Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 055
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
Здравейте момичета, всички ние имаме нужда от вяра, всички ние се молим за чудо, и всеки по своему промени живота си след срещата с диагнозата...Наред с всички споделени преживявания и опитност имаме нужда и от "храна за душата"...Гледах българския филм "Не затваряй очи". Плаках , преживявах, но накрая си тръгнах удовлетворена и заредена с още повече вяра и надежда ...Препоръчвам Ви го! И дай Боже, всеки да получи своето чудо...!

Благодаря ти! Основата на всичко е вярата и надеждата!
В Словото се казва, че е нужна вяра, колкото зрънце. И че за Бог няма невъзможни неща. Само трябва да Му се доверим.

# 391
О, аз отдавна чаках да го пуснат и го гледах в петък. Думи нямам, още го мисля, прекрасен филм.
Момичета, аз карам четвърта седмица лъчетерапия, обаче почнах да вдигам кръвно. Също от вчера ме боли като преглъщане и ми се гади, даже днес повръща. Утре мисля да говоря с лекарката, но ако знаете нещо, което да ми помогне ще съм благодарна

Последна редакция: вт, 04 фев 2025, 16:03 от jjjenq

# 392
Jjjenq, благодаря за отговора за док.Митова.  Относно преглъщането при лъчетерапия, бях чела във фейсбук, че някои момичета препоръчват преди лъчетерапия да се приема парченце качествено краве масло, което бавно да се разтопи в устата.

# 393
Vinci не дават с нищо да се третира устата отвътре и главата отвън преди лъчетерапия,днес пореден ден в разправии ,от гърлото на майка тече кръв с храчки .Раните в устата са огромни ,адекватно лечение не предлагат .Жабури с лайка и невен .....оставят човек сам да се справя със страничните ефекти.Да не говорим ,че точат касата водейки я хоспитализирана,а лекар не я преглежда всеки ден ,кръв не и вземат ,не се мери теглото и .....бягайте от Св.Марина и другите пациенти там по същият начин се неглижират

# 394
Sandra, това е ужасно, за първи път чувам за такива странични ефекти от лъчетерапия

# 395
Sandra, и аз за първи път чувам за такива ефекти, а когато бях на лъче, редовно се засичах с една мила възрастна дама с метастази в мозъка, която приключи преди мен процедурите без да се оплаче от нещо различно от спорадично главоболие. 🫤 И изглеждаше по-добре от мен физически - аз бях след химия, почти 20 кг надолу, с чисто бяла, набождаща коса, а тя беше на лъче и таргетна, ако не се лъжа, и не бих казала, че й има нещо на външен вид. 🤔 Все трябва да има нещо да облекчава състоянието.

# 396
Здравейте, а някой имал ли е като страничен ефект от ХТ подуване на клепачите и драскане на очите?

# 397
Calm дозата на лъчелечението е много висока ,обичайно се прилага 20 до 40 грея ,при майка ми е 60,което води до тежки странични ефекти,които вече стават животозастрашаващи .Поисках да я намалят ,казаха че не може ,трябвало пак да правят маска на главата ,ре планирне и още една седмица да чака тогава да почнела минимум ,никой не се интересува само редовни заучени фрази "вие сте предупредени"до там е съдействието .

# 398
Здравейте,майка ми има изгаряне на главата след лъчетерапия,/и в момента я прави ,остават няколко процедури/
С какво да маже кожата си ,вече изглежда ,като сварен омар главата и ,от лекарите полза няма с адекватни съвети .....била предупредена за това ,да не говорим ,че и устата не може да си отваря и за това си била сама виновна по думите на лекуващия я лекар ....толкова за българското здравеопазване!
Баща ми също имаше лъчетерапия на главата, заради мозъчни метастази. Препоръките бяха по три пъти на ден жабурене и гаргара със сода бикарбонат и  къпане с бебешки шампоан. В половин литър вода разтваряхме една лъжичка сода. Нямаше изгаряния, само леко зачервяване на местата на облъчване и опадване на косата в тези зони.

# 399
с чисто бяла, набождаща коса
Calm, а после възстанови ли ти се нормалният цвят на косата ? След химията подстригах моята и сега расте много прошарена, бяла, а не беше такава. Не смея да я подстрижа отново, че бавно расте. Мисля да я боядисам с безамонячна боя, но не знам дали ще хване боята.

# 400
Vinci, след лъчето не я изтърпях и пак я подстригах. Не се възстанови цвета - боядисвам с шампоан-боя.
Sandra, не знам, много трудно, за жалост. На мен нова каска резонно ми звучи, но прекъсването от една седмица не знам дали е разумно. 🫤 Редактирам се, че се сетих, че имах прекъсвания на курса лъчетерапия на два пъти по няколко дни заради профилактика на апарата, така че логиката ми е, че всъщност не би трябвало да е кой знае какъв проблем, щом всички ни прекъсваха за малко. 🤔

Последна редакция: ср, 05 фев 2025, 09:36 от Calm

# 401
Момичета, има ли забрана за дезодорант против изпотяване преди Пет скенер?

# 402
  • Sofia
Hristinal, аз имах сухота в очите, което се изразяваше точно, като дращене. Без подуване на клепачите.
За прекъсванията по време на лъчетерапия, при мен се случиха празнични дни и имаше прекъсване от 7 дни.
За косата. Моята е доста прошарена. Не знам дали  от химиотерапията е повече побеляла, вероятно - не. Аз се боядисвам с безамонячна. За първо боядисване не хваща много силно, трябва да се натрупа боята. Освен, ако не е черна.

# 403
Hristinal, аз имах сухота в очите, което се изразяваше точно, като дращене. Без подуване на клепачите.
А слагаше ли си някакви капки?

# 404
Здравейте. Утре ми предстои операция в Дървеница(квадратична+сентинелна дисекция на сентинелни линфни възли). Понеже не съм от София. Казаха ми, че престоя е около 6-7 дни в отделението. След което те изписват и  ходиш на превръзки. Искам да питам колко време след изписването се ходи на превръзки докато ти махнат конците? На кой ден при вас са махнали конците?  (За да знам как да организирам престоя си в София)

Общи условия

Активация на акаунт