Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 138
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 270
Благодаря за изпратения кураж! Ами да питам нещо. Имам много неизползван платен отпуск от минали години, който мислех да ползвам при нужда. Работата ми позволява да работя и онлайн при нужда. Шефът знае и ме подкрепя. Ако не ползвам болничен, мога ли да кандидатствам за ТЕЛК?
Аз ползвах болничен за 30 дни само за първата химиотерапия. После работих. Влезнаха ми в положение и от къщи работих. Така изкарах 6 курса. После подадох за ТЕЛК. Това стана декември месец. Излезе решението за по малко от 3 седмици.

# 271
Много благодаря на всички за препоръките за хирург. Да, Бозев от Света София. Значи отпада категорично.
Вчера ми казаха и за Цветан Минчев, но четох в други групи, че отношението му е ужасно. Сестра ми се оперира при един такъв и преживяването беше крайно неприятно за цялото семейство.
@Viva nova, и аз така точно на Коледа научих. Много е трудно в началото - заради самата диагноза, заради това, че човек се лута по доктори, притесненията на семейството... Дори взимах успокоителни понякога. Но действително след първата вливка, както казват и други тук, много се успокоих. Някак си вече си започнал лечението и си следваш пътя.

# 272
  • София
По повод на питането за хирурзи на Hristinal. Имам лични впечатления за двама от посочените – Маслянков и Бозев (ако е този, който работи в болницата на Масларски). СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БОЗЕВ – след няколко прегледа и категоричност, че се касае за фиброаденом по мое желание ме оперира за премахването му. Обърка гърдите и ряза другата и разбра грешката като излезнах от упойка и видях какво е направил. Та втора операция на другата – резултат карцином Ин ситу, с нечисти резекционни линии.
....

Боже, това минава всякакви граници! Извинявам се за черния хумор, но добре, че е гърда, а не бъбрек например - представяте ли си вместо болния да махне здравия...Stuck Out Tongue Winking Eye

# 273
Славяна Ушева е много добър хирург, от младите, новото поколение. Тя е отличен избор.
Мариела Василева е ученичка на Вълкан Иванов, страхотен лекар е, емпатичен, в крак с новостите.
Моят съвет е търсете лекари, които следят новостите и четат клинични проучвания.
"Светилата" доколкото чета и чувам, имат отвратително отношение към пациента, което не разбирам защо се толерира и търпи. Недопустимо е да се навикват болни жени и да се разплакват. Та психиката е част от лечението, и никакви свръхумнения не могат да оправдаят арогантно отношение и липса на елементарно възпитание, демонстрирано от някой божества.
Моите уважения, ама в Закона за здравето е изрично упоменато, че пациента има право да знае и да е информиран, затова питайте, и ако отсреща получавате крясъци и неуважение, прости ставайте и си тръгвайте. Ма, много жени са толкова уплашени, че са склонни да търпят арогантността на "светилата", сякаш други хирурзи няма.

# 274
  • София
Здравейте момичета,
Влизам за да ви държа в течение до къде стигнах и да подкрепя на 100% мнението на haidi, за това че трябва да се търсят лекари които четат новостите и са в крак със съвременното лечение на заболяването ни.

По препоръка на haidi от тук си записах час и отидох при Д-р Василева. Отидох, заради слагането на клипс, защото находката ми беше много малка.
Няма да предавам думите и за моите предишни ехографии от мамулог-хирурга ми.

Изпрати ме при д-р Наков (образна диагностика) в Токуда на ЯМР и резултата от ЯМР-а показа, че това което всички наричаха киста с размер 5 см, се оказа карцином. Не знам да се радвам ли че поне се беше появил втория - малкия с размера 8 мм, та ми направиха биопсия и започнах лечения заради него. Но иначе щях да си ходя с 5 см "киста" кой знае до кога.

Както и да е искам да кажа, че впечатленията ми от д-р Василева от Щерев са страхотни. Много мил човек с който може да се говори и да споделиш всичките си въпроси и притеснения.

Сега почвам да ровя и да чета за генетични изследвания, за да се ориентирам какво друго трябва да изследвам освен BRCA1 и  BRCA2. Момичета приемам всякакви насоки, за което Ви благодаря!

# 275
Ето защо трябва да се ходи на ЯМР преди стартиране на лечението! Той дава изключително точна и обективна информация специално за гърдите.
Взеха ли биопсия на "новия" карцином?
Генетични изследвания, kalpazanka беше постнала линк по назад.

