Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 003
  • 1 166
  •   2
Отговори
# 510
Корал, сигурна съм, че ще си красива със и без перука, всякак Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Аз днес изплетох едно шалче и направих един проект.. Много искам Балългария да пребъде Simple Smile
Аз съм го рисувана Grinning

# 511
Здравейте, дами.
Минах 20 облъчвания и ми остава още една седмица. Гърдите ми са големи и под облъчващата гърда е…ами направо страшно си е, даже не знам как да я опиша. Лекарката каза да издържа и нищо да не слагам освен облоги с риванол и антибактериална пудра. Лошото е, че много ме боли/пече и сърби. През нощта често се събуждам от болка.
Искам веднага след като приключа да почна да мажа нещо. Имали ли сте подобен опит и с какво сте мазали?
Ще видя какво ще препоръча и лекарката, но имам нужда и от споделен опит

# 512
И аз започнах да си рисувам, твърде много време съм отделяла на незначителни дразги, не че сега пак не се нервирам, обаче с такова наслаждение готвя и ям, с такова наслаждение опитвам нови неща, чета, наблюдавам хора, изучавам, вълнувам се сега от обзавеждане и ремонти, някак си ценя абсолютно всяко нещо, обижавам близките си. Преди не беше така. Това е едно хубаво нещо в новия живот. Косата ми откак съм спряла сериозната химия не расте така бързо и е сякаш по-тъмна и по-рядка. Вече съм почти година по-късно и съм я стригала веднъж. Сега едва се сдържам да не я отрежа, но търпя да съм кат Бийтълс, докато докарам някаква дължина за къса черта. Не мисля да стимулирам с химии и препарати, колкото даде Господ, останалото ще се компенсира с усмивка и малко грим.

# 513
Maki,майка ми маже главата си с един гел с хиалуронова киселина предписан от лъчетерапевта Jalosome,но облекчение получи от един крем с антибиотици и кортикостероиди в аптека се приготвя ,нарича се крем д-р.Дюлгеров приготвя се в аптеките

# 514
Имали ли сте подобен опит и с какво сте мазали?
По съвет на моята лекарка - мазане с дефламол и компреси с тетра (смрадлика). Компреситя с тетра много облекчават. Правех ги следобяд, като се прибера от процедурата. Варя според упътването на кутията, после се охлажда, топя парче плат, изстисквам и слагам на зачервеното място. И така няколко пъти, веднага се чувттва охлаждане и облекчения. После мажех с дефлачол.
На дпугия ден вземах душ, много внимателно обливайки, без да търкам гърдата, подсушавах и отивах за новата процедура.
За съжаление и аз поизгорях. Минаха девет месеца от тогава, а гърдата ми е още тъмна и под нея е синьо-виолетово.  
Момичета,можете ли да покажете косите си след химиотерапия.Примерно след 5-6-7 + месеца след приключването на лечението.И нещо успешно за растеж.
Днес в топлото време главата направо ми завря с тази перука.Не ми се мисли как ще е в топлото време 😀
Три месеца след червената и един месец след бялата химия:

Четири месеца след червената и два месеца след бялата: (така вече излизах навън без тюрбана, беше пролет и вече ми беше топло, като се прибавят и горещите вълни не можех да го търпя вече. В интерес на истината никой, дори най-любопитните комшии или познати не направиха дори и намек нито за тюрбана,  нито после за късата коса, което много ме учуди, защото хората по принцип са нетактични)

Пет месеца след червената и три месеца след бялата:

Шест месеца след червената и четири месеца след бялата:

Седем месеца след червената и пет месеца след бялата:

Осем.месеца след червената и шест месеца след бялата:

И това е от днес, 14 месеца след червената и 12 месеца след бялата:

