Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 150
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 240
Aelita, много неприятна грешка, меко казано. За жалост, случва се - претоварени са. Винаги си чета имената и документите, които получавам, след като веднъж получих изследвания на доста по-възрастна жена от мен, но пък те, за мой късмет, бяха чудесни и паниката беше кратка. 😁🫣 Относно решенията на онкокомисията, каквито имам около минимум 5 броя, не съм виждала друго освен последващата терапия. Следенето се провежда после в т.нар. диспансер и то включва кръвни, образни изследвания и др. по преценка на онколога. Нямам график и да се има предвид, че преценката при нашата диагноза и от посещение на посещение.
... продължавам да препрочитам и виждам, че са отбелязали химиотерапия (грешка), ендокринна терапия и лъчетерапия, но не и диспансерно наблюдение....ето, че си отговорих Simple Smile

# 241
  • Sofia
Aelia, много неприятно това с грешните изследвания, чужди папки и т.н. Разбирам, че са много натоварени, но това са сериозни неща. Не е като да вземеш грешен размер за перде например. Когато бях на химиотерапия винаги си поглеждах банките да се уверя, че е написано моето име. Добре, че името ми не се среща твърде често и вероятността да има още един пациент с моето име е малка.
 За решенията от онкокомисията при мен е от етап на етап. Например в първото решение е посочена химиотерапия, операция и по преценка лъчетерапия. Във второто пише операция и по преценка лъчетерапия. При третото - лъчетерапия и нито дума за ендокринна и таргетна  ( и двете ми предстоят след лъчето) или диспансер. Т.е. при мен специално решението за това как, ще се продължи е след всеки етап от лечението. Нищо, че още в началото сме обсъждали с онколога как ще се действа, но само на думи. Нищо черно на бяло.
Това което мисля, че е най-големият проблем при много болни е забавяне в резултата от хистологията. През изминалите месеци попадах на момичета, които са чакали за резултат по един,два месеца. При мен всичко се случи за две седмици. От взимането на биопсия до старта на лечение. И постоянно си повтарям, че ако Бог не ми помага и не държи в свой контрол нещата, съм изгубена.

# 242
Katty D,
Това ми е 2-ра комисия. Първото решение беше за оперативно лечение, а сега са описали всички терапии, което пак е проблем. Химиотерапията отпада, следва лъчетерапия и хормонална. Принципно за пациента не е ясно те едновременно ли се правят или като приключи лъчетерапията се назначава хормонална. Честно казано ми идва да се откажа от всякакви терапии, щом само Бог ни пази.

# 243
  • assenovgrad
Здравейте отдавна не съм писала
Аз съм с хормонален рак на верзениос и фемара. Сутринта се събудих и половина ми гърда беше зачервена и топла няма други визуални изменения. Вчера може да ме е засърбяло но червено е вече цял ден.
Нямам операция или лъчелечение.
Нямам и други оплаквания.
Преди 3 години и при мен се случи така! Беше "Червен вятър"! Пих антибиотици и след седмица - 10 дена обривът се разнесе. Аз знам, че си го причиних с преумора на ръката.
Тъй че, пази се! И внимавай! За лечение се обърни към лекар!

# 244
  • Варна
Аelita62 ако си спомням сте в Терапията.Ендокринната терапия е след лъчето.Би трябвало да ви пуснат протокол.И за него се чака одобрение от ЗК.Отивате и искате среща с дежурен онколог и питате всичко.Диспансера би трябвало да го пуснат след лъчето. С Тия на регистратура,на всеки 3м.се разправям,не са адекватни.Скоро пусках жалба до МЗ,срещу Телк Варна и има нова заповед от министъра с копие до мен във връзка с реда на подаването на документи.Като почивам,ще я кача.Така,че ако има някакво недоразумение пишете жалби.Силва Андонова Директора на Терапията,много бързо реагира на мой сигнал.

# 245
  • Sofia
Aelita, как ще се откажеш?!  При теб отпада най-тежката терапия и няма място за отказване! Бог  ни пази,  трябва да си извървим пътя с назначените терапии, защото те са създадени, за да преборим болестта. Бог дава ясна промисъл и води в делата  лекари и учени, които искат да намерят лек за болестта. Така, че никакво отказване.
 Това дали хормоналната и лъчетерапията да са едновременно го решава онколога. При повечето се прилага едновременно. Някои онколози смятат, че трябва да е първо лъчетерапия, после хормонална; но те са малко като цяло.
Както го е обяснила Alatea, трябва да се пусне протокол за хормоналната и този протокол трябва да се пусне когато не си хоспитализирана, т.е. да не си на лъчетерапия. Да ти отпуснат по здравна каса таблетките/инжекцията се чака около месец. Затова е добре да се пусне преди лъчетерапията, за да няма забавяне и да се наложи пациента да си плати от джоба за първият месец. Сумата не е голяма, така че няма да е драма.
Пациента трябва да си следи нещата и да си пита. Както каза Calm, много са натоварени и може да има пропуск. Това за мамографа, при доказана диагноза и проведено лечение трябва да е на всеки 6 месеца.

