Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 965
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 915
Момичета, какви са резултатите от лимфните възли? Любопитно ми е, защото аз имах на скенер два леко увеличени, после на ямр чисти. След химията при операцията, лимфните възли без изменения. И определено съм в чуденка.

# 916
  • Sofia
При мен на ЯМР - то преди химиотерапията  имаше един увеличен и съмнителен. Последва предоперативна химиотерапия. На ЯМР -то преди операцията беше в норма,последва  операцията и лимфна дисекция и излезе чист. Нямах заразени възли.

Благодаря на Бог, че е с мен и помага всичко да е наред!

# 917
Как изглежда метастазирал лимфен възел и как възпален? Каква е разликата на външен вид?

# 918
Разлика няма, само хистология дава яснота.

# 919
Ясно, мерси

# 920
Kalpazanka, Geri, два лимфни възела при мен на ехограф и на скенер бяха увеличени и съмнителни. Това преди операцията. Биопсия на тях не са правили - направо рязаха и от хистологията от операцията се потвърдиха съмненията.

# 921
  • Добрич
Как изглежда метастазирал лимфен възел и как възпален? Каква е разликата на външен вид?
На образните изследвания си личи.

Вече съм споделяла, години преди диагнозата след еднократно ползване на дезодорант против изпотяване получих възпаление на лимфните възли на едната ръка и макар, че ходих на лекар и ги лекувах, остана "топче" под едната мишница. На всички прегледи и изследвания, които ходих по време на диагнозата (ехограф 4 пъти, скенер, ЯМР) въпреки бучката лимфните възли винаги излизаха чисти. Включително и при сентинелната биопсия.

# 922
От моя опит след последния скенер и паниката ,която внасях навсякъде където отида ми обядниха,че метастазиралите били “рошави” ,а моите “хубаво кръгли”
“Хубавото кръгли” излезнаха гигантски клетки/бактерия.

# 923
Както пише Coral, и аз така съм чувала от образни диагностици - доброкачествените са с правилна форма, кръгла, а злокачествените - с неправилна. Това е доста лаишко обобщение, разбира се.

# 924
Неда2 го е написала, само хистологията може да каже.
Иначе на образни слабите сенки с неясни очертания и без характерните точици в центъра (хилуси) се приемат за суспектни.

На образни обаче и възпаленията и раковите изменения изглеждат сходно, просто различни от нормата.

Много често и макроскопски, гледани с просто око на операционна маса, група лимфни възли могат да бъдат приети за “лоши” от окото на един опитен хириург, а в последствие да излязат напълно чисти под увеличение.

Вече тънък е моментът, когато патологът гледа на микроскоп възли, които са били мета, но раковите клетки са стопени от химията. Казват, че пак се разбира, че са били лоши, заради някои белези и деформации. Това обаче на изуст казвам, а умирам от желание за шанс да видя със собствените си очи разликите. Даже бих искала да си видя и моите, ама нейсе….

# 925
Преди дни бях свидетел как една дама парадираше, че е оперирана от д-р В.И в отделението по лъчелечение. Позволи си да изиска облъчване, както хирургът бил казал. Замислих се, че и от двете страни понякога има изкривяване и неадекватно поведение. Според нея било лесно да се открие най-добрият хирург за определен вид операции. Търсиш в Интернет, намираш и отиваш при най-добрия. Колко от нас се замислят за това, че натрупалите известност лекари също избират пациентите си? Смея да твърдя, че усетих върху себе си подобно неглижиране отвъд куртоазията не веднъж. Прави се "подбор" по професия т.е според предполагаеми доходи. Супер ситуация - болен си отиваш на лекар, но и трябва в известна степен да се бориш за вниманието му.
На мен ми се струва, че е по-добро отношението, когато на консултациите съм с мъжа ми. По принцип покрай бременностите започнах да чувам тази теза, но сега започвам да се убеждавам. Сякаш са по-внимателни какво ще кажат.

