Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 130
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, от много време не съм писала тук Sad Минах първия етап на хичиотерапията, с червената, края на януари започнах бялата. Трябва да ходя всяка седмица, но днес за втори път ми беше отложено вливане заради ниски бели кръвни телца.
За съжаление моята лекуваща лекарка д-р Ганчева я нямаше, а заместващия нищо не ми обясни…
Дадоха минда пия кортикостероид за една седмица и пак да отида другата седмица.
Някой сблъсквал ли се е с този проблем? С червената бях на 21 дни и нямах такива драми, но днес много се разстроих…

# 646
  • Sofia
Много неприятно това с отлагането, но по - добре така, вместо да се натоварва организма. Опасно е!
В Надежда слагат инжекция с растежен фактор, след всяка химиотерапия. Не знам дали важи за седмичните, аз бях все на две седмици, но тези инжекции помагат да не падат. Скъпи са, ако трябва пациента да си я плаща. В началото на темата са изброени храните, които вдигат левкоцитите.

# 647
Аз имах такова разминаване в рецептата, личната ми беше объркала кода на заболяването и се наложи отново пускане на рецепта...може такъв да е проблема и при вас...
Mollly, това е чудесна новина! Все така да е и занапред в пълно здраве!

Не съм сигурна колко е добре честото облъчване. Може би през първите години през 6 месеца.

Момичета, аз да попитам нещо за протоколите. Дали ви се е случвало, за да знам какво да правя. Вчера получих от НЗОК съобщение, че протокола за Аримидекса е готов. Обадих се на личната и тя каза, че веднага, ще ми пусне рецептата. Отивам днес до близката аптека и проблем с рецептата. Момичето ме посъветва да отида в друга верига аптеки, защото може проблема да е само при тях. Отивам аз в друга аптека и при тях се появява проблема. Проблема е в това, че номерът на протокола и кода за заболяването не са едни и същи. Казват ми, че грешката е при личната. Обаждам се на личната и тя казва, че няма как да е станала грешка, защото като отвори протокола автоматично ѝ се зарежда рецептата. Как е възможно това не знам и къде да търся проблема? А и чакам протокол и за Золадекса и ми се иска да си спестя тези нерви и да съм подготвена.

# 648
Много неприятно това с отлагането, но по - добре така, вместо да се натоварва организма. Опасно е!
В Надежда слагат инжекция с растежен фактор, след всяка химиотерапия. Не знам дали важи за седмичните, аз бях все на две седмици, но тези инжекции помагат да не падат. Скъпи са, ако трябва пациента да си я плаща. В началото на темата са изброени храните, които вдигат левкоцитите.

Слагат ми Зарзио, но явно не е достатъчно. Един път са ок резултатите, един не… Започнах вече да се пеитеснявам дали изобщо ще работи тази терапия с това отлагане

# 649
Katty D,
Впечатли ме, че служителката от НЗОК настояваше дори да си запиша кода и да го съобщя на личната. Това ме кара да си мисля, че не е автоматично, но...знае ли човек

Много добре се е получило, че жив човек те е известил за готовият протокол. Аз получих известие по Вайбър и общо взето трябваше да отида в повече от една аптека ( в първата не знаеха), за да ми кажат къде е проблема. Уви, проблем има все още. Сега е трябвало личната да завери кода за заболяването. Утре пак трябва да ѝ звъня. Чудно ми е, толкова рецепти по протоколи е издавала и сега - проблем.
Да, освен по Viber и обаждане получих.

# 650
Mrs. Turner, ще работи, естествено. Аз бях наведнъж с две бели и една червена - друг вид рак явно. Отлагали са ме заради ниски левкоцити и извънредно ЯМР. Слагаха растежен фактор и дълго пих Медрол (урбазон) - първо заради алергична реакция, а после го продължиха заради левкоцитите. Изобщо не бях единствената, която отлагаха по разни причини, така че не се отчайвай!

# 651
Mrs. Turner, ще работи, естествено. Аз бях наведнъж с две бели и една червена - друг вид рак явно. Отлагали са ме заради ниски левкоцити и извънредно ЯМР. Слагаха растежен фактор и дълго пих Медрол (урбазон) - първо заради алергична реакция, а после го продължиха заради левкоцитите. Изобщо не бях единствената, която отлагаха по разни причини, така че не се отчайвай!

Много благодаря! Като не ми се дава никаква информация само се филмирам сама.

# 652
  • София
Калпазанка, аз съм същия случай. Писах по-напред в темата. Аз обжалвам, но при мен и процентът не е определен правилно съгл. Наредбата. На мен ми изяждат 4 месеца от старото решени с високия  процент
За съжаление е законово положение. Абсолютно законно ощетяване на хората с увреждания.  Така ще пълнят дупките в бюджета! От социалните плащания.
В този случай, освен да се подадат много сигнали до омбудсмана и тя от своя страна да инициира някакви нормативни промени, друго мисля че не можем да направим.
Потърси моите постове по-назад по тази тема. Какви слухове дочух за вътрешните "указания" към комисиите
Как не се намери да ги осъди някой в Страсбург тези негодници...

Molly, не може ли като се определи някаква дата за явяване на ТЕЛК комисия, да се поиска насточване на друга дата? Все пак човек може да не може да се яви в уречения ден и час.

