Редки и изчезнали парфюми - 2 част

• 25 414
  • 437
  •   1
Отговори
# 420
Моят любим флакон е този

Обожавам парфюма, но и бутилката е невероятно бижу, затова имам две.

Имах такъв в розово лилаво и също много си харесвах бутилката. Дано не съм я хвърлила, че багажът от този шкаф ми е в кашони, не съм стигнала до него.
Как да са елегантни днешните шишенца, като повечето парфюми са унисекс. И миризмата не можеш да различиш за кой пол е по-подходяща. Досега се удържам да не купувам унисекс аромати, искам да мириша на жена.
Фиджи имах през 90-те години от един бутик на Витошка, не беше баш като корекомския, но все пак беше много хубав. Купих от Нотино преди 2-3 години - идиотски преформулиран. Уж подобен, обаче елементарен, плосък. С него пробвах дали ми се е върнало обонянието, докато бях с ковид.

# 421
Рене Лалик доколкото съм чувал е правел и витражи, така че на се съмнявам,че флаконите му са произведения!
Дамм, темата за женствеността в наши дни е много пренебрегвана. Много копия на едно и също, много обезличаване. Същото е и при мъжете - тотална липса на мъжки вкус и стил.
Накарайте един мъж да избере парфюм за жена и да обоснове избора си и гледайте какво става Wink

# 422
Горките мъже Simple Smile най-разумно е да придружи дамата и щедро да отвори портфейла за избора й.
Рене Лалик е велик френски художник/скулптор на стъклото, лястовичките му са легендарни и до ден днешен. Както и парфюмните му флакони.

# 423
Мъжа ми затова наостря уши винаги, когато коментирам някой аромат и ме изненадва много приятно по празници.

# 424
  • някъде под слънцето...
Няма как  флаконите да са правени от самия Рене Лалик, защото е починал през  1945.
Флакони на Лалик ползват  също Нина Ричи, Молинар   и чистия парфюм Черна Орхидея на Том Форд(също лимитиран с код за идентичност,  поне тази от 2009 (нямам  идея, защо фрагантика я  обявава като лансирана през 2016)) ...

, Герлен примерно са  предпочитали  кристал Бакара  за чистите си парфюми.

В интерес на истината преди години, ходех на щанда на Лалик да се наслаждавам на красивите флакони,  за съжаление не намирам снимки  , но примерно за мен  тези са несравнимо по красиви, от показания  по напред
https://www.simpsongalleries.com/auction-lot/four-french-lalique … e-flac_0434b409b1.
В интерес на истината моят Лалик  не е сред любимиците ми  на времето го взех от любопитство , защото беше на символична цена , дори не знаех, че флакона е специален, кутоята беше запечатана, но стара и прашасала.Като се замисля,  не съм попадала на  парфюм на Лалик, който "да ми отнесе главата", какtо се е случвало с други  , па макар и в не толкова красиви флакони...
В избора на парфюм за мен  винаги  е приоритет  съдържанието  а не флакона,  ако въпросния Лалилк имаше тестер, най вероятно нямаше да го купя, но имаше момент, когато "покупката на сляпо"  ми носеше неповтприма емоция.
ММ  има  забрана  "да ме изненадва" с парфюми,  а и не само той.Всички са предупредени да не ми подаряват парфюми, защото и аз не знам какво искам, разбирам го едва след като го пробвам.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 22:20 от sl

# 425
За мен формата на флакона трябва да съответства на съдържанието и характера на парфюма, на замисъла на неговия автор. Тогава се получава истинска хармония.

# 426
  • някъде под слънцето...
Oпределено.И вероятно, когато парфюмите са се считали за лукс, е било така.
Обикновено кристал Лалик и Бакара са се ползвали за по ексклузивни парфюми, най често в концентрация, чист парфюм.Прекрасно е да имаш едно такова "бижу" на тоалетката  което да  ти доставя естетическо удоволствие  всеки път, когато го погледнеш
Флаконите са нещо красиво и, човек може да им се наслаждава, ако има  20-30  парфюма.След  това парфюмната лудост  навлиза в по сериозна фаза  вече започват да се прибират по  кутии  и шкафове, защото лично   за мен е нецелесъобразно да  се нарадят  примерно 300-400 парфюма.В този случай приоритет  става правилното им съхраняване
Красивите  флкони, са неверятни , но  освен ако няма да правиш музей,  са неизползваеми и трябва да намериш, някой още по луд от теб, който е готов да ги купи, точно за това приоритет ми е парфюма, а не флакона

