Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 150
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Aelita62,питай Енчева и за мутациите.Тя беше първата,която ни каза,да ги направим,сестра ми е на 47г.В нашия случай при прогресия има ново лечение.Имаше безплатна кампания,мога да ти дам телефон на лаборатория,но искат предписание от онколог,за да мине чрез фармацевтична компания.Имаше и някакви условия не се сещам точно.

# 256
Aelita62,питай Енчева и за мутациите.Тя беше първата,която ни каза,да ги направим,сестра ми е на 47г.В нашия случай при прогресия има ново лечение.Имаше безплатна кампания,мога да ти дам телефон на лаборатория,но искат предписание от онколог,за да мине чрез фармацевтична компания.Имаше и някакви условия не се сещам точно.
Има някакви критерии, на които не отговарям за безплатната програма ( според онкодиспансера в Окръжна) . На сайтовете на няколко лаборатории прочетох, че за моя вид рак тези изследвания са задължителни, независимо от възрастта. Факт, че майката на майка ми се разболя на 45, после и майка се разболя на 45, но аз съм малко над 60 и все си мислех, че се разминах с тази болест! Благодаря за съветите Alatea. Ако може телефон на лабораторията, да. Иначе д-р Росица Кръстева ми обеща съдействие, но Панагюрище си е далече. Тя беше много изненадана, че са ми казали за brca1 и 2, че са ненужни при такава линия на обремененост.

# 257
HristinaI, при изписването от първото постъпване не ти ли дадоха епикриза? Обикновено с първата епикриза дават и решението. За хирурзите. Знам добри отзиви за д-р. Свилен Маслянков. Между другото той организира един медицински форум за онко хирурзи на тема рак на гърдата. Поканил е различни световни светила за лектори. Форума, ще се състои 30.01.-01.02.25г. и ще вземат участие наши хирурзи и онколози. Та, тази новина сама по себе си говори много за това какъв лекар е. За д-р. Ваня Митова, наскоро при нея се е операрила Maki. Ако се включи да изкаже впечатление.

Благодаря. Аз съм си амбулаторно още при първата вливка.

# 258
Здравейте, мина първата вливка и започнах да мисля за хирург вече (в София). Засега като имена ми казват Ваня Митова, Омар Албаяти, Свилен Маслянков, Красимир Шопов, Бозев. Някой да има някакви впечатления от някой от тях?
@Aelita, тези грешки са си направо плашещи. И ми напомнят, че в Иван Рилски не ми дадоха онко решението, нито някакъв документ след първата вливка. Вероятно трябва да си искам амбулаторен лист?
Аз съм оперирана от проф. Маслянков и съм доволна.

# 259
Здравейте отдавна не съм писала
Аз съм с хормонален рак на верзениос и фемара. Сутринта се събудих и половина ми гърда беше зачервена и топла няма други визуални изменения. Вчера може да ме е засърбяло но червено е вече цял ден.
Нямам операция или лъчелечение.
Нямам и други оплаквания.
На мен също ми се случи преди месец, събудих се с болки в оперираната гърда и обрив, като при лъчетерапията, усещах я някак възпалена, дразнеше ме и най- мекото бельо. Не съм ходила на лекар, постепенно за седмица отшумя, мажех се с крема от лъчетерапията. За болката предполагах, че съм я притиснала без да искам докато спя, но за обрива незнам..Ако не минава отиди на лекар.

# 260
Здравейте борбени момичета! Диагнозата си получих като коледен подарък миналата година. На 5 февруари започвам химиотерапия в Св. Марина . Днес ми монтираха порт . Обсебена съм от притеснения и въпроси. Всички звучите адски свежо, дано и аз имам сили за това. Нищо не ми е ясно-перука, странични реакции от лечението, ТЕЛК. Май попаднах на правилното място да намеря отговори . Сега ще се пострахувам още малко, а ще питам в следващите дни.

# 261
  • Sofia
Viva - nova, само горе главата! Да, сега всичко ти се струва много страшно, но ще дойде време в което, всичко това, ще е зад гърба ти.
Момичетата в темата са бойни другари и страшно много помагат! Изключително съм им благодарна, че в трудности са ме окуражавали и са ми давали ценни съвети.
Когато имаш въпроси, споделяй и питай, без да се замисляш.
Пожелавам ти с лекота да преминеш през всеки един етап от лечението, до пълно излекуване!

# 262
Аз ще се включа с мнение за хирурзите. От Сечанова аз и още четири момичета, с които се запознах, сме от недоволните. Лично при мен двама хирурзи ми обясниха, че моята операция не е добре изпълнена, единият дори се впусна в дълги обяснения защо. При едно от момичетата Сечанова взе биопсия и после й върна обаждане, че всичко е наред, а няколко седмици по-късно, че патолизите й звъннали, че има проблем с материала. Жената се оказа с тройнонегативен (това при втора биопсия при друг лекар). От Маслянков като хирург е добър, стига да не ви слага импланти. Но това са субективни мнения, един доволен, друг не. Вие трябва да си усетите лекаря. Напоследък д-р Митова е много нашумяла и до колкото чувам е ученичка на Гаврилов, но в крак с новите препоръки. Хвалят я.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 20:05 от kalpazanka1

