Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 067
  • 1 166
  •   2
Отговори
# 405
  • Sofia
Hristinal, нищо не съм слагала. Изчаках само да отшуми.

Гери, ако всичко е нормално конците се свалят около 10 дни след операцията. На превръзки - първо два дни след изписването, след това зависи. Аз ходих често, защото дренажите ми пропускаха и превръзките се мокреха. Имай предвид, че дренажите също трябва да се наблюдават. Ако се запуши маркучето пак, ще ти се наложи да посетиш хирурга. Общо взето аз си ходих пред два-три дни. Или за превръзка или защото вакума на бурканчето изпускаше и трябваше да се смени. Така, почти месец.
п.п. Престоя в болница беше 4 дни при мен.

# 406
Мен с двойна мастектомия и импланти ме изритаха след няма и 24 часа 🤭 с дренажите от София до Пловдив. Седмица ги следях и ги изпусках сама и записвах количество. На смяна на превръзка бях веднъж и смениха с лепенки, които бяха против намокряне. Вие сте с квадрант, би трябвало да се възстановите съвсем леко.

# 407
Аз изкарах осем дни в болницата след едностранна мастектомия с реконструкция и лимфна дисекция и си тръгнах след като ми махнаха дренажите. Моя приятелка в друга болница я пуснаха на петия ден вкъщи с дренажите, след няколко дни разви възпаление с много висока температура и по спешност я отвориха отново. След което изкара още двадесет дни на антибиотик в болницата. Затова си мисля, че е добре да бъде проследявано състоянието непосредствено след операцията.

# 408
Аз стоях пет дена в болницата след квадрантектомия и сентинелна биопсия, после отидох след десетина дена да ми махнат дренажите (бяха празници, можеше и по-рано). Не са ми махали конци, бяха от тези, които се разграждат. Това беше.
А някои лекари при сентинелна биопсия, ако се маха само един възел даже не слагат дренаж. Ако пък не е по здравна каса, не държат пет дена в болницата.
Аз на третия ден вече си ходех навсякъде без проблеми, излизах навън да се разхождам и хич не ми се стоеше в болницата, но нямаше как.
Така че навсякъде е различно и зависи от конкретния случай.

# 409
Здравейте,
Моя близка ще прави биопсия в София. Тя е от Варна. Препоръчаха й да я занесе на д-р Влахова. Доколкото разбрахме всеки сам си носи блокчето. Чета в темата, че блокчетата се носят и за второ, трето мнение. Как чисто организационно се случва това и правилно ли сме разбрали? Резултата ще е готов след около 10 дни. С него ще и върнат и блокчето ли? Къде да го занесе за друго мнение?

# 410
  • Sofia
Здравейте,
Моя близка ще прави биопсия в София. Тя е от Варна. Препоръчаха й да я занесе на д-р Влахова. Доколкото разбрахме всеки сам си носи блокчето. Чета в темата, че блокчетата се носят и за второ, трето мнение. Как чисто организационно се случва това и правилно ли сме разбрали? Резултата ще е готов след около 10 дни. С него ще и върнат и блокчето ли? Къде да го занесе за друго мнение?

Да, правилно сте разбрали. Пациента си носи блокчето в избрана от него лаборатория. Може да го занесете за второ мнение, но първо се информирайте колко време, ще отнеме резултата, някои лаборатории бавят много, което ще забави лечението.
Щом излезе резултата с него, ще ви върнат блокчето. Когато свършите с второ и ако решите и за трето мнение, може да дадете блокчето за съхранение в болницата в която е извършена биопсията. Лично аз смятам, че за ИХХ две мнения за достатъчни, ако се препокриват. Ако има разминаване, задължително трябва да се даде за трето.
За второ мнение, аз си доверих на болница Надежда, там ми бе проведена и химиотерапията, там  се върнах и за хормонална и таргетна терапия.

Освен второ мнение за ИХХ може да потърсите и второ мнение за лечението. Това след, като се потвърди със сигурност какъв е вида рак.

Пожелавам успех и горе главата!

# 411
Здравейте,

Да, правилно сте разбрали. Пациента си носи блокчето в избрана от него лаборатория. Може да го занесете за второ мнение, но първо се информирайте колко време, ще отнеме резултата, някои лаборатории бавят много, което ще забави лечението.
Щом излезе резултата с него, ще ви върнат блокчето. Когато свършите с второ и ако решите и за трето мнение, може да дадете блокчето за съхранение в болницата в която е извършена биопсията. Лично аз смятам, че за ИХХ две мнения за достатъчни, ако се препокриват. Ако има разминаване, задължително трябва да се даде за трето.
За второ мнение, аз си доверих на болница Надежда, там ми бе проведена и химиотерапията, там  се върнах и за хормонална и таргетна терапия.

