Проблем при схема на апартамент, терасата е вписана с отделна квадратура.

• 1 177
  • 13
  •   1
Отговори
Здравейте, имам няколко идентични апартамента, абсолютно еднакви показатели, нот актове, в една сграда, на един етаж.
В момента съм пред сделка с един от тях.
Проблемът е следният. В описанието в схемата не е писана общата квадратура с терасата, примерно 53квм застроена площ, а пише 31квм апартамент и прилежаща тераса 22квм.

На всички останали си пише, апартамент със обща застроена площ 53 квм.

Купувачът се запъна за промяна в кадастъра.
Пуснах електронно преди 2 седмици заявка за промяна + нова схема.
Вчера получих автоматичен мейл за изпълнена поръчка. Няма никакво становище (в новата им система), нищо, нито писано от човек, нито от машина, нито за промяна, нито за отказ от промяна, нито за мотиви. Стоят си старите данни.
В забележка за схемата изрично писах без промяната да не я вадят, че си имам вече няколко.
Извадили са я със старите данни.

Звънях в кадастъра, казаха, че по новата система се обработвали на безразборен принцип и моята се паднала за обработка в Благоевград. Само с тях и никой друг можело да искам промяна и обяснение.

Да, ама те не вдигат, звъня през 15 минути от вчера. Писах и мейл, на който я отговорят, я не. Днес пуснах и жалба към централната служба, с описание на проблема.
Днес спряха да вдигат и Софийския отдел (или заето).

Та въпросът е, имам ли право за промяна, недовиждане и непрофесионалност ли е, или са отказали да правят промяна.
Разглеждах на картата данните на съседните апартаменти (те са видими за всички). Половината са по единия начин, половината по другия.
В Нот акт си пише, обща квадратура ХХ. Аргументът на брокера и купувачите, че трябвало да пише точно каквото пише в нот акт.

Чисто технически (за системата им).
Аз съм боравил 100ици пъти с електронна комуникация. При електронна заявка на случай (case) се присъжда изпълнител (от службата). Съответно или започвам да комуникирам с него директно по мейл, или с някакво автоматично препращане през мейл/тикет система, където не мога да му виждам мейла, но докато е отворен случая мога да препращам мейл, който той може да чете. Съответно и в обратната посока.

Нашата нова кадастър система няма такова нещо и комуникацията е 0ла.
Нито има някакъв текст, известие какво е становището по случая ти, отказ ли е, какво е.
Нито бутон за несъгласие, обратна връзка, каквото и да е.

Имаме сключен предв договор, със срокове, неустойки, 10% от сумата вече съм получил, и дължа при неосъществяване на сделката.
От друга страна, старата схема беше приета в момента на предв договор без възражения от кандидатите.
На теория (според мен) бих могъл да изискам да се мине сделката така или да се развали, като запазя 10те % (минус брокерската комисионна, която вече платих). Брокерът твърди, че нотариусът отказал да изповяда така, което силно ме съмнява. Твърдо отказват да продължим със старата схема. Готови са на удължаване с анекси на предв договор, колкото е необходимо.

# 1
Защо ти не питаш нотариуса, щом се съмняваш и да изговориш с него казуса?

# 2
За сега нямам достъп до него, но ще питам брокера за контакт или име.

# 3
  • София
Не знам дали това, което ще напиша изобщо може да е от полза, а и опитът ми с имотите е почти минимален, но в края на 2023 г. купихме апартамент (без брокер). През толкова хора минаха всичките документи и никой не прочел, че в нотариалния акт пише, че има мазе, а то е таван. Нотариусът отказа да изповяда сделката. Пробвахме известно време сами купувачи и продавачи да се оправим с Кадастъра и не помня още по какви институции трябваше да се ходи. Накрая мисля, че платихме допълнително на нотариуса и отттам оправиха всичките бакии. Може би около месец след първия опит успяхме да приключим със сделката.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 14:57 от sea.sea

# 4
  • По света и у нас
Този които иска да му се продаде апартамента да ходи да се разправя в кадастъра. Да си вземе нотариалния акта и да докаже че терасата е негова, за да го запишат правилно.  Ти сама няма как да промениш документа.

