Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 87

• 47 955
  • 1 166
  •   1
Отговори
# 960
  • Sofia
Неда, в Цибалаб искаш ПКК + диференциално броене. Аз добавям и креатинин, АЛАТ и АСАТ заради таргетната. Всичко е около 26лв.

Роси, задължително пусни отделно желязо. Може хемоглобина да е в норма и пак да имаш ниско желязо. При  липса на желязо е характерна умората.

# 961
Здравейте, дали някой знае къде може да се направи смяна на превръзки и промиване на Периферно въвеждан централен катетър (ПВЦК) използван за химиотерапия? Става въпрос за централна България.

# 962
  • София
Здравейте, от известно време чета публикациите в темата и ги намирам за много полезни. Много неща научих и много ми се изясниха. Благодаря ви! Аз съм отскоро една от вас. Моят карцином е хормонално зависим и HER отрицателен. Онкологът, д-р Мила Петрова, смята, че няма нужда от предоперативна терапия, а направо операция. В тази връзка можете ли да препоръчате хирург в София, който извършва сентинелна лимфна биопсия?

Корморан, понеже и аз съм на тема операция, ще ти кажа аз какво съм проверила. Ходих при д-р Мариела Василева, много мила и обяснява всичко, но операцията не минава по Здравна Каса. Плаща се - тя ти казва ориентировъчна цена, в зависимост какво ще се прави. Д-р Вълкан Иванов - оперира във Варна и да си призная за мен това е най-големия проблем, защото трябва да се пътува до там и да се стои поне една седмица. Като доколкото разбрах от момичетата, стоиш в болницата само 1 ден, но после ходиш на превръзки около 5 дни. После продължаваш в София. Той също не оперира по Здравна Каса. Също се плаща. Отново цената е в зависимост от това какво ще се прави. Не съм ходила при д-р Хатър, но там Вела, може да даде повече инфо.
Не съм ходила при д-р Ваня Митова - не намирам начин да си запиша час при нея. Все няма часове.
Изброените правят сентинелна биопсия.
В Надежда също могат да те пратят при хирург, аз го посетих - д-р Деян Атанасов - той е от старата генерация, но оперира по Здравна Каса, казаха ми доплащане 2000 лв. Каза ми че ще махне цялата аксиала.
Аз лично за себе си все още съм в голямо колебание, но и при мен казуса е по-сложен, че има разногласия какво ще режат, но накрая, май аз ще поискам да ми махнат цялата гърда. При мен на ЯМР се виждат и 2 ЛВ, вероятно заразени.

# 963
Роси, да допълня и туморен маркер. Винаги ми пускат на диспансер.

# 964
Благодаря ви, момичета❤.
Значи: ПКК, отделно желязо, Вит. Д и Б12
и туморен маркер.

# 965
  • Добрич
Момичета, водя си записки и:
Цитат
Сентинелна биопсия:

д-р Мариела Василева от клиника Щерев в София, платено

д-р Валентин Иванов младши в Пловдив

д-р Вълкан Иванов от Сити Клиник / клиника Темелков, Варна, платено

д-р Красимир Шопов в Сити клиник Младост

д-р Регина Хатър в Панагюрище, заедно с реконструкция, по здравна каса

Проф. Седлоев ИСУЛ

Д-р Ваня Митова, Онкологията, София

Допълвам, че до колкото знам д-р Хатър не прави само сентинелна биопсия. Май върви в комплект с реконструкцията. Може да има промяна.

# 966
Благодаря ви, момичета❤.
Значи: ПКК, отделно желязо, Вит. Д и Б12
и туморен маркер.
Роси, също ДКК / диференциална КК, няма смисъл само ПКК/  АСАТ, АЛАТ, ГГТ и алкална фосфатаза / това са чернодробните/, С реактивен протеин и СУЕ/ показват възпаление/

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 21:04 от Vinci

# 967
  • Anywhere
Роси, да добавя и щитовидни хормони си пусни- ТСХ и ФТ3/4, аз имам Хашимото и съм ужасно изморена когато изляза от нормите!
За сентинелна биопсия може да проверите в болница Каспела в Пловдив, мисля че д-р Валентин Иванов младши отскоро да прави.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 19:28 от Drama dama

# 968
Относно образната диагностика и виждането на "лошите образования" ще споделя моя случай, само за да ви вдигна предупреждение и да сте внимателни.

Аз имам фиброаденом в лявата гърда от 20 години и ходя много стриктно на прегледи. Не пропускам.
Карциномът обаче ми е в дясната гърда и не се вижда на ехограф. Изобщо не се вижда - трима хирурзи го потвърдиха. Не го виждат и толкова - клетките изобщо не изглеждат злокачествени. Изглеждат като нормални клетки. Виждат се две кисти и толкова.
Благодаря на Господ, че се възпали кистата в тази гърда и затова отидох на лекар и то няколко месеца след рутиния преглед с ехография и мамография, на която нищо не се видя. Всичко уж чисто.
Та възпалението иницира взимането на цитология. След което с три удивителни пишеше биопсия. И така се хвана карцинома.
Даже и след биопсията, хирурга определи размера на 8мм, защото толкова виждаше възпалените клетки. На ЯМР обаче "лъсна", цялата картинка и карцином с размер 5 см.

И затова продължавам да обикалям все още, за да се определи точно как и какво ще се реже.

Така че момичета и това е малко Божа работа и имайте едно наум за ехографията!