# 276
Здравейте.
Аз бях оперирана при др Ваня Митова.
Първия лекар, който видя “папилома” бе също хирург, но бе много арогантен. След ЯМРто вече започнах да търся хирург.
Тя е млада, в крак с новите подходи, внимава как реже (даже в интервютата казва колко това е важно за пациентите) и има отношение. Ученичка е на Гаврилов.
При мен след всички прегледи, тръгна се с диагнозата на папилом, но оказа се ин ситу.
Желая успех с избора и операцията.

Здравейте, мина първата вливка и започнах да мисля за хирург вече (в София). Засега като имена ми казват Ваня Митова, Омар Албаяти, Свилен Маслянков, Красимир Шопов, Бозев. Някой да има някакви впечатления от някой от тях?
@Aelita, тези грешки са си направо плашещи. И ми напомнят, че в Иван Рилски не ми дадоха онко решението, нито някакъв документ след първата вливка. Вероятно трябва да си искам амбулаторен лист?

# 277
Haidi, да се включа, че Василева работеше с Маслянков. Както и с проф.Димитров от Плевен. Никога не съм чувала да има общо с Вълкан Иванов.
Но пък е чудесен млад лекар, постоянно обновява познанията, чете много, отделно е и супер старателна.

# 278
Viva-nova, вземеш ли си ТЕЛК, после болничен за това заболяване НЕ можеш да вземеш. Трябва да е влошаване и то с много въпросителни.
Аз не бих се лишила от тях. И колежката ми има 100дни отпуска, но ги остави за след това. Никой не знае реално колко ще продължи и как ще се чувства.
Прецени си и реши!

# 279
Др Василева е работила в Аджибадем Сити Клиник, тя самата ми каза че се е учила от него, когато е работил в София.

# 280
  • София
По повод на питането за хирурзи на Hristinal. Имам лични впечатления за двама от посочените – Маслянков и Бозев (ако е този, който работи в болницата на Масларски). СТОЙТЕ ДАЛЕЧ ОТ БОЗЕВ – след няколко прегледа и категоричност, че се касае за фиброаденом по мое желание ме оперира за премахването му. Обърка гърдите и ряза другата и разбра грешката като излезнах от упойка и видях какво е направил. Та втора операция на другата – резултат карцином Ин ситу, с нечисти резекционни линии.
....

Боже, това минава всякакви граници! Извинявам се за черния хумор, но добре, че е гърда, а не бъбрек например - представяте ли си вместо болния да махне здравия...Stuck Out Tongue Winking Eye

Абсолютно Simple Smile. И добре, че ряза малко все пак, а не цялата Simple Smile. Трябваше да го съдя тогава както настояваше мъжът ми ама не ми се занимаваше. Но навсякъде където мога разказвам.
В болницата в Плевен преди години са ампутирали здрав крак. Знам го от приятелка, която тогава е работила там. Така че ...какво повече да кажа.
П.П. Да Ушева също е страхотен избор. Въобще слушайте Хайди - тя много чете и е навътре в нещата!

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 09:28 от мама МОНИ

# 281
Момичета аз имам едно притеснение , и бих се радвала ако можете да ми помогнете с информация.
Скрит текст:

При тези данни , доколкото вече се запознах би трябвало да влезна принудитено в менопауза /да ми спрат цикъла/. Моята онколожка казва, че ще ми спре от химиите, /това до момента  не се е случило/, а при направена консултация с хирург /приятел/ , препоръката му бе въобще да не се чака, а да се предприемат  действия /ако трябва  и хирургични/ по спирането - коментара му беше, че при мен е жизненоважно.
 При консултация с друг онколог /второ мнение по този казус/  той каза , че: "Отговарям на изискването за протокол за инжекциите , които се поставят веднъж месечно /в корема/ ".
Питането ми е ако има момичета с моите параметри хормонозависим и HER 2  положителен - как се случиха при вас нещата? Приемахте ли нещо по време на химията, и ако не - то кога започнахте? Моля ако някоя от Вас е информирана дори и да не е със същия вид рак, да ми напише каквото знае.
Аз трябваше сега да бъда на 6-та вливка, но поради тежки реакции на непоносимост към химиите , съм в момента на първа вливка от триети вид препарат, и в понеделник ми предстои втората /Kadcyla/. Вероятно това забавя спирането на цикъла , но доколко е фатално за мен?

