Каква шевна машина и откъде - тема 2

• 9 924
  • 303
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, доста се полутах измежду страниците и темите и открих някои отговори и натрупах още повече въпроси:anguished:
Вси пак ще попитам и ако ми отговорите или ме насочите къде да прочета, ще съм безкрайно благодарна!
Каква  машина да купя за работа с трико, разтегливи и леки еластични материи?
Майка ми има тази по- долу ( и майка ми и машината не са професионалисти, а и двете са на доста години), но все нещо не се получава с еластични материи. Някаква оверлог машина ли да търся или други препоръки?

# 286
  • София
Не съм Електричаря, но при така поставено питане, ви виждам с две нови машини Blush - оверлог и многооперационна домашна.

# 287
PLock, преди да купите Тойотата, ако бяхте попитали, щях да ви кажа, да не се купува машина само с програматор и без регулатори, макар да е здрава. Машината трябва да има отделен регулатор за дължината на бода, друг за ширината на зиг заг и програматор. Във времена когато дори дънките са от разтеглив плат, трябва съвременен четириконечен оверлог. С него ще ушиеш цяла тениска, а и не само. Е, разбира се е добре да имаш и покривна машина за подгъвите, но и с двойна игла стават. Когато имаш оверлог, шевовете на Тойотата са достатъчни, защото са ти необходими прав шев, зиг заг и да шие илици и копчета. Дори машината да е с над 200 шева, ще ползваш основно тези няколко. Дамите се притесняват, че няма да могат да шият с машина с 4 конеца. След като пошиеш на оверлог, ще се чудиш как си живяла без него.

# 288
PLock,потвърждавам думите на Електричар-без регулатори не може
Аз съм взела душите на моите домашни машини и го казвам от опит
Ако си купиш една Елна,ще ти свърши прекрасна работа /все пак зависи от обема,разбира се/

# 289
Здравейте! Да се похваля с една находка, която всъщност тук от темата видях. Краче за дебели материи. Тему  https://share.temu.com/kkPA5OQ4MfB
Моята машинка е особена и не приема всяко краче, просто отворите на плочката и повечето универсални крачета се разминават и естествено и това краче е такова, но с друг присъединител е добре. Това на снимката са 12 ката мекденим. Предполагам с 6-8 от по-твърдия ще се справи идеално.

# 290
PLock и аз съм се мъчила много време да шия трико и разтегливи материи само с домашна шевна машина и  не става. Прав шев може и да се получи с игли  Super Strech и разтеглив конец /намерих такъв в Какаду в София, но само два цвята/, но пак не става особено добре. Но за "почистване" на краищата на плата си трябва оверлог.
 И аз дълго се чудих, защото не съм професионална шивачка и шия само за себе си, а един оверлог си е инвестиция, но дори и само за хоби дейност в днешно време, с днешните платове си трябва. И наистина, както е казал elektrichar после се чудиш как изобщо си шил без оверлог Simple Smile

Заради триката аз това си лято си взех с помощта на elektrichar и покривна машина. Няма такъв кеф да се шие с нея всякакви разтегливи трика. Покривната си е удоволствие.
Разбира се, всеки си преценява колко шие и дали си струва да вложи толкова пари за машини за домашна употреба само.

# 291
Здравейте!
Влизам в темата с въпрос, същия като на потребител от предната страница на темата: Каква машина да си купя?
От известно време си го мисля, че трябва да си купя шевна машина. Преди години съм ползвала Naumann на майка ми и съм на ясно с процеса. Ще я ползвам предимно за дребни ремонти - скъсяване, стесняване, смяна на цип, подгъв на дънки и т.н. Не знам към момента кои марки предлагат добри продукти. Разгледах по разни сайтове, че цените вървят от към 400 лв. и нагоре. За мен бюджет от около 600-700 лв. е приемлив, пък може и 800, като ще дебна за някакво намаление по Черен петък (ако правят изобщо).

# 292
Mia66, машина която ще ти върши работа е тази Бернетка: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&product_id=1082
Има всичко необходимо, но освен това добре се справя както с тънки и разтегливи, така и с дебели платове. В комплектът има 12 крачета и масичка. Тя е с възможно най-дългата гаранция 5 години. Докато по-евтините шият с 850 бода в минута, тази е с 1100 бода, което казва, че е добре балансирана. Зиг загът е 6 мм. и има ключ за ниски обороти, който едва ли ще ползваш. Малко машини имат фино реулиране на зиг заг. Машината ушива целият илик отначало докрай, като поставиш копче в крачето, спуснеш един стержен и натиснеш педала. Копчето определя големината на илика. Тъй като двете вериги на илика обикновено са с различна гъстота на шева, с този регулатор се правят да са еднакви. С него някои сложни шевове стават идеални. Това сега нищо не ти говори, но ще го разбереш. Предлагат един път годишно в гаранционния срок да направят профилактика. Щом сте имали Науманн, няма да сте много очаровани от преминаването на страничен шев на дънки, но сегашните машини толкова могат. Използваме различни похвати, приспособления и нечисти слова за тази цел. Не чакай черен петък, не правят такива промоции! Купуване, похвалване тук, почерпване на целия вилает 3 дни, за да не се чупи! Ако нещо не ти е ясно питаш и ти се отговаря. В момента тази машина е на промоция, иначе е по-скъпа.

# 293
 Еlektrichar, благодаря за съвета, купих си машината.Опознаваме се вече с новата придобивка.Подозирам ,че ще се сприятелим.А за индустриална - ами ще мисля.Отново, благодаря!