Последна редакция: чт, 15 яну 2026, 01:26 от sl

# 427
Скрит текст:

Аз страдам и по това съвършенство, когато флаконите бяха изкуство, а не бутилки от шампоан. Ако го намеря, ще го купя, дори празен. Е, предпочитам пълен....каква прекрасна виолетка.
Рядко се включвам, но ви чета с удоволствие и интерес и сега се замислих над този пост, защото и аз много харесвам такива флакони и съм си купувала и празни - бих казала, че каквито времената и дамите, такива и флаконите - все повече  женското като символ на елегантност, финес и нежност отстъпва, няма ги (като масови имам предвид, изключенията винаги ги има) роклите, капелите, ръкавиците, токчетата и миниатюрните чантички...новите поколения шляпат с маратонки и размъкнати дрехи, биологичният пол с присъщите му природно черти и външният им израз е игнориран, та как да изглеждат и парфюмите, за да са в унисон?!
Може би когато се върнат пак тези изящни флакони, ще разберем, че са се върнали и Жените Yellow Heart
Абсолютно така е, но за жалост тези времена няма да се върнат. В съвременния начин на живот все повече различията между двата пола намаляват. Но аз напук на всичко си нося рокли, токчета, капели...
Мазумито беше много любим на мама, съответно и на мен...пръсках яко! Flushed
На флакона и аз не държа особено, но определено ми прави удоволствие красивото шиише...! Дъщеря ми си ги пази, аз не!

# 428
Мимоза, и емпирично установих тази зависимост - когато бях в моите си килограми (около 45-50), носех само токчета, рокли, капели, шалове и т.н., зимата - съответните аксесоари, след тях и подходящите бижута. Слагах си парфюма, какъвто изискваше самият тоалет - как точно го изискваше, не мога да кажа, но го "чувах", усещах го Simple Smile
Преди няколко години изведнъж рязко качих 20 кг и си смених принудително стила на обличане към спортен (а спортно облекло почти нямах, освен домашно и не е моето) - една от неприятните и неочаквани за мен сателитни последици от това беше, че не можех да си сложа обичайните парфюми - не си говореха с облеклото и това е, получи се един дисонанс, който и досега ми е трудно да преодолея - имам големи затруднения да си избера подходящ парфюм, а ако го избера, вслушвайки се в себе си, после пък не мога да го нося с въпросното облекло - чувствам, че не съм аз, т.е. в парфюма съм аз, в облеклото - не, единството между мен, облекло, бижута (и тях спрях да нося по същите причини) и парфюм изчезна. Абе, драма, дано я реша...

# 429
  • някъде под слънцето...
Мими, Определено.
Идеята на съвременните парфюми е  е масовизация.Съоъветно всички шедьоври минават през гилотината.Естествените етерични  масла  се заместват със синтетични.Трайността  и  фиксацията  се занижават, съответно се купува по често  парфюми с по евтини съставки,  Флаконите се  унифицират , за да не се сиз
 бегпроизводството на различни.
Марките  се окрупняват  и загубват ексклузивитета си., опитвеат се да компенсират с  НИШ , линии приве, ексклузив и т н т..

По принцип от години съм в "парфюмна ремисия" , ориентирана към намаляеане на наличностите, но понякога влизам за тест в някой по засукан магазин.До сега не ми е харесало нещо, ди степен провокиращата желание за придобиване.
Кубратова , интересно виждане за съчетаване на оардюмите с облеклото.
Приемам парфюмите си като моя прекция, излъчване, съчетаеам ги с настоения и пориви  ,  като мога да нося  даден  парфюм, както с дънки и пуловер (тениска) и сникърси  , така и с  вечерна рокля   със стилето , според зависи от моментната ми нагласа

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:35 от sl

# 430
Мими, Определено.
Идеята на съвременните парфюми е  е масовизация.Съоъветно всички шедьоври минават през гилотината.Естествените етерични  масла  се заместват със синтетични.Трайността  и  фиксацията  се занижават, съответно се купува по често  парфюми с по евтини съставки,  Флаконите се  унифицират , за да не се сиз
 бегпроизводството на различни.
Марките  се окрупняват  и загубват ексклузивитета си., опитвеат се да коменсират с  НИШ , линии приве, ексклузив и т н т..

