Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 114
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 300
Напълно съм съгласна с теб,Олив.Като казвам,че дъщеря ми,неотговаря на нито един фактор,предразполагащ развитие на рак това имам предвид...хранене,вредни навици,раждане,кърмене,начин на живота...тя и досега,цяло парче торта,не успява да изяде,дори на рождения си ден.Тя е като мен,за десерт,отново иска салата...но и с друго е като мен,много преживява всичко около нея.И стреса ,който преживява в последните 10 г,няма как да я подмине ...

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 09:07 от неда2

# 301
Неда, при моят внук имаше много силно изразена хормонална криза-подути млечни жлези. Прояви се на петия ден след раждането. Прегледа го моя приятелка - педиатър с дългогодишен опит. Каза, че това е от пролактина от майката и до седмица ще премине. Така и се случи.

# 302
Да,това това имам предвид.Още вътреутробно,преминава естроген,към бебето.Особено по-едрите бебета реагират по -бурно.
Случи се и при дъщеря ми,гърдичките и бяха подути и зачервени,макар че видимо тя беше спокойна,я консултирахме с хирург,на 8 ден.И до днес ми е пред очите,тя на масата за повиване,аз сменям компреси(бях изработила лента от ластичен бинт)...хирурга даде срок 3 дни да опитам с компреси ,иначе инцизия..Аз преборих кризата,не се стигна до други мерки.
И така...когато ми съобщи диагнозата,и през главата ми мина целият и 28г живот,като на кино..това е единственото, за което се сетих...

# 303
Болшинството сме водили сравнително здравословен начин на живот, но аз за себе си, отчитам факта че живях в бесен стрес с години, отделно съм си хапвала бая преработено месо под формата на разни салами, много обичам, а преработеното месо е топ рисков фактор за появата на рак. Както и си хапвах разни сладички неща, обичах сладко. Наред с това  ядях с килограми салати и плодове, но процеснатите храни са адски вредни. Сега избягвам захар, гледам да подслаждам с кленов сироп, а местото и алкохола  ги отказах.
Гледам да правя до 10000 крачки всеки ден и се напъвам да сваля кг, в златния рейт кг /височина съм, но искам коефициента да е още по нисък. Затлъстяването води до възпаление, а то е рисков фактор.  
Иначе тоя мит за Б12 не знам откъде е дошъл, но е факт че много хора, включително лекари му пригласят. Б12 е ключов витамин за когнитивна функция, въобще на такива глупости се начетох, че.....факт е че и много лекари не са си ъпдейтвали знанията,което е жалко. Да лежиш на стари знания,  отпреди 30 години, в област като медицината, е престъпно. В България е масово това, лекарите да не четат, лежат си на стари лаври. Например,в Онкологията не предлагат сентинелната биопсия като стандарт, защото не вярвали в нея. Хората го практикуват това от 30 години, нашите хирурзи с 35 годишен опит не вярвали..... Въобще...Имам чувството, че основно онколозите бързо се ъпдейтват с новите постижения, защото просто са принудени от обстоятелствата, хирурзите са по консервативни, там основно младите лекари четат и се интересуват, гледат да въвеждат новости и се борят с едни вятърни мелници...

# 304
  • Северозапада
В лекцията си, закачена на първата страница на темата, фармацефтката на Надежда също казва, че има проучване, че риска от рецидив се повишава с над 90% при приемане на вит. В12 по време на химиотерапия. Или аз нещо не съм разбрала. Иначе на мен и 2 невроложки ми казаха да не приемам този витамин.  
Наближава края на терапията и предстои образно ( ще видим дали ще успея да си издействам направление за ПЕТ скенер или ще ми направят само КТ с контраст) и започвам да се напрягам.

# 305
Хм. На базата на моя опит и стъпките, които предприех тогава. Първо съветвам да отидете на гинеколог, ако не сте били в близките 3-6 месеца. После с мнението на гинеколога и на хирурга да отидете при лекуващия онколог за да обсъдите с него мненията на другите двама специалисти. Така заедно с онколога, който е водещ при нас, ще го измислите, според мен.