# 294
Еlektrichar, благодаря за информацията! Не знаех за тази марка машини, а виждам, че са швейцарски. Бях се загледала към Сингер, като популярна марка, а и в немския амазон цените са по-добри от тук. Какво ти е мнението за техните продукти?
А относно тази Бернетка - как се осъществява сервиза/профилактиката? Виждам, че фирмата е в Пловдив ...

# 295
Cekmi, честито! Ако не почерпиш роднини и съседи в продължение на 3 дни има, опасност от счупване. Започвай да спастряш алтъни за покупка на индустриална машина! В моментът в който натиснеш педалът на автоматична права машина, немедленно забравяш за домашната.

Mia66, марката Сингер преди 40 - 50 години беше синоним за качествени машини. Имаха революционни идеи, добри и лоши решения. Сега вече не са това което бяха що се касае за домашните им машини. Индустриалните са скъпи и качествени. Бернет е производство на Бернина, които са много качествени, но безбожно скъпи. Знам, че Ивна имат в София склад. Досега не съм се замислял по тези въпроси, защото си ремонтирам сам машините. Може да се пита по телефона. В доста градове имат свой техник и като им кажат, че има проблем с някоя машина, той се занимава с нея, освен ако не е за някой сериозен проблем. Дали ходи на адрес или ти му я носиш, това не знам. Не знам как стои въпросът с гаранцията ако машината е купена от друга държава. Пита се кой ще я ремонтира и дали ще признае гаранцията.

# 296
  • София
Mia66 -  Иваната имаха магазин и сервиз в Младост 3. Но трябва да се провери със сигурност дали е все още така.

# 297
Много благодаря още веднъж за насоките! Сега остава да си я взема и да почерпя Blush

# 298
Здравейте! Идвам сигурно с няколко много нелепи въпроса, но досега съм шила само на стара, ръчна, механична машина на баба ми (която даже вече я няма на този свят) и няма и кой да ми помага, като имам проблеми с машината…

Каква е разликата в оверлог шевовете на  машините с горен и долен конец и оверлога на оверлог/машините с 4 конеца? Аз съм шивач-любител, скъсявам, поправям си нещо дребничко, но понякога ме сърби да си ушия нещо сама, като видя красив плат по някой магазин. Но тези ръбчета ме тормозят страшно много, досега ги подгъвам двойно, че да “затворя” ръбчето изцяло вътре, да не се разнищва, но това е възможно само с много тънки платове, а и при “снадки” (кръстопът на платове?) е някакъв кошмар…

Решила съм, че ще си взема нова машина, най-вече за да не ми се разнищват ръбчетата, но възможно ли е без да взимам две отделни? Препоръка дойде за Сингер 4423. Гледам, не е евтина, но не мога са видя информация относно оверлог?

Благодаря за разбирането, невежа съм, знам, интересът ми е любителски и не знам от къде да започна.

# 299
Здравей, shishar4e! Много ми се иска отговорът ми да ти хареса, но едва ли. Оверлочните шевове на съвременна машина стават донякъде за дънки и плътни платове. Казвам донякъде, защото качеството на такъв шев е мижи да те лажем. Но за съвременните разтегливи платове, е жива мъка. Шевът с оверлог е разтеглив и няма нищо общо с оверлочен шев на шевната машина. В миналото надомните шивачки са били доволни само ако машината има зиг заг, но тези времена отминаха. Когато искаш освен да скъсиш, стесниш и закърпиш нещо, то и да си ушиеш дреха, трябва съвременен четириконечен оверлог. Той хем зашива, хем зачиства и не се налага да правиш тези подгъви за да не се разнищва шева. Този Сингер е здрав, но напълно недостатъчен, ако ще шиеш дреха, колкото и проста да е тя. Само с оверлог ще си ушиеш тениска, рокля, пола от трикотажен плат. Моят скромен съвет е първо да свикнеш с мисълта, че ще трябват две, а не една машина. На първо време можеш да си купиш оверлог и с правата да зашиваш това което се шие с прав шев. След това малко по малко събираш още финикийски знаци и си купуваш една средно скъпа машина с 32 шева. С нея ще шиеш илици, копчета, зиг заг, фестон и още нещо. Знам много добре, че няма да послушаш съвета ми, ще си купиш машина с малко регулатори, малко шевове и ще мислиш, че въпросът с шиенето е решен. Не, не е решен и ти сама ще го разбереш сблъсквайки се с нови предизвикателства. Това което веднага ще ми кажеш е, че не разбираш от такава машина. Всички които си купиха казваха така, но я се опитай да им вземеш оверлога, ще те отупат с точилката. Производителите на оверлози знаят, че ще се ползва главно от жени и тук таме както моя милост от мъже. За да можеш да поправиш машина, трябва да си работил с нея и да знаеш какво и как го прави. Сега искам да се отпуснеш, да се успокоиш и на сутринта да си взела решение каква машина ти трябва! Ако имаш мужчина, поставяш кунките на кръста като за ръченица! Едната вежда нагоре, а другата надолу. Първо с ангелско гласче му казваш, че за нова година искаш едно малко подаръченце. Като те попита какво да бъде, ще кажеш, че искаш едно оверлогле. Ако нещо започне да шикалкави, с глас на стерва му заявяваш, че иначе няма да има вече всякакви женски облаги. Ще добавиш, че ако го поръча на следващия ден, ще изпълняваш всичките му желания следващия час и половина. Той кандисва и купува нужният домакински уред. След като се успокои и минат няколко месеца, намираш му кал под ноктите и му заявяваш, че за да изкупи вината си, трябва да ти купи и шевна машина. Тази нощ никакво спане, а мислене до сутринта!

Общи условия

Активация на акаунт