По принцип от години съм в "парфюмна ремисия" , ориентирана към намаляеане на наличностите, но понякога влизам за тест в някой по засукан магазин.До сега не ми е харесало нещо, ди степен провокиращата желание за придобиване.
Мале sl, точно така е...и парфюмите едни...все едно унифицирани няколко основни аромата....така съм се вълнувала от нов парфюм преди години...сега нищо не ме грабва така...загуби се страстта ми към нови и стари аромати! Weary Кога преди е имало парфюм унисекс...за мен това е извращение, не може един мъж да мирише на жена и обратното. Не ме убивайте, това е мое мнение!

# 431
  • някъде под слънцето...
Мими, луди всякакви Simple Smile
ММ си  изпокри парфюмите винтижи (M7 , Гучи, мъжкия опиум), за да не се пръскам с тях..Беше крайно  възмутен, когато ме хвана да ги ползвам.
Виж мъжката Вендета , ми е "висока топка" и не се възприемам с нея   Simple Smile .Тони дамската си е  "леко"  хард, но  тя пине ме харесва.
В интерес нанистината ни стояха доста добре Simple Smile или поне така мисля...
Между другото, характерно за Герлен е че смянят флаконите си през определвно време, най вероятно а при всяка рвформулация(понеже моят нос открива разлики) и побголямара част от пардюмите им са в еднакви флакони.Имаше някакъв момент , който залижиха на различни, за различните парфюми, но  усетих тенденцуя към връщане на флакона с пчеличките.

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 11:47 от sl

# 432
Мими, луди всякакви Simple Smile
ММ си  изпокри парфюмите винтижи (M7 , Гучи, мъжкия опиум), за да не се пръскам с тях..Беше крайно  възмутен, когато ме хвана да ги ползвам.
Виж мъжката Вендета , ми е "висока топка" и не се възприемам с нея   Simple Smile .Тони дамската си е  "леко"  хард, но  тя пине ме харесва.
В интерес нанистината ни стояха доста добре Simple Smile или поне така мисля...
Между другото, характерно за Герлен е че смянят флаконите си през определвно време, най вероятно а при всяка рвформулация(понеже моят нос открива разлики) и побголямара част от пардюмите им са в еднакви флакони.Имаше някакъв момент , който залижиха на различни, за различните парфюми, но  усетих тенденцуя към връщане на флакона с пчеличките.
Е, Герлен имат няколко разновидности флакони - Алегорията, Мон Герлен, Шалимара, Пети робер Ноар...

# 433
  • някъде под слънцето...
Зависи от годината на производство.На прима виста
Шалимар

Примерно Митсуко, но може да бъде Жики, Шант Д Аром или койтон
 и да е друг

Малката черба рокля пък е във флакона на Митсуко и синия час от друга година

Последна редакция: ср, 14 яну 2026, 12:47 от sl

# 434
  • София
Guerlain имаха невероятно красиви флакони, но къде къде по-лесно е да имаш 2-3 флакона и само лепиш различен етикет, както и е много по-евтино. Другото им нововъведение също е меко казано абсурдно - наливаш парфюм от три литров буркан( на френски фонтан, звучи някак по-изискано), даже не е от кристал, и му редиш перли, камъни, пера, брошки и го продаваш на цена на нова кола. Това ме подсеща за една случка: преди 3 години в Милано Guerlain отвориха бутик и аз отивам да разгледам, оказа се приятен малък магазин и симпатична продавачка италианка. Бях отишла за нещо ново, тествах го и се заговорихме, разказвам й този имам, този имам, споделям й за всеки, за вкуса ми, за промяната във вкуса ми през годините и тя такъв клиент не беше срещала досега. И понеже установи, че няма с какво да ме изненада в т.нар. бутик, само ми каза елате да ви покажа нещо и ни води извън магазина, даже заключи. В съседен вход отвори и ни качи на първия етаж, оказа се там им е офиса. Отвори една стая и в нея на стойка в специална кутия кристал Бакара ето този парфюм, струващ скромната сума от 12500 евро, ако добре помня. https://www.fragrantica.com/perfume/Guerlain/L-Abeille-de-Guerlain-11773.html
За рядък, вероятно е рядко срещан парфюм, дали е изчезнал не знам, но бутика в Милано изчезна още миналата година. Дали просъществува и 3 години не знам.

Общи условия

Активация на акаунт