Аз ходих на гинеколог , направих си изследвания по негова препоръка /ще ги покажа в понеделник и на онколога/
Резултат:
Скрит текст:
Референтни стойности:
Скрит текст:
Ако някой  може да  преведе в каква фаза съм, на мен ми се струва, че си ми е нормален  все още.

И говорих с онколога си по повод на това, че гинеколога няма проблем да ми изпише лекарството, но няма да го направи ако онколога не разреши....и онколога не разреши, иска да чакаме да спре от химията.

Alatea - ще  опитам да говоря с нея /онколога/ пак, но не иска да ми изпише. То е ясно че ще го купя. Аз още в самото начало съм и казала, че ако има лекарство , което не се покрива от НЗОК, но би било по-добре да го приемам да ми казва и да ми го изписва. Не знам защо нищо не казват - така  беше и с баща ми. Разира се че ще го купя, особено ако е на не кой знае какви пари.

Hristinal - и аз подозирам, че като съм по-възрастна това може би се очаква - да си спре от химията по-бърозо, и както ми беше писал  Marcian моята степен на зависимост не е най-високата. Но пък съм в стадий IV.
Haidi  Нед2 Olive, както каза Haidi повечето сме живели здравословно, но .... със  стрес.
Аз последните 10 год. съм  била в перманентен стрес /на работното място, а и професията  ми е такава/, имах проблеми с гърдата, оперирвана е два пъти . При първата операция 2009 г. премахната голяма бучка /фиброаденом/ всичко точно, ходене редовно на мамография.
През 2017 г. силно възпаление, операция - казаха че съм имала забравен конец от първата операция и той е предизвикал възпалението - основно "почистване" и обезобразяване на гърдата /гова ми бе последния проблем разбира  се/. От тогава пак всяка година на мамография /като първата година след операцията имам сигурно 5-6 мамографии - следяхме да няма ново възполение/, докато Януари 2023г. не диагностицираха баща ми с рак на стомаха това ми беше голяма мъка, смених и работата /нещо което за мен вече на тази възраст си бе стрес също/ по собствено желание. И....съм пропуснала мамографията през 2023г..и през 10. 2024г. получих диагнозата. За гърда, която знам и следя - не е ли много гадно да се случи? Някак си се бях объркала  , че Юни 2023г. съм правила мамография , но тази 2023 ми беше такъв кошмар, че явно съм се заблудила.
Със сигурност стреса 2023г. е отключил това  и аз точно тогава съм пропуснала проверката. Няма да се учудя  и на  мамото от 11,2022 да е имало нещо, аз тогава бях  доста  разочарована  от лекарката, която ми гледа диска, но ....вината е моя - не проверих и на друго място.

Този пост стана много дълъг - дано не Ви отегча.

Ani G - точно тези дни гледах това  видео, и тъкмо се канех да благодаря на момичетата, че са  го поставили на винаги достъпно място. Точно така каза маг.фар.на Надежда. Много полезно видео.

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 14:33 от Vitska Elia 772208

# 306
Вие трябва да определите в коя фаза от цикъла сте. В цикъл ли сте, в овулация ли, след овулация ли, бройте си дните и вижте какви са стойностите за съответния период. Най-добре е да се изследват на 3ти ден от менструация.

# 307
Vitamin Б12 не трябва да се приема САМО по време на химиотерапия, явно има някакъв механизъм на влияние върху химиотерапевтика. Метаанализа по долу между 75 хиляди жени, от които 5 хиляди с рак жени показва, че Б витамините нямат никакво отношение към рака и смъртността от него. Даже б6 има предпазващо действие при меланома.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4979769/
Vitska Elia, на кой ден от цикъла са ти изследванията, хормони се правят между 2 и 5 ден от цикъла. Мимаче ти е казала, най добре на трети. Виж на кой ден от цикъла си. Много съжалявам, че така се е получило при теб, човек полага усилия и накрая...аз също бях май на ехограф и декември бааам, 3 см рак. Според  рентгенолога, този който ме е гледал май, просто не е различил рака от кистичките, които имам.
Допълвам се, вит Д трябва да си следите и да знаете, че трябва да е в горна граница.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-supplem … f-advanced-cancer

Последна редакция: сб, 01 фев 2025, 15:34 от haidi

# 308
Mimache Haidi - на 5-тия /м-у 3-ти и 5-ти ми каза гинеколога/ , 3-тия беше събота и на 5-тия го направих.

Вит Д - и това ще трябва да попитам, защото от предната вливка приемам денозумаб, и нищо не са ми  изписвали нито калций нито вит . Д.

