Какво ще купя отново - 10

• 90 117
  • 764
  •   1
Отговори
# 60
Преслава, на протеиновите барчета как са въглехидратите като стойност? Тези ми изглеждат интересно, но не съм ги виждала, от къде ги купуваш?
У нас сладкиш правя с 1 ч.ч. захар и всичко се харесва от децата, а те са много придирчиви, но правя много рядко наистина. Последната захар Сладея ми хареса, мисля, че беше достатъчно сладка и пакетът издържа у нас повече от година Joy Yum

# 61
Сега ще кажа нещо, което не е популярно и сигурно ще бъде заклеймено от някои потребители като анатема, но, ако толкова не ви е сладка захарта, може да я комбинирате с лъжичка подсладител, чудеса върши по отношение на подслаждането. Аз ползвам Суитли, няма остатъчен вкус и мирис и става за печива и високи температури. Козунака така го правя, защото никога не ми е достатъчно сладък, а и с много захар трудно втасва, та за себе си съм открила решението.

# 62
  • Countryside
Аз купувам тръстикова захар и/или кокосова захар. Но кокосовата захар е малко специфична на вкус. Но и двете не са много сладки. Бяла захар не съм купувала от години, всичко си става и с кафява, просто си знам рецептите или ако е нещо ново опитвам на вкус. Но аз не обичам много сладко. За любителите на сладкото препоръчвам да пробват сироп от агаве или сироп от фурми. Агавето е все едно мед, сиропът от фурми обаче е с доста специфичен вкус и препоръчвам само за любителите на фурми или да го смесвате с нещо(мед или агаве), за да не натъртва.

Джасте, винаги съм се чудела, знаеш ли от какво се правят подсладителите, че нямат калории? От стевия ли? Или нещо изкуствено синтезирано, но пак от какво?

# 63
Букетче, има синтетични подсладители, има и естествени. Стевията е естествен, ксилитола също, еритритола мисля и той.
Или поне ги водят по безвредни.

Синтетичните подсладители са захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит. Те нямат почти никаква енергийна стойност и не се усвояват. Най-често и масово използваните подсладители са захарозата, глюкозата, фруктозата, лактозата. Познати са около 1 700 природни и синтетични подсладители.
Синтетичните подсладители най общо казано са химични съединения, ето за захарин-а:
Захаринът (Е954) е изкуствен подсладител, създаден от немския химик Константин Фалберг през XIX век. Главната съставка, бензоичен сулфимид, няма никаква хранителна енергия и е 300 – 400 пъти по-сладка от захарозата. Слаборазтворим във вода. Не се усвоява от организма. Безопасен за консумация, вкл. от диабетици. Изхвърля се чрез урината. Захаринът често се използва като подсладител на бонбони, безалкохолни напитки, лекарства, пасти за зъби и др.

Да, не са най полезното нещо, но една лъжичка от време навреме няма да ви убие. Да не говорим, че 99% от хранителните продукти и напитки съдържат подсладители, най често синтетични. По евтини, по сладки, чиста работа. Wink

Последна редакция: вт, 21 яну 2025, 08:36 от Джаста Праста

# 64
Докато сме на тази тема да попитам. Имам Стевия на прах, но кафе и чай не подслаждаме. Мога ли да я влагам в нещо и ако да  в какво съотношение със захарта?

# 65
Аз се уплаших от този половин килограм захар вместо чаша.
Стевия не съм слагала в сладкиш, но съм подслаждала кафе, чай. Ако се прекали, има много неприятен вкус.

# 66
  • София
Момичета, от коя бяла захар сте доволни ?
Не мога да улуча марка, която да е с достатъчна сладост. Като чета рецепти за сладкиши и видя , че пише 1ч.ч и ми става смешно 😃. Слагам по минимум 3 и пак не е сладко.
Много съм учудена!
За мен всички са прекалено сладки.  На всички сладкиши и кремове намалявам дозата, указана в рецептата

# 67
# 68

Не зная кой похвали шипковия мармалад от ДМ, дали беше в тази или в другата тема, но не остана!? Много ни хареса 😊

# 69
  • Свети Влас
Аз пък искам да препоръчам тази маска за коса:

Имам и базово масло от арган, мисля да си направя маска за коса.

# 70
Не съм пробвала шипковия мармалад, но ягодовият конфитюр не ни хареса, прекалено сладък беше за нашия вкус.

Сладкото от вишни обаче беше хубаво, нито много сладко, нито много кисело.

# 71
  • София
Стевия за сладкиши се смесва с еритритол, за да се избегне неприятен вкус при прекаляване с количеството. Да се спазват пропорциите, защото сладостта на стевията е около 15 пъти по-голяма от тази на бялата захар. За естествена сладост може да заложите и на фурми напр.

Засега не заменям шипковия мармалад на "Балевски и Киров".

# 72
Стевия за сладкиши се смесва с еритритол, за да се избегне неприятен вкус при прекаляване с количеството.
Вкъщи нямаме здравословни проблеми, налагащи неконсумирането на захар, но уж за по-здравословно купих от Зоя-та една стевия, която представлява бял "прах", а после и още една - зелен "прах". Не ми хареса като вкус нито едната, нито другата и така си стоят в шкафа.
В какво съотношение се смесват стевията и еритритола, за да изчезне гадния вкус на стевията?

# 73
Зеленият плах би трябвало да е истинската Стевия смляна.
Дрегата нямам едия как се обработва за да стане на "бял прах".
Не съм ползвала и не знам съотношение. Ползвала съм еритрол и малтитол, заради здравословен проблем. Повече си харесвам нещата направени със захар.

# 74
На бялата сега прочетох в сайта, че състава ѝ е: фибри от цикория /инулин/ и пречистен екстракт от стевия.
Не намирам разлика във вкуса на бялата и зелената.

Общи условия

Активация на акаунт