# 263
Viva-nova, здравей. Горе главата, всичко ще се нареди!
Перука- аз вземах протокол преди 6г, а от тогава се промени начина на отпускане и не мога да съм полезна.
Но! На ул. Шипка почти до подлеза има перукерско ателие "Крез". Тези хора и в червата си ги ненавиждам. Но! Във Варна само от там може в момента да си вземеш свободно, що годе читава перука. Преди 3м заведох колежката и за 600лв си взе от естествен косъм.
Да, не е супер качество. Да, собственичката ме изнерви за пореден път, но колежката е много доволна от перуката!
ТЕЛК- първо си ползваш 180дни болничен от ЛКК (от болницата ще ти дават). След това те те пращат на ТЕЛК за още болнични (180дни- може и още, но само при влошено състояние и се циганят и не дават много). Като спрат да дават, подаваш документи за освидетелстване.
А ако лечението приключи преди да си изчерпила лимита на болничен те пращат за освидетелстване.
Странични реакции- тука също не мога да помогна от гледна точка на това, че я правих преди 6г . От тогава са се променили много нещата. Аз бях много зле, но колежката ми сега казва, че изобщо не й е лошо.
Общо взето зависи от медикаментите, които слагат покрай химията и от организма ти!

# 264
  • Sofia
Viva - nova, като DZ спомена болничните добавям и нещо, което не знаех относно тях. Ако имаш прекъсване на болничните през първите 180 дни, се броят отначало от последно издаденият болничен. Пример: На мен ми се наложи да прекъсна болничните между химиотерапията и операцията. По време на химиотерапията бях в непрекъснат болничен от началото на юли до средата на октомври. Времето до операцията, която беше в началото на ноември бях в отпуск. Така тези първи 180 дни започнаха да се отброяват отново от датата на постъпване за операция. Много момичета си продължават да ходят на работа по време на химиотерапия, много зависи каква ти е точно работата и колко физически труд ти се налага да извършваш. Това го казвам, за да те успокоя, че химиотерапията може да ти звучи страшно, но не е толкова, че да се чувстваш, като парцал. Както DZ спомена, премедикацията ( лекарствата, които вливат за страничните неразположения) са много добри и помагат да си минава леко.

Отново ти пожелавам успех и смело напред с вяра, че всичко ще се нареди!

# 265
Благодаря за изпратения кураж! Ами да питам нещо. Имам много неизползван платен отпуск от минали години, който мислех да ползвам при нужда. Работата ми позволява да работя и онлайн при нужда. Шефът знае и ме подкрепя. Ако не ползвам болничен, мога ли да кандидатствам за ТЕЛК?

# 266
  • Варна
Сестра ми пусна направо за Телк.Успех с лечението ти желая.

# 267
  • София
По повод на питането за хирурзи на Hristinal. Имам лични впечатления за двама от посочените – Маслянков и Бозев (ако е този, който работи в болницата на Масларски). СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БОЗЕВ – след няколко прегледа и категоричност, че се касае за фиброаденом по мое желание ме оперира за премахването му. Обърка гърдите и ряза другата и разбра грешката като излезнах от упойка и видях какво е направил. Та втора операция на другата – резултат карцином Ин ситу, с нечисти резекционни линии.
Оттам Маслянков – мастектомия с едномоментна реконструкция. Вече инвазивен дуктален карцином. При мен си свърши добре работата, резултатът видимо е идеален. Но…няколко жени след мен не са ок с работата му. При едната даже се получи инфекция, която той неглижира и се стигна до махане на импланта и дълго лечение при Хатър.
Така че имайте едно на ум.
Много добри отзиви чувам напоследък за д-р Мариана Василева от Щерев. И като хирург, и като отношение. Така че ако искате направете консултация с нея.
Viva-nova няма да ти кажа добре дошла, защото никоя не е добре дошла в тази тема, но щом се налага си на правилното място. Всичко ще се нареди! За химията - аз ползвах 1 седмица болничен и после 2 на работа. Така че не го мисли отсега как ще ти се отрази. При всеки е различно. Иначе спокойно можеш да подадеш за ТЕЛК без да си ползвала преди това болнични.

Последна редакция: ср, 29 яну 2025, 09:31 от мама МОНИ

# 268
Да, д-р Василева от Щерев също е добър вариант. И аз съм с добри впечатления от нея, но познавам само едно момиче с операция при нея, много е доволна. Но пък относно насоки, мнение, д-р Василева е изключителна.

# 269
Мама Мони, в потрес съм от твоя случай със сбърканата гърда. Confused
Знам, че винаги може нещо да се обърка, обаче чак пък толкова ....?!
Относно хирурзите, много е сложно - един доволен, друг - не, случаи различни. Тежка работа с нашите лоши диагнози с непредвидими понякога последици. Аз съм от доволните и благодарните и на д-р Василев, и на д-р Сечанова. За мен и двамата са страхотни специалисти с подобаващо отношение към пациента. Пациентът някак усеща инстинктивно в напрегната ситуация на кого да се довери, така че чудещите се, вслушайте се в интуицията си! 🙂

Общи условия

Активация на акаунт