Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 144
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Да не подведа някой, но ми се струва, че някъде бях попадала на информация, че при Ин ситу не изследват Хер. Но пак казвам не съм сигурна. Маки, звънни и питай в Дървеница. Ако трябва взимай блокчетата и второ мнение. Най-добре за мен е Факирова във ВМА.

# 91
Значи проф Михайлова каза, че при ин ситу не изследват хер. Взех си блокчетата и сега чакам в Надежда. Реших да ги изследвам в болница с така да кажа по-нова лаборатория. Но ще питам и тук за хер

# 92
Аз съм с тумор 56 см хер позитивен и хормоночувствителен, като в онкологията при Бачурска излезе, че е предимно ин ситу, с малка инвазия, а др Факирова беше писала “на фона на изключително екстензивна ин ситу  компонента се попада на малък цилиндър инвазивен нискодиференциран карцином.” А първата оригинална хистология, която ми взе Др Йорданов в сити беше гледана първо от проф Бошнакова и тя беше написала, че има силн хер експресия в каналчестите структури. Какви са тия щуротии, че не гледат хер в ин ситу….

# 93
  • Sofia
Хм! Аз това за ин ситу за първи път го чувам. При мен и от двете хистологии ( биопсия и операция) е определен, като ин ситу. ИХХ си върви с всички характеристики - хормони, HER 2 и ki 67

# 94
Здравейте,
днес е имало прредаване по БНР  по повод  изследвания свързани с лечениието на рак, които в България не се покриват от здравна каса. Обсъждало се е това, че вероятно ще започнат да се покриват от НЗОК.
Моля  ако някой е слушал предаването и/или е запознат със случая да разкаже.

# 95
Относно какво ме се покрива не знам, но планирам скоро да посетя патолог и да попитам точно това и дали може да ми ги пусне.
От двама патолози вече чувам, че много са малко лабораториите в Бг, на които може да се разчита относно реактиви, с които работят. Препоръчаха ми Трансхеликс и патологията на Александровска.

# 96
  • Добрич
Здравейте,
днес е имало прредаване по БНР  по повод  изследвания свързани с лечениието на рак, които в България не се покриват от здравна каса. Обсъждало се е това, че вероятно ще започнат да се покриват от НЗОК.
Моля  ако някой е слушал предаването и/или е запознат със случая да разкаже.

Биомаркерна диагностика

# 97
  • Sofia
Току - що хванах отчасти и това, което разбрах е, че се обсъжда НЗОК да покрива биомаркерната диагностика, за да може всеки пациент с онкологично заболяване да получи шанс за персонална терапия специално за него. В Европейския съюз сме били единствените, заедно с Румъния, които все още пациентите са заплащали този тип изследвания.

# 98
  • Варна
https://www.mediapool.bg/lipsata-na-finansirane-za-biomarkerna-d … k-news367222.html ето цялото интервю.Те отдавна искат да го направят,но нещо не става.Плюс тава,като питах Консулова,какви други мутации да изследваме,освен BRKA1 и 2 и  PIC3CA,каза че няма за момента какво друго,защото ако излезе нещо положително,НЗОК не заплаща лечението,а то било около 10000лв.месечно.Неда мисля,беше писала,че в САЩ изследвали дъщеря й за мутации,ако може да каже какви.

# 99

Аз изследвах тези гени, като за много от тях няма насочена терапия. Но пък уж фармацията постоянно търсела нови лекарства.

# 100
Да,дъщеря ми е тествана за 36 гена,при нея всичко беше отрицателно .Затова не сме проявили повече интерес,беше в началото,след резултата от биопсията.Казаха,няма наследствен момент,може да сте спокойни и за детето,момиченце е.Аз се вълнувах,от другите тестове,за мутации в тумора.Но и там ,и тук,ми отговарят,че засега това е без значение.Само в случай на резистентност на лечението,би могло да има смисъл.
Аз бях пуснала една снимка,със заявка на патолога,че в това блокче,има материал за такъв тест.Това е обяснила онколожката след мое питане.

# 101

А тези 15 гени ми изследваха от туморното блокче.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 22:38 от kalpazanka1

# 102
Дъщеря ми ще помоли за някакъв документ с генетичните тестове и ще ги кача.

# 103
Привет, момичета, пусках си кръвни изследвания и за всеки случай реших да си пусна витамин б12. Излезе резултат, че имам страшно високи нива - три пъти над горната граница - а не вземам никакви добавки и никога не съм вземала.
Разбира се гугъл ми показа всякакви резултати, според които високите нива на витамин б12 са признак на метастази, чернодробен тумор и какво ли не още.
В момента съм след органосъхраняваща операция и правя терапия с паклитаксел и трастузумаб. Възможно ли е тези нива да са заради химията?
В петък ще говоря с онколога, но до тогава сигурно ще се пръсна.

# 104
Eden, ще следя. Пусках на детето си Б12 в едната лаборатория излезе завишен, след 5 дни в друга лаборатория, напълно в норма, по средата.
След месеци пак пуснах в първата лаборатория, също висок резултат. На кого да вярваш.
Ще очаквам да споделиш мнението на онколога си.

Общи условия

Активация на акаунт