Освен второ мнение за ИХХ може да потърсите и второ мнение за лечението. Това след, като се потвърди със сигурност какъв е вида рак.

Пожелавам успех и горе главата!

Ох, благодаря Ви. Все още не е ясно, дали е рак. Ще прави и ЯМР. На ехо и мамограф не се вижда добре какво е образуванието. Таим надежда. Успех и на Вас. Дано всичко се нареди за всяка една.

# 412
Аз не съм си носила сама блокчетата от биопсията, направо взетия материал е занесен в патологията на болницата, в която ми я правиха и там са направили изследването.
Но може би някъде практикуват ти да си занесеш материала където искаш, не знам.
 След това вече за второто мнение си взех блокчетата и ги занесох на друго място. Върнаха ми ги заедно с резултата и аз ги върнах в първата патология, където те са длъжни да ги съхраняват определено време.
Аз давах за второ мнение във ВМА при д-р Факирова и в Александровска болница при проф. Христова. И в двата случая стана бързо, за около седмица.
Разбира се, че има надежда да е нещо доброкачествено. Но дори да е така, съветвам ви да го махнете. Чета за много случаи, в които уж доброкачествено, уж само да се следи и излиза нещо друго отдолу. Само пълната хистология е сигурна, всичко друго оставя съмнение.
Дано да се рамине и новините от изследванията да са добри. Стискам палци! Heart

# 413
  • Sofia
Ерос, ако ще се взима биопсия, ЯМР или друго образно защо, ще се прави?
Биопсията е най - точното изследване какво е образуванието.
Споделям мнението на Опосум. Каквито и да се окаже, да го маха. С мен се лекуваха жени с дълго "отглеждани" фиброаденоми и след години наблюдение накрая бам! Рак.

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 12:56 от Katty D

# 414
Нека да се направи и ямр.
Ако се окаже рак, е много хубаво да го има за стадирането и после за сравнение с последващи образни.
Ако се окаже доброкачествено, пак е добре, защото ще се види дали няма и нещо друго в целите гърди. За всеки случай.

# 415
Нека да се направи и ямр.
Ако се окаже рак, е много хубаво да го има за стадирането и после за сравнение с последващи образни.
Ако се окаже доброкачествено, пак е добре, защото ще се види дали няма и нещо друго в целите гърди. За всеки случай.
Да, това е обяснението.
Разбирам, че след около 7-10 дни отново ще трябва да отиде до София за да получи резултата и да занесе стъклото и на друго място, ако желае....

# 416
На д-р Влахова имам много голямо доверие, както и на д-р Факирова.
Стискам палци да е доброкачествено.

# 417
И при мен беше както при Opossum, от болницата ми излезе резултата. Платих 50 лв. депозит, за да си взема блокчетата, тъй като те трябвало да ги съхраняват 20 г. За второ мнение изпратих при проф.Поповска в Плевен чрез лаборатория Цибалаб с куриер.

# 418
  • Добрич
Споделям за поредната ми "среща" с институциите у нас.

Според нормативната уредба в срок от 4 месеца след подаване на заявлението в НОИ трябва да се получи разпореждане за размера на личната пенсия. При мен този срок изтече на 24.01. Все още получавам минималната сума, която е за 5 години трудов стаж. Обадих се в централата на  НОИ и разбрах, че на 20.01. ми е пресметнат личния размер и до края на януари да очаквам да го получа. После се обадих в Добрич и научих  че на 27.01.информацията е постъпила при тях и "тези дни" да очаквам разпореждане. Редовно проверявам в сайта и все оше няма такова.
Писна ми вече и в четвъртък през Системата за сигурно електронно връчване писах на централно управление на НОИ и на териториалното в Добрич. Получих потвърждение, че писмата са постъпили. Сега съм в очакване... Вчера ми преведоха отново минималната сума...
Съжалявам, че март не писах по същия начин на НЕЛК и ТЕЛК, защото чаках 9 месеца  да ми излезе решението от ТЕЛК. 9 месеца, за които няма плащане. Т.е. реално държавата си спести сумата от 6 мои пенсии...

Надявам се след писмата от НОИ  "да се раздвижат".

Иначе съм щастлива, че  резултатите от скенера, който правих вчера са добри!

Ракът напусна моето тяло завинаги.

# 419
Вела, въпреки неприятностите с институциите новините за чистия скенер са прекрасни.
Радвам се искрено и пожелавам на всички нас да кажем, че рака е напуснал завинаги телата ни.
Аз съм на 7 март на скенер. 🙏

Общи условия

Активация на акаунт