Вероятно сте с много плътни гърди.И при мен на мамографията едва се виждаше ( първия разчиташ не го видя, въпреки че го и опипа).Аз съм с плътност D и то голям процент от гърдата.Само мамография с контраст или ЯМР.От профилактичните  по ЗК направлението важи и за тази с контраст.

# 969
  • Северозапада
Допълвам Вела за д-р Хатър. За операцията при нея маркирането на сентинелните лимфни възли се прави в Сити клиник Младост в София. От Панагюрище се ангажират със записването на час за това в деня преди операцията. При операцията се изважда и маркирания/те ЛВ.

# 970
Корморан, знам, че ти питаше за хирург в София, но искам да ти препоръчам д-р Валентин Иванов младши в Пловдив. Той е отличен хирург с невероятно добро отношение към пациента. Извършва сентинелна биопсия. Операцията е по здравна каса, но клиника Каспела, където той оперира е частна и се доплаща. Юли месец миналата година доплащането беше 900 лева.
 Д-р Иванов преглежда в частния си кабинет. Прегледа е 100 лева. Обяснява подробно как ще мине сентинелната биопсия и операцията. Той записва ден и час за операция и всичко се случва много бързо. Престоя в болницата е между 3 и 5 дни според състоянието. Следват превръзки през ден до махането на дренажа.

# 971
Аз също ще подкрепя мнението за д-р Валентин Иванов-той прави сентинелна биопсия от поне година в Каспела в Пловдив. Също прави и интраоперативна ехография, когато ситуацията позволява и има нужда. Прекрасен лекар, постоянно се развива и е много отговорен и кадърен. Иначе моята операция беше през ноември при Хатър и съм доволна, но пластичният хирург, с който Иванов работи не се наема да прави реконструкция, когато след това ще има лъчетерапия и затова избрах Панагюрище. Хатър ще направи операция, само ако ще има реконструкция, тя не прави само мастектомия.
Бях говорила и с д-р Мариела Василева, но при нея не минава по касата, плаща се даже и хистоогията след това.
Ваня Митова-аз си имам мое мнение за нея. По съвет на Консулова си запазих час за нея през супердок, защото трябваше спешно да търся хирург, понеже ми отпаднаха две ХТ и операцията се изтегли напред. Часът ми беше понеделник и тя ми звъни събота следобед да ми каже да ида много рано, защото в 10 имала спешна операция.Аз казах, че по-рано съм на ямр и няма как събота да звънна да си сменя часа, след което тя каза в такъв случай ще отпадне...Много се ядосах, доста безотговорно. Имам чуството, че няма време да си практикува професията от медийни изяви, тя все е някъде, все по телевизията се появява. Не че е лошо, но реално пациентите нямат достъп до нея. Иначе тези, които са успели да се докопат до нея са си доволни. Това е мое впечатление...

# 972
  • София
Аз също ще подкрепя мнението за д-р Валентин Иванов-той прави сентинелна биопсия от поне година в Каспела в Пловдив. Също прави и интраоперативна ехография, когато ситуацията позволява и има нужда. Прекрасен лекар, постоянно се развива и е много отговорен и кадърен. Иначе моята операция беше през ноември при Хатър и съм доволна, но пластичният хирург, с който Иванов работи не се наема да прави реконструкция, когато след това ще има лъчетерапия и затова избрах Панагюрище. Хатър ще направи операция, само ако ще има реконструкция, тя не прави само мастектомия.
Бях говорила и с д-р Мариела Василева, но при нея не минава по касата, плаща се даже и хистоогията след това.
Ваня Митова-аз си имам мое мнение за нея. По съвет на Консулова си запазих час за нея през супердок, защото трябваше спешно да търся хирург, понеже ми отпаднаха две ХТ и операцията се изтегли напред. Часът ми беше понеделник и тя ми звъни събота следобед да ми каже да ида много рано, защото в 10 имала спешна операция.Аз казах, че по-рано съм на ямр и няма как събота да звънна да си сменя часа, след което тя каза в такъв случай ще отпадне...Много се ядосах, доста безотговорно. Имам чуството, че няма време да си практикува професията от медийни изяви, тя все е някъде, все по телевизията се появява. Не че е лошо, но реално пациентите нямат достъп до нея. Иначе тези, които са успели да се докопат до нея са си доволни. Това е мое впечатление...

Благодаря момичета за информацията. На мен ми е много полезна, защото аз съм в голяма чуденка за операцията.
На мен също Д-р Мариела Василева ми каза, че ако ще има лъчетерапия след операцията, по добре да не се прави реконструкция, заедно с мастектомията, защото може да се получи след това деформация на импланта.

Тези момичета които сте правили реконструкция заедно с мастектомията имахте ли след това лъчетерапия и имате ли проблеми. Или си зависи от типа имплант и от хирурга, а доколкокто чета и от типа апарат с който след това се прави лъчето. Всяка информация е от полза, за което Ви благодаря предварително!

# 973
  • София
Аз съм с мастектомия с едномоментна реконструкция, но нямах лъче. Затова пък две познати имаха и нямат проблем с имплантите. Така че и това си е индивидуално. При мен не се знаеше ще има или не лъче, но реших да рискувам и да сложа имплант. Бях решила ако се прецака да сменям тогава.

# 974
  • Добрич
С двустранна мастектомия и едномоментна реконструкция съм. С чисти лимфни възли и без лъчетерапия. Преди  операцията говорих с дама, също оперирана от д-р Хатър. Тя е имала лъчетерапия и всичко с имплантите е окей.

Общи условия

Активация на акаунт