Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 9 933
  • 303
  •   1
Отговори
# 270
Огромни благодарности на elekrichar за изчерпателния отговор! Машината ми е Hoby 420 доста стара, незнам дали има горен транспорт не съм голям разбирач, но със сигурност трябва да я смажа. Това разбрах като прегледах в темата. Ще се наложи да се заровя по смело в новостите при крачетата

# 271
Не, няма двоен транспорт машината ти. Ето комплект крачета на смешна цена:
https://www.temu.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0% … ns_pubcid=4676975
А ето малък комплект, в който обаче има краче за двоен транспорт и краче за трикотаж (това с дългия израстък):
https://www.temu.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0% … ns_pubcid=4676975
Има също така краче за скрит шев, за което постоянно меля, че всяка себеуважаваща се дама трябва  да притежава. То е това с винтчето. Машина на толкова години и никоГда не е почиствана и смазвана?! Ужжжас ужасен. И друг път съм го писал, но го повтярям защото е важно. Чувам прахосмукачката на съседката как плаче. Тя пищи:
  --- Сприииии, не мога повечееееее, изгаряяяяяям, умирааааааам!
Но тя ухилена до уши, продължава да си джитка. В един момент шумът спря, а след 2 минути се звъни на вратата. Преди да е казала каквото и да е, я питам за прахосмукачката ли става дума? Утвърдителен отговор. Тя мирише ужасно на изгорял лак та се не трае. Хайде на магазина за нова. Женското ухо не може да чуе кога една машина реве кански и кога пее. Много, много отдавна е трябвало машината да се отвори напълно и да се смаже. Поставяш ръцете като за игра на ръченица и с ангелско гласче на стерва (руска дума която е събирателна за всички лоши качества на една жена), казваш на мужчината да направи това машиноугодно дело! Ако поклати неодобрително глава, включваш в действие  инструментът с който се разточва тесто в кратуната му! Освен това спираш всички добревини, която една жена прави у дома, включая най-сладкото за една мужчина! Следващият път, сам ще те пита кога да смаже машината.

# 272
Преди година и половина машинката беше на почистване и смазване при професионалист. Тя ми служи 30години вече, не съм чак толкова зла към домашната техника , но от тогава съм слагала само няколко капки масълце . Wink

# 273
Откъде мога да си купя игли за машината? Изпочупих всички, с които дойде.
Нещо не правя, както трябва явно. Машината е от Лидъл, но в момента не помня какъв модел или марка, но беше препоръчвана тук за евтин вариант.
На стария Юнион никога не съм чупила игли.
Само да ви подскажа, че сте в темата за покупка на шевни машини Blush шивашката тема е оттатък.
Къде е шивашката тема?

# 274
Не е нормално машината да чупи игли. Първата ми машина е от ЛИДЛ и за десетина години съм счупил само две игли. Или дърпаш плата, или машината иска центровка. Махни плочката, зъбите и виж дали острата част на грайфера докосва иглата, когато въртиш машината на ръка. Не трябва да докосва иглата и разстоянието между грайфера и иглата трябва да е колкото дебелината на цигарена хартия. Игли си купувай Орган само в прозрачна пластмасова опаковка или Шмец (SHMETZ).
https://www.axioma-hobby-shop.com/igli/igli-micrtotex
https://www.axioma-hobby-shop.com/igli/igli-danki-90-100
Евтини не ти трябват.
Шивашката тема е Клуб на храбрата шивачка. https://www.bg-mamma.com/?topic=1729544.msg50294963&utm_source=M … reply#msg50294963

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 14:37 от elektrichar

# 275
  • Sofia
Здравейте мили хора, пиша в тази тема с молба за съвет. От известно време си мисля, че инвестицията в шевна машина е добра идея за дребни ремонти по дрехи като например скъсяване на дънки и панталони, шев на спално бельо и т.н. Въпроса ми е каква машина бихте ми препоръчали за такива цели? Трябва ми малка машина която не е и тежка. Налага се често панталоните да се скъсяват понеже съм висока само 165 см и често са по-дълги, а за един панталон вече цената в ателиетата скочи прекалено много. Ако днес занеса панталон среден клас, ще платя около 50% от цената му за скъсяване. С времето мисля, че инвестицията ще се изплати бързо. И тук ми е нужна Вашата помощ за препоръки за марка/модел които са среден клас и правят добри шевове. Ако има и оверлог също е добро предимство.

# 276
Предлагам нова машина с кашон от Германия-Лидл.
На мен
 тази машина ми е бавна,аз работя доста със зиг-заг.
Ако проявите интерес-цена 165 лв

# 277
Вафличка, забрави да пишеш с колко на брой финикийски знака би се разделила за тази безценнейша покупка?

# 278
Електричар, сърдечно благодаря за отговора! Ще поръчам от тези сайтове.
Още не съм намерила време да проверя каквото си ми писал.
Явно не й разбирам на машината (silver crest snm33), защото и долният конец в някои случаи почва да се набира.
Трябва да намеря видеа и да разуча настройките.
Иначе доста дрехи си преправих, едно одеяло печуърк уших. Действа ми като терапия, ама изпочупих бая игли.