# 5
Тераса или балкон? Терасата покрив над долните помещения ли се явява? На кой етаж е жилището? 22кв. тераса няма как да се води "застроена площ", защото технически няма как да бъде хем тераса, хем застроена площ.
Някой път терасите не се включват към застроената площ на имота, защото те вече са включени в застроената част на долното помещение, но са прилежащи към горния апартамент (точно както го пише в нотариалния акт), докато балкони и лоджии се числят към застроената площ на имота, защото са различни архитектурни елементи.
Вижте разликата между балкон, лоджия и тераса, за да видите какъв е вашия случай. На прекалено много места ги грешат вкл. брокери, нотариуси, архитекти...

Друго, което мога да ви предложа да опитате е в онлайн системата да пуснете като 2 отделни заявки- 1. за корекция и 2. за схема, аз също пусках скоро корекция + схема на една заявка и много се забавиха, писах жалби и пр. но след като ги пуснах на 2 отделни заявки се обработиха за 5мин.

# 6
Ходих на място и пуснах служебни заявки за промяна.
Няма как да пусна отделно, защото ако ми обработят скицата преди промяната ще става само за боклука.

Има различни случаи и без да сте чели конкретно моя нот акт няма как да знаете какво пише.

Още повече, писах, в нот акт на 2та апартамента фигурира "обща застроена площ", която включва и терасата, а в скицата е различно за 2та случая.
Още повече, различно е за всичките около 15 апартамента в идентично положение.
Терасата ми я има в нот акт като застроена площ и е писана и заедно с апартамента и отделно. И съм я платил.
Сега има по-модерни варианти, дето я няма изобщо в нот акт, но това не е такъв случай.
Явно е сива зона и половината нотариуси приемат единия начин, другата половина другия. Същото и със служителите от кадастъра. Принципно се съгласиха на промяна. Но кога, не можаха да кажат.

# 7
схемата не може да я промените, правоспособно лице по геодезия трябва да промени графиката,
как точно изглежа графично зависи от архитектурните чертежи,
някога терасата е включена, някога не е,
зависи и в площообразуването на сградата какво пише, за да излезе допустимо РЗП,
с писма и телефон няма да се оправи положението
максималното, което може да постигнете е, да ви се запише площта по документ от НА

# 8
На самия чертеж е включена терасата. Темата е за "текста", описанието.
Същия текст както на схемата, се появява ако на картата на сайта избереш обект и избереш "информация".

Аз сам няма как да го променям, очевидно трябва да е служител от Кадастъра, защото те имат достъп до системата.
В нот акт пише и отделната и общата квадратура. Пише и 2те. Но в схемата не.
Както вече писах, ходих, обещаха да го сменят.

# 9
няма ходих и обещаха
заявление с входящ номер
срок 14 работни дни

какво пише в текста зависи какво пише в НА
ако в площообразуването е пишело 'прилежаща тераса', и в кадастъра така е записано,
трябва да излиза в прилежащите площи (мазе, таван и тн)
нотариуса няма какво да протестира, виж какво ще каже друг нотариус

# 10
Имам ново служебно заявление и нов входящ номер със срок.
До нотариуса за сега нямам достъп, брокера има.
Казах му, че може да се иде при друг нотариус.
Писах, на този етаж има 15 апартамента, един до друг в идентично положение с идентични тераси, площообразуване и тн.
Има поне 4 вида описания в кадастъра, прецъках ги всичките.
Аз лично имам 4 еднакви. Само на този е такова описанието.

В площообразуването е отделно за всички ап.
При изчисляването на идеалните части е общо за всички ап.

Аз съм съгласен, че изписването отделно може да се брои за коректно, но брокера твърдо ми отказва и се разпряваме вече половин месец.

# 11
площобразуването е таблица, не е отчитане на графична площ,
често се прави и от външен на архитекта или инвеститора специалист
за нови сгради се вписват площите оттам,
за да излезе РЗП-то допустимо спрямо параметрите на имота, се правят врътки с терасите,
всеки имот е сам за себе си, особено покривни тераси и ония външни дворчета на кота 0
брокера няма какво да ти отказва, имаш битка нотариуса да се съгласи с гледната точка на СГКК
успаех и здрави нерви ти пожелавам Hands Pray

# 12
Мерси!
Кажи някоя врътка. След 10ина години като строя, да знам как да включа повече квадрати. По-скоро, целта ми ще е да бия общата позволена квадратура, а не какво пише за всеки отделен обект.
Може и на лично Simple Smile

За горния казус, имаме вече предв договор, където аз съм изряден. Така че, след още 15-20 дни ще трябва да клекнат и така. Ако не се оправи до тогава.

# 13
Получих вече промяната и новата схема.

Общи условия

Активация на акаунт