# 653
Мариша, вече е без явяване. Само по документи е освидетелстването.

# 654
  • Sofia
Manka, благодаря ти! Да и при мен се наложи повторно издаване на рецепта. Но и при втората рецепта отново не е направено нещо. Поне за вторият протокол за Золадекс се надявам да няма проблем.

Мис Търнър, не се притеснявай! Разбира се, че ще работи. При много пациенти се налага отлагане.

# 655
И аз отлагах вливка с бяла химия, паклитаксел, с 10 дена, макар и по други причини. Онкологът ми каза, че може и че   няма да ми повлияе на лечението.
Стискам палци всичко да е наред следващия път. ❤️

# 656
  • София
Molly, Честито! Няма по-яко чувство! Аз съм тройнопозитивна, имам година от операцията вече и в тази годинаправих кадцайла, вместо херцептин, защото правих само 4 химии преди операцията. С изрязани 6 чисти възела съм. Няма мети. При мен беше 56 мм образувание в обема на цялата гърда предимно ин ситу с малка инвазивна компонента. Това е общо взето. Април по време на кадцайлата ме светнаха с пет скенер ей така да проверят. После като свърших кадцайлата пак правих пет, като между тях си направих и ямр на гърдите. От последния пет няма 4 месеца и отидох просто на диспансерен на кръвни. Питах онкологът за ехограф, той каза, че няма смисъл, щом ще пускам пет. Там ме убеждават, че пет не бил проблем “изпикавало се”. Аз сега говорих и с моята лекарка, която си ме следи в сити клиник още от начало и си правя ямр при тях на гърди и ми каза, че при тях правят до два пет скенера на година и че ми препоръчва да говоря с лекаря си за обикновен скенер за следене. Аз лъче не съм правила, нищо няма да ми стане, просто се чудя каква е тая анархия с пет скенерите и дали при вас е толкова често следенето. Ясно ми е, че всеки слушай е различен и че тук споделяме информация, взета от различните ни лекуващи лекари и интернет източници, не се противопоставям на решения на лекар, аз ще го направя, просто се чудя от тук нататък дали да не се следя другаде…. Не знам, май ще ходя в сити вече…

Облъчването от КТ скенер /така наречения обикновен скенер/ е равностойно на естествената радиация, която поемаме в продължение на 1 година, за изследването с контраст дават дори равностойност на 7 години естествена радиация, това от Пет скенер е равностойно на 8 години ест. радиация. Един КТ например е равностоен на около 100 рентгенови снимки. Няма лимит никъде описан в нет-а от всякакви сериозни източници за това колко скенера да се правят - гледат се ползите над вредите. И все пак, навсякъде пише, че риска от скенер-индуциран рак /най-често левкемия/ нараства с честота на скенерите и никой лекар не прави такива без необходимост.
Един от вариантите е да попиташ за ЯМР, при който няма никакво облъчване. Тук има повече инфо и въпроси, които би могла да зададеш на лекаря какво налага това /ако не говориш АЕ, пусни го в google translate или ми пиши да помогна с превода/:
https://www.webmd.com/cancer/radiation-doses-ct-scans

# 657
Аз бих го изчислила така...8г естествена радиация се равняват на 12 ЛВ с макрометастази...
В САЩ на дъщеря ми и позволиха да направи скенер с контраст на цяло тяло,но онколога каза,това не отменя нуждата от 5 скенер,3 месеца след лъчетерапия.
Вярвам че след 5-10 г и ние ще дишаме по-спокойно,и ще правим образни по-рядко...

# 658
Molly, честито! Това са най-яките новини! Все такива при всички да са!

mrs.Turner/Samberg, ще работи разбира се, на толкова много момичета се налага някакво отлагане! Горе главата!

Аз да ви кажа, момичета, бях днес при хирурга, който ме оперира, за да види това топче, което си напипах в свивката на мишницата отпред. Бях ви писала с тревога какво ли може да е. Та, прегледа ме и беше категоричен,че това не е лимфен възел, а запушена потна жлеза. Няма общо със заболяването ми.  Каза изобщо да не се притеснявам. Малко се поуспокоих вече, през март ще ходя да ми го махне. Боже, от всяко нещо ми е такъв филм в главата, откакто съм с тази диагноза....

# 659
  • София
Естествено, че едното не отменя другото - в определени моменти Пет скенер е по-нужен, в други - КТ. Аз имах момент след химията, когато туморния ми маркер се качваше и една от по-младите докторки в Сити искаше да ми пусне пет-скенер, но доц. Абаджиев, който тогава беше там каза, че КТ е по-подходящ в случая. Всеки случай е индивидуален също така. И все пак - 3 пет-скенера в рамките на 1 година ми се струват твърде много. В Бг много болници просто точат касата и това е всеизвестен факт. Ако може да е по-щадящо - например ЯМР, който е безвреден - защо не? А ако и лекар от Сити е потвърдил, че това е много, като знам как там правят скенери от всякакъв вид без да се замислят много-много...
Разбирам, че когато си близо до диагнозата/терапията мислиш много краткосрочно и да гасиш бързо огъня, но истината е, че и след рака има живот, и то дългосрочно, и трябва и за него да се помисли.

Общи условия

Активация на акаунт