли е, ако се отложи вливката с една седмица? Благодаря ви и бъдете здрави!

# 220
Мolly, първите 2г бях 80%.
След това на два пъти 60% за по 11месеца.
И на 4 път 50% пожизнено.
Масово бяха като мен момичетата.

# 221
  • София
Четох че дерматолозите прилагали някакви инжекций в скалпа, имало и някакви лампи,  и други такива- някой има ли опит с токива работи- споделяйте каквото знаете- отворена съм към всичко.
Благодаря ви от сърце

Симона, аз правих мезотерапия на скалп във връзка със същия проблем. Препоръчват се между 4 и 6 процедури; аз направих 5. Много е неприятно; буквално те убождат 40-50 пъти с игла в скалпа и инжектират нещо си. Но ефект определено имаше при мен; косопадът намаля до нормална степен. Поникна ми и нова коса. Струваше си болката и парите.

Шайло, с разказа си за Седлоев направо ме вмъкна в онази тъмна дупка от преди почти 6 години...Рядко арогантен и неприятен екземпляр. Мислех, че поне като професионалист е добър, но явно и там е доста компромисен, съдейки по това, което пишеш. Единственото добро от неговото долно поведение е, че ми помогна бързо да взема решение къде да се оперирам.
На теб - бързо и пълно възстановяване!

# 222
Светулка, не, не е страшно отлагането на вливка с една седмица. Мисля, че на повечето от нас се е случвало. Не мисля обаче, че с храна може да се навакса за седмица. Иначе, на мен ми бяха казали червено месо (телешко например), черен дроб, домати, броколи, боровинки, бъз и разни подобни. Не съветвам обаче дори и хранителен режим без консулт с онколога да се променя. Всеки е различен. Иначе ми бяха изписали Герисан, Желязо и биеха растежен фактор. Пак не става без онколог, защото има значение, особено за желязото, дали туморът е още наличен или вече се смята за изрязан. Така или иначе, без да искам да те отчайвам, но само с храна, няма да стане. Но, спокойно, отлагането не е страшно. По-добре така, защото иначе ще е тотално размазана след вливката.

# 223
DZ, как си мацко ? Heart
Покрихте се нещо "старите пушки" 😀
Благодаря, че се включи!
Аз мисля да се подръгна малко с тях.  Не че толкоз ми е важно колко ще са процентите, ама те наистина са си държава в държавата и прекаляват сериозно. Сега ми е много натоварено в работата, та ми е нужен отдушник и ще изпусна малко парата с тях Simple Smile  Ей така, за спорта. Аз обичам да се драча като се самозабравят. Не че ще променя системата, ама така, за лично удовлетворение 😀

# 224
Molly, DZ, благодаря за дискусията! Аз съм на трета година със 75 за 1 година. Преди това бях 2 години 80. Чакам втори месец НОИ да се произнесат с решение. Четейки ви, предполагам, че не съм паднала на 60, защото през втората година се наложи тотална хистеректомия. Подкрепям заяждането с всякакви държавни институции за спорта. 😁 И аз така правя - дори да знам, че няма смисъл. Признавам, манталитет на заклет частник имам. 😁

Общи условия

Активация на акаунт