# 246
Aelita, никакво отказване! Katty D е много права, че най-тежкото ти отпада. Нищо не е лъчетерапията при нашия рак като странични реакции в сравнение с химията. Ще я минеш и забравиш за нея бързо. Моите бяха последователни, но знам, че може и паралелно с лъчето да се почне хормоналната. Ще го преценят.
Moonstone, не познавам точно тези лекарства, но бих прочела в листовките им дали няма такава странична реакция. Голяма Питанка е много права да се внимава с преумората. Трябва също така с изпотяването и тъканите, които се опират, да се внимава - от опит споделям, защото редовно се шашкам и после хвърлям разни дрехи, защото получавам раздразнения. Но, ако не си се добрала още до онколога, най-добре иди да те види!

Последна редакция: вт, 28 яну 2025, 15:24 от Calm

# 247
Благодаря ви, момичета!
Alatea, комисията ми е в Онкодиспансера,
но ще отида на преглед при проф. Енчева, за да мога да направя лъчетерапията на по-съвременна апаратура.

# 248
Здравейте, мина първата вливка и започнах да мисля за хирург вече (в София). Засега като имена ми казват Ваня Митова, Омар Албаяти, Свилен Маслянков, Красимир Шопов, Бозев. Някой да има някакви впечатления от някой от тях?
@Aelita, тези грешки са си направо плашещи. И ми напомнят, че в Иван Рилски не ми дадоха онко решението, нито някакъв документ след първата вливка. Вероятно трябва да си искам амбулаторен лист?

# 249
  • Варна
Благодаря ви, момичета!
но ще отида на преглед при проф. Енчева, за да мога да направя лъчетерапията на по-съвременна апаратура.
Всяка болница има диспансер.Това значи ли,че си в Окръжна.Енчева ще те мине на комисия,кажи й,че не си почнала ендокринната терапия.Тя и ще ти каже,колко време след лъчето,да минеш скенер или Пет.

# 250
Благодаря ви, момичета!
Всяка болница има диспансер.Това значи ли,че си в Окръжна.Енчева ще те мине на комисия,кажи й,че не си почнала ендокринната терапия.Тя и ще ти каже,колко време след лъчето,да минеш скенер или Пет.
Да, в Окръжна съм. Там правих биопсия и там подадох документи първоначално, след  преглед в Сити клиник при доц.Калев. Ако не беше ме изпратил да правя dish след биопсията със сигурност щяха да ми назначат и предоперативна химиотерапия.

# 251
  • Sofia
HristinaI, при изписването от първото постъпване не ти ли дадоха епикриза? Обикновено с първата епикриза дават и решението. За хирурзите. Знам добри отзиви за д-р. Свилен Маслянков. Между другото той организира един медицински форум за онко хирурзи на тема рак на гърдата. Поканил е различни световни светила за лектори. Форума, ще се състои 30.01.-01.02.25г. и ще вземат участие наши хирурзи и онколози. Та, тази новина сама по себе си говори много за това какъв лекар е. За д-р. Ваня Митова, наскоро при нея се е операрила Maki. Ако се включи да изкаже впечатление.

# 252
Molly, мойка също не разчита на тези пари, но има възрастни хора (и не само), които разчитат на тях, но няма кой да ги защити.
Направих го заради тях! За да видят тези в ТЕЛК, че като се бавят има последствия. За да се размърдат и започнат да работят по-бързо.
Та щом не разчиташ на тях- действай!
Направи го за тези, който разчитат на тях и не смеят да се жалват. Като ги заринат с жалби, ще си гледат нормативните уредби.

Aelita_62, мога филм да напиша за комисията в окръжна🤣
За мен съм ги посещавала 3 пъти, за майка - над 10 пъти. Като започнеш с бойната сестра, дето прехвърля документите🤣
Имайте едно на ум обаче за Калев, пере го съчмата вече. Последните пъти едно ми говори в кабинета си, друго говори на комисия.
Направо ме е страх, като я насочат майка за там. Май скоро пак ще ходим и настръхвам🙄

# 253
  • Варна
Калев е пълно куку,за мен.Скоро беше назначил химио на жена от другата тема със 6см.тумор на ректума,без да я прати на Пет.Дори и аз без мед.образувание се усъмнихме,че няма да има мети при такъв голям тумор.За други негови решения,мога книга да напиша.

# 254
Големи съмнения имам и аз вече. В София на консултация за второ мнение бяха категорични, че не съм за химиотерапия, без да ми търсят резултати от EndoPredict.
Другото важно разминаване е, че в моя случай с болна майка и баба са задължителни BRCA1 и 2. Във Варна тълкуванието е, че няма нужда, защото съм на повече от 45 г.

Общи условия

Активация на акаунт