# 926
Аз пък влизам, за да го разбия този мит.
Това че нещо е с правилна форма, не значи категорично, че е доброкачествено!
Моят доктор беше категоричен по формата, че е доброкачествено. Аз настоях да го извадим.
Докторката, която гледа ехографа също каза- Не е киста, нищо че по форма прилича, не е злокачествено. Не знам какво е, но не му е мястото там. Та имайте едно наум с формите! За мен и само биопсия не е решение. Имаше в темата момичета с взета биопсия от здравата част на образуванието. Все още не е било изцяло в локачествени клетки.
Пиша, не за да Ви стресна, а за да го имате впредвид.

# 927
Аз пък влизам, за да го разбия този мит.
Това че нещо е с правилна форма, не значи категорично, че е доброкачествено!
Моят доктор беше категоричен по формата, че е доброкачествено. Аз настоях да го извадим.
Докторката, която гледа ехографа също каза- Не е киста, нищо че по форма прилича, не е злокачествено. Не знам какво е, но не му е мястото там. Та имайте едно наум с формите! За мен и само биопсия не е решение. Имаше в темата момичета с взета биопсия от здравата част на образуванието. Все още не е било изцяло в локачествени клетки.
Пиша, не за да Ви стресна, а за да го имате впредвид.
Подкрепям! Моят случай е точно такъв. Шест години от ехография на мамография се наблюдава доброкачествено образувание, за да видим как пусна повлекла и стана злокачествено. Защо? Защото в България е прието, че има скрининг, заради едно направление за мамография, което ти се полага на няколко години!?

# 928
Да,бдителност и недоверие...за съжаление,независимо от диагнозата,нека не забравяме,че никой не е станал лекар защото му харесва да помага на хората...просто бизнес..И нашето здраве,в нашите ръце...отдавна водя битки със здравната система,и представителите и в бели престилки...,преди 12 г,не рак уби баща ми,а лекарска небрежност ...
В бг профилактика на практика,липсва...защото тя не е добре финансирана...и докато човек не се опари,той не вижда заплаха,не търси да се предпази..

# 929
  • София
Mimache, и аз се обринах със ситни пъпки след първата терапия, после от време на време, но последния път ми излезнаха доста по гърба като гнойни с връхче. Мен пък ме мъчи хрема от началото на терапиите през юни мин.г., мислех, че е от химията, но явно от таргетната, защото и сега си продължава едно капене от носа, струпеи, вкл.от спукани капиляри. На двете ми ноздри кожата е и външно разранена, като двете червени улейчета. В сравнение с другите странични ефекти, напр.като тези при Coral, не е нещо сериозно, но ми е доста дискомфортно да дишам, все ги чистя, носът се разранява, неудобно се чувствам като съм навън, слагам фон дю тен, но не се покриват добре, а и всичко е временно, защото носът все си капе.                                    
 Calm, да, ще пия ериус и ще търся онколога и алерголог. Преди 15 г.имах такава реакция от колдрекс макс грип и после ми казаха, че е една от съставките. Тогава за цял месец бях ограничила алергените. И аз съм алергична натура, правила съм алергия от бисептола и от тогава все предупреждавам за алергия към солфонамиди. Вероятно наистина таргетната терапия отключва и алергиите, може би и за това е постоянната ми хрема, но така става по- трудно да се овладее вирусна инфекция. Преди по- лесно се справях с хомеопатия, авирон рапид и др.подобни, а сега направо не знам.

Vinci и аз имам това с постоянното капене от носа. Онколозите ми казаха че си е характерен страничен ефект от разраняването на лигавицата. На мен по същия начин ми тече кръв от носа и когато съм навън е доста некомфортно. Но ми казаха да ползвам Naso Libero - то е физиологичен разтвор, като единия вид е с хилуронова киселина, но има аромат на евкалипт, другото е чист физиологичен разтвор. На мен доста ми помага, ако искаш пробвай.

Общи условия

Активация на акаунт