# 309
FSH ти в небето и LH  ти е високо, което означава че ти е изчерпан резерва, може би много скоро ще влезеш в менопауза. Ама нека лекар си каже.
За витамин Д питай онколога си, да не би нещо да взаимодейства с Кадцилата.

# 310
Моят цикъл спря след четвъртата вливка червена химия и първата бяла. Преди това беше напълно редовен и нормален на 28 дена като по часовник, въпреки че бях с ИЯР. Бях на 47 тогава.
Проф. Щерев каза да не се плаша, ако цикълът се върне, но не се върна. Вече година и два месеца нямам. При последния гинекологичен преглед този декември, лекарят ми каза, че вече съм в менопауза според състоянието на яйчниците ми и край с цикъла.
Надявам се да е така, защото реших да нямам золадекс. Проф. Щерев каза, че ако слагам золадекс, шансовете ми се увеличават само с 3%. Само ли е, малко ли е, много ли е, не знам, но съм поела риска.

# 311
Шанс 3 %...за какво

# 312
За инфо относно изследването на витамин Д - между изследването му и последния прием трябва да има 1 седмица. Ендокринолог ми беше изписал Better you витамин Д с указания да го приемам 3 м. и да го изследвам 1 седмица след последния прием. И при мен ракът се отключи от стрес и намален имунитет. Всъщност април 23 г. Балева ми беше изтеглили киста на същата гърда, близо до тумора ми сега. Излезе много тъмна течност, тя се учуди, а аз се шегувах, че ям много боровинки. Кистата се възпали и пих антибиотик. На три месеца ходих на ехограф. Октомври 23 г.нямаше нищо или поне не е била видяна бучката. Появи се януари 24 г. - Балева я рисува в един тефтер и каза, че ще я следи. На мамографа нищо не се видя, оказа се, че моите гърди са много плътни. Мамографиската док Якова ме гледа и на ехограф и там нищо не видя, изписа ми прогестеронов крем и билкови хапчета и каза да се следи 3 м., после ЯМР.Всъщност и тя ме обърках като ми каза " тази бучка не ви ли дразни, защо не я махнете", Балева вика - давай да махаме - без биопсия без други образни- груба грешка. Иначе последният ми цикъл съвпадна с първата химиотерапия през юни 24 г., от тогава нямам цикъл, беше редовен на 28 дни, бях на 46 г./ сега 47 г./

# 313
.Всъщност и тя ме обърках като ми каза " тази бучка не ви ли дразни, защо не я махнете", Балева вика - давай да махаме - без биопсия без други образни- груба грешка.
И при положение , че са били планирали ЯМР са Ви оперирали преди това?
И при мене първата операция си беше директно премахване на бучката - била голяма и дори и сега да няма проблем, можело в бъдеще да направи. Да, но сега като Ви чета, тогава поне добре че не ми беше проблемна бучката.

# 314
.Всъщност и тя ме обърках като ми каза " тази бучка не ви ли дразни, защо не я махнете", Балева вика - давай да махаме - без биопсия без други образни- груба грешка.
И при положение , че са били планирали ЯМР са Ви оперирали преди това?
И при мене първата операция си беше директно премахване на бучката - била голяма и дори и сега да няма проблем, можело в бъдеще да направи. Да, но сега като Ви чета, тогава поне добре че не ми беше проблемна бучката.
Не бях планирана за ЯМР, мамографиската каза евентуално след 3 м., а Балева - къде съм щяла да ходя да ме мачката Rage , да махам бучката, че й на нея не й харесвала. Не искам да се връщам към този момент, че вече започнах да се повтарям в темата Grinning

Общи условия

Активация на акаунт