Перуката така и не я сложих, харесах си един вид тюрбани и си ходех само с тях. Моята химия започна есента, свърши зимата и все едно бях с шапка, не ми е пречело. Като дойде пролетта, направо махнах тюрбаните. Малко ми беше гадно, в началото ми се струваше, че хората ме гледат, но има жени с такива прически по желание, едва ли съм правила впечатление на непознати хора.
Косата не ми беше токъв проблем като се замисля, защото тюрбаните прикриваха липсата, при мен по-големия стрес беше като ми опадаха веждите и миглите от паклитаксела. При някои хора оредяват, но при мен опадаха напълно. Просто не можех да се позная като се гледах в огледалото. Липсата на мигли и вежди ме промени повече, отколкото липсата на коса, не го очаквах, все пак са толкова по-малки.
Е, пораснаха и те, даже и те по-гъсти от преди това. Отне няколко месеца. Тях мазах с рициново масло.
Това ползвах за косата, не звам дали помогна - ревалид серум против косопад

И като почна да расте косата я пръсках като се сетя с хининова вода, на милва с таралежа:

Не съм я подстригвала, както си порасна, така я оставих. В началото беше много бяла, сега е по-добре, макар и по-прошарена отколкото преди болестта. От време на време  ползвам шампоан оцветител Виктория бюти.
Преди ми беше абсолютно права, сега е чуплива. Цял живот съм искала да имам къдрава коса, сега си искам моята права. Не искам всеки поглед в огледалото да ми напомня за болестта и лечението.
Чакам я да израсте още малко и ще опитам да я подстрижа на боб/каре, гледам че отгоре расте отново права.
Ами това е, извинявам се за дългата публикация, но ми е много трудно да направя толкова текст и снимки скрити от телефона. Знам, че качеството не е добро, защото изрязвах от други снимки, но се надявам да дадат обща представа и да помогнат на Coral и на някой друг.
Както има една шега - коса расте, акъл не идва. Слагайте тюрбани, готини шапки, хубави обеци и скоро ще си бъдете отново вие в огледалото. Heart
anonymous78, Мимаче, браво на вас, талантливи и смели жени! Heart

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 07:06 от Opossum

# 515
Корал,
При мен косата растеше бавно
На голо теме масажирах с рициново масло преди миене
След миене - weleda hair tonic,  който ползвам и до днес след миене
Новата коса е страхотна,  ползвам маска, шампоан, балсам  с хидратиране
Мога да я мия веднъж на 10 дни

Има препарат с активна съставка миноксидил за косопад, изпръсках няколко шишенца от 20мг  - имах едно плешиво петно от преди, което почти изчезна

Ето ме 10 месеца след последното химио, ситно къдрава, моят цвят си остана същият

И година след това, прясно подстригана и боядисана за проба

Много смела тази моделка
Аз не исках по никакъв начин да показвам какво се случва
Много хора не бяха разбрали по външния вид
За мен това бе лично и не исках този вид демонстрация

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 12:16 от valkyrian

# 516
И за мен това, през което преминавам е също твърде лично и хората около мен ,които не знаят, въобще не предполагат. Аз използвам каска, по средата на терапиите съм, към момента имам коса. Пооредя, но не е необходима перука. Та, жената, която обслужва каските ни препоръча да си правим силен чай от розмарин и да впръскваме в корените с леки масажни движения. Розмаринът се използвал за растеж. След миене на косата да я обливаме с чая също. Правя го, да видим.

# 517
Момичета, в петък ми беше последната лъчетерапия, облъчваха ми гърда, аксила и ключица. От 4-5 дни имам силно главоболие, това нормално ли е и да очаквам ли да отшуми постепенно или като видя зор да пия аналгин или парацетамол? Също в областта на ключицата ми е  зачервено и понеже нали досега с нищо не можеше да се мажа, само бебешка пудра. Открих и друго-където се бях разчесала от сърбежите го пудрех със сулфатиазол /този прах за раните/ и за един ден раните хванаха корички, също и компреси със смрадлика ми препоръча лекарката

# 518
  • Sofia
jjjenq, защо са казали с нищо да не мажеш? В Софиямед от ден първи ти казват да мажеш участъка, който се облъчва. Друг е въпроса, че аз не го правех, а чаках първо да се зачерви, което стана след 16 - то облъчване.
За главоболието съм чувала да се оплакват някои пациенти, но не знам какво са пили.