# 279
Имам нужда от съвет.Старата ми машина ме озостави.Каза ми сбогом. Искам да си купя нова. Шия надомно спално бельо и пердата.Дайте ми съвет каква да бъде.Бюджета ми е до 700 лв.

# 280
Здравей, cekmi! И на теб няма да ти хареса отговорът ми, защото ще ти кажа, че за твоите изисквания, ти трябва индустриална машина. Ако е автоматична с всички възможни екстри, шиенето ще се превърне в удоволствие. Няма домашна машина, с която да шиеш професионално, която да издържи, независимо колко струва. Защо домашната не става за тази цел? Защото трябва на всеки 24 - 25 работни часа да се отваря напълно и да се смазва. В повечето случаи, това машиноугодно дело никой не го прави. Появяват се луфтове, прескачане на бодове, късане на конци, чупене на игли, силен тракащ шум. Почти всички български дами които шият, не могат да накарат някоя близка мужчина да прави това. На индустриалната машина се налива масло и тя сама си смазва всички места които трябва. Особено ако шиеш чаршафи и пердета, много по-удобен е големият плот на машината. Преди години нямаше много, но сега има всякакви крачета и подгъвачи за индустриални машини. Напоследък затвориха доста шивашки фирми и разпродават машините си. За 700 лева можеш да купиш много добра машина, особено ако можеш да се пазариш. И въпреки това, пак трябва домашна машина. Тя позволява шиене на илици, копчета, има оверлочни, фестонни и украсителни шевове. Ето машина която добре се справя с тънки и разтегливи платове и с дебели: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&produc … earch=bernette+05+
Гаранция 5 години и безплатна профилактика веднъж годишно в гаранционния срок. 12 крачета, помощна масичка, мощен мотор 90 вата, като другите машини са с 60 и 70 ватови мотори. 6 мм. зиг заг. и 1100 оборота, докато другите шият с 850. Тази голяма скорост казва, че е добре балансирана. Трябва да имаш домашна машина, но освен нея е необходима и индустриална права машина. Поставяш крачето за подгъв, натискаш педалът, машината прави автоматично затяжка, зашиваш първите 50 - 60  см. на един дъх и на пълна скорост. Спираш и иглата винаги е забита в плата, освен ако не отмениш тази заповед. Предполагам имаш оверлог? Ще ми кажеш, че нямаш място за индустриална, но има пловдивска фирма ако не се лъжа, която прави малък плот. Нормалният е 1,20 метра, а могат да ти направят 80 см. дълъг. А мужчина с ръце израсли от правилното място, може да изреже плота с трион пасвател и да го направи толкова, колкото искаш.

# 281
  • FRANCE
Потвърждавам за професионалната. Нито една домашна не издържа на професионален тормоз. Аз съм малко ателие. Имах Жаноме , висок клас, уж полу-праофесионална. Редовно смазване и почистване. Умря, буквално. За няма и 5 години.

# 282
А тези две соц машини струва ли си да се носят някъде да се види работят ли? На първата пише мейд ин СССР, на втората Алтин.
Скрит текст:
Едно помещение купихме преди години и е било шивашки цех по соца. Втората не защо майсторът я е демонтирал от крачната маса.

# 283
Дъждец, като седнеш на една шевна машина, без значение дали е домашна или индустриална, трябва да изпитваш ментално облекчение от всички несгоди, а не да се натоварваш с още такива. Както виждам и двете са си за скрап. Руското желязо може би е имало някакъв шанс, но вече е доволно ръждясала. Най-великият мастер на индустриални и домашни машини на всичките 12 вселени, когато е работил в шивашка фабрика, каза, че няма нито един грайфер еднакъв, с друг произведени в СССР. Казваше се Игорь Андрейченко, Бог да го прости! Безкрайно уважавам руската литература, изкуство, наука и техника, но в предприятията са работили хора които са силно зависими от огнената вода. Това го казвам не аз, а този мастер, който за съжаление се пренесе в по-добрия свят на само 50 години. Той остави видеа на това което умееше почти до съвършенство. Приживе му изпращаха машини от най-техническата страна Германия, да ремонтира машина, защото с глобализацията там е много трудно да намериш майстор на шевни машини. Защо? През 90-те години изнесоха производството на шевни машини в далечния изток. Смешните цени на дрехи произведени пак там, убиха германските шевни производства. Къде се раждат добрите майстори на шевни машини? Ами там където се произвеждат разбира се. И там, където все още има шевни предприятия, там са техниците. Когато убиеш и едните, и другите, очаквай баснословни цени за ремонт на машината си. Ако това наследство беше мое, първото нещо което щях да направя, е да възстановя поне едната машина. Но изоставена години наред на студено и влажно, това означава бавно убийство. Дадоха ми полски Лучник за профилактика. Бил е съхраняван дълги години в маза. Всички железни части в ръжда. Опитвам се да я завъртя - никакъв шанс. Пластмасовото зъбно колело се разпада на парчета. Единствено моторът и педала стават. Не очаквай да оставиш фина маханика на студено и влажно дълги години и да се надяваш след това да става за нещо.

# 284
Мерси, Електричар!
Няма да се занимавам. Бях на мястото и ми стана интересно. Досега не ги бях заглеждала.

Общи условия

Активация на акаунт