Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 48 082
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 585
Момичета,някоя от вас да има наблюдения върху отоци по краката от таргетна Тразимера(Херцептин)?
Или все още е ефект от доцетаксела…
Coral, не съм имала такъв страничен ефект нито от херцептина, нито от доцетаксела. На хормонална терапия ли си ? Казаха ми да внимавам, от тамоксифена можело да се получат тромби по краката.

# 586
  • София
Danielad, ако се наложи химиотерапия, при разговора с онколога за назначаването й питай какви странични реакции можеш на очакваш. По време на моята химия редовно се засичах с една жена с рак на яйчниците. При нея косата беше окапала, но пък казваше, че друго освен умора ден-два е нямала като странична реакции - на различни от моите химиотерапевтици беше. Иначе перука от Амоена ползвах - изкуствен косъм, но дишаща, което, както пишат, е много важно. Аз лично реших, че преди да падне косата трябва да съм подготвена. Знаех, че ще падне и още преди първата вливка отидох да си избера.
Благодаря ти много!Аз също искам преди химията да съм подготвена,поне това да не ми носи дискомфорт и да ме сдухва допълнително.Много ми е непознато и странно всичко,имам чувството ,че не се случва с мен...До Амоена магазина ще отида със сигурност,благодаря още веднъж.Пожелавам ти много ,много здраве Flowers Four Leaf Clover

# 587
Хормоните са ми отрицателни.Само на таргетна съм.Отоците започнаха със започването на доцетаксела и тразимера (херцептин)..Сега само таргетната ми вливат.

# 588
Danielad, ако се наложи химиотерапия, при разговора с онколога за назначаването й питай какви странични реакции можеш на очакваш. По време на моята химия редовно се засичах с една жена с рак на яйчниците. При нея косата беше окапала, но пък казваше, че друго освен умора ден-два е нямала като странична реакции - на различни от моите химиотерапевтици беше. Иначе перука от Амоена ползвах - изкуствен косъм, но дишаща, което, както пишат, е много важно. Аз лично реших, че преди да падне косата трябва да съм подготвена. Знаех, че ще падне и още преди първата вливка отидох да си избера.
Благодаря ти много!Аз също искам преди химията да съм подготвена,поне това да не ми носи дискомфорт и да ме сдухва допълнително.Много ми е непознато и странно всичко,имам чувството ,че не се случва с мен...До Амоена магазина ще отида със сигурност,благодаря още веднъж.Пожелавам ти много ,много здраве Flowers Four Leaf Clover
Забравих да допълня, че косата не започва веднага да пада, а 2-3 седмици след вливката.

# 589
Момичета,някоя от вас да има наблюдения върху отоци по краката от таргетна Тразимера(Херцептин)?
Или все още е ефект от доцетаксела…

Аз бях на доцетаксел, сега съм на таргетна с херцептин и пердета. При мен се появиха други екстри. На ръката, на която ми правиха вливките, получих силни сърбежи и се появиха, като пъпки, но не точно. И това два месеца след последната химия. Сега завяхват, но пак ме сърби само тази ръка. И друго, което забелязах. Само на тази ръка ми порастваха косми, ама такива, не съм имала преди 😃.
И аз го отдавам на ефект от терапиите!

# 590
За 14 дни на хормонална терапия с Фемара станах "парцал" и получих оток на лицето. Може и до тук да съм с хормоналното лечение. Другите екстри - учестен пулс, втрисане, скованост. Тромбоза не мога да си позволя, защото съм на кръворазреждащ медикамент след прекарана белодробна емболия.

# 591
  • София
Момичета,имам тъп въпрос който ме мъчи-кой определя стадия на рака?Патолога който изследва биопсията или онкомитета или в последствие при допълнителните изследвания може да ти променят стадия?

# 592
Стадия се определя от образните изследвания,не е въпрос на субективна интерпретация.Размер,засягане на лимфни възли,далечни метастази...това са критериите..

# 593
  • София
Стадия се определя от образните изследвания,не е въпрос на субективна интерпретация.Размер,засягане на лимфни възли,далечни метастази...това са критериите..
Значи това което пише като резултат от хистологията - TNM код pT1c2 не е окончателно?Не са ми правени образни изследвания след операцията,имам КТ от преди месец и нещо.Там нямаше нищо освен тумора на яйчника.

# 594
По скоро,всичко е взето предвид и това е окончателното стадиране...
Но със сигурност,хистологията няма да го промени.
Стадирането е преди терапията(по принцип),вкл операцията.

# 595
  • Варна
За 14 дни на хормонална терапия с Фемара станах "парцал" и получих оток на лицето. Може и до тук да съм с хормоналното лечение. Другите екстри - учестен пулс, втрисане, скованост. Тромбоза не мога да си позволя, защото съм на кръворазреждащ медикамент след прекарана белодробна емболия.
Aelita62, отивай да ти сменят хормона,не ги спирай,много са важни.При рецедив първо сменят хормона и тогава терапията,ако има такава.Писала съм преди и се повтарям,в 4ст.има много много пациенти само на хормон и в ремисия.Не напразно в много болници вдигнаха от 5 на 10г ,хормоналната терапия.

# 596
По скоро,всичко е взето предвид и това е окончателното стадиране...
Но със сигурност,хистологията няма да го промени.
Стадирането е преди терапията(по принцип),вкл операцията.
При мен промениха стадия следоперативно, защото измериха тумора като по-голям.

# 597
При Даниела операцията вече е факт,взели са предвид размера.
При дъщеря ми,въпреки всичко,не промениха стадия...то нямаше накъде...

# 598
  • Добрич
Момичета,имам тъп въпрос който ме мъчи-кой определя стадия на рака?Патолога който изследва биопсията или онкомитета или в последствие при допълнителните изследвания може да ти променят стадия?

Стадият се определя още в началото след хистолигията и образните изследвания. Онкокомитетът излиза с решение за лечение, терапия, операция и пр. След операцията ако се окаже, че има разминаване в размера на тумора или  разминаване в резултата за лимфните възли, стадият ще се промени.

# 599
Моят стадий от операцията беше -1а.
Епикризите от първата онкология ми бяха със 1с стадий,а от втората онкология стадий 2а.Вдигнах голяма врява(от уплах ествествено) обясниха ми,че няма никакво значение след като съм хер+ и има  чисти лимфни възли и скенери.Размера на бучката бил граничен между 1ви и 2ри стадий и затова.Формалност някаква.

Общи условия

Активация на акаунт