# 519
Казаха ми да не мажа с нищо, кожата да е суха, само с пудра. Сега вече като свърших може да си се мажа

# 520

Аз пък сьм виждала Мимачето и смея да твърдя, че е много сладка и чаровна с къса коса Grinning

Моята трети месец след химията се посгъсти в скалпа, но няма дължина все още, отдолу си седят кичурите, които не опадаха от химията, но поне вече не ми се вижда скалпа. Дано се въвзърне както си беше, въпреки че явно и херцептина и хормоналната влияят.

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 02:35 от Shaylo

# 521
Jeni,за главоболието можеш да приемаш всичко,което си приемала и преди -аналгин,ибупрофен, парацетамол..За зачервяването,най- бърз ефект,там където няма рани,ще постигнеш с кортикостероиди или алергозан,въобще третира се като слънчево изгаряне..Дефламол върши работа.

# 522
  • Sofia
Казаха ми да не мажа с нищо, кожата да е суха, само с пудра. Сега вече като свърших може да си се мажа

Да, за сухата и чиста кожа винаги е условие. Когато започнах с лъчетерапия ми бяха казали след терапия, като се прибера - душ. Да се намажа и преди да тръгна на другият ден, отново - душ.  Като, аз реших да изчакам с мазането преди да се зачерви. Около мен жените се мажеха от самото начало и пак им се беше зачервила кожата. Затова аз реших да изчакам, защото с мазане или без - все едно. Не знам дали, защото кожата не ми е особено нежна ( бяла съм, но кожата ми е устойчива на слънце, рядко изгарям) не пострада кой знае колко от облъчването. Имаше леко зачервяване в областта на гърдата ( с мастектомия съм ) и в основата на мишницата, там където минава линията на зоната на облъчване. Като цяло мога да кажа, че лъчетерапията се понася прилично.

# 523
  • София
Хелоу банда! От известно време ми се ще да питам нещо и все се спирам дали е уместно. Ако мислите, че не е подминете. Но не искам да мисля постоянно и да се страхувам от този рак, искам да живея, да съм красива, да се глася, да се чувствам жена. И в интерес на истината се чувствам ок.
Та кажете каква козметика ползвате за лицето? Смятате ли, че трябва да избягваме тези, които сме с хормонален кремове с вит. С, вит. Е, антиоксиданти? Или това е само при храната? Нещо се обърках и не знам какво да си взема за ежедневна рутина. Сега ползвам мицеларна вода за премахване на грима и крем на Есте Лаудер. Но дали са подходящи…Въобще имам нужда от съвет в това отношение. 

# 524
Хелоу банда! От известно време ми се ще да питам нещо и все се спирам дали е уместно. Ако мислите, че не е подминете. Но не искам да мисля постоянно и да се страхувам от този рак, искам да живея, да съм красива, да се глася, да се чувствам жена. И в интерес на истината се чувствам ок.
Та кажете каква козметика ползвате за лицето? Смятате ли, че трябва да избягваме тези, които сме с хормонален кремове с вит. С, вит. Е, антиоксиданти? Или това е само при храната? Нещо се обърках и не знам какво да си взема за ежедневна рутина. Сега ползвам мицеларна вода за премахване на грима и крем на Есте Лаудер. Но дали са подходящи…Въобще имам нужда от съвет в това отношение. 

Привет, може ли повече информация защо да се избягват такива кремове с вир. Ц, Е, антиоксиданти? Антиоксиданти май се избягват донякъде по време на химиотерапията, за след това не виждам защо. За витамините защо? А хормонални кремове за лице даже не бях чувала. Може би е някоя съставка, за която не знам.
Иначе аз си проверявам козметиката в INCI beauty приложението, макар че е малко противоречиво. Все пак дори и нещо да светне в червено там (с лош резултат) може да е повече поради лошо влияние върху природата, а не заради опасност за личното здраве, така че е добре да се чете за всяка съставканпоотделно (има такава опция). Противниците на това приложение казват, че в него не се взимат предвид малките количества от съответните съставки в козметиката. Но все пак е някава отправна точка според мен.

Общи условия

Активация на акаунт