# 282
Момичета аз имам едно притеснение , и бих се радвала ако можете да ми помогнете с информация.
Скрит текст:

При тези данни , доколкото вече се запознах би трябвало да влезна принудитено в менопауза /да ми спрат цикъла/. Моята онколожка казва, че ще ми спре от химиите, /това до момента  не се е случило/, а при направена консултация с хирург /приятел/ , препоръката му бе въобще да не се чака, а да се предприемат  действия /ако трябва  и хирургични/ по спирането - коментара му беше, че при мен е жизненоважно.
 При консултация с друг онколог /второ мнение по този казус/  той каза , че: "Отговарям на изискването за протокол за инжекциите , които се поставят веднъж месечно /в корема/ ".
Питането ми е ако има момичета с моите параметри хормонозависим и HER 2  положителен - как се случиха при вас нещата? Приемахте ли нещо по време на химията, и ако не - то кога започнахте? Моля ако някоя от Вас е информирана дори и да не е със същия вид рак, да ми напише каквото знае.
Аз трябваше сега да бъда на 6-та вливка, но поради тежки реакции на непоносимост към химиите , съм в момента на първа вливка от триети вид препарат, и в понеделник ми предстои втората /Kadcyla/. Вероятно това забавя спирането на цикъла , но доколко е фатално за мен?
Здравейте, на мен ми препоръча проф. Тимчева да започна золадекс преди химиите още, защото има вероятност цикълът да не спре от тях. Така че сега успоредно съм на золадекс и химио. При мен е предоперативна химия и лекуващият онколог каза, че не могат да ми го изпишат по протокол, така че си го купувам.

# 283
Не съм сигурен дали разсъждавам правилно, но мнението на хирурга който казва че трябва да се оперирате за спиране на цикъла силно се различава от мнението на всички хирурзи които ние по пътя на лечение чухме. 1во ракът ви не е супер силно хормонално чуствителен. По скалата е 5 а тя е до 8. После вие вече сте на препарат който спира деленето на клетките чрез ХЕР рецептора който при вас е силен. Всички хирурзи и онколози които питахме в паниката си " давайте да махаме всичко наведнъж" казваха - ама чакайте здрави органи не се режат току-така. За хормоните си има инжекции и вече ако се окаже че е генетично тогава може да се оредприиемат мерки. Мисля че онколозите си знаят работата и последователността, но нищо не пречи да настоявате за инжекция за спиране на цикъла или ако не ви дават сега то поне да се обосновът защо. Просто директно питайте Защо...заплашвте че ще си я купите сама и ще ви я сложат ако не ви обяснят.....
Имайте също в предвид че операции по време на химия (каквато и да е) трябва да се прави с голямо внимание все пак после възстановяването не се знае как ще протече. Всеки препарат в онкологията цели да намали или спре деленето на раковите клетки, или направо убива бързоделящи се клетки. Засягат се и здрави клетки - най-много тези на имунната система но и други. След операция на организма му трябва да работи допълнително за да зарастне всичко а ако в това време се приема препарат подтискащ деленето на клетки - струва ми се не добра идея. Не случайно когато предстои операция определени лекарства се спират определено време преди нея, и се започват пак след като мине време от нея.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 17:59 от Marsian

# 284
Vitska, предполагам, че става дума за инжекциите Золадекс/Резелиго. Her -, само ER + бях аз. Започнах въпросните инжекции и Тамоксифен след края на всички терапии (вкл. лъче). На друга химия бях и цикълът ми спря след 4-та вливка, но след лъчета (няколко месеца по-късно) се възстанови. Тогава онкологът ви каза, че никакъв цикъл не иска и да следя. След 1 месец спря. Така изкарах на Золадекс и Тамоксифен 3 месеца, но се наложи хистеректомия заради съмнително удебеляване на ендометриума - имах показания за това (миоматозна матка) точно преди рака. Попитай и онколога, и хирурга кога смятат, че е редно да се спра цикъла! Също отиди на гинеколог за да видиш и той какво ще каже!
С Marsian сме писали едновременно. Допълвам се, че и аз така знам, че по време на химия операция с особено внимание се планира. Предполагам, че докторите ти говорят по принцип във времето, а не спешно, така че едно по едно.

Последна редакция: пт, 31 яну 2025, 18:00 от Calm

Общи условия

Активация на акаунт